Lege şi ordine

Publicat în Dilema Veche nr. 531 din 17-23 aprilie 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Ziarele şi emisiunile de ştiri de la televizor au tot amintit în ultima vreme povestea domnului Augustin Căpâlnaş, poliţistul care conducea, de ani buni, fără permis. E drept, istoria personajului central al acestei poveşti culminează cu momentul în care se descoperă că omul nu avea permis de conducere. Dar înainte de asta se dovedeşte că stau la rînd multe alte povestioare nostime şi exemplare. Asupra unora dintre ele, versiunile din diferite publicaţii nu prea cad de acord. Cum ar fi, bunăoară, faptul că în unele locuri se spune că a fost exmatriculat de la Facultatea de Teologie, deşi, două rînduri mai jos, scrie că a absolvit-o bine-mersi. În alt articol se reproduce declaraţia unui coleg care nu şi-a dezvăluit identitatea, dar îşi aminteşte că dl Căpâlnaş nu prea le avea cu scrisul sau cu cititul, şi că ar fi absolvit Seminarul Teologic de la Alba Iulia după ce şi-ar fi falsificat nişte note. Desigur, această informaţie e complet neverificată, ea fiind doar relatarea unei surse anonime. Însă grosul poveştii unui om care trece de la cele sfinte la uniforma de poliţist e verificabil în datele lui importante. Şi e ca un scenariu de film excepţional, pe care Comisia naţională l-ar respinge sau i-ar da cu greu notă de trecere, iar juriile de la Cannes şi Berlin l-ar aplauda în extaz.

Vreme de vreo 13 ani, domnul Augustin Căpâlnaş a fost şoferul Înalt Preasfinţitului Andrei – actualul mitropolit de Cluj –, la Arhiepiscopia Ortodoxă de la Alba Iulia. Evident, de reţinut faptul că, în tot timpul ăsta, şoferul nu avea carnet de conducere. În timpul ăsta, a fost, pentru o lungă perioadă, şi arhidiacon la Catedrala Reîntregirii de la Alba Iulia. Pe urmă, a avut o străluminare laică şi s-a îndreptat cu paşi repezi spre cariera de poliţist. În scurt timp, a ajuns ofiţer de relaţii cu publicul la Şcoala de Agenţi de Poliţie de la Cluj. Rock’n’roll! Nu şcoala. Povestea. Situaţia. La un moment dat, a fost transferat pe poziţia de purtător de cuvînt la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba. Cariera a continuat la Bucureşti, fix la Direcţia Poliţiei Rutiere. Acolo, domnul Căpâlnaş a fost însărcinat cu atribuţii în zona educaţiei rutiere. Tare de tot!

Sigur că pare rezultatul unui exerciţiu de fabulaţie, dar raţionamentul din dosul faptelor e unul absolut corect pentru cultura în care se trăieşte la noi. E puţin probabil ca un agent de circulaţie să oprească maşina unui Înalt Preasfinţit, pentru a verifica permisul şoferului. Imaginaţi-vă cum se lasă în jos geamul fumuriu al unei maşini negre şi, îndărătul lui, se vede figura blajin-dojenitoare a Înalt Preasfinţitului. Puneţi-vă în locul agentului de circulaţie, fără să bravaţi. Cei mai mulţi ar spune un „Săru’mîna, Părinte!“ şi s-ar retrage, uşor ruşinaţi. Poate că unii le-ar povesti la bere prietenilor, care ar hohoti de rîs, cum l-au oprit ei, fără să ştie, pe „Înaltu’“, şi cum l-au repus, urgent, în mişcare. Dar, oricît ai fi de „tupeist“ sau de „scrofulos“ la datorie, nu-ţi prea dă mîna să fii dezinvolt la întîlnirea cu o înaltă faţă bisericească. Mai ales cînd ştii bine că nu ai de a face doar cu un prelat, ci şi cu un om foarte puternic. La fel, după ce a trecut la cele lumeşti şi poliţieneşti, odată cu îmbrăcarea uniformei, e greu să te gîndeşti că la volanul unei maşini se află un poliţist de la Direcţia Poliţiei Rutiere… fără carnet de conducere. Sau, mă rog, cu unul fals, pentru că, pînă la urmă, omul şi-a încropit ceva de arătat la un control dacă, prin absurd, ar fi cazul.  

Plasarea socială a domnului Căpâlnaş e, pur şi simplu, fără cusur. E o lecţie excepţională de poziţionare personală, în funcţie de valorile şi cutumele lumii în care trăieşte. Domnia sa a intuit perfect fisurile largi ale arhitecturii etice pe care se sprijină lumea noastră. În cîteva spaţii de acest fel, cu dimensiuni de crevase, alături de mulţi alţii, s-a adăpostit şi domnul Căpâlnaş. E, poate, mai mult o formă de răspuns la invitaţia pe care ţi-o face universul în care trăieşti, decît o asumare personală. Personajul central al acestei poveşti este un arhetip al adecvării tipului de răspuns individual la oferta contextului. Teoretic, parcursul social al demersului său putea merge mult mai departe. Sigur, poate fi o exagerare, de dragul ducerii pînă la capăt a unui raţionament. Dar, din nou, teoretic, domnul Căpâlnaş se putea gîndi liniştit să ia cu asalt o funcţie de înaltă demnitate în stat. Mă opresc, nu mă gîndesc că ar fi putut deveni chiar şi ministru. Vă las, stimate cititor, să mergeţi singur, mai departe, cu raţionamentul. O greşeală elementară l-a oprit pe domnul Căpâlnaş din parcursul său spectaculos. A vrut să pătrundă în Serviciul Misiuni Speciale al Poliţiei Rutiere. A şi pătruns. E serviciul care se ocupă cu însoţirea coloanelor oficiale. Dar aici s-a şi oprit drumul fulminant al personajului nostru. O verificare mai serioasă a scos la iveală faptul că domnul poliţist Căpâlnaş se folosea de un permis fals.  

