Sănătatea din Cutia milelor

Publicat în Dilema Veche nr. 341 din 25 august - 1 septembrie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Prin Principatele Române, serviciul sanitar se organizează treptat-treptat, grăbit mai ales de epidemiile de ciumă, holeră, lingoare sau patimă lumească (sifilis). El este, ieri ca şi astăzi, condiţionat de resursele financiare precare sau de absenţa personalului. De pe la 1780 pînă la 1860 se perindă o suită de medici din ce în ce mai numeroşi, unii de foarte bună calitate, mulţi doar şarlatani fără diplomă şi specializare, apăruţi în vremuri de boli, în oraşe şi tîrguri, profitînd de laxitatea sistemului. De pildă, la 1804, Bucureştiul are trei medici comunali: Constantin Darvari, Silvestru Filitis şi Constantin Caracaş, puţini faţă de cerinţele unei capitale. Ceea ce favorizează proliferarea şarlatanilor, în ciuda controalelor periodice cerute de domnie.

Devenit medic comunal, aşadar angajat în folosul comunităţii, un medic intră pe lista de plată a statului care îi oferă o leafă mai mare sau mai mică, ţinînd cont de competenţe, faimă sau locul unde îşi exercită profesia – la Bucureşti sau Bîrlad, în spitalul Sfîntul Pantelimon sau în vreo şcoală. Un contract, semnat între doctorul Stavri Moscu şi Casa doctorilor din Iaşi, oferă informaţii cu privire la activitatea, obligaţiile şi drepturile unui medic. Mai întîi de toate: practica medicinii oricînd şi pentru orice – „mă oblig să vin în toate casele unde sînt bolnavi în diferite stări, la cerere, ziua şi noaptea, fără nici o vorbă (fără nici o împotrivire)“; asiduitatea şi îngrijirea indiferent de obraz – „în orice timp şi la orice bolnav, la cerere va trebui să plec, şi cu orice chip să mă stăruiesc pentru uşurarea bolnavului şi după posibilitatea mea, pentru restabilirea sănătăţii lui“; fără pretenţii de plată sau alte foloase – „nu trebuie să cer de la bolnav nici o plată, ci să mă mulţumesc cu ceea ce vor binevoi să mă răsplătească suferinzii pentru servicii, iar faţă de acei cari nu vor fi în stare să mă răsplătească, deopotrivă mă oblig să-i cercetez, cheltuind chiar în folosul bolnavului“; boierul rămîne totuşi boier şi trebuie servit înainte de toate şi de va fi bolnav – „în satul său mă oblig să plec acolo“; pentru acest efort, medicul poate cere plata unei sume de bani, dar cu obligaţia de a anunţa „epitropia medicinei“, astfel încît absenţa să nu prilejuiască pagubă; aceeaşi obligaţie revine şi atunci cînd s-ar gîndi să-şi părăsească postul – „va trebui să dau de ştire cu şase luni înainte“ pentru a i se găsi înlocuitor; drepturi – un salariu de 4200 lei anual.

Acest contract, semnat la 1 mai 1805, este valabil, într-o formă sau alta, şi pentru alţi medici. Se adaugă diferite privilegii: acordarea de scutelnici pentru grija casei; transport gratuit cînd trebuie să părăsească oraşul pentru îngrijirea bolnavilor de prin ţinuturi; echivalarea profesiei de doctor cu un rang boieresc, prin Regulamentele Organice. Contractul însă n-ajunge să fie respectat de nici o parte. Motivele sînt multe…

Deşi statul se angajează să plătească o leafă, acest lucru nu este întotdeauna evident. Cutia milelor (în Valahia) şi Casa răsurilor (în Moldova) servesc pentru plata acestor lefuri, „instituţii“ mai totdeauna dependente de fondurile strînse de la ceilalţi, aşa că şi lefurile vin cînd sînt bani. Iată-l pe doctorul Dumitru Caracaş, plîngîndu-se, la 16 martie 1797, că n-a mai primit leafa de şapte luni, şi pe epitropul Cutiei, Radu Golescu, cerînd păsuire pînă după Paşti „fiind ştiut că acum are Cutia multe trebuinţe de alte cheltuieli“. Tot din lipsa de fonduri, leafa doctorului Meţu de la Focşani se înjumătăţeşte de la 160 la 80 lei pe lună, lucru ce-l nemulţumeşte şi-l determină să se plîngă lui Vodă Moruzi, la 19 noiembrie 1806. Printre nemulţumiţi se numără şi doctorul Nicolae Gavala, trimis şase luni în Teleorman să combată epidemia de lingoare, cu leafă de 100 de taleri pe lună şi cu promisiunea că i se vor deconta banii pe medicamentele folosite. La sfîrşitul perioadei, doctorul iese în mare pagubă: leafa nu i se mai plătise de patru luni, iar cei 581 de taleri daţi pe doftorii, „după reţetele ce le-au preţuit spiţerii“, nici gînd să-i fie înapoiaţi. Explicaţia este etern aceeaşi: „că nu s-au ajuns ca să plătească din banii ajutorului (breslelor) căci se plătise alte orînduieli din aceşti bani“. Este nevoie de intervenţia lui Vodă care decide ca visteria să se achite de datoria faţă de doctor, nu de alta, dar nu se ştia niciodată cînd statul ar fi avut nevoie de serviciile lui şi se dovedi cît de cît bun în ale sale intervenţii.

