King. Larry King – Today. Russia Today

Publicat în Dilema Veche nr. 546 din 31 iulie - 6 august 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

De ceva vreme, starul absolut al talk-show-ului de la CNN – omul care a făcut istorie, vreme de 25 de ani, cu emisiunile sale de la cel mai cunoscut canal american de televiziune – zîmbeşte lumii întregi, trăindu-şi o a doua tinereţe plină de entuziasm, la RT (Russia Today). Pentru unii, asta a fost, în 2013, o ştire tare. Pentru alţii, e motiv de profundă mirare, chiar şi acum, cînd află că celebrul personaj a trecut la… „ăilalţi“. După o viaţă în care s-a amuzat şi a făcut exact ce şi-a dorit, după vreo şapte căsătorii şi după atingerea unui nivel de experienţă profesională greu de egalat, omul pare mai verde ca niciodată şi extrem de fericit cu ceea ce face la ora asta. E drept, tehnic vorbind, nu se cheamă că… lucrează la Russia Today. El zice că doar le permite ruşilor, contra unor sume de bani, evident, să difuzeze programele pe care le realizează. Aşa o fi. Dar apariţia lui la un canal de propagandă, finanţat de guvernul Federaţiei Ruse şi de cîţiva oameni de afaceri apropiaţi cercurilor guvernamentale, e un eveniment care încă mai merită atenţie şi la ora asta. Mai mult, poate că această mutare celebră abia acum devine extrem de interesantă şi de vizibilă.

În 2010, RT America, unul dintre canalele RT (Russia Today), a început să emită în Statele Unite. Un val de critici s-a abătut asupra proaspătului post de televiziune care făcea „propagandă rusească“ pe teritoriul american. Dar cele mai multe luări de poziţie, în buna tradiţie a perspectivei de peste Ocean, au susţinut dreptul la exprimare al noii „voci“ apărute pe piaţă, criticînd însă, foarte aspru, orientarea şi conţinutul mesajului transmis din direcţia RT America. Cert este că, pe fondul dezvrăjirii generale din ideea de capitalism contemporan – în starea de spirit a crizei financiare, şi sub imperiul presiunii economiilor occidentale lovite de atacuri de panică – discursul „CNN-ului“ rusesc s-a bucurat de un impact nebănuit. Audienţele RT în Statele Unite şi în Anglia au înregistrat, la un moment dat, cifre mai mult decît mulţumitoare pentru creatorii discursului de PR de la Kremlin.

Drept pentru care, bugetele RT au crescut cît legumele şi fructele lui Miciurin – 380 de milioane de dolari în 2011, şi 300 de milioane de dolari în 2012. Pe urmă, au apărut diferite „bombe“ de presă, mişcări de succes, de mare impact, care au creat valuri în jurul RT. Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, lansa un talkshow la RT, iar primul invitat era nimeni altcineva decît liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah. Dacă mai punem la socoteală şi faptul că Edward Snowden a apărut tot la RT – să depene cîteva dintre marile poveşti pe care le ştie, despre felul în care lumea e supravegheată din epicele centre de ascultare şi interceptare ale serviciilor secrete americane – canalul de televiziune finanţat de la Kremlin devenea o voce „independentă şi curajoasă“ care se opunea „manipulării“ şi „abuzurilor“ comise în inima capitalismului sălbatic.  

De la anexarea Crimeei, pînă în zilele astea, cînd în Estul Ucrainei se duce un război cumplit, şi pînă la doborîrea de către separatiştii susţinuţi de Rusia a unui avion civil plin cu pasageri, RT încearcă să demonstreze că Rusia duce un război de apărare a propriilor cetăţeni, că Vladimir Putin e un atlet al păcii şi înţelegerii şi că Armata Rusă n-are nici o legătură cu cetăţenii paşnici care „şi-au cumpărat de pe Internet“ echipamente de trupe speciale şi armament sofisticat. Ceea ce e însă cel mai interesant e faptul că discursul RT e din ce în ce mai prizat. În multe locuri din lumea civilizată se spune că discursul ăsta „alternativ“ e unul foarte folositor şi că manipularea americană a primit o lovitură grea. RT e o adevărată „gură de aer proaspăt“, iar ascultările de telefoane şi interceptările de corespondenţă electronică, toată paranoia asta care vine de la americani demonstrează monstruozitatea sistemului capitalist, care îşi arată acum, cu un rînjet hîd, adevărata faţă. 

Da, lumea occidentală nu e în cea mai bună formă. Tembelismul băncilor, criza prelungită, scăderea simţitoare a nivelului calităţii din performanţa politică, suprapopularea, repetatele atentate la adresa intimităţii şi a spaţiului personal, discriminările de tot felul, toate astea sînt lucruri imposibil de contrazis. Dar, cînd „marile adevăruri“ vin dinspre un canal de televiziune finanţat de la Kremlin, se declanşează comedia absolută. „Adevărul“, „alternativa“ – vin dinspre o lume unde protestatarii care cer drepturi cetăţeneşti sînt băgaţi în puşcării sinistre, jurnaliştii incomozi sînt asasinaţi, răpiţi sau… dispăruţi, pur şi simplu, iar trupele speciale intră pe teritoriul unui stat vecin şi încep un război în toată regula. Vladimir Putin, fostul ofiţer KGB, e susţinătorul păcii, al dreptului la liberă expresie şi marele avocat al inviolabilităţii datelor personale din mediul virtual. S-a-ntors lumea cu susu-n jos.  

