„Domnule, sîntem şi noi un popor!“

Publicat în Dilema Veche nr. 568 din 31 decembrie 2014 - 7 ianuarie 2015
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

După aflarea rezultatului final al alegerilor prezidenţiale de la noi, un prieten mi-a trimis un SMS cu textul din titlu. I-am răspuns: „Abia de azi încolo o să vedem dacă sîntem.“ Mi-a scris din nou, la scurt timp, certîndu-mă un pic pentru „lipsa de entuziasm“. Am încercat să-i răspund, dar cum să explici aşa ceva într-un SMS?

Da, rezultatul alegerilor a fost surprinzător pentru mulţi. Unii, luaţi de valul fotbalistic al entuziasmului de galerie, ţin acum discursuri despre cum ştiau ei clar cine o să iasă învingător, şi despre cum era limpede ca lumina zilei că schimbarea plutea în aer. Cei mai mulţi dintre aceştia sînt, de fapt, cei care înjurau de zor, după rezultatele primului tur de scrutin, acelaşi „popor“, pe care-l calificau ca fiind nimic mai mult decît o „populaţie“. „Judeţele roşii“ de pe harta exprimării opţiunilor la prima înfăţişare la vot îi făceau să comenteze cam aşa: „Ardealu’, dom’le. Tot Ardealu’… Aşa votează lumea civilizată. Da’ degeaba. Uită-te cum votează restu’. Asta e o populaţie, nu un popor. Votează exact ce merită. Ăştia sîntem. N-ai ce să faci cu Moldova şi cu sudiştii…“ După care începeau discuţii ditirambice despre felul categoric în care s-a votat în Ardeal, uitîndu-se complet faptul că în unele judeţe, diferenţa dintre cei doi candidaţi era, de fapt, una foarte mică.

După rezultatele finale ale alegerilor, discursul s-a schimbat, de parcă vorbele de mai sus n-ar fi existat niciodată. Dintr-odată, peste noapte, eram cu toţii „un popor“. Lăsînd la o parte amnezia asta – profund explicabilă, altminteri –, autopoziţionarea pozitiv-colectivă nu e un lucru rău deloc, în primă instanţă. După ani buni în care calificam poporul din care facem parte cu cele mai corozive cuvinte acide, valul de percepţie pozitivă la adresa compatrioţilor e, în sine, un lucru foarte bun. Însă desconsiderarea celor care au votat altfel, şi punerea lor la stîlpul infamiei sînt chestiuni cu totul regretabile. Nu faci parte din „popor“, dacă n-ai votat într-un anume fel. Faci parte din „populaţie“. Acestea sînt judecăţi care umbresc foarte serios aura de entuziasm cu care se înveşmîntează unii, în marşul triumfal spre – în fond, atît de dezirabilul – statut de „cetăţean“.

Partea mai puţin luminoasă a entuziasmului şi a aşteptărilor de după alegeri e tocmai o parte a mecanismului din care vine această bucurie. Adică, îi respectăm şi-i învestim cu titlurile de „compatriot“ şi „cetăţean civilizat“ doar pe cei care au votat ca noi. De fapt, ăsta e şi motivul pentru care le recunoaştem acest statut. Da, natura mobilizării la vot şi valul de solidaritate în sancţionarea unor abuzuri evidente sînt motive de mare bucurie şi victorii asupra pesimismului cu care ne autoevaluam deunăzi. Da, redescoperirea ideii de „compatriot“ e un lucru excepţional. Dar bucuria nu trebuie să vină din mecanica simplistă a consensului din opţiunea de vot, ci din sentimente mult mai profunde. Ca prim pas, valul de entuziasm e un lucru foarte bun, dar folosirea eficientă a acestui val devine mult mai importantă şi mai necesară.

Unii dintre noi cred că efortul de la alegeri, solidaritatea şi ieşirea la vot, în sine, sînt absolut suficiente. Că felul în care am condamnat nişte abuzuri şi urnirea spre secţiile de votare sînt împliniri comunitare care compensează apatia şi lipsa de participare la problemele comunităţii din anii anteriori. Celebra şi spectaculoasa fotografie care arată mulţimea de demonstranţi de pe străzile Clujului – „Ăsta este Cluj!“ –, filmele frumos montate şi pline de entuziasmul participării la problemele de interes public, protestul la adresa îngrădirii dreptului de vot al compatrioţilor din diaspora sînt lucruri minunate şi ieşiri exemplare din zona de confort. Ele uită îndelungatul consens de tristă amintire din epoca Funar şi dau o imagine superbă a speranţei şi a descoperirii bucuriei de a fi împreună.

