Metafizica şpăgii

Publicat în Dilema Veche nr. 518 din 16-22 ianuarie 2014
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

Nu reiau povestea. Puţină lume din România a scăpat ştirea despre darurile de sărbători destinate unei doamne învăţătoare de la o şcoală din Bucureşti. Odată cu istoria asta, s-a aflat că există doamne învăţătoare care primesc inel cu diamant. Ba există chiar unele cărora părinţii elevilor le plătesc leasing-ul la maşină. Supermişto! Cadre didactice care au ştiut să se orienteze în sistemul ticăloşit. Evident, boieria asta nu e valabilă pentru toţi învăţătorii şi profesorii din ţara asta. În funcţie de nivelul social al zonei în care îşi fac meseria, cadrele didactice pot primi, de la diamante (în zona întîi a centrelor urbane) şi de la juma’ de porc (în oraşele mici şi în reşedinţele de comună), pînă la un deget mijlociu ridicat semnificativ de către un elev beat (în satele de munte unde abia a ajuns curentul electric).

Înţelepciunea acestui popor viteaz şi harnic, bunătatea oamenilor blînzi ai acestor locuri ne învaţă, din cele mai vechi timpuri, că e bine să punem măcar nişte grisine şi-o sticlă de Cola pe masa lu’ domn’ profesor, cînd avem lucrare de control anunţată, teză, bac, admitere sau examen de sesiune. Aşa e datina. Aşa e alcătuită plămada noastră de oameni generoşi şi ospitalieri. Pe de-o parte, domn’ profesor o să fie mai indulgent cu toată clasa. Nu tre’ să fie nervos, cu capsa pusă, în toane proaste. Dacă vine nervos de-acasă, tre’ să-l domolim. Pe de altă parte, cînd şi-o vedea de mîncat grisinele şi de băut Cola aia, mai copiem şi noi, cît s-o putea şi cît ne-o lăsa. Că oameni sîntem, nu animale. Mai lăsăm şi noi un loc de „bună ziua“. Facem să fie bine pentru toată lumea.

E clar. Nu toţi învăţătorii şi profesorii din ţara asta ciocoiesc de le sar capacele. Cei mai mulţi o duc prost. Dar dacă eşti învăţător la şcoală de fiţe e altă treabă. Înregistrat cu o cameră ascunsă, soţul doamnei învăţătoare care a umplut paginile ziarelor le explica unor părinţi că, dacă ai ales să-ţi dai copilul la o şcoală de fiţe, trebuie să cumperi „tot pachetul“. Adică nu duci, ca melteanu’, un ghiocel sfrijit, ca, vezi Doamne, mesageru’ primăverii. Duci ceva consistent, nu rahaturi de pachete de cafea şi ciocolată. Că doamna învăţătoare s-a şi ’nervat în înregistrarea cu pricina. Şi-a zis că dînsa nu înţelege ce e cu părinţii elevilor din clasa aia. Sînt „săraci“? Sau „nesimţiţi“? Ba mai mult. Nici cînd a avut „clasă de ţigani“ n-a trăit aşa coşmar de cadouri inconsistente. Iar aici vine una dintre bombe. Cînd cîţiva părinţi au lăsat să se-nţeleagă că li se părea prea mult să cotizeze atît de baban pentru cadouri, şi că o cafea şi-o ciocolată ar fi de-ajuns, doamna învăţătoare a zis că asta-i „reprezintă“? Adică asta-i defineşte? Da! Îi condamnă la meltenism veşnic, deşi ei şi-au înscris odraslele la şcoală de fiţe.

Iar cînd părinţii, încurcaţi şi luaţi foarte tare, au întrebat cam ce-ar fi de făcut, doamna le-a răspuns aşa: „Păi, nu sînteţi cartofi, nu sînteţi oi să vă-nvăţ!“ O altă doamnă învăţătoare intervine pilduitor şi zice că la şcoala vecină „se dau cîte 100 de euro la Crăciun“. O fi per clasă? O fi per căciulă? N-am înţeles. Oricum, părinţii sînt făcuţi troacă de porci. Doamna învăţătoare spală cu ei pe jos şi-i ceartă cumplit, îi dojeneşte ca pe nişte copii tîmpiţi, de nu-ţi vine să crezi că e adevărat ce auzi acolo. Părinţilor li se predă o lecţie în toată regula despre cum trebuie să cotizezi la o şcoală de fiţe, dacă-ţi pasă – ţărane! – de dimensiunea simbolică a acestei chestii. Care chestie te situează – boule! –, adică te poziţionează în lume. Îţi dă identitate. Ţie şi copilului tău, primitivule! Rămîi rînjit şi căpiat, de parcă ai uitat de tine, cu degetele într-o priză.

