Psihologie. Psihiatrie. Tinichigerie

Publicat în Dilema Veche nr. 556 din 9 - 15 octombrie
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Pentru mulţi dintre noi, resursele de ataşament, compasiune, respect funcţionează în parametri normali, cînd e vorba despre cineva care suferă de o problemă gravă de sănătate. Însă, cînd problema e una care face parte din universul sănătăţii mintale, lucrurile se schimbă. E ca şi cum am accepta firesc, cu uşurinţă, că cineva care suferă de o boală gravă – la rinichi, să zicem – merită toată compasiunea, ajutorul şi respectul. Dar felul acesta de acceptare nu funcţionează la fel de mult pentru cineva care suferă de o boală psihică. Aici lucrurile se schimbă. Perspectiva e, dintr-odată, diferită. Apare un soi de blocaj al înţelegerii, un soi de distanţă. Undeva, în profunzime, unii dintre noi nu consideră că felul ăsta de tulburare e o boală „serioasă“, la fel ca celelalte boli. Cumva, trivializînd cumplit, e ca şi cum ai spune că nu mănînci miel sau ied, pentru că sînt animale „drăguţe“ şi ţi-e milă de ele, dar mănînci liniştit un purcel rumenit la cuptor, pentru că, în fond, e… porc. E un animal „urît“.

Imaginea bolnavului psihic a traversat, în istorie, momente dintre cele mai diferite. E un subiect complicat, cu abordări extrem de diverse, în funcţie de cultură, perioadă istorică sau nivel de civilizaţie. S-au scris rafturi de cărţi despre aşa ceva. Dar azi, cînd neuroştiinţele, viteza de comunicare, progresul tehnologiilor şi al mentalităţilor sînt subiecte care fac parte din normalitatea cotidiană, e destul de greu să accepţi că – în ceea ce mulţi dintre noi numesc „lume civilizată“ – mai pot exista abordări rudimentare ale acestei probleme. Dacă, în ceea ce priveşte condiţia sinistră a copiilor instituţionalizaţi, s-au făcut progrese remarcabile – deşi e încă enorm de lucrat şi în zona asta –, spaţiile concentraţionare ale instituţionalizării celor care suferă de boli psihice sînt departe de a fi o amintire. Legislaţia, cîtă e, suferă de absenţa unor protocoale instituţionale rezonabile, capabile să o facă funcţională într-un context care se schimbă de la o zi la alta. Iar în stradă, în lumea reală, în spaţiul public, respectul faţă de cei aflaţi într-o suferinţă atît de gravă încă se lasă aşteptat.

E drept, la noi, aici, marginalizarea se ţine bine, respiră perfect şi e roşie în obraji. Persoanele cu diferite tipuri de dizabilităţi încă sînt, în cel mai bun caz, nişte cifre incerte prin statistici. Rampele de acces în multe instituţii, atunci cînd există, sînt deseori impracticabile. Părinţii multor elevi şi profesorii de prin şcoli sînt extrem de reţinuţi, sceptici, speriaţi, cînd vine vorba despre integrarea în clase tipice a copiilor cu diferite tulburări din spectrul autismului. Cînd te apuci să faci un inventar al lucrurilor pe care le-am avea de rezolvat urgent, te ia atacul de panică. Cu toate astea, încă foarte rar, dar autentic, pe ici, pe colo, se întîmplă şi lucruri bune. Important e să aflăm de ele. Dar asta e o altă poveste.

În spaţiul public de la noi, o persoană care suferă de o boală psihică e, pur şi simplu, un „nebun“. Atît. Treaba s-a rezolvat. E perceput ca fiind irecuperabil, deci marginal. Îl punem la categoria rebuturi. Noi, ăştia întregi, „trebuie să mergem mai departe“. Că doar noi „ducem lumea înainte“. În plus, la orice conversaţie, apare celebrul discurs: „Şi mai lasă-mă, frate, cu corectitudinile astea politice de la americani! Să facă la ei acolo! Nebunu’ e nebun! Ce mai pierdem vremea atîta? Nu mă freca pe mine la icre cu termeni! Cum să-i respect io p-ăştia? Îmi dau mie să mănînc? Plus că sînt şi periculoşi. E o prostie cît China! Să-i adune, vere, şi să-i bage undeva, măcar să nu-i mai văd. Că tot noi trebuie să muncim, ca să-i ţinem pe ei…“ Mă opresc aici, repertoriul e cunoscut. Mai trist e cînd apar pe la televizor oameni de meserie – psihologi, psihiatri, diferiţi analişti şi ştiutori – care stigmatizează, la fel ca cei neinformaţi, deşi folosesc un soi de limbaj de specialitate. Aici, lucrurile intră într-o zonă a unui grotesc greu de nuanţat în cuvinte. Deşi lexicul unora conţine termeni de specialitate, discursul e unul foarte jos, deseori rudimentar şi neinformat. Se fac afirmaţii gratuite, cu o nonşalanţă incredibilă, după care se emit diagnostice după ureche, aşa, la o şuetă. Şi toate astea în văzul lumii, cu entuziasm, la televizor.

Termenul „autism“ se foloseşte în nişte contexte complet nepotrivite, desemnînd intenţia de a nu băga în seamă ceva foarte important. Cel mai des auzi formula „autismul clasei politice“. Prin folosirea greşită şi repetată, în nenumărate rînduri, a acestei sintagme, percepţia asupra unei persoane care suferă în mod real de această tulburare este profund influenţată negativ.

Dar cel mai dureros e cînd dai peste una dintre cele mai frecvente imagini pe care le poţi întîlni în orice localitate din această ţară. Oameni cu afecţiuni psihice severe, care rătăcesc pe străzi şi dau adevărata măsură a unei suferinţe enorme, forţată de împrejurări să se expună public. E ceva foarte greu de calificat în cuvinte. E o tortură la care sîntem martori pasivi, de cele mai multe ori fără să înţelegem adevărata dimensiune a problemei. Lipsa protocoalelor funcţionale din instituţiile specializate, inerţia, cinismul, nepăsarea, toate acestea şi încă multe altele osifică, pe zi ce trece, orice simţ şi orice sentiment. Alături de copiii abandonaţi, de oamenii fără adăpost şi de cîinii comunitari, imaginea bolnavilor care umblă fără ţintă pe străzile oraşelor noastre e picătura care umple paharul unui peisaj urban deseori înecat în tristeţe şi resemnare. Un peisaj a cărui tristeţe nu se va remedia niciodată prin ascunderea, prin simpla punere sub cheie – în lagăre şi rezervaţii – a ceea ce-i tulbură idealul de armonie. 

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.