Şi dacă sfîrşitul lumii chiar vine în 2012?

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Azi de dimineaţă am ciulit puţin urechea la ştiri şi, deşi ceaiul negru cu bergamotă ce-mi aburea în faţă ieşise binişor, în cîteva minute m-am simţit secat pe dinăuntru de-o stranie senzaţie de disconfort (disconfort pe care l-aş putea numi „greaţă“, dar n-aş vrea să-i jignesc pe cei despre care vine vorba mai jos). Să tot fie vreo 10 zile de cînd nu mai văzusem vreo ştire TV şi parcă le uitasem tipicul. Ei bine, iată cu ce noutăţi intrarăm în 2012.

Nici nu ştiu cu care să încep – pentru că fiecare are dramatismul ei.

Într-un orăşel de prin Bacău, două cete de colindători – una de români, alta de maghiari – au străbătut urbea pe trasee separate (fixate din vreme la primărie – precum sindicatele sau partidele politice); vreo 300 de jandarmi îi însoţeau pe tineri, ca să nu se ia la bătaie. E greu de spus dacă acesta e obicei de iarnă local sau e doar un incident interetnic cu repetiţie (în 2009, aflu, tinerii s-au bătut pe bune, lăsînd în urmă capete sparte şi coaste rupte). Neştiind limba vecinilor, n-am priceput ce strigau maghiarii (dar pot bănui); ştiind cît de cît limba română, aud cum românii scandau Şi-altădată, şi-altădată / O s-o facem şi mai, şi mai lată (da, ăsta e curat colind de iarnă!). Şi, în timp ce distinşi intelectuali români încă mai cred că tot comunismul e ameninţarea la adresa societăţii, această pestă a violenţei adolescentin-rasiale (cu miză mai curînd hormonală decît ideologică) prosperă şi proliferează, pe stadioane de fotbal şi arene de hockey, din Capitală şi pînă prin orăşele moldave unde anţărţ (cum spune clişeul) nu se întîmpla mai nimic.

Într-un alt orăşel, prin Ialomiţa, două clanuri de ţigani s-au luat la bătaie, lăsînd în urmă un mort şi mai mulţi răniţi. Acest gen de ştire deja nu mai mişcă pre mulţi. Bătaia dintre clanuri tinde să devină, la ştiri, o banalitate – precum roua de vară sau ceaţa de toamnă. Concetăţenii ţigani care-apar la TV au un fel de uniformă, care include salbe de aur, cruci mari de aur (poate aţi văzut chiar şi o cravată de aur!) şi dinţi strălucitori, ca-n filmele SF. Această imagine e spoială. În realitate, etnia romă e cea care a pierdut cel mai mult în ultimii 20 de ani. O să-mi spuneţi că şi-au recuperat aurul, că şi-au clădit palate sau că şi-au exportat vrăjile şi hiturile muzicale pînă în Italia & Spania. Poate aşa o fi, cum spuneţi. Dar eu tot cred că minoritatea ţigănească e, în România, principala perdantă a post-comunismului. Mai departe: într-o comună de pe lîngă Timişoara, un bărbat de nici 30 de ani şi-a omorît copilul minor, şi-a omorît apoi cei doi socri, după care s-a spînzurat şi el. Vă daţi seama ce abis insoldabil o fi fost în mintea şi sufletul acestui amărît de soţ (părăsit de soţie) devenit criminal, ucigaş în mini-serie şi sinucigaş, demn de filme horror dar şi de romane de tip dostoievskian? Nu poţi decît să baţi în lemn şi să mergi mai departe.

Mai departe, pînă spre Constanţa. Mai precis, pe şoseaua principală din Mamaia, unde un post-adolescent fiu de patroni (căruia părinţii îi făcuseră cadou un Porsche) a apucat să prindă 240 de km/oră după care s-a făcut praf la marginea drumului. Acum cîţiva ani, tot acolo, un alt tînăr, tot fiu de patroni, şi-a proptit maşina fioroasă într-un stîlp, ajungînd prematur la morgă. În ritmul acesta, cum e de bănuit că patronii din România se vor înmulţi, cum hotelurile ilegale se vor dărîma iar Porsche nu va da faliment, e posibil ca de-a lungul şoselei din Mamaia să fie, într-o zi, mai multe cruci decît hoteluri.

