Maniu vs Comitern
„24.V.1943 (…)
1) Ştiu că există multă lume serioasă care crede că pînă la urmă puterile anglo-saxone vor găsi mijlocul să anihileze influenţa sovietică în lume. Nu sînt dintre aceştia. În orice caz, trebuie să luăm în serioasă considerare ipoteza ca Sovietele să devină un factor politic în Europa şi să exercite o influenţă în special asupra ţărilor limitrofe. Politica se face pe bază de realităţi; nu trebuie să ne lăsăm amăgiţi de iluzii.
2) Cred de mult că după război partidele comuniste vor juca un rol important în toate statele; partidul comunist român va trebui, de asemeni, să funcţioneze în mod legal.
3) Trebuie să mai ţinem seamă şi de situaţia de la noi, unde mişcarea social-democrată şi curentele moderate din sînul muncitorimii au fost anihilate de comunism. Muncitorimea, atît cît există, este cîştigată de stînga extremă. În afară de aceasta, contactul cu stările din URSS şi nemulţumirile create de starea de război au pregătit un teren prielnic pentru comunism şi în alte straturi sociale. Unele simptome observate în rîndurile ţărănimii trebuiesc luate în seamă. (…)
4) (…) E de la sine înţeles că şi Partidul Comunist din România îşi va schimba metodele sale de lucru. (…) sînt bucuros de situaţia ce se creează prin desfiinţarea Internaţionalei a III-a*. Ca partid democratic, trebuie să luptăm împotriva oricărei mişcări clandestine, iar ca partid naţional, împotriva oricărui curent care se inspiră de peste hotare. Partidul Comunist Român nu va mai lucra după normativul dat de Moscova; el îşi va fixa politica sa, orientîndu-se după împrejurările locale şi apropiindu-se de climatul nostru naţional. Este un progres de care avem dreptul să fim mulţumiţi.“
(în vol. col. 23 August 1944, vol. I, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1984)
* În 1943, Stalin dizolvă Internaţionala a III-a. Cominternul îşi continuă însă activitatea pînă în 1945, chiar dacă sub altă formă (n.r.).