Psihologie. Psihiatrie. Tinichigerie

Publicat în Dilema Veche nr. 556 din 9 - 15 octombrie
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Pentru mulţi dintre noi, resursele de ataşament, compasiune, respect funcţionează în parametri normali, cînd e vorba despre cineva care suferă de o problemă gravă de sănătate. Însă, cînd problema e una care face parte din universul sănătăţii mintale, lucrurile se schimbă. E ca şi cum am accepta firesc, cu uşurinţă, că cineva care suferă de o boală gravă – la rinichi, să zicem – merită toată compasiunea, ajutorul şi respectul. Dar felul acesta de acceptare nu funcţionează la fel de mult pentru cineva care suferă de o boală psihică. Aici lucrurile se schimbă. Perspectiva e, dintr-odată, diferită. Apare un soi de blocaj al înţelegerii, un soi de distanţă. Undeva, în profunzime, unii dintre noi nu consideră că felul ăsta de tulburare e o boală „serioasă“, la fel ca celelalte boli. Cumva, trivializînd cumplit, e ca şi cum ai spune că nu mănînci miel sau ied, pentru că sînt animale „drăguţe“ şi ţi-e milă de ele, dar mănînci liniştit un purcel rumenit la cuptor, pentru că, în fond, e… porc. E un animal „urît“.

Imaginea bolnavului psihic a traversat, în istorie, momente dintre cele mai diferite. E un subiect complicat, cu abordări extrem de diverse, în funcţie de cultură, perioadă istorică sau nivel de civilizaţie. S-au scris rafturi de cărţi despre aşa ceva. Dar azi, cînd neuroştiinţele, viteza de comunicare, progresul tehnologiilor şi al mentalităţilor sînt subiecte care fac parte din normalitatea cotidiană, e destul de greu să accepţi că – în ceea ce mulţi dintre noi numesc „lume civilizată“ – mai pot exista abordări rudimentare ale acestei probleme. Dacă, în ceea ce priveşte condiţia sinistră a copiilor instituţionalizaţi, s-au făcut progrese remarcabile – deşi e încă enorm de lucrat şi în zona asta –, spaţiile concentraţionare ale instituţionalizării celor care suferă de boli psihice sînt departe de a fi o amintire. Legislaţia, cîtă e, suferă de absenţa unor protocoale instituţionale rezonabile, capabile să o facă funcţională într-un context care se schimbă de la o zi la alta. Iar în stradă, în lumea reală, în spaţiul public, respectul faţă de cei aflaţi într-o suferinţă atît de gravă încă se lasă aşteptat.

E drept, la noi, aici, marginalizarea se ţine bine, respiră perfect şi e roşie în obraji. Persoanele cu diferite tipuri de dizabilităţi încă sînt, în cel mai bun caz, nişte cifre incerte prin statistici. Rampele de acces în multe instituţii, atunci cînd există, sînt deseori impracticabile. Părinţii multor elevi şi profesorii de prin şcoli sînt extrem de reţinuţi, sceptici, speriaţi, cînd vine vorba despre integrarea în clase tipice a copiilor cu diferite tulburări din spectrul autismului. Cînd te apuci să faci un inventar al lucrurilor pe care le-am avea de rezolvat urgent, te ia atacul de panică. Cu toate astea, încă foarte rar, dar autentic, pe ici, pe colo, se întîmplă şi lucruri bune. Important e să aflăm de ele. Dar asta e o altă poveste.

În spaţiul public de la noi, o persoană care suferă de o boală psihică e, pur şi simplu, un „nebun“. Atît. Treaba s-a rezolvat. E perceput ca fiind irecuperabil, deci marginal. Îl punem la categoria rebuturi. Noi, ăştia întregi, „trebuie să mergem mai departe“. Că doar noi „ducem lumea înainte“. În plus, la orice conversaţie, apare celebrul discurs: „Şi mai lasă-mă, frate, cu corectitudinile astea politice de la americani! Să facă la ei acolo! Nebunu’ e nebun! Ce mai pierdem vremea atîta? Nu mă freca pe mine la icre cu termeni! Cum să-i respect io p-ăştia? Îmi dau mie să mănînc? Plus că sînt şi periculoşi. E o prostie cît China! Să-i adune, vere, şi să-i bage undeva, măcar să nu-i mai văd. Că tot noi trebuie să muncim, ca să-i ţinem pe ei…“ Mă opresc aici, repertoriul e cunoscut. Mai trist e cînd apar pe la televizor oameni de meserie – psihologi, psihiatri, diferiţi analişti şi ştiutori – care stigmatizează, la fel ca cei neinformaţi, deşi folosesc un soi de limbaj de specialitate. Aici, lucrurile intră într-o zonă a unui grotesc greu de nuanţat în cuvinte. Deşi lexicul unora conţine termeni de specialitate, discursul e unul foarte jos, deseori rudimentar şi neinformat. Se fac afirmaţii gratuite, cu o nonşalanţă incredibilă, după care se emit diagnostice după ureche, aşa, la o şuetă. Şi toate astea în văzul lumii, cu entuziasm, la televizor.

Termenul „autism“ se foloseşte în nişte contexte complet nepotrivite, desemnînd intenţia de a nu băga în seamă ceva foarte important. Cel mai des auzi formula „autismul clasei politice“. Prin folosirea greşită şi repetată, în nenumărate rînduri, a acestei sintagme, percepţia asupra unei persoane care suferă în mod real de această tulburare este profund influenţată negativ.

Dar cel mai dureros e cînd dai peste una dintre cele mai frecvente imagini pe care le poţi întîlni în orice localitate din această ţară. Oameni cu afecţiuni psihice severe, care rătăcesc pe străzi şi dau adevărata măsură a unei suferinţe enorme, forţată de împrejurări să se expună public. E ceva foarte greu de calificat în cuvinte. E o tortură la care sîntem martori pasivi, de cele mai multe ori fără să înţelegem adevărata dimensiune a problemei. Lipsa protocoalelor funcţionale din instituţiile specializate, inerţia, cinismul, nepăsarea, toate acestea şi încă multe altele osifică, pe zi ce trece, orice simţ şi orice sentiment. Alături de copiii abandonaţi, de oamenii fără adăpost şi de cîinii comunitari, imaginea bolnavilor care umblă fără ţintă pe străzile oraşelor noastre e picătura care umple paharul unui peisaj urban deseori înecat în tristeţe şi resemnare. Un peisaj a cărui tristeţe nu se va remedia niciodată prin ascunderea, prin simpla punere sub cheie – în lagăre şi rezervaţii – a ceea ce-i tulbură idealul de armonie. 

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.