Pe strada Batiștei

Publicat în Dilema Veche nr. 310 din 21-27 ianuarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Presa cotidiană o ia deseori înaintea acestor semnalări, de cînd subiectul demolărilor abuzive a început să-i intereseze pe bucureşteni. După ce a fost vorba aici de încă o biserică termopanizată şi de modificările arbitrare din incinta Academiei Române, a venit vremea să facem cunoscut pericolul în care se află, pe strada Batiştei, Policlinica cu plată nr. 1. Lămuririle care urmează s-au răspîndit prin HotNews din prima săptămînă a anului şi Evenimentul zilei a continuat să ancheteze acest caz de încălcare a legii de care este acuzat un om politic obscur, dar care are calitatea de parlamentar.

 Eleganta clădire naţionalizată în 1950 în care a funcţionat policlinica este o vilă burgheză tipică pentru sfîrşitul secolului al XIX-lea. Pe parcelele numerotate 27 şi 27 A şi-au construit locuinţa în 1896 F. Bohacker şi Ludwig Schindl, amîndoi fiind antreprenori în imobiliar. Schindl, al cărui nume este şi pe obloanele de la ferestrele casei mele, care a fost construită în 1930, îşi are, cred, mormîntul, la Bellu Catolic. Nu şi-ar fi închipuit desigur că, după o sută de ani, casa lui va fi victima ambiţiilor de modernizare de care au fost cuprinşi în ultima vreme posesorii unor averi foarte recente şi ai unor poziţii politice. Cele două jumătăţi ale imobilului au fost pe rînd restituite moştenitorilor dreptului de proprietate: în 2003 nr. 27 A şi în 2008 nr. 27, pentru acesta din urmă desfăşurîndu-se încă un proces între policlinică şi cumpărătorul clădirii. Din iunie trecut există un certificat de urbanism pentru 27 A, dovedind intenţia demolării. Acum s-a trecut la fapte: au fost scoase cadrele ferestrelor de la parter şi etaj, au început şi acţiuni de distrugere în interior, fără autorizaţie de desfiinţare.

 Primăria sectorului 2, sezisată la începutul lunii ianuarie, a trimis o inspecţie care a constatat infracţiunea şi îl dă în judecată pe proprietar. Acesta, un domn Andrei Florin Mircea, senator PD-L, a negat că ar fi vinovat, deşi e clar că-i revine răspunderea. Casa nu figurează pe lista oficială a monumentelor istorice, dar aparţine unei zone protejate. Peste drum, unde s-a instalat o organizaţie a revoluţionarilor din decembrie, este palatul Speyer, construit în 1900 pentru sora bancherului Mauriciu Blank şi clasat ca monument istoric. La cîţiva paşi se găseşte Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, opera arhitecţilor Ion Berindey şi G. Ciogolea.

 Arhitecţii de astăzi cărora li s-a cerut părerea au declarat toţi că imobilul întruneşte valoarea artistică şi cea urbanistică, meritînd să fie apreciat atît pentru calitatea înaltă a înfăţişării sale cît şi pentru locul pe care-l ocupă în perspectiva vecinătăţii. Pe bună dreptate s-a arătat că orice asemenea ruptură într-un ansamblu scade şi frumuseţea întregii străzi. Duşmanilor trecutului nu le pasă că, unul cîte unul, cad reperele unei istorii cu care Capitala României ar trebui să se mîndrească. Într-o ţară civilizată nu s-ar putea vedea, la un edificiu nobil şi a cărui vîrstă a depăşit un secol, ferestrele căscate ca nişte răni numai fiindcă cineva are pretenţia de a cîştiga din exploatarea terenului situat în centrul oraşului. Chiar din răspunsul dlui senator se înţelege că nu e singura afacere de acest fel în care şi-a plasat banii. Oricum, dacă se iau măsuri urgente pentru pedepsirea infracţiunii, cazul ar servi de exemplu.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.