„Domnule, sîntem şi noi un popor!“

Publicat în Dilema Veche nr. 568 din 31 decembrie 2014 - 7 ianuarie 2015
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

După aflarea rezultatului final al alegerilor prezidenţiale de la noi, un prieten mi-a trimis un SMS cu textul din titlu. I-am răspuns: „Abia de azi încolo o să vedem dacă sîntem.“ Mi-a scris din nou, la scurt timp, certîndu-mă un pic pentru „lipsa de entuziasm“. Am încercat să-i răspund, dar cum să explici aşa ceva într-un SMS?

Da, rezultatul alegerilor a fost surprinzător pentru mulţi. Unii, luaţi de valul fotbalistic al entuziasmului de galerie, ţin acum discursuri despre cum ştiau ei clar cine o să iasă învingător, şi despre cum era limpede ca lumina zilei că schimbarea plutea în aer. Cei mai mulţi dintre aceştia sînt, de fapt, cei care înjurau de zor, după rezultatele primului tur de scrutin, acelaşi „popor“, pe care-l calificau ca fiind nimic mai mult decît o „populaţie“. „Judeţele roşii“ de pe harta exprimării opţiunilor la prima înfăţişare la vot îi făceau să comenteze cam aşa: „Ardealu’, dom’le. Tot Ardealu’… Aşa votează lumea civilizată. Da’ degeaba. Uită-te cum votează restu’. Asta e o populaţie, nu un popor. Votează exact ce merită. Ăştia sîntem. N-ai ce să faci cu Moldova şi cu sudiştii…“ După care începeau discuţii ditirambice despre felul categoric în care s-a votat în Ardeal, uitîndu-se complet faptul că în unele judeţe, diferenţa dintre cei doi candidaţi era, de fapt, una foarte mică.

După rezultatele finale ale alegerilor, discursul s-a schimbat, de parcă vorbele de mai sus n-ar fi existat niciodată. Dintr-odată, peste noapte, eram cu toţii „un popor“. Lăsînd la o parte amnezia asta – profund explicabilă, altminteri –, autopoziţionarea pozitiv-colectivă nu e un lucru rău deloc, în primă instanţă. După ani buni în care calificam poporul din care facem parte cu cele mai corozive cuvinte acide, valul de percepţie pozitivă la adresa compatrioţilor e, în sine, un lucru foarte bun. Însă desconsiderarea celor care au votat altfel, şi punerea lor la stîlpul infamiei sînt chestiuni cu totul regretabile. Nu faci parte din „popor“, dacă n-ai votat într-un anume fel. Faci parte din „populaţie“. Acestea sînt judecăţi care umbresc foarte serios aura de entuziasm cu care se înveşmîntează unii, în marşul triumfal spre – în fond, atît de dezirabilul – statut de „cetăţean“.

Partea mai puţin luminoasă a entuziasmului şi a aşteptărilor de după alegeri e tocmai o parte a mecanismului din care vine această bucurie. Adică, îi respectăm şi-i învestim cu titlurile de „compatriot“ şi „cetăţean civilizat“ doar pe cei care au votat ca noi. De fapt, ăsta e şi motivul pentru care le recunoaştem acest statut. Da, natura mobilizării la vot şi valul de solidaritate în sancţionarea unor abuzuri evidente sînt motive de mare bucurie şi victorii asupra pesimismului cu care ne autoevaluam deunăzi. Da, redescoperirea ideii de „compatriot“ e un lucru excepţional. Dar bucuria nu trebuie să vină din mecanica simplistă a consensului din opţiunea de vot, ci din sentimente mult mai profunde. Ca prim pas, valul de entuziasm e un lucru foarte bun, dar folosirea eficientă a acestui val devine mult mai importantă şi mai necesară.

Unii dintre noi cred că efortul de la alegeri, solidaritatea şi ieşirea la vot, în sine, sînt absolut suficiente. Că felul în care am condamnat nişte abuzuri şi urnirea spre secţiile de votare sînt împliniri comunitare care compensează apatia şi lipsa de participare la problemele comunităţii din anii anteriori. Celebra şi spectaculoasa fotografie care arată mulţimea de demonstranţi de pe străzile Clujului – „Ăsta este Cluj!“ –, filmele frumos montate şi pline de entuziasmul participării la problemele de interes public, protestul la adresa îngrădirii dreptului de vot al compatrioţilor din diaspora sînt lucruri minunate şi ieşiri exemplare din zona de confort. Ele uită îndelungatul consens de tristă amintire din epoca Funar şi dau o imagine superbă a speranţei şi a descoperirii bucuriei de a fi împreună.

Numai că un „popor“ nu există prin excepţii, prin sprinturi, ci prin exerciţiul zilnic, prin deprinderea resorturilor de a respecta o fiinţă umană, dincolo de opţiunile ei politice, religioase, sexuale, gastronomice, muzicale sau cinematografice. Nu judecăm omul după ce fel de muzică ascultă, şi dacă poartă pălăriuţă sau nu. Da, abia după rezultatul alegerilor vine vremea să vedem cu adevărat – deşi termenii nu sînt tocmai cei mai fericiţi – dacă reuşim să fim „un popor“. Nu e nici o victorie a civismului, a civilizaţiei, a spiritului comunitar, dacă aşteptăm să vină un personaj providenţial care să rezolve ceva în locul nostru. Ieşirea la vot n-a avut nici o valoare dacă ne retragem din nou în case, în faţa computerelor, şi aşteptăm ca un om de la Cotroceni să pună ordine în tot ce nu am făcut împreună atîta amar de ani.  

Iar problema nu e ieşitul în stradă cu orice chip. Mersul monden la demonstraţie are şi el farmecul lui amuzant, aşa cum ieşitul autentic, pentru o cauză, are o aură de valoare pură. Nu actul în sine al ieşirii în stradă ne face un „popor“. Ci continua cerere de socoteală din partea celor care ne reprezintă, permanenta atenţie asupra felului în care se foloseşte banul public, respectarea autentică a opţiunii diferite faţă de a ta, şi preocuparea constantă pentru sancţionarea abuzului. De pe aici încep popoarele.  

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.