Hai să ne jucăm de-a conflictul etnic!

Publicat în Dilema Veche nr. 384 din 23 - 29 iunie 2011
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Dezbaterea din ultima săptămînă privind intenţionata „regionalizare“ a României s-a blocat într-o dispută privind statutul viitor al judeţelor în care etnicii maghiari sînt azi majoritari. Unul dintre partidele la guvernare – PDL, cel ce propune opt entităţi administrative – crede că dacă oraşul Miercurea Ciuc va fi adus alături de oraşul Braşov în aceeaşi „regiune“ (sau „voievodat“ ş.a.m.d.), atunci va fi mai bine pentru toţi, fondurile europene vor fi mai atrase, laptele din euro şi mierea din albine de Bruxelles vor curge etc. Opus acestei variante, alt partid la guvernare – UDMR, care desenează 16 regiuni – spune că, dacă Miercurea Ciuc va fi pus alături de Braşov, se comite o ofensă identitară: maghiarii, din majoritari în vatra lor istorică, vor ajunge minoritari la nivelul „regiunii“ etc. La rîndu-i, opoziţia – USL – are propriul proiect care nu-i în acord cu nici unul dintre cele două pomenite, dar nici nu este, prin aceasta, mai clar decît ele. Drept care întreb: din ce anume rezultă necesitatea imperioasă a unei regionalizări (în afara intereselor politice, conjuncturale), cîtă vreme nu cădem – experţi şi politicieni – de acord în privinţa trasării ei? Decît să pierdem vremea cu astfel de non-subiecte, nu mai bine rămînem ne-„regionalizaţi“ pînă reluăm creşterea economică şi pînă ce ne calmăm social pe fondul unei umbre de prosperitate (sperate) viitoare? Sau, dacă tot ne arde de reorganizat, de ce nu uzăm de vechile provincii: Oltenia, Dobrogea, Maramureşul, Banatul ş.cl.? 

Să vedem cum am ajuns aici. Harta României a fost „spartă“ cu violenţă în septembrie 1950, cînd o lege de „raionare administrativ-economică a RPR“ împărţea ţara în 28 de regiuni şi 177 de raioane, într-o încercare nefastă (motivată ideologic) de copiere a modelului sovietic. Planul a fost atît de prost aplicat, încît însuşi guvernul comunist a revenit asupra lui doi ani mai tîrziu: în septembrie 1952, un nou decret reducea numărul regiunilor de la 28 la 18 – printre ele apărînd şi Regiunea Autonomă Maghiară. În decembrie 1960, „reorganizarea“ din 1952 s-a mai reorganizat o dată, din 18 regiuni au rămas 16, iar Regiunea Autonomă Maghiară a fost redesenată (mai mică) drept Regiunea Mureş – Autonomă Maghiară. Aşadar, o primă observaţie: nu Ceauşescu, ci Gheorghiu-Dej e primul care „diluează“ ponderea maghiarilor în zonă (dacă RAM avea 77% maghiari, în RM-AM procentajul lor era de 62%). În fine, în februarie 1968, regimul Ceauşescu desfiinţează regiunile & autonomia şi revine (tot după o logică politică) la împărţirea „tradiţională“ pe judeţe – dar fără a prelua componenţa, conturul sau numele fostelor judeţe istorice. Mai alaltăieri, într-o emisiune TV, dl deputat Attila Korodi îmi spunea că atunci, în 1968, maghiarii au protestat energic împotriva desfiinţării RM-AM – ba chiar că s-ar fi dat foc unui post de miliţie etc. Sincer, nu ştiam acest lucru. La Craiova, unde eu taman gînguream în cinstea împlinirii la termen a unei cincimi din primul meu cincinal, n-a ajuns ecoul acelor frămîntări – nici nu e de mirare, dată fiind presa vremii (pe care de-ar fi avut-o Napoleon – vorba cuiva – nici azi n-am fi aflat ce i s-a întîmplat la Waterloo). 

Dar haideţi să fantazăm ce-ar ieşi dacă mîine cineva din minoritatea naţională alias majoritatea locală maghiară ar da, să zicem, foc unui post de poliţie dintr-o viitoare „regiune Centru“. Cu ceva paie politicianiste puse pe foc de Bucureşti & Budapesta, s-ar încinge iar o păruială neo-medievală (în echipele, deja cunoscute, „urmaşii lui Traian“ vs „nepoţii lui Ştefan cel Sfînt“), televiziunile româneşti, maghiare şi cele mari internaţionale s-ar îngălbeni de breaking news-uri, relaţiile dintre România şi Ungaria (cîte sînt ele acum) ar plonja la pragul critic din 1988 – într-un cuvînt (sau două), „conflict etnic“ ar scrie pe fruntea noastră. Este exact ceea ce ne mai lipseşte acum! 

Două detalii pun la baza acestui scenariu nedorit: primul este exaltarea dlui Izsak Balasz, liderul Consiliului Naţional Secuiesc (nota bene: CNS este un ONG, nicidecum o instituţie formală a statului român), care ameninţa cu „nesupunerea civică“ în caz că Braşovul va fi „tras“ mai aproape de Miercurea Ciuc etc. Şi al doilea detaliu: la drept vorbind, mîna care-ar arunca primul cocteil Molotov spre un post de poliţie n-ar trebui neapărat să fie maghiară, secuiască sau plătită de Budapesta. Am, aşa, vaga bănuială că pe undeva prin apropiere s-ar putea găsi state sau actori non-statali interesaţi să-i încaiere pe fraieri: adică să bată un cui în talpă atît României, cît şi Ungariei. 

Şi, atenţie: în cazul în care o s-o dăm iar în bară bilingv şi bilateral, n-o să mai putem da vina nici pe Stalin, nici pe Ceauşescu şi nici pe Horty. Şi nici măcar pe László Tökés.  


Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010. El scrie pe blogul Geopolitikon.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.