Şi, totuşi, ce-aţi avut cu această femeie?

Publicat în Dilema Veche nr. 421 din 8-14 martie 2012
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

- se dedică tuturor doamnelor ce (incă) n-au dat nume unor străzi -

Femeia despre care vă vorbesc aici avea – se spune – părul negru aruncat pe spate şi, deasupra ochilor vii, nişte sprîncene remarcabile; era înaltă la trup şi momentul ei de glorie a prins-o într-o rochie lungă închisă la culoare, cu mîneci scurtate, strînsă pe mijloc şi lărgită la poale; în acea zi de vară, această cucoană cu faţa osoasă era palidă în obraji şi avea vocea gîtuită de mînie.

Acum, că aţi parcurs cu bine primul paragraf, păstraţi în minte portretul şi să mergem mai departe – bunăoară, spre centrul Bucureştiului. Vă mai aduceţi aminte că aici, pînă nu de mult, exista un bulevard pe nume Ana Ipătescu. Nu era cel mare mare dintre toate (unea Pieţele Romană şi Victoriei), dar era unul dintre cele mai frumoase – detalii vă poate da dl Andrei Pippidi, în dubla sa calitate de istoric-dilematic al oraşului şi de locuitor al sus-numitului bulevard. Ca mai toate arterele Bucureştiului, şi acest bulevard a schimbat, în timp, mai multe nume: acum un secol, el se chema Bulevardul Colţei; azi, se cheamă Lascăr Catargiu.

Iar Ana Ipătescu este chiar femeia pe care v-o descriam (romanţat) mai sus. Imaginaţi-vă: sîntem într-o zi frumoasă de început de vară, anume 19 iunie 1848. Recent se declanşase revoluţia în Ţara Românească, iar Frăţia conjuraţilor – alde N. Bălcescu, Brătianu-tatăl, C.A. Rosetti ş.a. – preluase puterea şi instalase un guvern provizoriu. Doar că în acea zi de 19 iunie, prin trădarea unor capi ai armatei, guvernul era arestat. Vestea i-a năucit pe bucureştenii care animau străzile şi chiar şi revoluţionarii zilei precedente dădeau semne de resemnare şi o luau alene spre casele lor. Numai că atunci s-a petrecut minunea: dinspre Podul Mogoşoaiei (pe Calea Victoriei de azi), o femeie ’naltă, brunetă şi palidă la faţă (i.e. Ana noastră) venea năvalnic către palatul guvernatorial, agitînd cîte un pistol în fiecare mînă şi strigînd „Moarte trădătorilor! Veniţi să salvăm libertatea, fraţilor!“. Impresionat de curajul ei, norodul bucureştean a pornit-o după ea, a răzbit prin cordoanele de soldaţi de la palat şi i-a eliberat pe revoluţionari. Aceasta fiind povestea – a cărei legendă a străbătut atunci ziarele europeneşti –, stau eu şi vă întreb acum: oare cum ar fi arătat revoluţia paşoptistă de la Bucureşti fără această femeie care fu mai bărbată decît mulţi bucureşteni de ieri şi de azi?

Cum se întîmplă îndeobşte cu femeile noastre, bîrfa străzii n-o ocoli. La scurtă vreme, apăru versiunea că nu patriotismul o scosese pe femeie din casă, ci iubirea ei pentru unul dintre fraţii Golescu, carele era şi el în acel guvern provizoriu. O iubire puţin cam adulteră – dacă ţinem seama că Ana era deja căsătorită, cu un funcţionar pe nume Ipătescu. Drept care pun o a doua întrebare: oare, chiar de-ar fi aşa cum zice bîrfa, schimbă asta cu ceva datele problemei? Fie că a fost din simţăminte paşoptiste, fie că a fost din drăgosteală, gestul ei tot curajos rămîne. Şi chiar dacă revoluţia, una peste alta, n-a ieşit victorioasă, anul 1848 rămîne unul important în evoluţia noastră, ca şi în cea a Europei. Ana Ipătescu e una dintre relativ puţinele noastre femei-erou despre care se-nvrednici să ne vorbească Istoria. Să mai spun că acea Ana, în acel moment de răscruce, nu era vreo fetişcană cu mintea excitată de evenimente – ci o femeie de 43 de ani (era născută în 1805) pe care viaţa o încercase destul. Avea să moară pe la 1875 şi, în rest, nu multe alte lucruri se mai ştiu despre ea.

În plan edilitar, Ana Ipătescu n-a fost mult mai norocoasă – cel puţin în Capitala ţării noastre atît de des pîndite de revoluţii. Cu cîţiva ani în urmă, bulevardul ce-i purta numele a fost, cum spuneam, rebotezat – unii vor fi crezut că Ana Ipătescu are vreo conotaţie comunistă! –, iar numele eroinei din 19 iunie 1848 a dispărut din nomenclatorul stradal. În frumoasa noastră Capitală sînt mii de străzi, cu nume care mai de care. Arunc ochii pe hartă la nimereală şi văd, în nordul Bucureştiului, într-o zonă teoretic aleasă, nume precum str. Catedrei... str. Cretei... str. Tăbliţei... str. Tocului (emblematice, desigur, pentru aşa un neam amorezat de educaţie!), iar nu departe găsesc chiar şi o strada Jugului! Inutil o veţi căuta pe femeia de la pa’ş’opt: în aria Bucureştiului, dacă Google-ul nu minte, o stradă Ana Ipătescu se mai află doar pe undeva prin comuna Voluntari.

Şi, ca unul care am copilărit la Craiova pe o stradă cu acest nume – şi aflu că la Suceava (!) mai dăinuie un bulevard, iar la Ploieşti, Timişoara, Piteşti şi-n alte oraşe ceva străzi –, nu mă pot abţine de la o a treia întrebare: oare n-ar merita, totuşi, Ana Ipătescu o stradă şi în oraşul pe care-i fu dat să-l îmbărbăteze la un moment anume?

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche, 2011. 

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.