Sindromul „Buricul pămîntului“

Publicat în Dilema Veche nr. 549 din 21-27 august 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

De ani buni, la televiziunile noastre de ştiri, a început un proces de deşertificare a spaţiilor destinate ştirilor externe. Procesul a continuat în forţă, iar în urma lui a lăsat departamente „pîrjolite“ şi jurnalişti „sinistraţi“, care n-au avut de ales şi, forţaţi de împrejurări, fie au trecut la alte secţii, fie s-au apucat de alte meserii. „Războiul între palate“ a fost un soi de punct culminant, un moment al victoriei absolute a dezinteresului românesc faţă de lumea largă. Din moment ce România s-a împărţit în două tabere, cum să mai fii preocupat de altceva? Harţa şi mitralierea invectivelor, tonul ridicat şi încruntările abisale, porcăiala şi lamentarea au ocupat, încetul cu încetul, toate spaţiile buletinelor de ştiri şi ale talk-show-urilor.

Trebuie să se sinucidă Philip Seymour Hoffman, Robin Williams sau Amy Winehouse, să se prăbuşească sau să dispară un avion, să se profite de (scuzaţi!) naivitatea unei tinere în Biroul Oval, sau să bîntuie prin Africa vreun virus înspăimîntător, ca să mai alocăm cîteva minute unor veşti care n-au legătură cu lumea politică de la noi. Şi-ncă ne şi deranjează un pic treburile astea pentru că trebuie să ne mutăm atenţia de la favoriţii noştri. Aşa că profităm de minutele astea de pauză, ca să fugim la colţ şi să mai luăm nişte beri reci, că-ncep imediat dezvăluirile în exclusivitate. Lumea largă a devenit cel mai neinteresant subiect. Asta în cazul în care nu s-a transformat, pentru mulţi, într-o dimensiune ficţională, o poveste fără nici o legătură cu noi, un spaţiu care capătă un soi de concreteţe doar în preajma vacanţelor, atunci cînd Turcia, Bulgaria şi Grecia devin nişte Herculane, Sovata şi Felix (staţiunea!).

În felul ăsta, gestionînd delirant spaţiul destinat informării, se creează imaginea că nimic nu e mai important pe lumea asta decît un război al declaraţiilor de la noi. Evident, te interesează haina care ţi-e cel mai aproape de piele. Dar, de aici şi pînă la a fi absorbit şi hipnotizat de războaiele între televiziuni, sau de cel între palate, e cale foarte lungă. E un nutreţ de mahala care se bucură de un succes fulminant, în mijlocul unei naţiuni foarte mîndre de fibra ei intelectuală şi cosmopolită, de nivelul de cultură generală şi de capacitatea de a indica pe hartă unde e Madagascarul. În plus, e şi un factor agravant al unor metehne mai vechi. Avem ocazia să ne amintim că Decebal a civilizat Roma, Mircea cel Bătrîn şi Ştefan cel Mare au salvat definitiv Europa şi creştinismul, Traian Vuia şi Aurel Vlaicu i-au inspirat pe fraţii Wright şi pe Contele Zeppelin, iar Petrache Poenaru e sursa absolută de inspiraţie a lui Mark Zuckerberg. Efectele sinistre ale propagandei şi ale şcolii de partid renasc şi se unduiesc în adierea suflului entuziast al patriotismului bătut în cap, fără nici o legătură cu orice idee de valoare naţională autentică.

Zi de zi, se reconstruieşte ideea că aici e centrul pămîntului, că Judecata de Apoi ne va găsi ca pe adevăratul Pămînt al Făgăduinţei, deci n-are nici un rost să mai facem mari eforturi în viaţa asta, cîtă vreme natura divină a alcătuirii noastre spirituale, fizice şi geo-politice, ne va izbăvi. Şi cel mai amuzant lucru cu putinţă e că, deşi ne dăm deschişi la lume, vorbitori de limbi străine şi enciclopedişti, construim propriul provincialism cu un entuziasm de un ridicol greu de exprimat în cuvinte. Pentru o asemenea fire analitică, ştirile de interes real sînt cele de felul aceleia care relatează, cu amănunte, cum un topor mînuit cu virtuozitate de un vasluian şi-a făcut intrarea triumfală în capul unui nepot care, după cinci litri de vin, se făcea vinovat de a avea părul prea creţ. Şi, după distracţia asta obligatorie, nu merge altceva decît tot o marfă de calitate, de pe la noi, tot o delicatesă endemică. Un nou episod al serialului care ne pregăteşte, de ani buni, să votăm cu năduf împotriva cuiva, nu pentru cineva care are o idee pentru colţul ăsta de lume.

În pofida faptului că ai senzaţia – pentru că oricine poate afirma absolut orice, fără nici o urmă de dovadă – de a trăi într-o democraţie în care dreptul la liberă exprimare se manifestă natural, adevăratul fenomen e o cumplită provincializare, o izolare de lume, o tristă rămînere în urmă. A nu avea informaţii şi comentarii pertinente, în mod constant, despre ceea ce se petrece în lume înseamnă a-ţi anula o bună parte din capacitatea de a fi un cetăţean al lumii civilizate. Ceea ce, pentru unii, poate fi o imensă bucurie, iar pentru alţii – o sursă dureroasă de resentiment şi resemnare. Cîtă vreme lumea în care trăieşti se rezumă la ograda proprie, viziunea asupra propriei case, a curţii şi a gospodăriei o să fie la fel de bogată şi de diversă ca traseele păsărilor care scurmă, zi de zi, în nisipul tindei.

