Patriotismul la români

Publicat în Dilema Veche nr. 471 din 21-27 februarie 2013
Patriotismul la români jpeg

- în anul 2013 A.D. şi la 20 de ani de Dilema Veche -

Ideea de a scrie despre patriotismul românesc astăzi a plecat de la interviul lui Andrei Pleşu din publicaţia Adevărul. Un interviu pe care l-am citit cu plăcere şi cu oarecare amărăciune. De asemenea, mărturisesc că sînt de acord cu cea mai mare parte a concluziilor de acolo. Dar nu cu toate. Motiv pentru care am cerut îngăduinţa de a-mi publica în Dilema veche opinia personală despre patriotismul la români, din păcate, din ce în ce mai puţin prezent.

Dacă am pleca de la definiţia patriotismului, sentimentul de dragoste faţă de patrie şi popor, statornicit în cursul istoriei, conform dicţionarului DEX, am spune că astăzi acest concept nu mai exită. Societatea postcomunistă a moştenit mai degrabă conceptul individualist de acces la patriotismul ieftin şi aparent, ca mijloc de manipulare al celor mulţi, pentru satisfacerea orgoliului şi saţietăţii personale, în obsesia de a fi mai presus de majoritate.

Individualismul mascat a devenit caracteristica societăţii româneşti de astăzi, iar cuvinte precum patrie sau dragoste, în sensul profund, stîrnesc mai degrabă amuzamentul în discuţiile inviduale şi, mai mult, ironia şi dispreţul în prezenţa unei audienţe extinse. Pentru cei „dotaţi“ cu un asemenea talent, perspectivele se anunţă extrem de favorabile în societatea contemporană. Totuşi, dincolo de noi, într-o lege divină a echilibrului, atunci cînd laşi loc unor asemenea personalităţi să-şi cultive aceste „sentimente“, trebuie să conştientizăm şi perspectiva notei de plată, cînd mediocritatea şi superficialitatea reprezintă răsplata pe care societatea şi-o primeşte de la „construcţia“ propriilor lideri.

Şi atunci cauţi o altă lume, deocamdată, o lume a românilor departe poate de lumea cvasipatriotismului trăită astăzi. Plecînd tot de la definiţia patriotismului „statornicit în cursul istoriei“, încerci să identifici acel univers în care descoperi alte resurse dincolo de mîndria şi egoismul individual, transpuse astăzi într-o fantomatică şi iluzorie formă de artă. Ce ne mai desparte acum, în compartamentul propriu din societatea postcomunistă, de „gloria“ fanariotă? Am să dau un singur exemplu...

O zi banală în traficul de astăzi în care respectul faţă de ceilalţi şoferi este nul, în care eu ca individ sînt cel mai grăbit, ignorîndu-i pe ceilalţi, am cel mai bun bolid şi-l urăsc de moarte pe cel care îmi taie faţa în secunda următoare; deşi, personal, practic constant acelaşi obicei.

Iertăm totuşi şi avem uneori chiar un sentiment de admiraţie doar faţă de cel care se strecoară subit în faţa noastră, posesor al unui specimen auto foarte-foarte special.

Pe uliţele înnoroite ale satului românesc fanariot la sfîrşitul secolului al XVIII-lea, caleaşca boierului fanariot accelera la trap atunci cînd ţăranul român se retrăgea discret din calea stăpînului. Stropit de noroi pînă la cap, ţăranul, în umilinţa lui, privea cu admiraţie la boierul, care totuşi îl băgase în seamă (A. D. Xenopul în Istoria Românilor). Ce ironie? Oare liderii de astăzi vor fi peste ani mai diferiţi în cărţile istoriei? În lumea unora dintre noi sigur că nu, în lumea lor – probabil că da. Însă istoria, dincolo de un punct, este mai corectă decît omul.

Şi atunci identific o lume românească paralelă. O lume proprie…

În faţa românismului ieftin de astăzi, prefer patriotismul gigantic al lui Iorga, pe care alţii – şi nu liderii români de astăzi – l-au comparat cu Voltaire, prefer arta subtilă românească a lui Brâncuşi, prefer jertfa în numele credinţei româneşti a lui Brâncoveanu, muzica satului românesc a lui Enescu, fiziologia dincolo de percepţia umană a lui Paulescu, admiraţia şi respectul marii familii a Cantacuzinilor faţă de acest popor, geniul financiar al lui Carada, forţa, curajul şi echilibrul Brătienilor, mistica transpusă în ştiinţă a lui Crainic, psihologia spiritului românesc la C. Motru, dragostea necondiţionată faţă de acest neam al lui Arsenie sau credinţa profund ortodoxă a lui Steinhardt.

