Ne dopăm, Măria Ta!

Publicat în Dilema Veche nr. 504 din 10-16 octombrie 2013
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Simpla tastare pe Google a sintagmei „art in sports“ dă, nici mai mult, nici mai puţin de 916 milioane (!) de rezultate. Cîtă vreme folosim cu dezinvoltură cuvîntul „artă“, extinzîndu-i continuu aria de semnificaţie, normal ar fi să acceptăm şi consecinţele acestui proces de extindere. Pentru că „artă“ şi „fairplay“ nu sînt tocmai cele mai compatibile noţiuni cu putinţă. Dorinţa, nevoia, foamea de spectacol presupun o permanentă creştere a dozei de autenticitate a ceea ce vedem. Iar doza aceasta se obţine prin rezultate, intensităţi, performanţe din ce în ce mai înalte. Publicul spectacolului sportiv – adică o imensă parte din suflarea omenească de pe această planetă – vrea să vadă această intensitate în cele mai invizibile dimensiuni ale sale. De aici şi performanţele tehnice uluitoare ale spectacolului sportiv transmis la televizor. Reluările halucinante ale unor momente ale competiţiei, detaliile incredibil de precise ale efortului individual, muşchi şi tendoane care performează coregrafii anatomice sfidînd definiţia verosimilului, toate acestea fac deliciul formatelor contemporane ale spectacolului sportiv.

Într-un anume fel, noi sîntem cei care îi propulsăm pe sportivi spre marile rezultate. Energiile gigantice, acest suflu copleşitor al susţinerii directe sau indirecte a favoriţilor noştri îi poartă, cumva, spre performanţă. Spre poziţia de campion. Spre „Olimpul“ sportului, care primeşte, odată cu fiecare mare înfruntare, o nouă generaţie de zei. Zeii aceştia sînt, într-o mare măsură, rezultatul foamei noastre obsesive de a vedea în cele mai mici detalii personajele spectacolului sportiv la care asistăm. Iar spectacolul propriu-zis nu mai e suficient. Ca în cazul actorilor, ca în cazul oricărei vedete, vrem să ştim, să vedem, să fim la curent – în modul cel mai precis – şi cu viaţa acestor personaje. Să cunoaştem cele mai mici amănunte ale existenţei lor. Ei devin părţi importante din vieţile noastre. Sîntem suporteri. Mai mult sau mai puţin împătimiţi. Suporteri care trăiesc şi prin intermediul acestor zei ai sportului. Urlăm purtaţi de entuziasm, suferim sau ne bucurăm, cîntăm în galerii tunătoare, ne contrazicem zgomotos, susţinînd favoriţii noştri în faţa unora care se închină altor zei, sau, pur şi simplu, fremătăm în faţa televizoarelor, dar tragem cu disperare de acest spectacol, în aşa fel încît să ocupe o parte cît mai mare din vieţile noastre.

Evident, nu noi alergăm, nu noi driblăm, nu noi vîslim în ambarcaţiunile care taie apele în timpul marilor competiţii, şi nu noi pedalăm, „căţărîndu-ne“ pe munţii aceia care par imposibil de urcat cu o bicicletă. Dorinţa sinceră, nevoia autentică de a face performanţă, spiritul de competiţie, obsesia de a învinge, sportivul ca atare, toate astea există. Ceea ce s-a modificat radical, sau ceea ce noi toţi am modificat categoric este felul în care înţelegem sportul. Acesta nu mai e întrecerea, ci spectacolul întrecerii. Iar atunci cînd aceasta devine spectacol în deplinătatea sensului, în afară de actori, trebuie să acceptăm şi existenţa regizorului. După cum, dacă spectacolul urmează un anumit format, trebuie să acceptăm şi existenţa producătorului. Iar de aici încolo, discuţia urmează un curs în care valorile pe care le considerăm clasice în ideea de sport trebuie să accepte apariţia unor vecini noi în „zona rezidenţială“ în care locuiau pînă acum doar etica, morala, spiritul de fairplay.

Numai că ideea de spectacol sportiv nu e deloc nouă. După cum nici statutul social al campionului nu e o invenţie a showbiz-ului. Asta dacă showbiz-ul însuşi o fi vreo noutate. Cert e însă faptul că, din negura timpului, campionul se bucură, pe foarte bună dreptate, de o poziţie socială privilegiată. Ceea ce s-a schimbat radical în contemporaneitate sînt anvergura şi, mai ales, gramatica imaginii publice a campionului. Iar aici e o bună pîine de mîncat pentru o cercetare sistematică. Însă, dincolo de discuţii mai mult sau mai puţin amuzante, în care se aminteşte despre „înfruntarea triburilor moderne“ şi despre „sport ca supapă a echilibrului social“, rămîn cîteva certitudini. Folosirea unui anumit tip de „hrană a campionului“, inventarea şi reinventarea unor elemente de echipament care sporesc avantajul, diferitele poţiuni – evident, care mai de care mai secrete – destinate revigorării spectaculoase a organismului vlăguit de intensitatea şi durata efortului, toate acestea sînt extrem de departe de a fi noutăţi.

