Şi dacă sfîrşitul lumii chiar vine în 2012?

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Azi de dimineaţă am ciulit puţin urechea la ştiri şi, deşi ceaiul negru cu bergamotă ce-mi aburea în faţă ieşise binişor, în cîteva minute m-am simţit secat pe dinăuntru de-o stranie senzaţie de disconfort (disconfort pe care l-aş putea numi „greaţă“, dar n-aş vrea să-i jignesc pe cei despre care vine vorba mai jos). Să tot fie vreo 10 zile de cînd nu mai văzusem vreo ştire TV şi parcă le uitasem tipicul. Ei bine, iată cu ce noutăţi intrarăm în 2012.

Nici nu ştiu cu care să încep – pentru că fiecare are dramatismul ei.

Într-un orăşel de prin Bacău, două cete de colindători – una de români, alta de maghiari – au străbătut urbea pe trasee separate (fixate din vreme la primărie – precum sindicatele sau partidele politice); vreo 300 de jandarmi îi însoţeau pe tineri, ca să nu se ia la bătaie. E greu de spus dacă acesta e obicei de iarnă local sau e doar un incident interetnic cu repetiţie (în 2009, aflu, tinerii s-au bătut pe bune, lăsînd în urmă capete sparte şi coaste rupte). Neştiind limba vecinilor, n-am priceput ce strigau maghiarii (dar pot bănui); ştiind cît de cît limba română, aud cum românii scandau Şi-altădată, şi-altădată / O s-o facem şi mai, şi mai lată (da, ăsta e curat colind de iarnă!). Şi, în timp ce distinşi intelectuali români încă mai cred că tot comunismul e ameninţarea la adresa societăţii, această pestă a violenţei adolescentin-rasiale (cu miză mai curînd hormonală decît ideologică) prosperă şi proliferează, pe stadioane de fotbal şi arene de hockey, din Capitală şi pînă prin orăşele moldave unde anţărţ (cum spune clişeul) nu se întîmpla mai nimic.

Într-un alt orăşel, prin Ialomiţa, două clanuri de ţigani s-au luat la bătaie, lăsînd în urmă un mort şi mai mulţi răniţi. Acest gen de ştire deja nu mai mişcă pre mulţi. Bătaia dintre clanuri tinde să devină, la ştiri, o banalitate – precum roua de vară sau ceaţa de toamnă. Concetăţenii ţigani care-apar la TV au un fel de uniformă, care include salbe de aur, cruci mari de aur (poate aţi văzut chiar şi o cravată de aur!) şi dinţi strălucitori, ca-n filmele SF. Această imagine e spoială. În realitate, etnia romă e cea care a pierdut cel mai mult în ultimii 20 de ani. O să-mi spuneţi că şi-au recuperat aurul, că şi-au clădit palate sau că şi-au exportat vrăjile şi hiturile muzicale pînă în Italia & Spania. Poate aşa o fi, cum spuneţi. Dar eu tot cred că minoritatea ţigănească e, în România, principala perdantă a post-comunismului. Mai departe: într-o comună de pe lîngă Timişoara, un bărbat de nici 30 de ani şi-a omorît copilul minor, şi-a omorît apoi cei doi socri, după care s-a spînzurat şi el. Vă daţi seama ce abis insoldabil o fi fost în mintea şi sufletul acestui amărît de soţ (părăsit de soţie) devenit criminal, ucigaş în mini-serie şi sinucigaş, demn de filme horror dar şi de romane de tip dostoievskian? Nu poţi decît să baţi în lemn şi să mergi mai departe.

Mai departe, pînă spre Constanţa. Mai precis, pe şoseaua principală din Mamaia, unde un post-adolescent fiu de patroni (căruia părinţii îi făcuseră cadou un Porsche) a apucat să prindă 240 de km/oră după care s-a făcut praf la marginea drumului. Acum cîţiva ani, tot acolo, un alt tînăr, tot fiu de patroni, şi-a proptit maşina fioroasă într-un stîlp, ajungînd prematur la morgă. În ritmul acesta, cum e de bănuit că patronii din România se vor înmulţi, cum hotelurile ilegale se vor dărîma iar Porsche nu va da faliment, e posibil ca de-a lungul şoselei din Mamaia să fie, într-o zi, mai multe cruci decît hoteluri.

Un alt post-adolescent – de astă dată din Mehedinţi – a tras în noaptea de Revelion fix 16 focuri de armă. Arma nu era a lui, ci a tatălui său (şef de vamă!). Gloanţele s-au oprit în ferestrele unui bloc şi în parbrizele a şase maşini (parcate regulamentar). Oricum, tînărul a fost norocos: chit că acum e infractor, bine măcar că n-a devenit criminal. Prin Bistriţa, un minor plecat la colindat în noaptea dintre ani a fost găsit mort – şi, probabil, sodomizat – printr-o gară. Pe nu ştiu mai unde, un poliţist rural, gelos din fire (şi probabil beat) a împuşcat un mascul rival, după care s-a sinucis. Şi tot aşa. Nu v-am spus nici o noutate. Aceste ştiri le auziserăţi deja. Poate că în 2012 chiar va fi sfîrşitul lumii – doar că, spre deosebire de ce spun bancurile, tocmai ţările mai puţin dezvoltate vor dispărea primele, prin serii de astfel de crime, accidente şi incidente.

Şi totuşi, încă mai aveam o speranţă că nu va fi aşa... Ceaiul meu încă aburea pe masă... Refuzam să accept inevitabilul... Pînă în clipa în care am aflat şi ştirea cu cel mai mare potenţial cabalistic dintre toate: cum că fostul soţ al dnei Monica ex-Columbeanu va candida la Primăria Bucureştiului!

Poate că mayaşii ăia, totuşi, ştiau ei ce ştiau!

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche Publishing, 2011. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.