Idei şi substanţe interzise – sper să puteţi crede ceea ce vedeţi

Publicat în Dilema Veche nr. 505 din 17-23 octombrie 2013
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Săptămîna trecută, aminteam despre excelentul interviu realizat de Radu Naum cu ciclistul danez Michael Rasmussen. Cuvintele din subtitlu îi aparţin acestui sportiv. Ele spun enorm, atît în text, cît şi în subtext. Însă, pe parcursul acestui interviu (care poate fi văzut în întregime pe YouTube), Rasmussen spune mult mai mult decît atît. Iată cîteva exemple:

Radu Naum: Avem acum o nouă generaţie care vorbeşte cu convingere despre un ciclism curat. Sînt foarte mulţi oameni care nu ştiu ce să mai creadă. Ce ar trebui să credem?

Michael Rasmussen: Sper să puteţi crede ceea ce vedeţi. (…) Sincer, cred că lucrurile merg în direcţia bună acum, dar ca să credem că dopajul a dispărut din lumea ciclismului sau a sportului în general, ar fi foarte naiv. (…) Poţi concura fiind curat, puteai să faci asta şi acum zece ani, puteai să termini Turul Franţei curat, dar nu puteai să-l cîştigi.

R.N.: E ideea pe care o afirmă Lance Armstrong, care spunea că nu poţi cîştiga Turul Franţei fără să-ţi bagi în sînge anumite substanţe.

M.R.: Dacă te uiţi în istorie, sînt multe lucruri care indică faptul că Lance Armstrong are dreptate. Cred că e important să înţelegem că atunci cînd a fost inventat Turul Franţei, acum 110 ani, era o competiţie care dura 6 zile şi care avea o lungime de 2400 de kilometri. Pe biciclete antice, care n-au nici o legătură cu cele pe care concurăm astăzi. Dintr-odată, se crease o competiţie sportivă care atrăgea oameni foarte nebuni. Şi, evident, ca să parcurgă traseul, trebuiau să facă lucruri nebuneşti. De-atunci încoace, situaţia a luat amploare. A devenit o cultură. Şi ca să schimbi o cultură, e nevoie de foarte mult timp. (…) Cred sincer că mulţi dintre jurnaliştii care au scris despre, sau au comentat Turul Franţei, mulţi ani la rînd, erau la curent cu aceste practici. Dar au intrat în jocul ăsta, alături de ciclişti şi de această cultură. (…) Cînd totul a fost dat la iveală, (…) evident că a fost mai uşor pentru jurnalişti să schimbe direcţia cu 180 de grade, dar lucrul ăsta nu se poate face cu întreaga cultură despre care vorbeam.

*

Încă de la începuturile Turului Franţei, cicliştii erau personajele vizibile ale acestui joc. Personajele aflate în umbră erau medicii care găseau soluţii halucinante pentru a ţine în formă vedetele jocului. Una dintre găselniţele acestor personaje discrete era folosirea stricninei în anumite doze. Drogurile acelor vremuri – de la opium pînă la toate soiurile de amestecuri greu de închipuit – au însoţit spectacolul încă de la apariţia sa. Totul pentru a ţine în formă actorii. Personajele dispuse să facă orice pentru a învinge şi pentru a fi văzute învingînd. 

În primii ani de după 1800, în Anglia erau la mare modă cursele de rezistenţă. Un soi de marşuri pe distanţe foarte lungi, care se bucurau de participarea entuziastă a unui public foarte numeros. Lumea se mira şi urmărea, cu sufletul la gură, nişte oameni care, fără hrană şi cu foarte puţină apă, parcurgeau nişte distanţe uriaşe, fără să se oprească. Promotorii acestor evenimente au văzut că marfa spectaculară prinde, şi au mărit, an de an, distanţele parcurse în aceste întreceri. Dopajul era regulă. Nimeni nu se putea ţine pe picioare după asemenea eforturi, fără ajutorul substanţelor miraculoase. Şi pentru că aceste spectacole se bucurau de un succes enorm, promotorii s-au gîndit să încerce formate asemănătoare, dar cu ciclişti. Les Woodland, autorul unor cărţi devenite repere în istoria ciclismului, scria în This Island Race (Mousehold Press, 2005) despre atleţii şi cicliştii „dispuşi să suporte, în faţa unui public, chinul şi mizeria; la urma urmei, un mărşăluitor care nu mai rezistă poate doar să se oprească şi să se aşeze – pe cînd un ciclist cade, şi e posibil să antreneze în cădere şi alţi ciclişti care sînt lîngă el. E mult mai distractiv.“

