Revolution calling

Publicat în Dilema Veche nr. 522 din 13-19 februarie 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

E titlul unei piese muzicale a grupului Queensryche şi face parte din marfa legendară a albumului Operation: Mindcrime, apărut în 1988. Din versurile piesei străbate o profundă stare de nelinişte. Un tînăr – eşuat în patima drogurilor şi intrat pe mîna unora care-l transformă în asasin – se uită în jurul lui şi constată halul de degradare a lumii în care trăieşte. Corupţia cruntă, domnia suverană şi eternă a banului, lipsa de scrupule a politicienilor, manipularea, absenţa totală a speranţei. „E suficient să te uiţi la televizor, ca să te prinzi că se întîmplă ceva…“, spune personajul central al poveştii. Şi tot el spune că o schimbare care trebuie să vină, la fel de bine ca şi această chemare a revoluţiei, sînt lucruri de neevitat. Întregul album e încărcat cu poveri serioase de critică la adresa sistemului capitalist american. Nu scapă nici religia, ca formă de manipulare, nici biserica, din poziţia ei de instituţie. Nu prea scapă nimeni. Amintesc din nou, e vorba despre un album apărut în 1988, acum mai bine de 25 de ani.

Zilele trecute, mînat de subiectele care plutesc în aer, am reascultat piesa şi am dat o căutare pe Google, să revăd versurile. Pe unul dintre site-urile specializate am dat şi peste nişte comentarii ale fanilor Queensryche. Ce-i acolo – să te iei cu mîinile de cap. Cu toate că, spre deosebire de cum e pe la noi, cînd lumea se contrazice, mai toţi îşi iau seama şi nu formulează jigniri la adresa preopinenţilor. Versurile piesei sînt folosite, de cei mai mulţi dintre cetăţenii care postează comentarii, pentru a-şi argumenta simpatiile politice. Evident că Obama şi celebrele promisiuni ale programului său fac obiectul celor mai multe luări de poziţie. În mai multe rînduri, socialismul şefului de la Casa Albă e luat în colimator şi secerat cu rafale de cuvinte care se vor, obligatoriu, argumente imbatabile. Mulţi comentatori pun aceste versuri ale trupei americane pe seama frustrărilor şi suferinţelor rămase în urma dezastrului economic din epoca actualului preşedinte american. Toate astea pînă cînd, printre comentatori, apare unul care le aduce aminte, mai ales înfocaţilor republicani, că versurile cu pricina sînt scrise în vremea finalului celui de-al doilea mandat al lui Ronald Reagan. În urma acestei chemări la o ordine rezonabilă, discuţiile se mută dinspre partide, candidaţi şi preşedinţi, spre ceea ce… pluteşte în aer. Revoluţia. Marea schimbare. E subiectul comun din majoritatea comentariilor care spun că nu se mai poate aşa, că limita a fost atinsă de multă vreme, că s-a ajuns la fundul sacului. Unii dintre comentatori se folosesc de felurite citate, care mai de care mai potrivite şi mai menite să arate că altfel nu se poate.  

Dincolo de faptul că nu iese fum fără foc, e lucru ştiut, bătătorit, că felul acesta de discuţii şi setul acesta de subiecte sînt apariţii ciclice, de cînd lumea. La un anumit interval, mai mic sau mai mare şi, întotdeauna, în perioadele de criză, ideea revoluţiei prinde rădăcini şi se instalează în realitate. Discuţiile astea nu se poartă, evident, doar în America. Ele sînt extrem de prezente şi pe la noi. De la mesele cu prieteni, pînă la platourile de filmare ale televiziunilor, de la articolele cu pretenţii, pînă la delirurile discuţiilor de cîrciumă, revoluţia, marea schimbare – sînt teme care se aud din ce în ce mai des. „Domnule, nu se mai poate în felul ăsta. E clar. Nu vezi ce e în jur? Nu vezi pînă unde pot ăştia să ajungă? Că nu mai au nici o limită. O să fie nasol. Ascultă-mă ce-ţi spun eu acuma! O să fie foarte nasol! Or să iasă oamenii! Peste bănci, peste politicieni, peste… tot! Nu vezi cum vuieşte toată lumea? Ai văzut ce e pe la turci, cu interdicţiile pentru net? Pe la ucraineni ai văzut cum dau ăia foc? Prin Siria se omoară pe capete. La greci, nici vorbă să se fi rezolvat ceva. E doar boală lungă. Pînă o exploda buba la americani. Atunci să vezi distracţie.“