Tot printr-o lege divină a echilibrului au apărut oameni care au schimbat istoria. Nu întîmplător am ales anii fanarioţilor care au încercat să strecoare elenismul în cultura românească. Şi totuşi contrar, în acei ani, cînd omul simplu privea dezarmat la trecutul marilor voievozi, o generaţie de tineri trimişi la studii în străinătate au ales altceva; şi la doar cîţiva zeci de ani distanţă a apărut o generaţie dedicată patriotismului autentic. Motiv pentru care eu unul cred cu toată fiinţa mea că o asemenea generaţie se poate naşte oricînd. (L. P.)

Foto: L. Muntean

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

francesco illy jpg
Timișoreanul care a inventat espressorul de cafea și a pus bazele renumitei companii Illy. Ce s-a ales de casa unde s-a născut: „Câți turiști știu că în orașul ăsta s-a născut?”
Francesco Illy, inventatorul espressorului modern și fondatorul celebrului brand Illycaffe, s-a născut la Timișoara, în data de 7 octombrie 1892. Astăzi, numele Illy este sinonim cu cafeaua de calitate în întreaga lume, dar puțini știu că povestea acestui brand internațional începe în cartierul Iose
Donald Trump FOTO GettyImages
Cine l-a determinat pe Trump să amâne supraimpozitarea importurilor
Trump a preluat al doilea mandat cu dorința fermă de a remodela economia globală, dar unele dintre hotărârile sale au părut să se clatine în fața turbulențelor de pe piața de capital și a apelurilor lansate de executivii puternici, care se tem că tarifele radicale ar putea aduce recesiunea.
Matteo Grandi cheful Michelin care a slăbit 90 de kg în 8 luni - după și înainte Foto Mediaset Infinity
A slăbit 90 kg în 8 luni fără înfometare. Secretul unui chef Michelin e mai simplu decât crezi
Chef-ul italian Matteo Grandi, premiat cu stea Michelin, a slăbit 90 kg în doar 8 luni. Două alimente a eliminat din dietă.
Boia de ardei aroma care transformă orice preparat Colaj DMS
„Aurul roșu” din bucătărie: condimentul recomandat de nutriționiști pentru detoxifiere și reducerea colesterolului
Descoperă beneficiile uimitoare ale boielei de ardei: antioxidant natural, aliat contra colesterolului, bun înlocuitor al sării și protector celular.
Institutul Speologie Emil Racovita Cluj, foto speologie org jpg
26 aprilie: 105 ani de la înfiinţarea, la Cluj, a primului institut de speologie din lume
Anul acesta, pe 26 aprilie se împlinesc 105 ani de la înfiinaţrea, la Cluj, a primului institut de speologie din lume şi 39 de ani de la tragedia nucleară de la Centrala atomo-electrică de la Cernobîl.
papa francisc sicriu epa efe jpg
Mormântul Papei Francisc, făcut din „piatra oamenilor simpli”! A fost adusă din localitatea natală a bunicilor săi
Mormântul Papei Francisc, amenajat în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, este realizat din ardezie provenită din Liguria, regiunea natală a bunicilor săi. Simplu și sobru, mormântul poartă doar inscripția „Franciscus” și o reproducere a crucii pectorale purtate de fostul Suveran Pontif.
Programul Canon pentru tineri FOTO Diana jpg
Tinerii europeni și britanici ar putea beneficia de vize de muncă pe termen de un an, în cadrul unui acord de între UE și Regatul Unit
Uniunea Europeană este pregătită să facă concesii majore în negocierile cu Marea Britanie pentru a permite tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani, atât europeni cât și britanici, să călătorească și să muncească liber.
casa pisoski botosani (1) jfif
„Moș Pisoi”, eroul din umbră căruia îi datorăm apariția primului stat român
Unul dintre cele mai fascinante și totodată discrete personaje din istoria românilor a fost colonelul Nicolae Pisoski, prieten loial al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Revoluționar și progresist acesta a evitat lumina reflectoarelor deși a decis soarta Principatelor, în anul 1859.
Volodimir Zelenski FOTO AFP
Reacția lui Zelenski, după ce Trump a susținut că Peninsula Crimeea „va rămâne cu Rusia”. „Tot acest pământ aparţine Ucrainei”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat vineri că el consideră Crimeea aparţinând Ucrainei, chiar dacă peninsula a fost anexată de Rusia în 2014, subliniind că poziţia Kievului pe acest subiect rămâne "neschimbată" în pofida presiunilor americane.