Cuvinte ca vedetă, cultură, spectacol, format, regie fac parte din esenţa sportului, aşa cum se înfăţişează el azi, dar aşa cum era şi cu foarte multă vreme în urmă. Există o spirală a ipocriziei, care ne antrenează pe toţi deopotrivă – sportivi, jurnalişti, spectatori – atunci cînd, în spatele dorinţei tuturor de a asista la spectacol, îngrămădim discursuri despre etică şi despre romantismul funciar al competiţiei. Într-un fel, ştim că e imposibil ca performanţa fizică să nu se oprească, la un moment dat, în faţa unei limite. Iar în alt fel vorbim în termeni absoluţi despre lupta cu secundele, fracţiunile de secundă, centimetri, metri, kilometri pe care fiinţa umană îi cucereşte în lupta cu ea însăşi. Lucru care, tehnic vorbind, e valabil, dar în spectacolul sportiv e un soi de „ficţiune reală“ care se sprijină în principal pe condiţia voyeuristă a spectatorului. În dorinţa de a vedea un spectacol cît mai autentic, confundăm veridicitatea cu adevărul pur, implicînd în discurs principii etice complet străine unei ordini la care am aderat tacit, făcîndu-ne că plouă.  

Evident, toate astea nu înseamnă că nu există în sport zone ferite de acest tip de discuţie. După cum nu înseamnă nici că dopajul ar trebui să devină, oficial, o nouă dimensiune a sportului, recunoscută şi asumată de toată lumea. Deşi, aici ar fi loc de o foarte lungă dezbatere. Însă, într-o lume în care meciuri trucate în Europa se „ingineresc“ în nişte birouri din fundul Asiei, într-o lume în care definiţia ideii de dopaj capătă nişte dimensiuni copleşitoare, americanii au găsit, de ceva vreme, o soluţie de mijloc – wrestling-ul. Sportul de contact regizat şi asumat ca atare. Sigur că nu asta e soluţia. Dar, vorba lui Moromete: „E şi ăsta un punct de vedere.“  

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

captura atac germania png
Un copil și un adult au fost uciși într-un atac în Germania. Suspectul, un afgan, a fost reținut
Două persoane, un adult și un copil în vârstă de doi ani, au fost ucise într-un parc din Aschaffenburg, în Bavaria, în sudul Germaniei. Suspectul, un cetățean afgan, în vârstă de 28 de ani, a fost arestat.
georgescu si simion foto FB jpeg
AUR susține candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale. George Simion clarifică: „Nu candidez...Aş fi mai bun de premier"
AUR a anunțat oficial că îl va susține pe Călin Georgescu în cursa pentru prezidențiale, în timp ce liderul partidului, George Simion, a declarat că nu va candida, subliniind că ar fi mai potrivit pentru funcția de premier.
Bitcoin, criptomonede, portofel virtual FOTO Shutterstock
Cinci bărbați, arestați după ce au răpit un tânăr pentru a-i fura criptomonede de zeci de mii de euro
Cinci bărbați au fost arestați după ce acum două luni ar fi răpit un tânăr care deținea criptomonede. Inculpații îl ademeniseră pe tânăr într-un apartament din Drăgășani, de unde l-au răpit.
euro valuta bani pixabay jpg
Damen Mangalia FOTO Damen jpeg
Proteste masive față de concedierile colective de la Damen Mangalia. Anunțul sindicatelor
Concedierile colective anunțate de conducerea Damen Mangalia, în conformitate cu planul de redresare agreat de instanță, a stârnit ample nemulțumiri sindicatelor. BNS și-a anunțat deja susținerea față de protestele care vor avea loc săptămâna viitoare.
Captură de ecran din 2025 01 22 la 16 04 35 png
Cine este Cristina Tărteață, funcționara revoltată împotriva concedierilor anunțate de Bolojan? Șoferiță de Lexus, declară: „Nu trăim ca niște nababi aici”
Cristina Tărteață, consilier parlamentar și fost candidat PSD la alegerile europarlamentare din 2019, s-a numărat printre cei mai vocali critici ai deciziei președintelui Senatului, Ilie Bolojan, de a concedia aproape 200 de angajați din instituție.
banner Rona Hartner
Dezvăluirile dureroase ale Ronei Hartner, din ultima ei carte. A văzut-o pe Fecioara Maria care i-a transmis un mesaj. Ce i-a zis? „O apariție mistică”
Rona Hartner a avut o viață plină de suferință. Dezvăluirile artistei făcute în ultima sa carte
Meta Tik Tok telefon mobil shutterstock 2146145097 jpg
Meta plătește creatorii de conținut pentru a se muta de pe TikTok pe Facebook și Instagram
Gigantul american Meta, care deține Facebook și Instagram, s-a oferit să plătească cu până la 5.000 de dolari creatorii de conținut pentru a se muta pe rețelele lor.
cerb jpg
Un cerb tânăr face spectacol în fața unei camere de monitorizare, dar mai ales în fața unei ciute: „Lasă-mă, îmi place!”
Un cerb a fost surprins în ipostaze inedite într-o pădure din Parcul Natural Bucegi. El a fost filmat în timp ce se scălda într-o băltoacă.