Pe lîngă aceşti „medici publici“ plătiţi de către stat şi teoretic la dispoziţia norodului, se află şi cei particulari, angajaţi de domn, de boieri, de negustorii bogaţi sau de cei care îşi oferă serviciile oricui plăteşte. Plata ţine de experienţa medicului, de buzunarul clientului şi de eficacitatea tratamentului. Şi pentru că tot plăteşte, pacientul este mai totdeauna capricios: „cei mai mulţi cer să fie vizitaţi în toate zilele, chiar dacă nu-i nevoie“ – consemnează doctorul Constantin Caracaş. Alţii vor vizite de trei-patru ori pe zi şi chiar permanenţa doctorului pentru cazuri mai uşoare şi supraveghere nocturnă pentru cazuri mai grele – scrie acelaşi Caracaş. De nu sînt satisfăcuţi, atunci se îndreaptă spre medici mai puţin pregătiţi numai şi numai din plăcerea „de a-i auzi spunînd vorbe mari şi fleacuri“. Din teamă, unii bolnavi cheamă doctori cu păreri diferite, emiţînd diagnostice diferite. Dar banul îşi spune cuvîntul…

Şi astăzi, Cutia are multe şi alte trebuinţe; iar sănătatea norodului rătăceşte pe undeva pe drumurile nepăsării cotidiene, a noastră, a tuturor.

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

georgescu jpg
Și-a dat demisia de la Realitatea din cauza lui Călin Georgescu. Ce spune jurnalista: „Adormiţi în neştiinţă”
Încă o demisie! De data aceasta, o jurnalistă a ales să plece de la Realitatea.net, după şase ani de colaborare cu site-ul de ştiri. Motivul este Călin Georgescu. Ea spune că nu vrea să scrie despre acesta ca fiind „președintele ales”.
248340746 4720113978019698 5642921021865812919 n jpg
O jurnalistă de la Realitatea.net demisionează din cauza lui Călin Georgescu: «Nu am nicio chemare să-i spun „preşedintele ales”, aşa cum îi place lui să ceauşească»
Jurnalista Monica Vasilescu şi-a anunţat demisia de la televiziunea la care lucra de șase ani, din cauza lui Călin Georgescu. Ea spune că nu vrea să scrie despre acesta că este „președintele ales”.
radu bucalae scaled jpg
Radu Bucălae sacrificii uriașe pentru rolul din comedia MENTORII. S-a consultat cu medicii înainte să accepte propunerea. „M-am panicat puțin când am aflat”
Radu Bucălae, unul dintre cei mai iubiți artiști de comedie ai momentului, a trecut prin transformări uluitoare pentru rolul din comedia anului, MENTORII.
Emil Rengle a fost șa America s Got Talent în 2020
Emil Rengle, înapoi pe tocuri după 2 ani după ce a declarat că nu va mai apărea așa niciodată! Motivul neașteptat care l-a convins să revină
Emil Rengle, cunoscut pentru performanțele sale de dans pe tocuri, a decis să revină în această ipostază după o pauză de doi ani.
loch ness
Misterul monstrului din „Loch Ness”, rezolvat? Ce spun oamenii de știință
Prezenţa unui monstru în Loch Ness este o legendă care datează din Antichitate: gravurile în piatră făcute de picţii care locuiau atunci în zonă descriu o bestie misterioasă cu aripioare. Cunoscut și sub numele de Nessie, monstrul din Loch Ness este o creatură mitică din folclorul scoțian. Este ade
Rusia a atacat un bloc de locuințe în orașul Harkov FOTO Olena Shuliak / X
Familiile din mai multe localități din regiunea Harkov au primit ordin de evacuare, ca urmare a intensificării loviturilor rusești
Autoritățile ucrainene cer familiilor din 16 localităţi situate în regiunea Harkov (nord-est) să evacueze zona, ca urmare a intensificării loviturilor ruse, a anunţat joi, 23 ianuarie, guvernul de la Kiev.
Oleg Beleakov FOTO Tiraspol news ru jpg
Tiraspolul amenință cu ,,un nou război pe Nistru”, dacă Rusia își retrage militarii din regiunea separatistă
Membrul Comisiei Unificate de Control din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, afirmă că „retragerea trupelor ruse din Transnistria ar putea duce la un nou război pe Nistru”. De cealaltă parte, Chișinăul îi sugerează acestuia să se concentreze pe aspectele ce țin de responsabilitatea sa.
 Diandra de la Survivor România, declarație șocantă
Diandra de la Survivor România, declarație șocantă: „Fie mor, fie…!”
Diandra Moga (27 de ani), una dintre cele mai controversate și discutate concurente de la Survivor România, antreprenoare în industria modei și cunoscută ca fashion influencer, uimește din nou cu o poveste de viață care demonstrează că nu cunoaște frica!
lora facebook jpg
Ce dietă adoptă Lora, una dintre cele mai apreciate artiste din România. „Aruncați sucurile!”
Lora (42 de ani) își menține silueta de invidiat printr-o serie de obiceiuri sănătoase. Sportul și alimentația sănătoasă au dat rezultate, iar Lora își păstrează greutatea ideală.