Rețeta arabă pentru a fi fericit (și miliardar)

Publicat în Dilema Veche nr. 381 din 2 - 8 iunie 2011
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Mai află, o!, înţeleptule cititor al epistolei mele, că lumina soarelui cade altfel asupra ta atunci cînd te afli pe nisiposul pămînt al capitalei Doha; şi, spunîndu-ţi asta, nu insinuez misticisme, ci doar strecor observaţia banală că, deşi Qatarul e pe acelaşi fus orar cu România, ţara arabă e mai la est – astfel încît dimineaţa se luminează mai devreme, iar seara, pe la ora 18, deja începe să se întunece. Aceste ore – ale serii şi dimineţii – sînt şi cele în care mai vezi ceva mişcare pe şantierele din cartierele Al Dafna şi Onaiza, pe malul Golfului. Qatarul va organiza Campionatul Mondial de fotbal din 2022 şi pînă atunci va da în folosinţă (dacă am înţeles bine) alte 80.000 de camere de hotel – aşa încît blocuri erectile în construcţie vezi la tot pasul, iar noaptea, la lumina neoanelor, observi prin ele zvon de muncitori. Pur şi simplu, ziua – între orele 11 şi 16, să zicem – nu poţi lucra afară şi nici să te plimbi per pedes nu prea e indicat. Vei fi fost uimit, preabunule cititor, de cîte ori am insistat aici asupra temperaturii de la faţa locului – dar, crede-mă, pînă nu ţi-e dat să respiri la 45-48° C (şi probabil ceva mai multe, la nivelul solului pavat cu asfalt, betoane sau marmură), nu poţi pricepe, din vorbe, ce înseamnă. Şi musca-n zbor face infarct de cît de cald e! În orice spaţiu închis pe care calcă picior de om e aer condiţionat. Şi mai ciudat e că, deşi căldura-i mare, în cea mai mare parte a anului nu transpiri, chiar şi cu cojoc pe tine. Aerul e atît de uscat, încît apa se evaporă instantaneu, nemaiavînd răgaz să-ţi lase pete umede la subraţ. Dealtfel, există legenda – îmi spune dl Adrian Măcelaru, ambasadorul nostru la Doha (unul dintre cei mai buni diplomaţi pe care-i au Externele noastre; plus că vorbeşte araba atît de bine, încît fiii lui Mohamed, cu care l-am văzut discutînd, zgîiau ochii de mirare cînd aflau că nu-i de-al lor) – că oraşele arabe aşa s-au şi fondat: acolo unde lăsau o oaie tăiată în soare şi nu se strica (ci se usca, se mumifica), acolo s-au înălţat şi zidurile. O fi, n-o fi adevărat, ce mai contează – la 45 de grade, cînd vîntul serii nu te-adie, ci te cam frige, zău că e credibil. 

Stăpîn peste aceste încinse plaiuri este emirul şeik Hamad bin Khalifa al-Thani (meritoriu de popular la nivelul străzii, cum vom vedea mai jos), iar moştenitorul său desemnat este fiul-şeik Tamim bin Hamad al-Thani, care ne-a fost coleg la conferinţa ce ne-a adus aici şi din vorbele căruia educaţia de tip occidental transpare lesne. La fel de importantă – şi de populară, la nivelul străzi – mi s-a părut a fi, cît mi-am putut da eu seama, şeika Moza, soţia emirului, o femeie de o apariţie absolut notabilă, care este pe-aici un fel de patroană a artelor şi ale cărei preocupări şi pledoarii pentru educaţie & cultură i-ar cam pune la colţ pe alţi lideri din lume care-l caută pe Herodot nu prin cărţi, ci prin Google. Într-o societate în care muncitorii constructori sînt indieni, taximetriştii sînt pakistanezi, cameristele de la hotel sînt asiatice (am văzut şi românce!), printre poliţişti vezi somalezi, printre piloţii de avioane vezi francezi iar printre stewardese vezi egiptence (am văzut şi aici o româncă), tot ce-i poate uni pe oameni este cultura şi/sau banul. Şeika Moza militează bine pentru prima. 

Şi, apropo de doamne, iată că-mi aduc aminte să dau distinselor cititoare ceea ce le promisesem – o reţetă (culeasă de mine din bazarul Waqif) care pe căldură le va face fericite şi voioase: se ia, aşadar, o mînă bună de frunze de mentă (nu vă zgîrciţi – măcar vreo 20 de frunzuliţe) şi se stoarce peste ele zeama de la o jumătate de lămîie mare (sau, şi mai bine, zeama de la o lime întreagă); puneţi apoi zahăr brun sau miere ca la vreo două linguri, aruncaţi totul într-un blender cu vreo 400 ml apă şi împingeţi la grămadă şi vrei cinci cuburi tari de gheaţă, să se piseze. Veţi obţine o minune de licoare galben-verzuie, cu guler de spumă verde – de nu vă va plăcea, să nu-mi spuneţi mie a’salam’aleykum! Dacă vă va plăcea, aflaţi că cine bea asta constant timp de 20 de ani devine apoi, peste noapte, miliardar în dolari (evident, cu condiţia să mai şi citească – de preferinţă textele mele – în tot acest interval!). 

Şi nu pot încheia, o!, prea’ndurătorule cititor (indiferent de gender-ul şi religia ta), înainte de a-ţi spune şi povestea cu poliţistul şi cu emirul Hamad al Qatarului. Aflaţi, bunăoară, că emirul merge deseori prin zonele comerciale sau prin bazaruri, ca tot omul; drept care, într-o seară, a ieşit şi el cu şoferul la un mall şi, tocmai pe cînd îşi parca maşina (nu chiar bine, pesemne), hop apare un poliţist şi... 

Ajuns aici cu firul poveştii, strănepotul Şeherezadei văzu lumina zorilor mijind şi, sfios peste poate, tăcu. 

(va urma)  

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010. El scrie pe blogul Geopolitikon.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.
E cool să postești jpeg
Discursul populist (sau cine mănîncă poporul?)
Prin compătimire, le este indus oamenilor un sentiment de victimizare care, mai apoi, este zgîndărit, pînă la transmutarea acestuia în furie.
Despre viața filosofului  Un scenariu inactual jpeg
Despre viața filosofului. Un scenariu inactual
În cazul filosofilor, atenția cu care le este citită și judecată biografia este mai mare decît în cazul scriitorilor sau pictorilor.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Roua învierii
Din prospețimea naturală a dimineții, roua trece în registrul auroral al vieții spirituale, care are nevoie de speranța eficace a începuturilor și a reînnoirii.
Zizi și neantul jpeg
Educație religioasă
În copilărie nu știam ce se serbează de Paști. Știam că se vopsesc ouă roșii și chiar, mai tîrziu, că vine Iepurașul.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Au apărut: artist multimedia, barista și expert în prăjirea cafelei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.