Oferta pe care n-o poţi refuza

Publicat în Dilema Veche nr. 605 din 17-23 septembrie 2015
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

E absolut normal ca discuţia despre valul de refugiaţi să ocupe prim-planul acestei perioade. E ceva care pare să se ţină într-un fir de păr, pînă să pice peste Europa şi să se transforme într-o criză extrem de serioasă. E un complex de evenimente într-o continuă desfăşurare, un fapt care-şi modifică dimensiunile de la o zi la alta. La noi – într-o ţară în care ştirile externe şi comentariile de politică externă sînt rarităţi –, isteria comentatorilor e mult mai prezentă decît dorinţa şi preocuparea de a cunoaşte cît mai mult din substanţa reală a acestor evenimente. Avem obişnuinţa de a striga de durere înainte ca acul seringii să ne atingă. În plus, cînd e vorba despre comentarii şi opinii, destul de puţină lume de pe această planetă ne poate face concurenţă la debit verbal şi policalificare. Dar asta e, fără nici o ironie, o parte a farmecului care se găseşte pe-aici. 

Să zicem că scrii ceva despre acest subiect, recomandînd moderaţie şi bun-simţ în judecarea faptelor pe care le vedem la televizor. Te trezeşti că eşti catalogat, în cel mai bun caz, ca membru al tribului din care fac parte „intelectualii iresponsabili“ din această ţară. Trec peste problema vastă a definirii noţiunii de

, mai ales în istoria recentă a spaţiului public de la noi. E loc aici de rafturi întregi de bibliotecă. Şi dacă tot ai „deschis gura“, exprimîndu-te la adresa unui subiect, eşti considerat, în cel mai bun caz, un naiv, dacă nu un fraier căzut în mrejele politicilor corecte, ale neoliberalismelor sau stîngismelor de tot soiul, sau al „hipsterismelor“ – unde cuvîntul

trimite spre orice, adică spre o plajă largă, începînd dinspre „ridicol“ şi întinzîndu-se pînă spre „condamnabil“. O furie proletară şi un entuziasm al lui „eu ştiu cel mai bine“ sînt cele mai plăcute

prin care poţi trece. Asta dacă n-ai „norocul“ să treci prin jigniri, atacuri la persoană sau desfiinţări făcute cu aere docte. Dar şi asta e o parte a „farmecului inefabil“ de pe aceste meleaguri. 

Sînt compatrioţi, nu puţini, care spun că ar trebui să ne temem cumplit de valul de refugiaţi şi că, printre tipii ăştia, sigur se ascund şi luptători ai Statului Islamic, care vin să se infiltreze prin Europa. Şi că „refugiaţii“ ăştia de azi nu mai sînt ce erau refugiaţii pe vremuri. Adică nu suportă comparaţie ideea de refugiat, a „ăstora“, cu cea a curajoşilor care fugeau de după Cortina de Fier, alegînd libertatea. De parcă ideea de refugiat se limitează exclusiv la cheremul dispoziţiei în care se află cineva, într-o zi în care are chef de definiţii. Pe de altă parte, bineînţeles că da, evident că printre refugiaţi se pot ascunde şi luptători plecaţi cu sorcova, din Statul Islamic. Dar ăsta nu e un motiv să ceri ridicări la arme, construiri de ziduri, arestări în masă, trimitere înapoi acasă, la pachet, a tuturor. 

Pur şi simplu, pentru că nu se poate. 

Odată primit statutul de cetăţean european, prin dreptul la muncă şi la liberă circulaţie, primeşti şi un statut simbolic. Pe unii îi doare în cot de statutul ăsta, iar alţii sînt gata să demonstreze că el nici nu există, nedîndu-şi seama că lucrează cu entuziasm la propria aneantizare. Dar asta e altă discuţie. Indiferent cît de greu am duce-o, cîtă corupţie ar fi în ţara în care trăim, cît de firave sau de greoaie şi difuze ar fi mecanismele europene, apartenenţa „fizică“ la acest spaţiu, chiar şi aşa, fără „statut“ foarte concret, e un lucru care contează. Cu toate crizele profunde şi cu toate problemele îngrozitor de apăsătoare cu care se confruntă Uniunea Europeană, aici e un spaţiu în care ideea de democraţie contemporană dă o bătălie cruntă cu realitatea. Democraţia este, prin natura ei, o noţiune fragilă. Se redefineşte şi se recalibrează zilnic, în funcţie de experienţele sociale ale fiinţei umane. Cînd e întuneric, ideea de democraţie dă cu capul de pereţi, se loveşte de mobile, dar se ridică şi merge, cu încăpăţînare, mai departe. Democraţia e, deseori, cu pantalonii în vine, în faţa evenimentelor. Trebuie să se adapteze şi să înveţe din mers. Dar toate astea sînt valabile doar pentru alţii. La noi, în România, mulţi vor să aibă statutul de invitat în conceptul de democraţie. Statutul de participant nu e mulţumitor. îţi creează senzaţia că cineva te supune unui efort. Parcă te pune la muncă. Iar noi ştim că democraţia e un soi de repaos.  

