"Nu este aici nici un copil! Şi nici n-a fost vreodată!"

Publicat în Dilema Veche nr. 513 din 12-18 decembrie 2013
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

O lume conservată perfect în propria obsesie a… conservării. O curăţenie absolută şi o precizie de mecanism atomic pun în mişcare tot ceea ce e aparent. Casa deschisă oaspeţilor, tapetul fără cusur, subtila ramă de epocă în care e încadrată povestea, costumele impecabile ale celor care populează casa, obiectele decorative de calitate – un interior burghez, fascinant în perfecţiunea de diamant a detaliilor care compun spectacolul imaginii sale. Un spectacol vizual deloc luxuriant, neplimbat prin aromele năucitoare ale abundenţei, ci trecut printr-o economie de mijloace care incită imaginaţia.  

Totul e ca un trup gol, fremătînd în ceaţa voalului. Din cîteva lucruri bine alese şi arătate, după deschiderea cortinei, în faţa spectatorului se dezvăluie camera de zi a unei familii burgheze. Nu înainte de a-l descoperi pe stăpînul casei, umblînd încins pe sub fustele care ascund formele rubensiene ale servitoarei. E o zi normală. Trebuie să sosească oaspeţii. Între timp, o erecţie fugară îl forţează pe stăpînul casei s-o înghesuie la perete, un pic, pe servitoare, încercînd să scape cumva de presiunea venită din adîncurile fiinţei.  

Scena se petrece sub privirea lui Victor, copilul familiei, sărbătoritul care împlineşte azi 9 anişori, dar şi 1 metru şi 81 de centimetri înălţime. Pentru că, da, aparent, totul e impecabil, totul e strălucitor de limpede, mai puţin proporţiile generale ale imaginii care palpită sub ochii spectatorului. Aici e alt spectacol. Tot ce e perfect în detalii matematic plasate – cînd le vezi la locurile lor – se schimbă cînd acestea devin părţi ale imaginii generale. Cînd detaliile încep să… joace. Pentru că, pe cît de diamantină e perfecţiunea lor, pe atît de disproporţionată e viziunea ansamblului în care se adună totul. Camera pe care o vezi în faţa ochilor e, de fapt, un joc pervers al dimensiunilor. Şi, de aici, un imens spectacol al distorsiunii, al lăbărţării şi comprimării, al pierderii reperelor de orientare în spaţiu şi al căderii în sinele umbros al fiecăruia. O cădere despuiată de orice pretenţie a introspecţiei. E saltul în bolboroseala pulsiunilor ţinute sub capac de bariera ruşinii şi de eticheta epocii.

Şi, dacă aş vrea să fac un deserviciu spectacolului despre care e vorba aici, aş spune povestea mai departe. Aş povesti ce se vede pe scenă. Or, starea care se instaurează acolo tocmai asta îţi dictează să nu faci. Pentru că fineţea felului de a spune povestea textului Victor sau copiii la putere, de Roger Vitrac, se bazează enorm pe construcţia tensională şi pe lucrul de bijutier al regizorului şi al actorilor. A povesti faptele e ca şi cum ai deschide cutia magicianului şi ai pune-o sub lumina unui reflector puternic. Dacă-ţi doreşti să împarţi cu alţii starea pe care ţi-o dă sublima indiscreţie de a vedea intimitatea unei lumi care o ia razna, nu povesteşti faptele care se petrec pe scenă. Ci, poate, tocmai starea pe care o atingi, atunci cînd asişti la aşa ceva.

E un spectacol nu foarte comod pentru unii dintre noi, prin natura subiectului care poate părea artificializat, forţat în limitele verosimilităţii lui. Însă asta se întîmplă pentru că zona lui de adresare se situează într-o teatralitate care evadează spre un soi de suprarealism măsurat, negociind continuu limitele realului. Nu e deloc obligatoriu să ştii povestea de viaţă a autorului şi destinul în timp al textului său. După cum nu e deloc obligatoriu să vii înarmat cu vreo recapitulare a listei moravurilor unei anumite epoci. Spectacolul te preia de la bun început şi te duce, printre stări foarte diferite, într-un spaţiu al receptării în care rîsul se pierde în strîngere de stomac, iar privitul prin gaura cheii se întoarce asupra celui care priveşte. Iar distorsiunile spaţiului în care se petrece povestea –  cînd mare şi mic, aproape şi departe îşi pierd semnificaţiile – se lăţesc chiar şi peste lumea artelor spectacolului, amestecînd genurile şi născînd surprize memorabile.  

Actorii Teatrului Maghiar de la Cluj se dau pe mîna regizorului Silviu Purcărete cu o plăcere şi cu o dedicare greu de relatat în cuvinte. Performanţa lor nu stă doar în disciplină şi în cultul pentru ceea ce fac, ci şi în bucuria de a traversa – împreună cu regizorul, cu scenograful Dragoş Buhagiar şi cu compozitorul Vasile Şirli – o experienţă teatrală fascinantă. De la complexitatea partiturilor muzicale pe care le au de executat, pînă la felul în care umplu şi dau viaţă spaţiului scenei, actorii maghiari de la Cluj sînt, pur şi simplu, minunaţi. Ei sînt o parte esenţială a unui spectacol de excepţie, care îşi aşteaptă publicul. Un spectacol care aminteşte, extrem de subtil, de imaginea iconică a unui mecanism impecabil, pornit în urmă cu mulţi ani, şi numit Cîntăreaţa Cheală. 

Victor sau copiii la putere de Roger Vitrac. Un spectacol de Silviu Purcărete. Scenografia: Dragoş Buhagiar. Muzica: Vasile Şirli. Cu Dimény Áron, Kató Emöke, Varga Csilla, Albert Csilla, Szücs Ervin, Vindis Andrea, Biró József, Kézdi Imola şi Molnár Levente. Traducerea în limba maghiară: Vinkó József. Data premierei: 29 noiembrie 2013. Teatrul Maghiar de Stat, Cluj.  

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Aeroportul Internațional Henri Coandă
O autospecială de pompieri s-a răsturnat marţi pe platforma aeroportului Henri Coandă. Nicio persoană nu a fost rănită
Autospeciala de pompieri a fost repusă pe roţi, cu forţe şi utilaje proprii ale Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, iar în prezent, maşina se află la baza de mentenanţă, pentru continuarea investigaţiilor.
Atac nuclear FOTO Shutterstock
Elon Musk a căzut în momeala nucleară a lui Putin, afirmă ministrul lituanian al Apărării
Elon Musk a căzut în momeala lui Vladimir Putin privind folosirea armelor nucleare în războiul din Ucraina, comentează ministrul lituanian al Apării pe tema „planului de pace” propus de cel mai bogat om din lume.
Taylor Rene Parker jpg
O femeie și-a omorât prietena pentru a-i fura fătul nenăscut. Planul șocant al criminalei
O femeie din Texas a fost condamnată luni pentru omor calificat, după ce și-a ucis prietena însărcinată pentru a-i lua copilul nenăscut.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.