Platonic – şi, totuşi, neverosimil de concret

Publicat în Dilema Veche nr. 535 din 15-21 mai 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Nici nu ştiu de unde să-ncep. Tocmai am ieşit de la un concert. Unii ar spune că entuziasmele astea nelăsate la decantare, tentaţia de a da drumul la robinetul cu superlative sînt semne de superficialitate şi neaşezare în idei. Aşa o fi, dacă eşti construit din table galvanizate mai mult sau mai puţin „intelectual“, şi nu-ţi permiţi „slăbiciunea“ de a te bucura. Ei bine, îmi asum riscul, cu seninătatea venită din ceea ce am văzut şi am ascultat, încercînd să povestesc ceva ce nu se poate povesti, ceva care trebuie trăit pe viu. La urma urmei, e doar un punct de vedere, un fel de a împacheta în cuvinte nevoia autentică de a mulţumi pentru momentul la care am fost martor.

Lumea muzicală de la noi nu poate fi diferită de felul în care trăim şi înţelegem viaţa de fiecare zi. Cu toate bunele şi relele noastre, trăim într-o cultură zdruncinată nervos, muncită de mari complexe, dar încălzită cumva de eterna speranţă venită din faptul că… „avem un mare potenţial“. Dincolo de constatările astea banale şi de nuanţele în care pot fi exprimate, stă o realitate pe care fiecare dintre noi are dreptul de a o vedea exact aşa cum are chef. Însă, de cele mai multe ori, deşi constatăm cu amabilitate – fie ea, uneori, simulată, fie venită dintr-o onestitate limpede – că e loc sub soare pentru toată lumea, cu greu reuşim să ne bucurăm de ceea ce avem. Mult, puţin, cît o fi. Şi mai greu ne e să găsim drumul simplu al spiritului critic, iar cînd e vorba să dezbatem toate astea, deseori sfîrşim în zgomot, în cacofonie, în resentiment sau într-o băşcălie aparent jucăuşă, dar venită dintr-o mare şi complicată tristeţe.

Ca tot omul de la noi, încep povestea asta spunînd că simt nevoia de a mulţumi, dar înainte de a face concret lucrul ăsta, trec prin contorsiuni discursive şi prin situări teoretice care, chipurile, mi-ar asigura fundamentul punctului de vedere. În cea mai mare parte, un furt al propriei căciuli. Dar, fatalmente, trebuie să fac asta pentru a putea explica, într-un fel, dacă s-o putea, nu doar bucuria imensă a întîlnirii cu calitatea şi valoarea, ci şi motivul pentru care am covingerea că am asistat la ceva extrem de rar pe la noi. La un moment de performanţă foarte înaltă, obţinută în ciuda tuturor evidenţelor de zi cu zi.

Patru muzicieni de mare clasă – Nicu Patoi (chitară), Adrian Ciuplea (chitară bas şi violoncel), Răzvan „Lapi“ Lupu (tobe) şi Berti Barbera (percuţie) – duc mai departe, într-un fel neverosimil, un proiect început în urmă cu nişte ani – Platonic Band. Nu situarea în jazz-rock, progresiv, fusion sau în alte sertare terminologice ar avea vreo relevanţă în discuţia despre ei. Performanţa artistică a celor patru muzicieni se situează uluitor de firesc într-o zonă a excelenţei pe care, pur şi simplu, o plasezi în spaţiul utopiilor din discuţiile de la o bere, cînd se psalmodiază la nesfîrşit că, pe-aici, pe la noi, nu se poate ca pe la alţii, şi basta.

De-aici încolo, e liber la delir în serie, cu discuţiile noastre vesele şi triste despre valori nerecunoscute, fatalitate, resemnare, imitaţie ieftină, impostură, ridicol, condamnare la mediocritate. Nicu, Adrian, Lapi şi Berti au părăsit bulversant zona acestui tip de colcăială. Platonic Band e o formulă de muzicieni care cîntă, spre stupefacţia marelui juriu trist – cel ce „veghează“ actul artistic de la noi – o muzică scăpată din chingile gurii satului, din condamnarea la uniformizare şi imitaţie împleticită. La ei, imitaţia devine ceea ce e aceasta în mod ideal – circulaţie naturală a temelor şi a motivelor. Piesele oferite spre ascultare în sala de concert au arhitecturi muzical-narative studiate adînc, coloraturi surprinzătoare şi superb aşezate în aranjamente elaborate cu mare fineţe, o ritmică năucitoare, toate adunate într-un arsenal tehnic şlefuit impecabil, dar exprimat cu bucuria pe care ţi-o dă privilegiul de a fi părtaş la un lucru de valoare.

