King. Larry King – Today. Russia Today

Publicat în Dilema Veche nr. 546 din 31 iulie - 6 august 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

De ceva vreme, starul absolut al talk-show-ului de la CNN – omul care a făcut istorie, vreme de 25 de ani, cu emisiunile sale de la cel mai cunoscut canal american de televiziune – zîmbeşte lumii întregi, trăindu-şi o a doua tinereţe plină de entuziasm, la RT (Russia Today). Pentru unii, asta a fost, în 2013, o ştire tare. Pentru alţii, e motiv de profundă mirare, chiar şi acum, cînd află că celebrul personaj a trecut la… „ăilalţi“. După o viaţă în care s-a amuzat şi a făcut exact ce şi-a dorit, după vreo şapte căsătorii şi după atingerea unui nivel de experienţă profesională greu de egalat, omul pare mai verde ca niciodată şi extrem de fericit cu ceea ce face la ora asta. E drept, tehnic vorbind, nu se cheamă că… lucrează la Russia Today. El zice că doar le permite ruşilor, contra unor sume de bani, evident, să difuzeze programele pe care le realizează. Aşa o fi. Dar apariţia lui la un canal de propagandă, finanţat de guvernul Federaţiei Ruse şi de cîţiva oameni de afaceri apropiaţi cercurilor guvernamentale, e un eveniment care încă mai merită atenţie şi la ora asta. Mai mult, poate că această mutare celebră abia acum devine extrem de interesantă şi de vizibilă.

În 2010, RT America, unul dintre canalele RT (Russia Today), a început să emită în Statele Unite. Un val de critici s-a abătut asupra proaspătului post de televiziune care făcea „propagandă rusească“ pe teritoriul american. Dar cele mai multe luări de poziţie, în buna tradiţie a perspectivei de peste Ocean, au susţinut dreptul la exprimare al noii „voci“ apărute pe piaţă, criticînd însă, foarte aspru, orientarea şi conţinutul mesajului transmis din direcţia RT America. Cert este că, pe fondul dezvrăjirii generale din ideea de capitalism contemporan – în starea de spirit a crizei financiare, şi sub imperiul presiunii economiilor occidentale lovite de atacuri de panică – discursul „CNN-ului“ rusesc s-a bucurat de un impact nebănuit. Audienţele RT în Statele Unite şi în Anglia au înregistrat, la un moment dat, cifre mai mult decît mulţumitoare pentru creatorii discursului de PR de la Kremlin.

Drept pentru care, bugetele RT au crescut cît legumele şi fructele lui Miciurin – 380 de milioane de dolari în 2011, şi 300 de milioane de dolari în 2012. Pe urmă, au apărut diferite „bombe“ de presă, mişcări de succes, de mare impact, care au creat valuri în jurul RT. Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, lansa un talkshow la RT, iar primul invitat era nimeni altcineva decît liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah. Dacă mai punem la socoteală şi faptul că Edward Snowden a apărut tot la RT – să depene cîteva dintre marile poveşti pe care le ştie, despre felul în care lumea e supravegheată din epicele centre de ascultare şi interceptare ale serviciilor secrete americane – canalul de televiziune finanţat de la Kremlin devenea o voce „independentă şi curajoasă“ care se opunea „manipulării“ şi „abuzurilor“ comise în inima capitalismului sălbatic.  

De la anexarea Crimeei, pînă în zilele astea, cînd în Estul Ucrainei se duce un război cumplit, şi pînă la doborîrea de către separatiştii susţinuţi de Rusia a unui avion civil plin cu pasageri, RT încearcă să demonstreze că Rusia duce un război de apărare a propriilor cetăţeni, că Vladimir Putin e un atlet al păcii şi înţelegerii şi că Armata Rusă n-are nici o legătură cu cetăţenii paşnici care „şi-au cumpărat de pe Internet“ echipamente de trupe speciale şi armament sofisticat. Ceea ce e însă cel mai interesant e faptul că discursul RT e din ce în ce mai prizat. În multe locuri din lumea civilizată se spune că discursul ăsta „alternativ“ e unul foarte folositor şi că manipularea americană a primit o lovitură grea. RT e o adevărată „gură de aer proaspăt“, iar ascultările de telefoane şi interceptările de corespondenţă electronică, toată paranoia asta care vine de la americani demonstrează monstruozitatea sistemului capitalist, care îşi arată acum, cu un rînjet hîd, adevărata faţă. 

Da, lumea occidentală nu e în cea mai bună formă. Tembelismul băncilor, criza prelungită, scăderea simţitoare a nivelului calităţii din performanţa politică, suprapopularea, repetatele atentate la adresa intimităţii şi a spaţiului personal, discriminările de tot felul, toate astea sînt lucruri imposibil de contrazis. Dar, cînd „marile adevăruri“ vin dinspre un canal de televiziune finanţat de la Kremlin, se declanşează comedia absolută. „Adevărul“, „alternativa“ – vin dinspre o lume unde protestatarii care cer drepturi cetăţeneşti sînt băgaţi în puşcării sinistre, jurnaliştii incomozi sînt asasinaţi, răpiţi sau… dispăruţi, pur şi simplu, iar trupele speciale intră pe teritoriul unui stat vecin şi încep un război în toată regula. Vladimir Putin, fostul ofiţer KGB, e susţinătorul păcii, al dreptului la liberă expresie şi marele avocat al inviolabilităţii datelor personale din mediul virtual. S-a-ntors lumea cu susu-n jos.  

Altminteri, noua propagandă de la Kremlin e făcută cît se poate de „profi“. Şi nu e vorba doar despre impactul şi numărul de canale RT, în engleză, în arabă, în spaniolă, plus un canal de documentare. Noul PR de la Kremlin e un sistem solid şi sofisticat de comunicare, unde Russia Today e doar unul dintre instrumente. Apariţia lui Larry King în povestea asta e un semn cît se poate de complex. Nu e vorba despre un tip în vîrstă, la final de carieră, care alege o soluţie exotică. E mult mai mult decît atît. În industria comunicării, la nivel foarte înalt şi într-o nişă pe care unii ar numi-o, de-a dreptul, „periculoasă“, a reapărut un jucător important. Fostul nostru „mare prieten“ de la Est e… back in town.  

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.  

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Un mare retailer polonez intră pe piața din România: se vor deschide 200 de magazine peste tot în țară
Un mare retailer din Polonia are de gând să deschidă o rețea de 200 de magazine în România, unde se vor face și angajări masive în mai multe orașe din țară.
image
Cum s-a răzbunat un bărbat pe o mamă care îi bloca accesul în garaj de fiecare dată când își lua copiii de la școală
Un bărbat a relatat o experiență neplăcută în care s-a confruntat cu o mamă care i-a blocat accesul pe aleea de acasă, în timp ce își aștepta copilul să iasă de la școală.
image
O companie românească a ajuns în topul celor mai valoroase firme din Uniunea Europeană
Una dintre cele mai cunoscute companii de pe piața din România a ajuns în topul celor mai valoroase corporații din Uniunea Europeană.

HIstoria.ro

image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.