Cu sau fără ironie, nici nu mai are rost să trecem prin locurile comune ale culturii tipurilor noastre de devenire întru căpătuire şi viaţă comodă, din categoria „popă sau poliţist“. Însă e la fel de valabil şi reversul medaliei. Nu sînt culpabile şi suspecte categorii întregi de oameni care sînt poliţişti sau preoţi. Discuţia se poartă în zona unei dominante culturale, a portretului unui fel de a fi care creionează o proiecţie, nu adevărul fiecărui poliţist în parte, sau al fiecărui preot. Generalizarea ca tic, aruncarea anatemei pe lumi întregi e, pur şi simplu, condamnabilă.  

Fascinant e şi finalul declaraţiei mitropolitului Andrei, de la Cluj: „Dacă e adevărat de ce a făcut, atunci să ştiţi că îmi este milă de el şi îl sfătuiesc să recunoască fapta şi cu asta gata.“ Las tot cititorului bucuria sau tristeţea interpretării acestui fragment. 

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Au apărut crăpături în Biserica Greacă din Constanța (Metamorphosis) Foto Captură video Ziua de Constanța jpg
Biserica Greacă şi Teatrul pentru Copii din Constanța riscă să se prăbușească. „Este un pericol iminent!”
Malul a început să se surpe, pe faleza din Constanţa, iar Biserica Greacă şi Teatrul „Elpis”, precum şi alte clădiri din zonă, riscă acum să se prăbuşească. Deși autorităţile caută soluţii pentru punerea în siguranţă a terenului, dproiectul s-a blocat în avize.
ambulanta jpg
Un bărbat de 44 ani, salariat la o fabrică de mobilă din Slatina, a decedat la lucru. I s-ar fi făcut rău brusc
Un bărbat în vârstă de 44 ani, din Slatina, salariat la o fabrică de mobilă din municipiu, a decedat în timpul programului de lucru. I s-ar fi făcut rău brusc, echipajele chemate în ajutor nereușind să-l readucă la viață.
Transnistria
Presa rusă scrie că o companie din Cipru va livra gaze Transnistriei. Chișinăul reacționează: Scenarii false
O companie din Cipru ar putea furniza gaze regiunii separatiste Transnistria prin Turcia, notează presa rusă, în timp ce Guvernul moldovean afirmă că acesta este un scenariu fals, la fel ca și alte scenarii avansate recent în acest context.
Egypt 1646 jpg
Unde înoptau faraonii în călătoriile lor? Descoperire veche de 3500 de ani realizată în Egipt
Arheologii care lucrează în nord-estul Egiptului au descoperit rămășițele unei structuri vechi de 3.500 de ani, considerată a fi un popas regal, la situl arheologic Tel Habwa, în regiunea Sinaiului de Nord. Această descoperire scoate în evidență importanța strategică a zonei în timpul domniei faraon
Cupa Davis
Cupa Davis: România atacă Bulgaria cu jucători clasați în afara Top 200 mondial
România și Bulgaria se vor duela în Cupa Davis, niciuna dintre cele două naționale neavând jucători clasați între primii 200 ATP.
Droguri găsite în urma unor percheziții la persoane bănuite de trafic de narcotice din Vâlcea Sursă IPJ Vâlcea
Cum a ajuns traficant de droguri un inginer de la Apele Române. Vindea pe cont propriu, dar avea și un „subordonat”
Un angajat al Administrației Bazinale a Apelor a ajuns în fața procuroriilor DIICOT, după ce a fost acuzat de trafic de droguri. Vindea pe cont propriu, dar avea și un „subordonat” pe care îl aproviziona cu marfă. El a recunoscut fapta și a primit 2 ani și jumătate de închisoare, cu suspendare.
netflix pixabay jpg
Se scumpesc abonamentele Netflix! Ce noi tarife vor fi
Netflix este mai popular ca oricând, iar numai în ultimul trimestru al anului 2024, platforma de streaming a înregistrat nu mai puțin de 19 milioane de noi abonați. Însă, noul an începe cu vești proaste, pentru utilizatori.
consiliul general al municipiului bucuresti
Alegerile pentru viceprimarii Capitalei au fost programate pentru ședința CGMB de joi
Joi, 25 ianuarie 2025, Consiliul General al Municipiului București va alege viceprimarii Capitalei într-o ședință extraordinară, iar consilierii generali supleanți vor depune jurământul în cadrul unei întâlniri ordinare ce va avea loc dimineața.
image png
Donald Tusk, în plenul Parlamentului European: „Dacă Europa vrea să supravieţuiască, trebuie să se înarmeze”
Dacă Europa vrea să supravieţuiască, trebuie să se înarmeze, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, prim-ministrul polonez Donald Tusk, pledând ca apelul la cheltuirea a 5% din PIB pentru apărare al noului preşedinte al SUA, Donald Trump, să fie luat în serios.