Peisaj vesel

Publicat în Dilema Veche nr. 539 din 12-18 iunie 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Deci, peisaj vesel, vesel de tot, zile cu vreme schimbătoare, după ruperi de nori, umflări de rîuri, coduri galbene şi portocalii, breaking news şi alegeri europarlamentare.

Deci, dacii sînt la temelia catapetesmei lumii. Se dovedeşte zilnic, fără putinţă de tăgadă, că strămoşii noştri nu numai că făceau legea în jumătatea asta de Europă, dar mai sînt şi părinţii a toate cîte sînt şi rîd nevinovate la soare. Sînt compatrioţi care susţin că locurile astea pe care călcăm noi acum cu nonşalanţă sînt încărcate cu o spiritualitate greu de lămurit în cuvinte. E ceva cu lume magică, „cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci“, druizi care vedeau printre planete, sărbători pentru Dionysos Zagreus şi mici lecţii de alfabetizare pentru aşa-zisele civilizaţii mari, grecii şi romanii. Soluţia nu e nouă. Dacă eşti varză de nervi, deprimat din cauza unui prezent halucinant, creezi un trecut fabulos şi, parcă, te simţi un pic mai bine.

Deci, urmele poveştilor de viaţă – impregnate de jurămîntul lui Hipocrate şi petrecute la Spitalul de Arşi – mai ies şi azi la lumină. Imediat, povestea adevărată s-a transformat în banc. Cad la examenul timpului orice discuţii despre banii publici, situaţiile suprarealiste care colorau viaţa din spitalul cu pricina, cade orice discuţie despre cum a putut să se petreacă aşa ceva atîta vreme, la vedere, fără cea mai vagă teamă. Cad toate astea. Pentru că n-au potenţial de banc. Rămîn sumele pe care, se zice, le făceau nişte domni şi doamne din nobila stirpe profesională a halatelor albe. Da, sigur, ca naţie creativă ce sîntem, ca popor de povestitori, e posibil să exagerăm un pic, de dragul ornării discursului cu cifre grase. Dar nu e doar asta. Cea mai nostimă situaţie e cea în care vezi lume povestind despre domnii doctori şi sumele lor zburătoare, cu aerul că „aşa ne trebuie“. Cu un soi de respect ascuns pentru unii care au reuşit – n-are importanţă cum – să facă nişte bani cît China. „Hai, bă… Că dacă erau nişte idioţi sau medici proşti, nu făceau, nene, atîta bănet. Tre’ să ai ceva în cap să produci atîta…“ Cît de frumos, cît de coerent, cît de limpede gîndim.

Deci, ungurii sînt de vină pentru tot ce se întîmplă rău pe aici. De exemplu, acum, după intrarea în vigoare a accizei pentru carburanţi. Toată şoferimea tiristă – adică mii de domni care îşi vîjîie camioanele prin ţara asta – fac plinul în Ungaria. Traversează meleagurile celor mai viteji şi mai drepţi dintre traci cu combustibil cumpărat din ţara vecină şi prietenă. Păi… e frumos aşa ceva? Iar ies ungurii bine dintr-o situaţie din care noi am ieşit prost? Sigur, cu excepţia Trianonului. Dar a trecut atîta vreme de atunci… Iar acum ni l-au furat şi pe Prinţul Charles, care a învăţat un joc unguresc, nu o horă românească, şi umblă doar prin sate de unguri. Plus că nu mai ştie altceva decît Transilvania. Păi… e frumos? Ce, România nu are şi alte locuri frumoase? La Bîrlad nu-i suficient de frumos?

Deci – că tot am zis de Spitalul de Arşi. Dar povestea cu decontarea reţetelor false? Aia cum e? Ocolesc faptul că unul dintre personajele centrale s-a sinucis. E un lucru trist în care nu încape băşcălia. Însă aerul cu care se povesteşte despre bani făcuţi din învîrteli şi falsuri e, pur şi simplu, năucitor. Se ajunge cu povestea la oameni bolnavi de cancer care nu-şi primesc medicamentele, dar nimănui nu i se pare că asta e partea tare a poveştii. Partea tare e doar atunci cînd rosteşti cifre de ordinul milioanelor de euro. Atunci se luminează feţele şi încep să curgă poveştile. Nu natura umană cumplită a fondului relatării e chestia de interes, ci un soi de invidie ascunsă, amestecată cu un neverosimil soi de respect pentru oricine „dă lovitura“. Şi mai e ceva. Un ceva care va învinge lumea şi timpul. Replica absolută: „Lasă, frate, că intră la puşcărie şi iese peste fo’ doi ani. Da’ cînd iese, e mai bogat decît cînd a intrat. Păi… nu se merită să faci bulău?“

