N-au pîine? Să pape cozonac!

Publicat în Dilema Veche nr. 353 din 18 - 24 noiembrie 2010
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

În această săptămînă, onorabile cititor, simt nevoia irepresibilă de a sări în ajutorul unei doamne! Citind cele ce urmează, cred că oricare dintre dvs. ar face la fel. 

Respectiva este Maria Antoaneta, micuţa vieneză care la 15 anişori s-a căsătorit cu viitorul rege Ludovic al XVI-lea şi ulterior avea să fie regină la Paris taman pe vremea Revoluţiei franceze. Vai, ce nedreptăţită a fost această femeie! Intrigile de curte i-au maculat repede imaginea, parizienii au bîrfit-o copios (mai ceva ca pe Carla Bruni) şi apoi au ajuns s-o urască (şi s-o ghilotineze, prin 1792). Acestei copiliţe cu sînge albastru i se atribuie unele dintre cele mai cinice vorbe ale timpurilor moderne: adicătelea, aflînd ea, pe la anul 1770, despre o revoltă a uvrierilor de la marginile Parisului şi spunîndu-i-se că aceştia au ieşit în stradă pentru că nu mai au pîine, ea ar fi spus Nu au pîine? Atunci să mănînce cozonac!. Foarte probabil, aici avem de-a face cu o calomnie. Scriitorul Jean-Jacques Rousseau folosea aceste cuvinte – Qu’ils mangent de la brioche! – într-o carte apărută cu trei ani înainte de venirea Mariei Antoaneta în Franţa; el spunea acolo că aşa vorbea o „mare prinţesă“ (pe care n-o numeşte) cu supuşii săi – numai că povestea era datată cu vreo 20 ani înainte de naşterea Mariei Antoaneta!

Şi totuşi, eu voi demonstra aici că Maria Antoaneta – chiar dacă ar fi spus aste vorbe – avea dreptate. Da, uneori oamenii, atunci cînd nu au pîine, papă cozonac. Vă propun cîteva exemple din istoria noastră recentă. Iată, bunăoară, succesul de care s-a bucurat telefonia mobilă repede după apariţia ei în România, prin 1997-’98. Toate firmele şi toţi consultanţii străini au rămas uimiţi de cît de repede s-au îndrăgostit românii de celular. Dar de ce s-a întîmplat asta? Pur şi simplu, pentru că racordarea la telefonia fixă era la noi un coşmar şi trebuia să aştepţi cu lunile şi cu anii pînă ce compania naţională de telefoane se învrednicea să-ţi bage în seamă o cerere. Imediat apoi, au apărut în România primele supermarketuri. Iarăşi, spre stupefacţia consultanţilor, românii au dat buluc, de parc-ar fi fost naţia cu cel mai mare venit per capita din Europa. Cum se explică? Pur şi simplu, starea pieţelor noastre de cartier, în orice oraş al ţării, era cu totul deplorabilă, prinsă într-un marasm de mafioţi, mizerie şi cîini vagabonzi. 

Şi exemplele pot continua, spre deplina reabilitare a Mariei Antoaneta. La începutul anilor ’90, încă mai erau liste de aşteptare pentru cumpărarea autoturismelor Dacia, comune la noi precum pîinea de casă (lasă că firma a avut nevoie de mai bine de zece ani pentru a se moderniza cît de cît vizibil!). În consecinţă, în ţară au intrat n’şpe mii de maşini vechi, unele de marcă, aduse de-afară, care la vremea lor or fi fost prăjiturele ale şoselelor, dar care acum zac prin curţi, pe trotuare sau la fier vechi, arătoase precum un tort de nuntă uitat în ploaie. Apoi, pentru că transportul în comun de la noi a fost constant (şi rămîne încă) unul dintre cele mai modeste din Europa, niciunde ca în Bucureşti nu vei întîlni, la orice oră a zilei, atîtea maşini personale în trafic – şi, dacă vă uitaţi bine, veţi vedea cît de multe au un singur pasager.  

Haideţi să vorbim puţin şi despre televiziuni: rămîne remarcabil, în toate statisticile europene, numărul de posturi TV existent în România – atît naţionale, cît şi locale. Majoritatea acestora se miră ce să mai facă pentru confortul patronului şi, în general vorbind, pentru captarea unei audienţe, cît de cît. Cum se explică acest TV-exhibiţionism neaoş? Poate şi prin faptul că noi n-am avut practic niciodată, în toată istoria televiziunii autohtone, un post TV banal (adică normal), care să informeze fără manipulare sau scandal şi care să distreze fără scălămbăieli, populisme sau senzaţionalisme. În fine, mai spun că, în lipsa de pe piaţă a unor case nou construite, la un preţ rezonabil – eventual la marginea oraşelor, ca în tot Occidentul –, noi ne-am aruncat în anii din urmă la credite măricele, pentru a cumpăra case supraevaluate din ghetto-uri de (aparent) lux urban. 

Acestea fiind zise, nu pot încheia mai înainte de a mă declara în total dezacord cu cei care, mai alaltăieri, într-un talk-show, o comparau pe tovarăşa Elena Ceauşescu (soţia fostului şef al tuturor camerelor reunite din RSR) cu dna Roberta Anastase (actuala şefă a Camerei). Haideţi să fim serioşi! Cum poţi compara o fostă femeie de partid, uscată ca o coajă veche de lipie, cu o nouă femeie de partid, pufoasă ca un pandişpan în expansiune? Altfel, faptul că noi am trecut de la una la alta nu face decît să confirme ce spunea, drăguţa de ea, Maria Antoaneta: cine n-are pîine, e condamnat să se îndoape, pînă la saturaţie, cu tot felul de cozonăcei.  

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte a sa este Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010. El scrie pe blogul Geopolitikon.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cât de importantă devine România pentru SUA prin noua strategie a Mării Negre. Expert: „Vor fi investiții americane majore”
România a devenit mai importantă pentru SUA odată cu adoptarea, de către Congresul SUA, a strategiei pentru Marea Neagră. Expertul în relații internaționale George Vișan explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, care e vulnerabilitatea României și ce soluții ar exista
image
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
„Cu generaţii în urmă românii stăteau la coadă după mâncare. Astăzi la București s-au întors cozile, dar cei care stau în ele nu sunt români”, scrie presa internațională.
image
Un restaurant din Capitală le cere clienților să-și țină copiii „tot timpul așezați la masă”: „Mă mir că nu au instalat la intrare și niște lese”
Un restaurant din Capitală a stârnit controverse pe Facebook, după ce a atras atenția clienților care vin însoțiți de copii că în timpul vizitei micuții sunt obligați „să rămână tot timpul așezați” la masă.

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.