Unii zic că e război. Dacă valul acesta de refugiaţi – ca şi cele care vor urma, dacă vor urma – este prima adiere perceptibilă a unui război complicat, care abia începe să-şi arate chipul, asta nu schimbă lucrurile prea mult. A primi refugiaţi e o datorie fundamentală a unei societăţi civilizate, din contemporaneitate. A învăţa cum să gestionezi o situaţie de acest fel, atît politic, social, dar şi – poate, mai ales – strategic e o obligaţie din jocul continuu în care se află, pe această planetă, felurile diferite de a vedea lumea. Ca întotdeauna, nu ducem lipsă de scenarii. Ba că „inginerirea“ şi manipularea acestui val migrator e răspunsul lui Putin la sancţiunile economice, ba că ISIS trece la faza războiului european, ba că americanii şi ruşii şi-au găsit un nou Vietnam, sau chiar că nimic nu mai poate fi ţinut sub capac, criza generală a umanităţii e atît de profundă, încît buba trebuie să se spargă, să ne războim urît, ca să ne vindecăm. 

Poate fi oricare dintre teoriile astea. Sau nici una. Oricum ar fi, nu poţi scoate brişca din prima. Statutul civilizaţiei nu-ţi permite aşa ceva. Iar dincolo de sedentarismul şi de apatia de azi, civilizaţia are, totuşi, o vastă rezervă de experienţă istorică. Numiţi-o chiar şi ticăloşie combinată sau camuflată în instinct de conservare. Numiţi-o oricum. Ea există.  

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

trump putin  jpg
Donald Trump ia în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu negociază cu Ucraina. „Este posibil”
Donald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat „posibile" noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu se negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei.
cafea turceasca istock jpg
Ce cantitate de cafea trebuie să bei pentru a trăi mai mult. Un cunoscut cardiolog garantează: „Speranță de viață mai mare”
Cafeaua, băutura care te trezește la viață în fiecare dimineață, continuă să fie subiectul a numeroase studii științifice și dezbateri medicale.
banner wilmark mihai petre png
saltea de pat  jpg
La cât timp se schimbă salteaua de pat, de fapt. Când știi că ai nevoie de una nouă
Salteaua joacă un rol crucial în asigurarea unui somn odihnitor și a sănătății generale. Dacă nu este schimbată la timp, aceasta poate provoca disconfort și chiar probleme de sănătate.
Donald Trump, discurs în fața Ordinului Fraternității Poliției din Charlotte FOTO PROFIMEDIA
Trump amenință Europa cu taxe vamale: „UE este foarte rea pentru noi, ne tratează foarte rău. Nu ne cumpără mașinile sau produsele agricole”
Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale, „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”, adăugând că produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie.
Raphina
Seară vibrantă în Liga Campionilor. Barcelona a mai făcut o magie: 5-4 cu Benfica
Marți noapte au avut loc primele meciuri din etapa a 7-a a Ligii Campionilor la fotbal.
index (1) webp
CellValley, echipamentul premium de remodelare corporală și estetică facială, revoluționează piața esteticii din România, distribuit exclusiv de Rowe România
Rowe România, lider pe piața echipamentelor profesionale pentru saloane de înfrumusețare și clinici medicale, anunță lansarea unui nou produs inovativ – CellValley.
creanga si eminescu jpg
Secretele prieteniei strânse dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă. O legătură interesantă între două persoane total diferite
Prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă este una dintre cele mai fascinante povești de camaraderie din literatura română.
image png
Percheziții DNA la Primăria Sinaia și în locuința edilului. Pe lista proprietăților pe care le-ar deține Vlad Oprea este și un castel din Franța
Procurorii DNA fac miercuri dimineață percheziții la domiciliul primarului PNL din Sinaia, Vlad Oprea. Procurorii suspectează fapte de trafic de influență și luare de mită.