Iarna lui '54 şi turbarea mielului poststalinist

Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Românii nu iubesc iarna – cu excepţia vacanţelor la schi în Austria, pentru cei care şi le permit. Şi reciproca e valabilă: nici iarna n-are mare amor pentru români – plus că vine, de regulă, fix cînd n-o aşteaptă mai nimeni pe-aici. În ultimele săptămîni, gerul şi ninsorile ne-au adus brusc în discuţie (unora, în amintire) iarna lui 1954. Comparaţia s-a dezvoltat ramificat – cu menţiunea, paradoxală, că prezentul pare a ieşi bine şifonat din acest examen.

La începutul lui februarie 1954, cerul s-a făcut brusc cenuşiu şi, în trei zile (2-4 ale lunii), România era sub nămeţi de cîţiva metri. În filmele de propagandă ale regimului de-atunci, lupta oamenilor împotriva iernii are accente eroice, de basm stalinist în care omul dîrz înfrînge vitregiile temporare, iar cultura domesticeşte natura. Femeile şi bărbaţii epocii, încotoşmănaţi şi cu lopeţi în mîini, se comportă ca nişte soldaţi anonimi pe un front alb şi rece, iar maşinile de deszăpezire (de producţie sovietică!) iau iarna la palme şi-o vîntură de-a stînga şi de-a dreapta drumurilor. Pionierii ajută şi ei la efort, curăţînd perimetrele şcolilor sau ale spitalelor, iar soldaţii armatei RPR sînt peste tot la datorie – de la căratul bolnavilor pînă la aducerea făinii spre brutăriile din care, în final, se vede cum iese o pîine aburindă. Toate aceste documentare gen „studio Sahia“, la o lectură critică, par făcături propagandistice – şi asta şi sînt. Ceea ce nu înseamnă că unele dintre ele nu-s bine făcute.

În majoritatea emisiunilor de televiziune de azi, iarna e o stihie haotică şi dezlănţuită, în raport cu care oamenii sînt nişte gîngănii bicisnice şi demne de milă, ce par condamnate să moară ca proştii – şi din vina altor oameni, care apar încă şi mai proşti decît victimele. Iarna din 1954 n-a fost atît de eroic combătută pe cît o arată documentarele, după cum nici România de azi nu este atît de jalnică pe cît apare la TV. În 1954, optimismul sine qua non al presei de partid deforma printr-o cosmetizare cu patos mobilizator. În 2012, libertatea de a aborda oricum această probă ne caricaturizează, cu un ton catastrofic şi demobilizator. România de azi e cu totul altă ţară decît România de atunci – mai puţin această tentaţie perenă a inflaţiei de cuvinte, într-un sens sau în altul. În rest, o mare de diferenţe. În 1954, demografic vorbind, satele ţării erau cu mult mai tinere decît acum – şi chiar şi oraşele. Atunci, vîrsta medie în ţară era sub 25 de ani (estimarea îmi aparţine), pe cînd azi vîrsta medie la noi este de 36-37 de ani (estimare The Economist). Relativ recent ieşită din război, românitatea de atunci – chiar şi terorizată, cum era – încă mai păstra o solidaritate interumană pe care românitatea de azi nu o mai are. În al doilea rînd: în 1954, „modernizarea agriculturii“ abia începuse, iar „asanarea terenului arabil“ era doar în proiect – altfel spus, încă existau perdele verzi de-a lungul cîmpurilor, despădurirea nu atinsese cote de avarie, iar iazurile şi bălţile naturale existau în jurul oricărui curs de apă. Anii ’50-’80 ai secolului trecut au modificat la propriu geografia intimă a spaţiului românesc, în sensul iluziei transformist-staliniste (de care nu ne-am vindecat cu totul) că omul stăpîneşte natura – şi de aici ne vin azi viscolirea şoselelor, alunecările de pămînt sau inundaţiile ce urmează obligatoriu iernilor cu zăpadă. În al treilea rînd: inutil de spus că armata română de azi nu mai are nimic în comun cu armata Republicii Populare Române de-atunci – nici disponibilitatea de a mai primi sarcini obşteşti şi nici efectivul care să-i mai permită aceasta. În fine, disciplina de partid de-atunci era net mai categorică decît disciplina de partid de azi – ca şi propaganda, care nu îngăduia decît o versiune a realităţii, cea oficială.

Zăpada acelei ierni grele încă nu se topise prin ţară cînd, în aprilie ’54, regimul Gheorghiu-Dej îl executa pe camaradul incomod Lucreţiu Pătrăşcanu. Poststalinismul, la noi, a început cu o crimă. Dar mai e un mic detaliu legat de acea iarnă a lui ’54. Pe 25 februarie, atunci (la o săptămînă după ultimul val de viscol crîncen, care a lovit în ziua de 18), unii bucureşteni străbăteau zăpezile şi intrau în sala Comedia a Teatrului Naţional, unde-şi avea premiera piesa Mielul turbat a lui Aurel Baranga – piesă ce reînvia (printr-o poveste cu birocraţi şi inventatori, „într-o mare întreprindere din Nordul ţării“...) comedia românească. Tot în acel an, la cîteva luni, ieşea pe piaţă un mare roman (ba chiar senzaţional, dacă stai să te gîndeşti că apărea într-o Românie închisă, la un an de la moartea lui Stalin): Toate pînzele sus!, al lui Radu Tudoran. Într-adevăr, uneori cultura bate natura (mai ales, vreau să spun, natura umană).  

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche, 2011.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.