Provincialilor, sînteți ca și morți!

Publicat în Dilema Veche nr. 401 din 20-26 octombrie 2011
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Acum trei săptămîni am fost la Iaşi, într-o vizită (universitară). Era încă frumos afară, trotuarul din faţa Universităţii „Al. I. Cuza“ era curat şi însorit, trotuarele Copoului miroseau a gutui iar la trattoria cu terasă, unde m-au dus amicii două seri la rînd – n-o pot numi, evident –, nu numai că vinul la carafă era foarte bun, foarte roşu, foarte mult şi taman la temperatura potrivită, dar mai imaginaţi-vă şi că duduia unduitoare care ne servea, la un moment dat – pe cînd stăteam noi, aşa, şi ne desfătam leneşi după preaplinul mesei –, numai ce ne-a adus la masă un coşuleţ cu nuci (culese fix din nucul maiestuos de deasupra noastră), zicîndu-ne, cu plăcut accent, „ca să vă meargî cu vinul“. De-asta-mi place mie Iaşiul: tripla alianţă dintre viaţa universitară, calitatea vinului şi flerul domnişoarelor din peisaj e mereu cîştigătoare!

Cu toate acestea, ieşenilor – regret! –, sînteţi aproape morţi. Detalii mai jos. 

Sau: mi-e foarte dragă Timişoara. Aici permiteţi-mi să fiu subiectiv: acest oraş mi-a dat, la un moment dat, un vot masiv, astfel încît am fost ulterior senator de Timiş. Cînd în ţară păleşte zi de zi amintirea lui Decembrie ’89 (vezi frenezia ceauşistă a televiziunilor din ultimele luni), la Timişoara ea mai pîlpîie încă, în virtutea unei încăpăţînări de care bănăţenii adesea dau dovadă (în sens bun, aici; alteori, spre paguba lor). Cu toate acestea, timişorenilor – regret să vă spun –, sînteţi ca şi morţi! Detalii mai jos. 

Şi ajungem, mai departe pe hartă, la Constanţa. Centrul vechi al acestui oraş – precum zona din jurul statuii tristului Ovidiu – stă să cadă la primul cutremur, plaja de la Mamaia e plină vara de clădiri neautorizate, ţigarete cu miros bizar şi cîini vagabonzi, oraşul are un farmec de balcanism cosmopolit (în sens bun) cum puţine colţuri ale ţării posedă şi, cu toate acestea... constănţenilor, regret să vă spun, sînteţi kaput! Detalii mai jos. 

Iar despre Craiova, ce-aş putea să mai zic? E oraşul meu natal. Nu pot fi obiectiv în ceea ce-l priveşte. Nu-mi cereţi să-i comentez periferiile – vă voi vorbi despre ce vreau eu, mai din centru. Nu-mi cereţi să vă spun despre ceea ce numiţi Vestul sălbatic al oraşului, cartierul Craioviţa etc. – pentru că eu vă voi spune despre cît de frumos este Parcul Romanescu, spre sud-est. Nu-mi cereţi să vi-l bîrfesc pe primarul Solomon – pentru că eu vă voi descrie exponatele Brâncuşi din palatul lui Jean Mihail. Şi, cu toate acestea... bănuiţi deja... craiovenilor, regret: sînteţi aneantizaţi şi voi. Detalii mai jos. 

Aş putea, la fel, continua pe mai departe. Am vaga impresie că Braşovul e dispărut de pe hartă. Mi se pare că Baia Mare a fost înghiţită de o gaură neagră. Cluj-Napoca, nu mai ştiu dacă există sub soare. Aţi spus Sibiu? Pare că a sucombat de ani buni deja. Arad? Galaţi? Bacău? Piteşti? Sfîntu Gheorghe? Tîrgu Mureş? Suceava? Alba Iulia? Focşani? Botoşani? Brăila? Ce e cu numele astea, de unde le scoateţi? Who the *** is Alice? – cum ar spune un cîntec pop. Sau, apropo de pop: Caransebeş – ce nume e ăsta? Al unui oraş sau al unei mazete manelistico-mondene?

Regret să vă spun, provincialilor din aceste urbe (şi din toate celelalte), dar sînteţi ca şi cum n-aţi fi! 

Cum am ajuns la această concluzie? Simplu. Am privit cîteva zile la posturile TV din Capitală. Provincia românească nu există aici – cu excepţia unor buboaie de puroi senzaţionalist. Ultima ştire pe care am aflat-o despre Braşov e de iarna trecută – de cînd ieşeau urşii la păpică prin gunoaie. În ianuarie ce vine, urşii vor ieşi din nou la ghene – şi vom afla din nou despre Braşov. Despre Timişoara, singurele două ştiri ale ultimilor şase luni au fost, unu, că trupele de mascaţi au intrat în palatele ţigăneşti şi, doi, cîntăreţul amator Busuioc a fost bătut de un mardeiaş tot amator. Despre Craiova, mai ştiţi ceva în afară de isprăvile patronului Mititelu? Despre Constanţa, în afară de dansurile de greier văratic ale primarului Mazăre, altceva mai auziţi pe semestru? Revenind la Iaşi: dacă o dată pe an, toamna, Sfînta Paraschiva nu şi-ar aduna aici oştile de credincioşi, pomanagii şi jandarmi, despre ăst oraş nu s-ar mai afla nimic. 

Alegerea, noi am făcut-o după Primul Război Mondial: atunci am adoptat modelul francez al unei capitale ce domină – în locul modelului german al unor regiuni cu prerogative egale. Provincia românească, azi, e mai puţin importantă – nu numai în media centrală – decît era în anii ’30, în anii ’50 sau chiar ’70 ai secolului trecut. O să-mi spuneţi că acum au presă locală şi că le ajunge. Iar eu vă voi răspunde că gestul ieşencei de a ne pune coşuleţul cu nuci pe masă mă face să deplîng acest capitalo-centrism al Bucureştiului, care nu-i semn de putere conştientizată, ci doar de egoism inconştient.  

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010. Scrie pe blogul Geopolitikon.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.