Altminteri, noua propagandă de la Kremlin e făcută cît se poate de „profi“. Şi nu e vorba doar despre impactul şi numărul de canale RT, în engleză, în arabă, în spaniolă, plus un canal de documentare. Noul PR de la Kremlin e un sistem solid şi sofisticat de comunicare, unde Russia Today e doar unul dintre instrumente. Apariţia lui Larry King în povestea asta e un semn cît se poate de complex. Nu e vorba despre un tip în vîrstă, la final de carieră, care alege o soluţie exotică. E mult mai mult decît atît. În industria comunicării, la nivel foarte înalt şi într-o nişă pe care unii ar numi-o, de-a dreptul, „periculoasă“, a reapărut un jucător important. Fostul nostru „mare prieten“ de la Est e… back in town.  

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.  

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Cannelloni umpluti  Sursa foto shutterstock 590881370 jpg
Secretele celor mai buni canneloni umpluți cu carne de porc
Iarna, simţim nevoia să mâncăm mai săţios. Acest preparat cu canneloni, carne de porc şi legume se numără printre cele mai bune alegeri pentru una dintre mesele principale ale zilei!
FOTO Cristina Tărteață / Facebook
Vocea revoltei din Senat față de concedierile anunțate de Bolojan, o fostă pesedistă cu Lexus și două apartamente în București
Cristina Târteață, consilier parlamentar, a fost candidat PSD la alegerile europarlamentare din 2019. Ea se află printre funcționarii revoltați de măsurile anunțate de președintele Senatului, Ilie Bolojan.
nepalezi jpg
Cum arată viața străinilor care au venit să muncească în România. O nepaleză vrea să devină româncă: „Eu asta am căutat..”
Doi nepalezi de vârste destul de apropiate s-au angajat la un restaurant cu specific asiatic din București. Basanti s-a obișnuit imediat și își dorește să obțină cetățenia română, însă Rai nu s-a acomodat. Se simte singur printre români și îi este dor de familie.
Au apărut crăpături în Biserica Greacă din Constanța (Metamorphosis) Foto Captură video Ziua de Constanța jpg
Biserica Greacă şi Teatrul pentru copii din Constanța, în pericol de prăbușire. „Au început să apară crăpături”
Malul a început să se surpe, pe faleza din Constanţa, iar Biserica Greacă şi Teatrul „Elpis”, precum şi alte clădiri din zonă, riscă acum să se prăbuşească. Deși autorităţile caută soluţii pentru punerea în siguranţă a terenului, proiectul s-a blocat în avize.
ambulanta jpg
Un bărbat de 44 ani, salariat la o fabrică de mobilă din Slatina, a decedat la lucru. I s-ar fi făcut rău brusc
Un bărbat în vârstă de 44 ani, din Slatina, salariat la o fabrică de mobilă din municipiu, a decedat în timpul programului de lucru. I s-ar fi făcut rău brusc, echipajele chemate în ajutor nereușind să-l readucă la viață.
Transnistria
Presa rusă scrie că o companie din Cipru va livra gaze Transnistriei. Chișinăul reacționează: Scenarii false
O companie din Cipru ar putea furniza gaze regiunii separatiste Transnistria prin Turcia, notează presa rusă, în timp ce Guvernul moldovean afirmă că acesta este un scenariu fals, la fel ca și alte scenarii avansate recent în acest context.
Egypt 1646 jpg
Unde înoptau faraonii în călătoriile lor? Descoperire veche de 3500 de ani realizată în Egipt
Arheologii care lucrează în nord-estul Egiptului au descoperit rămășițele unei structuri vechi de 3.500 de ani, considerată a fi un popas regal, la situl arheologic Tel Habwa, în regiunea Sinaiului de Nord. Această descoperire scoate în evidență importanța strategică a zonei în timpul domniei faraon
Cupa Davis
Cupa Davis: România atacă Bulgaria cu jucători clasați în afara Top 200 mondial
România și Bulgaria se vor duela în Cupa Davis, niciuna dintre cele două naționale neavând jucători clasați între primii 200 ATP.
Droguri găsite în urma unor percheziții la persoane bănuite de trafic de narcotice din Vâlcea Sursă IPJ Vâlcea
Cum a ajuns traficant de droguri un inginer de la Apele Române. Vindea pe cont propriu, dar avea și un „subordonat”
Un angajat al Administrației Bazinale a Apelor a ajuns în fața procuroriilor DIICOT, după ce a fost acuzat de trafic de droguri. Vindea pe cont propriu, dar avea și un „subordonat” pe care îl aproviziona cu marfă. El a recunoscut fapta și a primit 2 ani și jumătate de închisoare, cu suspendare.