Fata în topless de pe plaja din Rio

Publicat în Dilema Veche nr. 358 din 23 - 29 decembrie 2010
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Fata merge uşor pe nisip în calmul dimineţii, conturul tălpilor ei fine rămînînd în urmă-i, ca un regret. Plaja din Rio, la această oră, e mai mult goală (şi aşa are să fie, în scurt timp, şi fata). Indiferentă că-n alte părţi ale lumii acum e iarnă, juna braziliancă se cutremură scurt sub vîntul atlantic cald ce bate dinspre Belo Horizonte – dar îşi revine repede şi, făcînd în ciudă tuturor zăpezilor & gerurilor de pe mapamond, puştoaica sprîncenată îşi dă mai întîi jos (coborîndu-i pe coapsele-i lungi, strînse într-un bikini minuscul) jeans-ii tăiaţi sus, de-asupra genunchilor. Apoi, cu lentoare de felină ce-şi face toaleta, tînăra dă jos şi tricoul alb şi uşor cam larg – tricou sub care ea nu poartă sutien de plajă. Şi nici n-a purtat vreodată în această vară, drept care pe pieptu-i obraznic şi fierbinte lumina ciocolatie a soarelui din Rio se lipeşte ca o... 

Stop! Gata! Time out! Aici rup povestea catifelată şi promiţătoare a fetei de pe plajă (cei ce vor continuarea să mă urmărească pînă la final), pentru că vreau să vă descriu şi contextul. La începutul anilor ’90, Brazilia – federaţia ce ocupă 47% din suprafaţa Americii de Sud – părea a fi în letargie, incapabilă să iasă din marasmul unei dictaturi militare de două decenii. O Constituţie democratică a fost adoptată în 1988, iar în 1989 a fost ales un preşedinte ce avea să fie destituit trei ani mai tîrziu, pe fondul unui uriaş haos economico-politic. Altfel spus, Brazilia părea condamnată la tradiţionala ei înapoiere, părea sortită să fie mereu în urma Argentinei şi Mexicului, în privinţa influenţei pe continent şi, mai ales, părea blestemată să se identifice la infinit cu clişeele despre ea însăşi: băieţei săraci ajunşi geniali fotbalişti, după ce-şi călesc gleznele pe nisipuri, palmieri, Amazon, plaje, infracţionalitate şi prostituţie cît cuprinde, plus o înaltă (şi aparent inutilă) statuie a lui Christos, lîngă plaja din Rio de Janeiro. Ca fapt divers, să reţinem că la alegerile prezidenţiale din 1989 candidase şi un oarecare Luiz Ignacio Lula Da Silva, ex-uvrier într-o oţelărie, sindicalist şi preşedinte al unui Partid Muncitoresc. Nimeni nu i-a dat vreo şansă – drept care Da Silva va mai pierde alte două alegeri similare, în 1994 şi 1998. 

Şi iată-ne azi. Recent, Lula Da Silva şi-a terminat în triumf cele două mandate de preşedinte (2002-2010), iar impactul său asupra societăţii şi politicii braziliene e aşa de mare încît succesoarea desemnată de el – Dilma Rousseff (descendentă, pare-se, a unor imigranţi bulgari) – a cîştigat lejer (deşi în al doilea tur) alegerile din acest an. Cvasi-deceniul lui Da Silva a făcut din Brazilia o revelaţie a puterilor emergente. În 2002, inflaţia în Brazilia era de 12% şi creştea; acum e de 4 procente. În ultimii ani, exporturile ţării au crescut cu 400%, iar investiţiile federale în nou-descoperitele rezerve de petrol au fost îndeajuns de inspirate încît statul brazilian să aibă un profit, cîtă vreme preţul petrolului e peste 35 de dolari/baril (acum e aproape triplu). În acest deceniu, cca 20 de milioane de brazilieni (ceva comparabil cu populaţia României!) au fost „ridicate“ de sub pragul sărăciei şi, cu toate inegalităţile inerente unei populaţii de aproape 195 de milioane, Brazilia cunoaşte cea mai notabilă dezvoltare a clasei de mijloc. Învăţămîntul a fost restructurat la toate nivelurile, cu rezultate. Industria imobiliară e în expansiune, investiţiile străine s-au împins una pe alta, statul achiziţionează tehnologie de vîrf pentru platforme marine de extracţie petrolieră şi, cu sau fără criză mondială, Brazilia rămîne de zece ani cu un PIB în creştere (experţii estimează un plus de 4,5 şi pentru 2011). În ceea ce-l priveşte, Da Silva a devenit vedeta politică a continentului său şi unul dintre cei mai respectaţi lideri mondiali. Întîmplător sau nu, Da Silva a fost primul preşedinte latino-american pe care Barack Obama l-a primit în 2009 în Biroul Oval – deşi politica externă a Braziliei este azi cu mult mai nuanţată (şi uneori intrigantă) decît s-ar bănui: Da Silva se îmbrăţişează cu Obama, dar şi cu venezueleanul anti-yankeu Hugo Chavez; el se bate pe umeri cu Angela Merkel, dar şi cu iranianul Ahmadinejad. Ce va face mai departe dna Rousseff nu ne interesează aici; dar ce-a făcut Da Silva în ultimii ani rămîne o reuşită istorică. 