Credeaţi că s-a terminat? Lecţia merge mai departe, cu prelegerea de geopolitică, antropologie şi istorie. Doamna învăţătoare zice exact aşa: „Este în politica românească, balcanică, de sărbători să se ofere…“ Ehe, fraţilor, de-aici putem discuta zece ani în şir, şi tot nu epuizăm profunzimea şi relevanţa acestei replici legendare. E o replică de o greutate colosală, o cupolă glorioasă, etern renascentistă, care se aşază peste un edificiu discursiv solid, coerent, menit să sfideze veacurile. Iertaţi-mi uluirea şi naivitatea, dar cei mai mulţi comentează sumele menţionate, tonul şi obrăznicia acestei doamne. Cum să faci abstracţie de vorbele astea? Cum să ocoleşti o asemenea întîlnire limpede, de gradul al treilea, cu sinele lumii din care venim cu toţii? Pe o asemenea replică se pot scrie zeci de doctorate. Pe temelia acestor cuvinte se pot ridica nenumărate cercetări.

Tonul e perfect serios. Nu e nici o denunţare. Nu e nici o ironie. Nu e nici măcar umbra difuză a unei figuri de stil. E o ridicare în expresie, în „oficial“, a unui ceva dosit, profund, „neoficial“, care nu s-a bucurat vreodată de aerul libertăţii. De aerul de la lumină, al lui… „Pe bune!“. E întoarcerea glorioasă a fratelui geamăn al unui adevăr care şi-a ascuns ruda pînă acum şi a declarat-o vitregă. E explozia nucleară a unui „Ăştia sîntem, băăă!“, a unor kilotone de radioactivitate identitară reprimată şi ascunsă în fibra rărunchilor. E atît de frumos zborul înalt, în lumina acestei descătuşări. E atît de diafană această aripă a dării aramei pe faţă.

Şi să nu uităm cuvintele providenţiale dintr-o altă înregistrare a Doamnei Învăţătoare. Cuvintele adresate unui părinte nelămurit de ce trebuie să cotizeze atîta. Cuvinte colosale, care ne condamnă la eternitatea poftei de viitor. „Stai şi uită-te la mine. Este o poveste... Ai putere să te lupţi cu un vînt, cu un sistem, cu o orientare? Eu la asta te întreb?“

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Ilie bolojan PNL jpg
Apelul lui Ilie Bolojan: Votați rațional și util, votați Nicolae Ciucă președinte
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a făcut duminică un apel către electoratul de dreapta să dea un vot util la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, votând candidatul PNL Nicolae Ciucă.
atac cutit jpeg
Două atacuri în masă au zguduit China, în doar o săptămână. Comentariile populaţiei au fost cenzurate rapid de autorităţi
În doar o săptămână, în China au avut loc două atacuri în masă, cei doi agresori ucigând şi rănind mai multe persoane la întâmplare.
presedintele romaniei administratia prezidentiala foto inquam photos octav ganea
Ce cred românii despre atribuțiile președintelui. „Mitul că se poate implica în toate domeniile mari este în continuare valabil”
Un sondaj realizat de INSCOP Research, în perioada 7-12 noiembrie 2024, arată ce cred români despre atribuțiile președintelui României.
Deepfake FOTO 123RF
Avertisment: Deepfake-ul poate influenţa semnificativ opinia şi votul alegătorilor
Specialiştii Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra impactului semnificativ al fenomenului Deepfake în peisajul fraudelor online, mai ales în timpul campaniilor electorale, când poate influenţa semnificativ opinia şi votul alegătorilor.
Dieta - alimente sanatoase - peste - nuci  fructe - legume FOTO Shutterstock
7 alimente bogate în magneziu care îți ajută inima
Magneziul este un mineral esențial care ajută la reglarea tensiunii arteriale, susține funcționarea corectă a mușchilor și contribuie la menținerea unui ritm cardiac sănătos.
Codex Aureus expus pentru prima dată în România (© Facebook / Biblioteca Batthyaneum)
Codex Aureus, cel mai valoros manuscris din România, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol
Codex Aureus, cel mai cunoscut și important manuscris medieval occidental anluminat aflat într-o colecție din România, la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, vechi de peste 1.200 de ani și aflat de anul trecut pe Lista UNESCO, a fost expus, sâmbătă, pentru prima dată în ultimul sfert de secol.
Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA EFE jpg
„Putem pune capăt cu uşurinţă acestui război”. Erdogan vine cu noi propuneri privind Ucraina
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, vine cu noi propuneri în privința războiului din Ucraina, care se apropie de trei ani de la invazie.
Biscuiti bicolori  Sursa foto shutterstock 1696393795 jpg
Biscuiţi bicolori, pe gustul tuturor, din 5 ingrediente
Cu un aspect deosebit, aceşti biscuiţi cuceresc pe oricine. Îţi arătăm cum să-i pregăteşti din numai cinci ingrediente la îndemână în casă!
banner Dan Negru
Cine a fost bunicul lui Dan Negru. „Moș Pali” a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și a fost erou pe frontul de la Stalingrad: „Noi suntem niște caricaturi!”
Pe Dan Negru îl cunoaște o țară întreagă, însă, despre familia sa nu sunt cunoscute atât de multe detalii. Celebrul prezentator TV se mândrește cu părinții și bunicii săi, în special cu bunicul, căruia îi spunea „Moș Pali”, unul dintre românii care au luptat în bătălia care a decis soarta celui de-a