Numai că un „popor“ nu există prin excepţii, prin sprinturi, ci prin exerciţiul zilnic, prin deprinderea resorturilor de a respecta o fiinţă umană, dincolo de opţiunile ei politice, religioase, sexuale, gastronomice, muzicale sau cinematografice. Nu judecăm omul după ce fel de muzică ascultă, şi dacă poartă pălăriuţă sau nu. Da, abia după rezultatul alegerilor vine vremea să vedem cu adevărat – deşi termenii nu sînt tocmai cei mai fericiţi – dacă reuşim să fim „un popor“. Nu e nici o victorie a civismului, a civilizaţiei, a spiritului comunitar, dacă aşteptăm să vină un personaj providenţial care să rezolve ceva în locul nostru. Ieşirea la vot n-a avut nici o valoare dacă ne retragem din nou în case, în faţa computerelor, şi aşteptăm ca un om de la Cotroceni să pună ordine în tot ce nu am făcut împreună atîta amar de ani.  

Iar problema nu e ieşitul în stradă cu orice chip. Mersul monden la demonstraţie are şi el farmecul lui amuzant, aşa cum ieşitul autentic, pentru o cauză, are o aură de valoare pură. Nu actul în sine al ieşirii în stradă ne face un „popor“. Ci continua cerere de socoteală din partea celor care ne reprezintă, permanenta atenţie asupra felului în care se foloseşte banul public, respectarea autentică a opţiunii diferite faţă de a ta, şi preocuparea constantă pentru sancţionarea abuzului. De pe aici încep popoarele.  

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Sindromul ochiului uscat o consecință a stilului modern de viață Colaj optometrists org
Nu doar ecranele usucă ochii. Cauzele surprinzătoare și cele mai eficiente soluții pentru boala care afectează milioane de oameni
Ochii uscați sunt o problemă din ce în ce mai frecventă, afectând milioane de oameni la nivel global. Această afecțiune, cunoscută sub numele de sindromul ochiului uscat, apare atunci când producția de lacrimi nu este suficientă sau când compoziția acestora este dezechilibrată.
farulcupa jpg
Farul se salvează în Cupa României, după dezastrul din campionat. Hagi a calificat echipa în semifinale
Farul Constanța s-a calificat azi în semifinalele Cupei României la fotbal.
5cc92556 1c88 4174 a278 12e88077937b jpg
Wizz Air și-a prezentat noul avion în noua casă, Aeroportul Băneasa. Planurile companiei pe 2025
Aeroportul Băneasa revine la gloria de odinioară și o nouă dovadă o reprezintă anunțurile făcute marți de compania aeriană Wizz Air. Aceasta a ales să deschidă o a doua bază în București, chiar pe Băneasa, oferind opţiuni de călătorie din Capitală către şapte destinaţii.
Abydos, Egipt, Shutterstock jpg
O nouă descoperire în Egipt! S-a găsit mormântul unui faraon, vechi de aproximativ 3.600 de ani: „Ar putea fi vorba de unul dintre…”
Arheologii au găsit mormântul unui faraon, al cărui nume este, deocamdată, necunoscut, într-un oraș din Egipt. Mormântul datează de aproximativ 3.600 de ani.
oua freepik jpg
Cum alegi cele mai bune ouă din magazin! La ce trebuie să fii atent pentru a cumpăra ouă proaspete și sănătoase
La ce trebuie să fii atent pentru a cumpăra ouă proaspete și sănătoase
Fratii Tate avion jpg
Fraţii Tate, cu avionul privat în Dubai. Cum arată aeronava de lux
Fraţii Andrew şi Tristan Tate nu au stat mult prin România. Cei doi milionari britanici profită din plin de dreptul lor de a călători fără restricţii, aşa că acum au pornit-o spre Dubai.
mircea fechet facebook webp
Ministrul Mediului consideră că șeful Salvamont nu „a provocat ursul” care l-a atacat. Ce spune despre relocarea urșilor
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a sublinitat că ursul care coboară în în gospodăriile oamenilor, care coboară în comunitate, „e întotdeauna un urs care va repeta acel comportament” și a explicat ce s-a întâmplat în cazul salvamontistului din Predeal.
accident DN 6 cosoveni leu dolj 1 aprilie 2025   foto martor colaj jpeg
Un bărbat de 77 ani, din Caracal, a murit după ce s-a izbit cu mașina de un TIR. Soția e în stare gravă
Un bărbat în vârstă de 77 ani, din Caracal, județul Olt, a murit în urma unui accident grav petrecut pe un drum din județul Dolj. Bărbatul a fost transportat la spital, însă a decedat la scurt timp din cauza rănilor suferite.
Elena Lasconi FOTO Mediafax
Lasconi, întrebată când a aderat România la NATO: „Nu cred că președintele trebuie să știe aceste date”
Elena Lasconi, președinta USR și candidatul partidului la alegerile prezidențiale din luna mai, a declarat, marţi seara, că pentru ea este „Ziua cârtiţei”, pentru că a mai participat la emisiuni electorale şi în toamna anului trecut.