Cei rămaşi în urmă, în gura satului, vor spune, ca întotdeauna, că matematica muzicală a acestui grup poate fi convingătoare pe moment, dar e „doar“ exerciţiu extrem şi migală de chinez, aerul rarefiat al „valorii“ fiind, în continuare, departe. De fapt, felul ăsta de constatare e doar tristeţea celui rămas dincoace de gard, contemplînd urmele evadatului. Muzicienii care alcătuiesc acest grup au ieşit din lamentare şi văicăreală, din condiţionarea la peticeală şi negoţ mic, construind un discurs muzical articulat după criterii pe care mulţi le considerăm imposibile pe aici. Ceea ce fac ei merită tratat cu profund respect, indiferent dacă-ţi place sau nu. E o ridicare admirabilă deasupra unei condiţii care îndeamnă, în toate chipurile, la autocompătimire şi eternă încremenire în proiect.

Dar performanţa celor patru muzicieni – şi a micii echipe care îi asistă şi susţine – are şi o altă dimensiune, dincolo de ceea ce asculţi în sala de concert. E o mînă întinsă generos, spre toţi cei care încă mai cred în aspiraţii, în puterea de a oferi lumină în jur, prin plăcerea pură de a cînta împreună şi de a descoperi bucuria căutării. Această reuşită incredibilă e, prin natura ei, şi un gest de solidaritate faţă de alţi muzicieni. E un fel autentic de a demonstra că virtuozitatea şi exerciţiul continuu, improvizaţia inspirată, dar şi cunoaşterea academică a propriului univers de exprimare nu sînt doar motive de oftat şi de nostalgie înlăcrimată, în beţiile tîrzii, spre dimineaţă. Fără exagerare, am asistat la un moment istoric pentru lumea muzicală de la noi, indiferent cît de intens ar lucra instinctul local de a-l trage înapoi pe cel care se desprinde. 

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1. 

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

nasterea maicii domnului jpeg
Păcatul din Postul Crăciunului care anulează postirea. E făcut de mulți creștini fără să știe că e o mare greșeală
Postul Crăciunului a început, fiind primul post din noul an bisericesc și ultimul din anul calendaristic, o perioadă specială de curățire și pregătire spirituală pentru creștini.
cub andreea balan png
Andreea Bălan tună și fulgeră! Ce a enervat-o la culme pe vedetă: „Luni mă prezint la..”
Andreea Bălan nu a mai suportat și a răbufnit pe rețelele de socializare, după ce a vrut să plece de acasă, însă a avut parte de o surpriză extrem de neplăcută. Artista, în vârstă de 40 de ani, este deranjată de cum arată trotuarul din fața locuinței sale din Voluntari, în urma unor reparații făcute
Donald Trump la Convenția Republicană din Milwaukee FOTO EPA EFE jpg
Cum va influența politica externă a Iranului realegerea lui Trump la Casa Albă. Atitudinea față de China
Ali Akbar Velayati, principalul consilier al liderului suprem iranian, a dat detalii despre orientarea diplomației Tehranului.
image png
Facebook, Twitter, Instagram și TikTok, surse de culegere a informaţiilor pentru specialiştii Poliţiei Române
Dark web, Facebook, Twitter, Instagram şi TikTok se numără printre sursele deschise accesate de către Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor (UCAI) din cadrul Poliţiei Române pentru monitorizarea activităţi suspecte şi colectarea informaţiilor despre grupuri infracţionale
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (16) jpg
Cum se pregătesc țările nordice pentru un război între NATO și Rusia: broșuri informative, batoane energizante, cutii cu fasole și medicamente
Guvernele Norvegiei, Suediei și Finlandei au început distribuirea de broșuri informative cetățenilor, oferindu-le sfaturi în cazul izbucnirii unui război sau a altor situații de urgență.
Kim Jong Un si fiica sa FOTO Profimedia
Coreea de Nord e pe picior de război. Ce a cerut dictatorul Kim Jong Un armatei sale
Kim Jong Un a afirmat că peninsula coreeană s-a transformat în „cel mai mare focar al lumii”
detergent pentru spalat rufe jpg
Care sunt diferențele dintre detergentul lichid și cel pudră. Cu care trebuie să speli pentru a avea haine mai curate
Atunci când te pregătești să cumperi detergent pentru rufe, alegerea între detergentul lichid și cel pudră poate părea complicată. Ambele tipuri de detergenți promit rezultate excelente, dar care sunt cele mai potrivite pentru nevoile tale?
racheta atacms
Ucrainienii vor putea folosi rachetele americane cu rază lungă doar într-o anumită regiune a Rusiei. Ce spun oficialii SUA
Biden a ridicat restricția Ucrainei de a folosi rachete cu rază lungă pe teritoriul Rusiei, însă doar într-o anumită regiune, declară oficialii SUA, potrivit BBC.
proteste fermieri francezi jpeg
Fermierii francezi amenință din nou cu proteste: nu vor carne de vită, pui sau zahăr fără taxe vamale
Fermierii francezi amenință din nou cu proteste, de data acaeasta din cauza unui acord UE cu Brazilia, Argentina și alte state care ar permite importul fără taxe vamale de carne de vită, pui sau zahăr