Deci estetica arestărilor din România începe să capete, la modul cel mai serios, dimensiuni simbolice foarte consistente. A început cu oameni politici şi dosare de corupţie pentru dumnealor şi pentru funcţionari publici. A continuat, spectaculos, cu domni primari. Pe urmă, a ajuns la domni doctori. Următorul episod a fost cu domni magistraţi. Iar acum pare că se prefigurează o serie cu terenuri pentru biserici şi mînăstiri, că n-am curaj să mă gîndesc la înalţi domni prelaţi. Culmea e că, deşi arestările populează zornăitor ştirile fiecărei zile, lumea pare să fie liniştită ca un lac de munte. Anumiţi domni n-au nici o problemă, îşi notează cuminţi sumele din şpăgi pe caiete dedicate şpăgilor, lumea merge înainte, ca şi cînd nimeni nu e tulburat de faptul că ar putea fi prins. Iar arestările de la televizor sînt nişte filme. Nişte seriale. La fel ca Urzeala Tronurilor.

Deci, că tot am vorbit de daci, cică s-a găsit pe la Roşia Montană scheletul unuia de zece metri. Asta mai demult. Securitate, ruşi, aventuri, chestii. Pe urmă, s-a găsit şi o lespede, mai mare ca aia de la Baalbek. Şi dintr-o compoziţie nemaivăzută, care conţine aur în cantităţi ameţitoare. Tare povestea. Te ţine. Dacă o fi şi ceva adevăr, se-ntoarce lumea cu susu-n jos. Şi tot de la români.

Deci, nişte tipi cool – apăsaţi de spleen şi de greutatea propriilor idei pe care le scuipă ca pe cojile de bomboane agricole, mult mai mişto decît Mărgelatu – au zis că „se pişă pe el de vot“. Adevărul e că cel mai frumos lucru de pe lumea asta e să crezi că eşti cool, dar să fii ridicol de ridicol. Sau invers. Şi e valabil pentru oricare dintre noi. 

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.  

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

telefon mobil smartphone istock jpg
Cum au ajuns să fie deformați, la propriu, oamenii erei digitale
Era digitală ne-a schimbat definitiv viața. Dincolo de beneficii, medicii spun că dependența tot mai accentuată de tehnologie ne deformează efectiv trupurile cu un impact semnificativ, pe termen lung, asupra sănătății noastre. Se vorbește inclusiv de o involuție a speciei umane.
image png
O femeie de 38 de ani și-a găsit marea dragoste: Marcellus, un robot AI. „În viitor, relațiile cu roboți umanoizi vor deveni normale”
Dragostea modernă pare să se ducă, ușor, ușor într-o altă zonă. O femeie plănuiește să se căsătorească cu un robot AI. Impresionanta poveste o descoperiți în continuarea acestui articol.
Donald Trump FOTO AFP
Cum va schimba Trump Europa? „În 4 până la 5 ani, valul trumpist care bântuie peste tot își va reduce intensitatea”| ANALIZA
Ce efecte va avea asupra Europei în următorii anii valul de trumpism și de național-populism care bântuie prin tot vechiul continent? Este întrebarea la care a răspuns profesorul Sergiu Mișcoiu, analist politic care a studiat mişcările şi discursurile radicale.
noul cod fiscal
Mediul de afaceri se așteaptă la noi taxe după alegeri: S-ar putea modifica TVA-ul sau Codul Fiscal
Primul trimestru din 2025 a fost caracterizat de așteptare în mediul de business din România, mulți antreprenori continuând să tragă frâna de mână, preferând să aștepte să vadă ce se întâmplă cu alegerile, cu taxele și cu piața în general.
Loretta Lynn FOTO X jpg
14 aprilie: Ziua în care s-a născut „Regina Muzicii Country”, Loretta Lynn
Loretta Lynn s-a născut pe 14 aprilie 1932, în Butcher Hollow, Kentucky, SUA, și a decedat pe 4 octombrie 2022, în Hurricane Mills, Tennessee.
santorini NBC News jpg
Care este cea mai frumoasă insulă din Grecia. Peisajele ei unice fascinează pe toată lumea
Grecia este un adevărat colț de rai pentru iubitorii de soare, mare și cultură. Din cele peste 1.000 de insule, fiecare cu farmecul ei aparte, există una care se ridică deasupra tuturor – Santorini.
craiova fcsb fb jpg
Bucureștiul în perioada interbelică. Vedere generală (© iMAGO Romaniae)
Delicatesele desăvârșite ale României de altădată. Locurile de pierzaniei ale pofticioșilor, înecate în ciocolată și frișcă
Patiseriile și cofetăriile Bucureștiului de altădată erau renumite pentru deliciile care ar lăsa și astăzi mușterii cu gura apă. Gogoșile, înghețatele, prăjiturile, plăcintele și franzelele făceau parte din arsenalul infailibil al „Micului Paris”.
WhatsApp Image 2025 04 13 at 22 47 22 jpeg