Patriotismul la români

Publicat în Dilema Veche nr. 471 din 21-27 februarie 2013
Patriotismul la români jpeg

- în anul 2013 A.D. şi la 20 de ani de Dilema Veche -

Ideea de a scrie despre patriotismul românesc astăzi a plecat de la interviul lui Andrei Pleşu din publicaţia Adevărul. Un interviu pe care l-am citit cu plăcere şi cu oarecare amărăciune. De asemenea, mărturisesc că sînt de acord cu cea mai mare parte a concluziilor de acolo. Dar nu cu toate. Motiv pentru care am cerut îngăduinţa de a-mi publica în Dilema veche opinia personală despre patriotismul la români, din păcate, din ce în ce mai puţin prezent.

Dacă am pleca de la definiţia patriotismului, sentimentul de dragoste faţă de patrie şi popor, statornicit în cursul istoriei, conform dicţionarului DEX, am spune că astăzi acest concept nu mai exită. Societatea postcomunistă a moştenit mai degrabă conceptul individualist de acces la patriotismul ieftin şi aparent, ca mijloc de manipulare al celor mulţi, pentru satisfacerea orgoliului şi saţietăţii personale, în obsesia de a fi mai presus de majoritate.

Individualismul mascat a devenit caracteristica societăţii româneşti de astăzi, iar cuvinte precum patrie sau dragoste, în sensul profund, stîrnesc mai degrabă amuzamentul în discuţiile inviduale şi, mai mult, ironia şi dispreţul în prezenţa unei audienţe extinse. Pentru cei „dotaţi“ cu un asemenea talent, perspectivele se anunţă extrem de favorabile în societatea contemporană. Totuşi, dincolo de noi, într-o lege divină a echilibrului, atunci cînd laşi loc unor asemenea personalităţi să-şi cultive aceste „sentimente“, trebuie să conştientizăm şi perspectiva notei de plată, cînd mediocritatea şi superficialitatea reprezintă răsplata pe care societatea şi-o primeşte de la „construcţia“ propriilor lideri.

Şi atunci cauţi o altă lume, deocamdată, o lume a românilor departe poate de lumea cvasipatriotismului trăită astăzi. Plecînd tot de la definiţia patriotismului „statornicit în cursul istoriei“, încerci să identifici acel univers în care descoperi alte resurse dincolo de mîndria şi egoismul individual, transpuse astăzi într-o fantomatică şi iluzorie formă de artă. Ce ne mai desparte acum, în compartamentul propriu din societatea postcomunistă, de „gloria“ fanariotă? Am să dau un singur exemplu...

O zi banală în traficul de astăzi în care respectul faţă de ceilalţi şoferi este nul, în care eu ca individ sînt cel mai grăbit, ignorîndu-i pe ceilalţi, am cel mai bun bolid şi-l urăsc de moarte pe cel care îmi taie faţa în secunda următoare; deşi, personal, practic constant acelaşi obicei.

Iertăm totuşi şi avem uneori chiar un sentiment de admiraţie doar faţă de cel care se strecoară subit în faţa noastră, posesor al unui specimen auto foarte-foarte special.

Pe uliţele înnoroite ale satului românesc fanariot la sfîrşitul secolului al XVIII-lea, caleaşca boierului fanariot accelera la trap atunci cînd ţăranul român se retrăgea discret din calea stăpînului. Stropit de noroi pînă la cap, ţăranul, în umilinţa lui, privea cu admiraţie la boierul, care totuşi îl băgase în seamă (A. D. Xenopul în Istoria Românilor). Ce ironie? Oare liderii de astăzi vor fi peste ani mai diferiţi în cărţile istoriei? În lumea unora dintre noi sigur că nu, în lumea lor – probabil că da. Însă istoria, dincolo de un punct, este mai corectă decît omul.

Şi atunci identific o lume românească paralelă. O lume proprie…

În faţa românismului ieftin de astăzi, prefer patriotismul gigantic al lui Iorga, pe care alţii – şi nu liderii români de astăzi – l-au comparat cu Voltaire, prefer arta subtilă românească a lui Brâncuşi, prefer jertfa în numele credinţei româneşti a lui Brâncoveanu, muzica satului românesc a lui Enescu, fiziologia dincolo de percepţia umană a lui Paulescu, admiraţia şi respectul marii familii a Cantacuzinilor faţă de acest popor, geniul financiar al lui Carada, forţa, curajul şi echilibrul Brătienilor, mistica transpusă în ştiinţă a lui Crainic, psihologia spiritului românesc la C. Motru, dragostea necondiţionată faţă de acest neam al lui Arsenie sau credinţa profund ortodoxă a lui Steinhardt.

Tot printr-o lege divină a echilibrului au apărut oameni care au schimbat istoria. Nu întîmplător am ales anii fanarioţilor care au încercat să strecoare elenismul în cultura românească. Şi totuşi contrar, în acei ani, cînd omul simplu privea dezarmat la trecutul marilor voievozi, o generaţie de tineri trimişi la studii în străinătate au ales altceva; şi la doar cîţiva zeci de ani distanţă a apărut o generaţie dedicată patriotismului autentic. Motiv pentru care eu unul cred cu toată fiinţa mea că o asemenea generaţie se poate naşte oricînd. (L. P.)

Foto: L. Muntean

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.