Dumnezeul meu, actorul

Publicat în Dilema Veche nr. 492 din 18-24 iulie 2013
Dragoste şi răzbunare jpeg

Afişul e icoana contemporană a unei noi „divinităţi“ – vedeta. În această zonă a „absolutului“ plutesc diferiţi „sfinţi“ – în general, cîntăreţi şi sportivi. Însă la vîrful acestei ierarhii a virtuţilor se găsesc şi actorii de film. Sanctuarele sau locurile de păstrare a imaginilor „sacre“ pot avea chipurile cele mai diferite. De la peretele tapetat cu afişe, pînă la screensaver-ul computerului. E drept, vremea peretelui cu afişe pare să fi apus, lăsînd să răsară galeria virtuală absolută de la Google Images. Dar mecanismul relaţiei cu noua „divinitate“ a rămas acelaşi. De la erotismul acestei iubiri care se joacă permanent cu noţiunea de distanţă, pînă la cunoaşterea vieţilor acestor „sfinţi“, de la memorarea replicilor din filme, pînă la citarea unor ziceri din interviuri, biografii şi cărţi de memorii, relaţia dintre fan şi vedetă conţine, mai în glumă (din partea teoreticianului), mai în serios (din partea fanului, a omului în cauză), destule date ale unei post-religii.

Cînd creşti într-o lume în care ficţiunea cinematografică e una dintre datele realităţii, mecanismele interioare prin care judeci şi accepţi ideea de verosimil sînt cu totul altele decît cele cu care se opera acum cîteva zeci de ani. Lucrurile nu mai ţin doar de imitarea unei freze sau de iniţierea unei mode vestimentare după costumul unui actor dintr-un film. Cinematograful nu mai e, de ani buni, un spaţiu unde se proiectează film, un loc unde se petrece, de cîteva ori pe zi, un spectacol. Filmul a evadat din sala de cinema. Poate fi oriunde. Condiţia necesară e să existe energie electrică. În rest, filmul se ocupă de toate. Adică umple spaţiul. Îl colonizează şi îl supune. Există un gigantic mecanism industrial, al cărui scop e tocmai fabricarea unei puzderii de ancore ale filmului, în lumea pe care o numim reală. De fapt, realitatea intră într-un adevărat joc permanent cu ficţiunea cinematografică. Iar aceasta din urmă pierde din valoarea aparentă a semnificaţiei, însă cîştigă enorm în spaţiile pînă mai ieri complet străine valorii ei de înţelegere. Cu alte cuvinte, cînd spui „ficţiune“ pare că lucrurile sînt foarte clare şi că referirea e la ceva diferit de realitate. În fapt, date care erau asimilate pînă mai ieri ficţiunii sînt acum certitudini ale realităţii. Iar acest lucru se întîmplă într-un ritm atît de susţinut, încît definiţia termenului a depăşit de multă vreme dimensiunea articolului de dicţionar, devenind o relaţie, un joc al înţelegerii realităţii.

În aceste condiţii – de cele mai multe ori, fără să ştim –, cerem de la spectacolul de teatru cu totul altceva decît în urmă cu nişte ani. Mai precis, cerem de la actor ceva fundamental diferit. Dacă nu cerem, aşteptăm acest ceva. Un soi de hiperrealism. Un fel de confort al intrării în ficţiune, aşa cum avem în cazul filmului. O anumită siguranţă a realizării pactului cu povestea. O zonă a acceptării convenţiei, unde nu faci eforturi pentru a-i simţi existenţa şi regulile. Actorul nu mai are voie să fie „teatral“. Dacă e aşa, de cele mai multe ori ne-a pierdut. El trebuie să fie cît mai „ca în realitate“. Nu e o doar o problemă a esteticii spectacolului de teatru, aşa cum, poate, deseori, am fi tentaţi să credem. E o mare provocare a artei actorului. O provocare mecanică. O consecinţă. O urmare a felului în care înţelegem veridicul, după ce ne-am născut într-o lume a filmului.

Cu greu am accepta aşa ceva. Senzaţia e că ştim ce facem, că ştim ce e cu noi, că deţinem controlul absolut a ceea ce gîndim şi a ceea ce interpretăm. Nu ne-am gîndi nici în ruptul capului că, de fapt, ne-am putea „răzbuna“ la teatru, pentru ceea ce nu putem atinge la film. La fel de bine cum nu ne-am gîndi nici la faptul că jocul iubirii la distanţă, cu actorul de film, îşi consumă frustrarea „amorului“ platonic în relaţia cu actorul de teatru. Cu alte cuvinte, profitînd de apropierea fizică şi de fragilitatea spectacolului acestei apropieri, ne răzbunăm pe actorul de teatru, pentru distanţa care ne separă de actorul de film. Undeva, departe, în străfundurile fiinţei, lucrurile astea se simt. Sună uşor telenovelistic şi popular, dar deconturile amorului frustrat se lasă cu greutăţi mari pe suflet. Iar pentru un context de acest tip, iubirea nu e deloc un cuvînt străin. Într-un fel greu de definit, e foarte posibil ca acest gînd profund inconştient, de „răzbunare“, să primească un răspuns pe măsură.