Lipsa exerciţiului de a afla şi de a căuta să înţelegi ce se petrece în alte părţi ale lumii nu înseamnă doar autocondamnarea la provincialism, ci o formă de refuz de a participa la mersul istoriei. Sigur, te poţi informa de unul singur, fără să aştepţi televiziunile să facă lucrul ăsta. Dar prezenţa acestui tip de interes şi de dezbatere în spaţiul public, prezenţa acestui tip de conţinut are, dincolo de contribuţia importantă la sănătatea unui punct de vedere, şi o dimensiune simbolică. E o declaraţie a unei părţi de lume care participă la respiraţia universului din care face parte. Mai nou, nici măcar ultimii mohicani, cei cîţiva jurnalişti de război nu mai dau semne de viaţă. Deplasările sînt scumpe, iar lumea de aici pune mîna pe telecomandă, cînd sînt ştirile externe. Asta e. Ca-n minunata şi neaoşa poveste a lui Creangă, o să avem parte exact de ce-am cultivat.  

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1. 

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

FOTO Cristina Tărteață / Facebook
Vocea revoltei din Senat față de concedierile anunțate de Bolojan, o fostă pesedistă cu Lexus și două apartamente în București
Cristina Târteață, consilier parlamentar, a fost candidat PSD la alegerile europarlamentare din 2019. Ea se află printre funcționarii revoltați de măsurile anunțate de președintele Senatului, Ilie Bolojan.
nepalezi jpg
Cum arată viața străinilor care au venit să muncească în România. O nepaleză vrea să devină româncă: „Eu asta am căutat..”
Doi nepalezi de vârste destul de apropiate s-au angajat la un restaurant cu specific asiatic din București. Basanti s-a obișnuit imediat și își dorește să obțină cetățenia română, însă Rai nu s-a acomodat. Se simte singur printre români și îi este dor de familie.
Au apărut crăpături în Biserica Greacă din Constanța (Metamorphosis) Foto Captură video Ziua de Constanța jpg
Biserica Greacă şi Teatrul pentru Copii din Constanța în pericol de prăbușire. „Este un pericol iminent!”
Malul a început să se surpe, pe faleza din Constanţa, iar Biserica Greacă şi Teatrul „Elpis”, precum şi alte clădiri din zonă, riscă acum să se prăbuşească. Deși autorităţile caută soluţii pentru punerea în siguranţă a terenului, proiectul s-a blocat în avize.
ambulanta jpg
Un bărbat de 44 ani, salariat la o fabrică de mobilă din Slatina, a decedat la lucru. I s-ar fi făcut rău brusc
Un bărbat în vârstă de 44 ani, din Slatina, salariat la o fabrică de mobilă din municipiu, a decedat în timpul programului de lucru. I s-ar fi făcut rău brusc, echipajele chemate în ajutor nereușind să-l readucă la viață.
Transnistria
Presa rusă scrie că o companie din Cipru va livra gaze Transnistriei. Chișinăul reacționează: Scenarii false
O companie din Cipru ar putea furniza gaze regiunii separatiste Transnistria prin Turcia, notează presa rusă, în timp ce Guvernul moldovean afirmă că acesta este un scenariu fals, la fel ca și alte scenarii avansate recent în acest context.
Egypt 1646 jpg
Unde înoptau faraonii în călătoriile lor? Descoperire veche de 3500 de ani realizată în Egipt
Arheologii care lucrează în nord-estul Egiptului au descoperit rămășițele unei structuri vechi de 3.500 de ani, considerată a fi un popas regal, la situl arheologic Tel Habwa, în regiunea Sinaiului de Nord. Această descoperire scoate în evidență importanța strategică a zonei în timpul domniei faraon
Cupa Davis
Cupa Davis: România atacă Bulgaria cu jucători clasați în afara Top 200 mondial
România și Bulgaria se vor duela în Cupa Davis, niciuna dintre cele două naționale neavând jucători clasați între primii 200 ATP.
Droguri găsite în urma unor percheziții la persoane bănuite de trafic de narcotice din Vâlcea Sursă IPJ Vâlcea
Cum a ajuns traficant de droguri un inginer de la Apele Române. Vindea pe cont propriu, dar avea și un „subordonat”
Un angajat al Administrației Bazinale a Apelor a ajuns în fața procuroriilor DIICOT, după ce a fost acuzat de trafic de droguri. Vindea pe cont propriu, dar avea și un „subordonat” pe care îl aproviziona cu marfă. El a recunoscut fapta și a primit 2 ani și jumătate de închisoare, cu suspendare.
netflix pixabay jpg
Se scumpesc abonamentele Netflix! Ce noi tarife vor fi
Netflix este mai popular ca oricând, iar numai în ultimul trimestru al anului 2024, platforma de streaming a înregistrat nu mai puțin de 19 milioane de noi abonați. Însă, noul an începe cu vești proaste, pentru utilizatori.