Pe de o parte, guvernele interzic diferite lucruri, crezînd că asta e o soluţie. Pe de altă parte, nivelul de aparenţă, de vizibilitate relevantă a performanţei legii din sistemul democratic a scăzut foarte mult. Cel puţin de cîţiva ani, de cînd performanţele Internetului şi ale vitezei de comunicare au explodat, lumea s-a modificat fundamental. Evident, nu spun nici o noutate. Lumea nu mai are răbdare. A face bani, a munci, a creşte, a-ţi găsi locul în viaţă nu mai înseamnă un… proces. Un tip de devenire în etape, o succesiune de acumulări. Înseamnă doar „o idee“. O „găselniţă“. O „lovitură“. Ideea de reformă nu prea mai are sorţi să se menţină în sfera noţiunilor rezonabile. Reforma înseamnă, pentru înţelegerea de la ora asta, ceva care durează prea mult. E un termen care a cam obosit, alergînd în atîtea guri şi fiind rostit în atîtea rînduri, pentru a camufla, de fapt, o interminabilă succesiune de amînări. „Revoluţia“ sună cel mai bine. Sonoritatea ei sugerează rapiditate, lipsă de complicaţii pe termen lung, dar şi setea cumplită de pedepsire mulţumitoare şi instantanee a mutrelor arogante care-ţi fac nervii franjuri. Pe de altă parte, dezideologizarea – fie ea şi formală – a ideii de revoluţie pare un fel de rezolvare lăutărească a problemei. Ceva făcut exclusiv după ureche, după cum sună. Dar nu poate veni acum cineva care să spună, relaxat şi zîmbitor că, la momentul iniţial, orice revoluţie nu e după partitură? Ci, mai degrabă, după cum „sună“. Că partitura se scrie abia după intonarea imnului revoluţionar care sărbătoreşte victoria?

Însă e destul de clar şi altceva. Azi se comunică atît de mult şi de intens, încît ideea de revoluţie poate să sfîrşească prin a plictisi. Nu se ştie niciodată. Vorba rabinului din banc: „Se poate şi aşa, şi aşa…“ 

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
România, determinare, în loc de hăhăieli și fițe: explicația succesului cu Ucraina și demontarea unei idei ridicole
România s-a calificat, în premieră, la turneul final Billie Jean King Cup. Rezultatul se datorează cuplului Ana Bogdan – Jaqueline Cristian. Cele două au acceptat mereu convocarea și, inclusiv când au pierdut, au dat totul pe teren. Ceea ce nu se poate spune despre multe alte jucătoare.
image
Ursul care a ajuns la doi pași de București, căutat în continuare de jandarmi. De ce animalele sălbatice își părăsesc habitatul
Un pui de urs care a ajuns sâmbătă la doi pași de București era căutat aseară de jandarmi. Animalul sălbatic a fost văzut sâmbătă în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs, să nu se fotografieze cu el.
image
Coperta albumului „Cantafabule” al trupei Phoenix, reconstituită de autor. De ce a fost supusă cenzurii comuniste VIDEO
Primul dublu-album scos în România a aparținut trupei Phoenix și se numește „Cantafabule”. A fost scos în urmă cu 49 de ani, însă creația artiștilor pentru copertă nu a trecut de cenzura vremii.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.