Actorul de teatru nu e neapărat o victimă a iubirii pentru idolul de la cinematograf. Dar – cer permisiunea să trivializez – el e primul care ne pică-n mînă. Pe el se proiectează sublimul iubirii faţă de idol, dar tot pe el se prăbuşeşte şi tot muntele de derizoriu al deznădejdii distanţei. Pe el proiectăm respectul, admiraţia, veneraţia, cîtă vreme e la distanţă. Fie ea şi de cîţiva centimetri, în timpul unui spectacol în care simţi respiraţia actorului care îţi vorbeşte. Tot pe el se prăbuşeşte dispreţul cel mai crunt. Nici nu contează dacă e la un teatru dintr-un oraş mic, locuieşte cu noi în bloc şi-l auzim certîndu-se cu nevasta, sau e la unul dintre marile teatre ale Capitalei şi l-am văzut beat, la o terasă, delirînd, exagerînd, vorbind tare. Momentan, nici nu mai contează dacă vorbim de un actor bun sau de unul slab. De multe ori, actorul cel mai apropiat ca distanţă fizică e cel „sacrificat“, pentru a putea să-l iubim pe acela pe care nu-l putem atinge. De aici şi amestecul uluitor de sentimente faţă de această meserie, căreia – tocmai din motivele astea, dar şi din multe altele – nu-i recunoaştem, decît cu greutate, statutul de profesie.

Dar despre „Asta pot să fac şi eu!“ – săptămîna viitoare.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

episcop husi
„Un loc sacru pângărit de păcate abominabile”: mesajul Episcopului Ignatie despre violurile lui Bârlădeanu și Jitaru
Episcopul Ignatie al Huşilor a transmis un mesaj de „dezaprobare și pocăință” după condamnarea la închisoare a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanu şi a unui fost arhimandrit, Sebastian Jitaru, acuzaţi că au violat foşti elevi ai Seminarului Teologic Huşi.
Zeci de răniți după atacuri cu drone asupra orașului Harkov FOTO EPA EFE jpg
Atac masiv cu drone asupra orașului Harkov. Zelenski: „Rusia loveşte când ucrainenii îşi culcă copiii”
Rusia a lansat un atac masiv cu drone vineri noapte în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina. Cel puțin 47 de persoane au fost rănite, după ce a fost lovit un bloc de locuinţe şi au fost declanșate incendii, relatează Reuters.
Stațiunea mamaia   Sursa Visit Mamaia  Facebook (3) jpg
Cât a putut să plătească un turist ajuns de 1 Mai pe alune, un corn și un suc. Mamaia, ca Saint-Tropez
Vacanțele pe litoralul românesc, în special în stațiunea Mamaia, sunt de ani buni un subiect aprins de discuții.
Votanți în Australia FOTO Getty Images
Alegerile legislative în țara în care votul este obligatoriu. Ce amendă primesc cei care lipsesc de la urne
Peste 18 milioane de oameni sunt chemaţi sâmbătă, 3 mai, să aleagă cine va ocupa cele 150 de locuri din camera inferioară a legislativului şi 40 din cele 76 de locuri din Senat - camera superioară.
nato versus rusia shutterstock 2204334657 jpg
Semne că Rusia s-ar putea pregăti de război cu NATO. Putin mută trupe, ridică baze și dublează producția de arme
În timp ce războiul din Ucraina rămâne în centrul atenției, rapoartele sugerează că președintele rus Vladimir Putin pregătește terenul pentru un potențial conflict cu NATO.
Secretarul de stat Marco Rubio/ FOTO:X/@libsoftiktok
Marco Rubio a numit „tiranie deghizată” decizia de a clasifica AfD drept organizație extremistă. Reacția MAE german
Secretarul de stat american Marco Rubio a avut vineri pe X o discuție în contradictoriu cu guvernul german, după ce Agenţia de informaţii interne a Germaniei (BfV) a clasificat vineri formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) drept entitate extremistă care ameninţă democraţia.
Electrocasnice rabla masina de spalat FOTO Shutterstock
Comisia Europeană interzice vânzarea unui aparat electrocasnic din iulie 2025. Prețul înlocuitorului său este de 2-3 ori mai mare
Comisia Europeană interzice vânzarea unor electrocasnice pe care mulți români le au în locuință, dat fiind consumul foarte mare de energie, interdicția urmând să se aplice din iulie 2025.
SUA visa waiver
România vrea reluarea urgentă a procedurilor pentru Visa Waiver și cere „detaliile care au stat la baza anulării temporare a deciziei”
Guvernul României anunță că va continua dialogul diplomatic cu Statele Unite, pentru ca drepturile românilor să fie respectate, după ce Casa Albă a exclus România din programul Visa Waiver și cere SUA să transmită „toate detaliile tehnice care au stat la baza anulării temporare a deciziei”.
masai russel getty webp
Masai Russell, al doilea timp din istorie la 100 m garduri, la competiția lui Michael Johnson
Campioana olimpică s-a apropiat la doar 5 sutimi de recordul mondial.