Schimbarea gramaticii imaginii campionului a adus după sine, după cum era firesc, şi o schimbare a naturii şi dinamicii vieţii din interiorul comunităţilor de sportivi de mare performanţă. Interesul direct al victoriei ca manifestare pură a spiritului de competiţie, s-a transformat în ceva extrem de complicat. Aici nu mai sînt doar luptele simple ale orgoliilor competitorilor, dorinţa de autodepăşire sau măsurarea puterilor între partenerii de întrecere. Jocurile rezultatelor, calculele savante ale strategiilor de joc matematic în acumularea de puncte, poziţionările în urma unor convenţii complicate ale procesului de evaluare sînt, la rîndul lor, alte elemente care schimbă natura însăşi a competiţiei. Spectacolul sportiv se desfăşoară în conformitate cu un vast set de scenarii. Iar ceea ce-i refuzăm sportivului actual, fără s-o recunoaştem făţiş, e tocmai statutul său de… artist, de personaj al acestor scenarii. Însă, cu o ipocrizie inimaginabilă şi în deplină complicitate tacită cu personajul, cerem „să fie show!“

Într-un interviu excelent – realizat de colegul şi prietenul Radu Naum –, ciclistul danez Michael Rasmussen vorbeşte despre anvergura şi presiunea realităţii dopajului. După cum era firesc, nu se vorbeşte despre un caz izolat, ci despre o practică. Dar, despre dimensiunile psihologice ale acestei practici, în numărul de săptămîna viitoare. 

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

profesori shutterstock 577578328 jpeg
Vor fi scoase la concurs aproximativ 62.000 de posturi în educație. Anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu
Guvernul aprobă joi, 24 aprilie, concursuri de angajare pentru circa 62.000 de posturi în educaţie. Premierul Marcel Ciolacu afirmă că este vorba de cadre didactice angajate pe perioadă determinată, de un an, şi cele încadrate la plata cu ora.
Bombardamente in Fasia Gaza FOTO Profimedia (4) jpg
Atac israelian sângeros în Gaza: Zeci de morți și răniți în Jabalia, după ce două rachete au lovit o secție de poliție
Cel puțin 26 de persoane au fost ucise joi, 24 aprilie, în urma mai multor atacuri aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza, potrivit autorităților sanitare din enclava palestiniană.
zodii norocoase webp
Zodiile din horoscop care vor avea cel mai important weekend din viața lor. Universul și karma sunt de partea lor în perioada 25-27 aprilie
În perioada 25-27 aprilie, două zodii vor trăi un weekend de neuitat, un moment esențial în viața lor, în care Universul și karma vor lucra în favoarea lor.
mihai bobonete alaturi de sotia lui catalina bobonete webp
Cum arată soția lui Bobonete. Imagini rare cu partenera juratului de la Românii au talent. Cum s-au pozat cei doi: „Frumoasă ești....”
Mihai Bobonete și soția sa, Cătălina sunt căsătoriți din anul 2003 și au împreună doi copii, pe Octavian și Maria. Deși actorul postează rar imagini cu soția lui, de această dată, fanii au avut ocazia să îi admire pe cei doi unul alături de celălalt.
banner Livia Graur
George Simion FOTO Mediafax
Cât plătește George Simion pentru interviuri în care denigrează România în presa din SUA
Partidul AUR, condus de candidatul la alegerile prezidențiale George Simion, a încheiat un contract controversat cu o firmă de lobby din Statele Unite, BGD Legal and Consulting, pentru suma impresionantă de 1,5 milioane de dolari pe lună.
image png
Peste 10.000 de alergători sunt așteptați să ia startul la a 14 ediție a OMV Petrom Bucharest HALF MARATHON
În weekendul 10-11 mai, Bucureștiul se pregătește de cea de-a 14 ediție a OMV Petrom Bucharest HALF MARATHON, peste 10.000 de alergători amatori și profesioniști, fiind așteptați să ia startul la cursa devenită tradiție urbană.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
SONDAJ SOCIOPOL: Elena Lasconi se apropie de Nicușor Dan. George Simion rămâne în topul preferințelor alegătorilor
George Simion, liderul AUR, şi candidatul independent Victor Ponta sunt favoriți să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale din luna mai, potrivit celui mai recent sondaj Sociopol.
Andrei Iulian, Facebook jpg
Ce ingrediente conține pizza cu care un român a făcut senzație la Campionatul Mondial din Italia: „Să duc numele satului meu peste hotare este o onoare uriașă”
Un tânăr din Cluj a obținut locul 3 la prestigiosul Campionat Mondial de Pizza din Italia, cu o rețetă inovativă ce a impresionat juriul. El a creat Pizza Bucovina, un preparat original bazat pe ingrediente tradiționale.