Un alt post-adolescent – de astă dată din Mehedinţi – a tras în noaptea de Revelion fix 16 focuri de armă. Arma nu era a lui, ci a tatălui său (şef de vamă!). Gloanţele s-au oprit în ferestrele unui bloc şi în parbrizele a şase maşini (parcate regulamentar). Oricum, tînărul a fost norocos: chit că acum e infractor, bine măcar că n-a devenit criminal. Prin Bistriţa, un minor plecat la colindat în noaptea dintre ani a fost găsit mort – şi, probabil, sodomizat – printr-o gară. Pe nu ştiu mai unde, un poliţist rural, gelos din fire (şi probabil beat) a împuşcat un mascul rival, după care s-a sinucis. Şi tot aşa. Nu v-am spus nici o noutate. Aceste ştiri le auziserăţi deja. Poate că în 2012 chiar va fi sfîrşitul lumii – doar că, spre deosebire de ce spun bancurile, tocmai ţările mai puţin dezvoltate vor dispărea primele, prin serii de astfel de crime, accidente şi incidente.

Şi totuşi, încă mai aveam o speranţă că nu va fi aşa... Ceaiul meu încă aburea pe masă... Refuzam să accept inevitabilul... Pînă în clipa în care am aflat şi ştirea cu cel mai mare potenţial cabalistic dintre toate: cum că fostul soţ al dnei Monica ex-Columbeanu va candida la Primăria Bucureştiului!

Poate că mayaşii ăia, totuşi, ştiau ei ce ştiau!

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche Publishing, 2011. 

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
A pozat nud ca să-și plătească tratamentul: „Sufăr de o boală rară”
Jessica Riggs (32 de ani), din Cornwall, Marea Britanie, a fost diagnosticată cu o boală rară, numită Sindromul Neuro-Cranio-Vertebral-Filum, care o poate lăsa paralizată.
apa potabila robinet jpg
UE obligă statele să protejeze infrastructura de energie și apă potabilă
Comisia Europeană a elaborat directiva privind reziliența entităților critice, care impune respectarea unor standarde riguroase pentru a asigura servicii esențiale populației. 
arme ucraina
Legea SUA privind apărarea națională pentru 2025 nu include programul „împrumut-închiriere” pentru Ucraina
Camera Reprezentanților din SUA a adoptat legea privind cheltuielile pentru apărarea națională (NDAA) pentru anul 2025, însă textul final nu include prevederi referitoare la extinderea Legii de împrumut-închiriere pentru sprijinirea Ucrainei.
vizual craciunite jpg
Secretele crăciuniței perfecte. Cum să îți menții plantele frumoase tot sezonul
Pe măsură ce iarna ne prinde tot mai mult în case, crăciunițele devin elementul central al decorului de sărbătoare. Deși renumite pentru întreținerea pretențioasă, aceste plante pot înflori toată iarna, dacă știi câteva trucuri simple.
elevi liceu banca examen FOTO Shutterstock
Elevii de gimnaziu, condamnați la involuție. Rezultatele la TIMSS, comentate de un specialist
Rezultatele elevilor români de clasa a IV-a care au participat anul trecut la testarea TIMSS ne plasează la Matematică pe locul 6 în Europa și pe locul 12 în lume. Dar să nu ne bucurăm prea mult căci performanța elevilor de clasa a VIII-a este cu mult sub așteptări.
netflix craciun shutterstock1 jpeg
Filmul de sărbători care a făcut înconjurul lumii! Este foarte popular pe Netflix
Un nou film a reușit să captiveze atenția publicului din întreaga lume, iar în țara noastră deja a reușit să intre în topul preferințelor! Este vorba despre pelicula de animație „That Christmas”, care s-a lansat pe Netflix cu numai câteva zile în urmă!
Georg Hocevar Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Un austriac a refăcut o bucată din calea ferată spre cetățile dacice. Mocănițele au fost înlocuite cu un tramvai elvețian
Un segment al fostei căi ferate din ținutul cetăților dacice a fost refăcut, la patru decenii de la dezafectarea liniei forestiere, iar în locul vechilor mocănițe va circula un vagon de tramvai folosit în secolul al XIX-lea în Elveția.
Top 5 destinații interne de iarnă potrivit Eximtur Colaj DMS
Valea Oltului a detronat Valea Prahovei. Stațiunile favorite de Crăciun. Top 5 destinații de sărbători
Premieră în turism: Valea Oltului devansează Valea Prahovei! Stațiunea Călimănești-Căciulata, din județul Vâlcea, se transformă în noua regină a destinațiilor de iarnă. Urcă în topul celor mai căutate destinații montane pentru sărbătorile de iarnă.
teatrul mihai eminescu (2) jpg
Bijuteria arhitectonică de lux reabilitată cu milioane de euro. Primele repetiții, după 10 ani, în unul dintre cele mai frumoase teatre din România
Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani, o adevărată bijuterie arhitectonică, veche de peste un secol și-a deschis porțile după un deceniu de reabilitări. Actorii s-au reîntors în teatru după 10 și lucrează la o premieră de excepție. Clădirea este unul dintre cele mai frumoase monumente din România.