Fata în topless de pe plaja din Rio

Publicat în Dilema Veche nr. 358 din 23 - 29 decembrie 2010
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Fata merge uşor pe nisip în calmul dimineţii, conturul tălpilor ei fine rămînînd în urmă-i, ca un regret. Plaja din Rio, la această oră, e mai mult goală (şi aşa are să fie, în scurt timp, şi fata). Indiferentă că-n alte părţi ale lumii acum e iarnă, juna braziliancă se cutremură scurt sub vîntul atlantic cald ce bate dinspre Belo Horizonte – dar îşi revine repede şi, făcînd în ciudă tuturor zăpezilor & gerurilor de pe mapamond, puştoaica sprîncenată îşi dă mai întîi jos (coborîndu-i pe coapsele-i lungi, strînse într-un bikini minuscul) jeans-ii tăiaţi sus, de-asupra genunchilor. Apoi, cu lentoare de felină ce-şi face toaleta, tînăra dă jos şi tricoul alb şi uşor cam larg – tricou sub care ea nu poartă sutien de plajă. Şi nici n-a purtat vreodată în această vară, drept care pe pieptu-i obraznic şi fierbinte lumina ciocolatie a soarelui din Rio se lipeşte ca o... 

Stop! Gata! Time out! Aici rup povestea catifelată şi promiţătoare a fetei de pe plajă (cei ce vor continuarea să mă urmărească pînă la final), pentru că vreau să vă descriu şi contextul. La începutul anilor ’90, Brazilia – federaţia ce ocupă 47% din suprafaţa Americii de Sud – părea a fi în letargie, incapabilă să iasă din marasmul unei dictaturi militare de două decenii. O Constituţie democratică a fost adoptată în 1988, iar în 1989 a fost ales un preşedinte ce avea să fie destituit trei ani mai tîrziu, pe fondul unui uriaş haos economico-politic. Altfel spus, Brazilia părea condamnată la tradiţionala ei înapoiere, părea sortită să fie mereu în urma Argentinei şi Mexicului, în privinţa influenţei pe continent şi, mai ales, părea blestemată să se identifice la infinit cu clişeele despre ea însăşi: băieţei săraci ajunşi geniali fotbalişti, după ce-şi călesc gleznele pe nisipuri, palmieri, Amazon, plaje, infracţionalitate şi prostituţie cît cuprinde, plus o înaltă (şi aparent inutilă) statuie a lui Christos, lîngă plaja din Rio de Janeiro. Ca fapt divers, să reţinem că la alegerile prezidenţiale din 1989 candidase şi un oarecare Luiz Ignacio Lula Da Silva, ex-uvrier într-o oţelărie, sindicalist şi preşedinte al unui Partid Muncitoresc. Nimeni nu i-a dat vreo şansă – drept care Da Silva va mai pierde alte două alegeri similare, în 1994 şi 1998. 

Şi iată-ne azi. Recent, Lula Da Silva şi-a terminat în triumf cele două mandate de preşedinte (2002-2010), iar impactul său asupra societăţii şi politicii braziliene e aşa de mare încît succesoarea desemnată de el – Dilma Rousseff (descendentă, pare-se, a unor imigranţi bulgari) – a cîştigat lejer (deşi în al doilea tur) alegerile din acest an. Cvasi-deceniul lui Da Silva a făcut din Brazilia o revelaţie a puterilor emergente. În 2002, inflaţia în Brazilia era de 12% şi creştea; acum e de 4 procente. În ultimii ani, exporturile ţării au crescut cu 400%, iar investiţiile federale în nou-descoperitele rezerve de petrol au fost îndeajuns de inspirate încît statul brazilian să aibă un profit, cîtă vreme preţul petrolului e peste 35 de dolari/baril (acum e aproape triplu). În acest deceniu, cca 20 de milioane de brazilieni (ceva comparabil cu populaţia României!) au fost „ridicate“ de sub pragul sărăciei şi, cu toate inegalităţile inerente unei populaţii de aproape 195 de milioane, Brazilia cunoaşte cea mai notabilă dezvoltare a clasei de mijloc. Învăţămîntul a fost restructurat la toate nivelurile, cu rezultate. Industria imobiliară e în expansiune, investiţiile străine s-au împins una pe alta, statul achiziţionează tehnologie de vîrf pentru platforme marine de extracţie petrolieră şi, cu sau fără criză mondială, Brazilia rămîne de zece ani cu un PIB în creştere (experţii estimează un plus de 4,5 şi pentru 2011). În ceea ce-l priveşte, Da Silva a devenit vedeta politică a continentului său şi unul dintre cei mai respectaţi lideri mondiali. Întîmplător sau nu, Da Silva a fost primul preşedinte latino-american pe care Barack Obama l-a primit în 2009 în Biroul Oval – deşi politica externă a Braziliei este azi cu mult mai nuanţată (şi uneori intrigantă) decît s-ar bănui: Da Silva se îmbrăţişează cu Obama, dar şi cu venezueleanul anti-yankeu Hugo Chavez; el se bate pe umeri cu Angela Merkel, dar şi cu iranianul Ahmadinejad. Ce va face mai departe dna Rousseff nu ne interesează aici; dar ce-a făcut Da Silva în ultimii ani rămîne o reuşită istorică. 

Acestea fiind spuse, ne întoarcem la puştoaica noastră de pe plaja din Rio. Imaginaţi-v-o deci (nudă sau nu) cum chiar în acest moment scoate ca din aer un iPhone şi trimite către noi următorul e-mail: Dragi prieteni români, aveţi grijă ce vă doriţi de la Moş Crăciun: ori o fată ce face topless pe-o plajă la n-şpe mii de kilometri de voi, ori un preşedinte care să-şi facă bine treaba la el acasă!

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte a sa este Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010. El scrie pe blogul Geopolitikon.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.