Lege şi ordine

Publicat în Dilema Veche nr. 531 din 17-23 aprilie 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Ziarele şi emisiunile de ştiri de la televizor au tot amintit în ultima vreme povestea domnului Augustin Căpâlnaş, poliţistul care conducea, de ani buni, fără permis. E drept, istoria personajului central al acestei poveşti culminează cu momentul în care se descoperă că omul nu avea permis de conducere. Dar înainte de asta se dovedeşte că stau la rînd multe alte povestioare nostime şi exemplare. Asupra unora dintre ele, versiunile din diferite publicaţii nu prea cad de acord. Cum ar fi, bunăoară, faptul că în unele locuri se spune că a fost exmatriculat de la Facultatea de Teologie, deşi, două rînduri mai jos, scrie că a absolvit-o bine-mersi. În alt articol se reproduce declaraţia unui coleg care nu şi-a dezvăluit identitatea, dar îşi aminteşte că dl Căpâlnaş nu prea le avea cu scrisul sau cu cititul, şi că ar fi absolvit Seminarul Teologic de la Alba Iulia după ce şi-ar fi falsificat nişte note. Desigur, această informaţie e complet neverificată, ea fiind doar relatarea unei surse anonime. Însă grosul poveştii unui om care trece de la cele sfinte la uniforma de poliţist e verificabil în datele lui importante. Şi e ca un scenariu de film excepţional, pe care Comisia naţională l-ar respinge sau i-ar da cu greu notă de trecere, iar juriile de la Cannes şi Berlin l-ar aplauda în extaz.

Vreme de vreo 13 ani, domnul Augustin Căpâlnaş a fost şoferul Înalt Preasfinţitului Andrei – actualul mitropolit de Cluj –, la Arhiepiscopia Ortodoxă de la Alba Iulia. Evident, de reţinut faptul că, în tot timpul ăsta, şoferul nu avea carnet de conducere. În timpul ăsta, a fost, pentru o lungă perioadă, şi arhidiacon la Catedrala Reîntregirii de la Alba Iulia. Pe urmă, a avut o străluminare laică şi s-a îndreptat cu paşi repezi spre cariera de poliţist. În scurt timp, a ajuns ofiţer de relaţii cu publicul la Şcoala de Agenţi de Poliţie de la Cluj. Rock’n’roll! Nu şcoala. Povestea. Situaţia. La un moment dat, a fost transferat pe poziţia de purtător de cuvînt la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba. Cariera a continuat la Bucureşti, fix la Direcţia Poliţiei Rutiere. Acolo, domnul Căpâlnaş a fost însărcinat cu atribuţii în zona educaţiei rutiere. Tare de tot!

Sigur că pare rezultatul unui exerciţiu de fabulaţie, dar raţionamentul din dosul faptelor e unul absolut corect pentru cultura în care se trăieşte la noi. E puţin probabil ca un agent de circulaţie să oprească maşina unui Înalt Preasfinţit, pentru a verifica permisul şoferului. Imaginaţi-vă cum se lasă în jos geamul fumuriu al unei maşini negre şi, îndărătul lui, se vede figura blajin-dojenitoare a Înalt Preasfinţitului. Puneţi-vă în locul agentului de circulaţie, fără să bravaţi. Cei mai mulţi ar spune un „Săru’mîna, Părinte!“ şi s-ar retrage, uşor ruşinaţi. Poate că unii le-ar povesti la bere prietenilor, care ar hohoti de rîs, cum l-au oprit ei, fără să ştie, pe „Înaltu’“, şi cum l-au repus, urgent, în mişcare. Dar, oricît ai fi de „tupeist“ sau de „scrofulos“ la datorie, nu-ţi prea dă mîna să fii dezinvolt la întîlnirea cu o înaltă faţă bisericească. Mai ales cînd ştii bine că nu ai de a face doar cu un prelat, ci şi cu un om foarte puternic. La fel, după ce a trecut la cele lumeşti şi poliţieneşti, odată cu îmbrăcarea uniformei, e greu să te gîndeşti că la volanul unei maşini se află un poliţist de la Direcţia Poliţiei Rutiere… fără carnet de conducere. Sau, mă rog, cu unul fals, pentru că, pînă la urmă, omul şi-a încropit ceva de arătat la un control dacă, prin absurd, ar fi cazul.  

Plasarea socială a domnului Căpâlnaş e, pur şi simplu, fără cusur. E o lecţie excepţională de poziţionare personală, în funcţie de valorile şi cutumele lumii în care trăieşte. Domnia sa a intuit perfect fisurile largi ale arhitecturii etice pe care se sprijină lumea noastră. În cîteva spaţii de acest fel, cu dimensiuni de crevase, alături de mulţi alţii, s-a adăpostit şi domnul Căpâlnaş. E, poate, mai mult o formă de răspuns la invitaţia pe care ţi-o face universul în care trăieşti, decît o asumare personală. Personajul central al acestei poveşti este un arhetip al adecvării tipului de răspuns individual la oferta contextului. Teoretic, parcursul social al demersului său putea merge mult mai departe. Sigur, poate fi o exagerare, de dragul ducerii pînă la capăt a unui raţionament. Dar, din nou, teoretic, domnul Căpâlnaş se putea gîndi liniştit să ia cu asalt o funcţie de înaltă demnitate în stat. Mă opresc, nu mă gîndesc că ar fi putut deveni chiar şi ministru. Vă las, stimate cititor, să mergeţi singur, mai departe, cu raţionamentul. O greşeală elementară l-a oprit pe domnul Căpâlnaş din parcursul său spectaculos. A vrut să pătrundă în Serviciul Misiuni Speciale al Poliţiei Rutiere. A şi pătruns. E serviciul care se ocupă cu însoţirea coloanelor oficiale. Dar aici s-a şi oprit drumul fulminant al personajului nostru. O verificare mai serioasă a scos la iveală faptul că domnul poliţist Căpâlnaş se folosea de un permis fals.  

Cu sau fără ironie, nici nu mai are rost să trecem prin locurile comune ale culturii tipurilor noastre de devenire întru căpătuire şi viaţă comodă, din categoria „popă sau poliţist“. Însă e la fel de valabil şi reversul medaliei. Nu sînt culpabile şi suspecte categorii întregi de oameni care sînt poliţişti sau preoţi. Discuţia se poartă în zona unei dominante culturale, a portretului unui fel de a fi care creionează o proiecţie, nu adevărul fiecărui poliţist în parte, sau al fiecărui preot. Generalizarea ca tic, aruncarea anatemei pe lumi întregi e, pur şi simplu, condamnabilă.  

Fascinant e şi finalul declaraţiei mitropolitului Andrei, de la Cluj: „Dacă e adevărat de ce a făcut, atunci să ştiţi că îmi este milă de el şi îl sfătuiesc să recunoască fapta şi cu asta gata.“ Las tot cititorului bucuria sau tristeţea interpretării acestui fragment. 

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.