Acestea fiind spuse, ne întoarcem la puştoaica noastră de pe plaja din Rio. Imaginaţi-v-o deci (nudă sau nu) cum chiar în acest moment scoate ca din aer un iPhone şi trimite către noi următorul e-mail: Dragi prieteni români, aveţi grijă ce vă doriţi de la Moş Crăciun: ori o fată ce face topless pe-o plajă la n-şpe mii de kilometri de voi, ori un preşedinte care să-şi facă bine treaba la el acasă!

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte a sa este Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010. El scrie pe blogul Geopolitikon.

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

1737618444 6IdO jpg
Cum să integrezi alunele de pădure în rețetele tale preferate: Idei simple și delicioase
Alunele de pădure reprezintă un ingredient versatil, des întâlnit în numeroase preparate culinare. Aceste nuci mici și aromate pot fi integrate cu ușurință atât în deserturi, cât și în feluri principale, conferind un gust subtil și o textură crocantă.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei Foto Sebastian Burduja   Facebook jpg
Și Sebastian Burduja anunță reduceri de personal și măsuri de eficientizare în minister: „Strângem cureaua”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că vor fi eliminate 80 de posturi vacante și între 10-20% dintre posturile ocupate, ca parte a unui plan de eficientizare a instituției. De asemenea, măsuri similare vor fi aplicate și în companiile din subordinea ministerului.
Guvern FB jpg
Profesor UBB despre salvarea economiei: „Sunt prea mulți angajați la stat. Sunt birouri cu trei oameni și un șef care ia spor de conducere”
Există o alternativă la salvarea economiei României prin introducerea de taxe și impozite, spune profesorul de economie Radu Nechita. El susține că nu este relevant numărul de ministere, de agenții, de instituții publice, ci cheltuielile publice ale statului, care trebuie obligatoriu reduse.
Cancelarul german Olaf Scholz FOTO EPA-EFE
Alegerile germane, marcate de disputa privind ajutorul militar pentru Ucraina. „Cine va plăti factura?”
În perioada premergătoare alegerilor parlamentare din Germania, subiectul ajutorului acordat Ucrainei a generat tensiuni puternice, devenind un punct de dispută între partidele politice, inclusiv în cadrul coaliției guvernamentale a cancelarului Olaf Scholz.
1 isaac newton jpg jpeg
Motivul pentru care Isaac Newton a ajuns să prezică sfârșitul lumii în anul 2060
Sir Isaac Newton, unul dintre cei mai mari oameni de știință din istorie, este cunoscut pentru contribuțiile sale remarcabile la fizică, matematică și astronomie. Totuși, geniul său nu s-a limitat la știință, iar Newton a avut și o parte mai puțin cunoscută, dedicată teologiei și studiului textelor.
targul de turism jpeg
România, promovată la târgurile de turism din Mardid și Paris: 25 de agenții își expun ofertele
25 de agenții de turism, hotelieri, asociații de profil, autorități locale și alți actori din turism vor promova România timp de șase zile la târguri internaționale de turism, a informat joi Ministerul Economiei și Turismului.
1737554090 Utl3 jpg
Cum să-ți creezi o oază de confort în propria locuință
Într-o lume în care timpul pare să fugă de noi, momentele de relexare devin o necesitate, nu un lux
facebook vlad oprea
Vlad Oprea a fost reținut de DNA. Procurorii vor face percheziții în biroul primarului din Sinaia
Primarul din Sinaia a fost reținut joi, 23 ianuarie, de Direcția Național Anticorupție (DNA). Potrivit unor surse, Vlad Oprea va asista la perchezițiile pe care procurorii le vor face în biroul său, din cadrul Primăriei Sinaia.
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Un nou protest cu 30.000 de persoane se anunță mâine în Piața Victoriei
Vineri, Piața Victoriei va fi scena unui miting de amploare, cu 30.000 de participanți, ceferiști, polițiști, mineri și pensionari care vor protesta față de ordonanța-trenuleț și față de Legea pensiilor. Autoritățile anunță restricții de trafic în zonă, între orele 13:00 și 16:00.