„Domnule, sîntem şi noi un popor!“

Publicat în Dilema Veche nr. 568 din 31 decembrie 2014 - 7 ianuarie 2015
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

După aflarea rezultatului final al alegerilor prezidenţiale de la noi, un prieten mi-a trimis un SMS cu textul din titlu. I-am răspuns: „Abia de azi încolo o să vedem dacă sîntem.“ Mi-a scris din nou, la scurt timp, certîndu-mă un pic pentru „lipsa de entuziasm“. Am încercat să-i răspund, dar cum să explici aşa ceva într-un SMS?

Da, rezultatul alegerilor a fost surprinzător pentru mulţi. Unii, luaţi de valul fotbalistic al entuziasmului de galerie, ţin acum discursuri despre cum ştiau ei clar cine o să iasă învingător, şi despre cum era limpede ca lumina zilei că schimbarea plutea în aer. Cei mai mulţi dintre aceştia sînt, de fapt, cei care înjurau de zor, după rezultatele primului tur de scrutin, acelaşi „popor“, pe care-l calificau ca fiind nimic mai mult decît o „populaţie“. „Judeţele roşii“ de pe harta exprimării opţiunilor la prima înfăţişare la vot îi făceau să comenteze cam aşa: „Ardealu’, dom’le. Tot Ardealu’… Aşa votează lumea civilizată. Da’ degeaba. Uită-te cum votează restu’. Asta e o populaţie, nu un popor. Votează exact ce merită. Ăştia sîntem. N-ai ce să faci cu Moldova şi cu sudiştii…“ După care începeau discuţii ditirambice despre felul categoric în care s-a votat în Ardeal, uitîndu-se complet faptul că în unele judeţe, diferenţa dintre cei doi candidaţi era, de fapt, una foarte mică.

După rezultatele finale ale alegerilor, discursul s-a schimbat, de parcă vorbele de mai sus n-ar fi existat niciodată. Dintr-odată, peste noapte, eram cu toţii „un popor“. Lăsînd la o parte amnezia asta – profund explicabilă, altminteri –, autopoziţionarea pozitiv-colectivă nu e un lucru rău deloc, în primă instanţă. După ani buni în care calificam poporul din care facem parte cu cele mai corozive cuvinte acide, valul de percepţie pozitivă la adresa compatrioţilor e, în sine, un lucru foarte bun. Însă desconsiderarea celor care au votat altfel, şi punerea lor la stîlpul infamiei sînt chestiuni cu totul regretabile. Nu faci parte din „popor“, dacă n-ai votat într-un anume fel. Faci parte din „populaţie“. Acestea sînt judecăţi care umbresc foarte serios aura de entuziasm cu care se înveşmîntează unii, în marşul triumfal spre – în fond, atît de dezirabilul – statut de „cetăţean“.

Partea mai puţin luminoasă a entuziasmului şi a aşteptărilor de după alegeri e tocmai o parte a mecanismului din care vine această bucurie. Adică, îi respectăm şi-i învestim cu titlurile de „compatriot“ şi „cetăţean civilizat“ doar pe cei care au votat ca noi. De fapt, ăsta e şi motivul pentru care le recunoaştem acest statut. Da, natura mobilizării la vot şi valul de solidaritate în sancţionarea unor abuzuri evidente sînt motive de mare bucurie şi victorii asupra pesimismului cu care ne autoevaluam deunăzi. Da, redescoperirea ideii de „compatriot“ e un lucru excepţional. Dar bucuria nu trebuie să vină din mecanica simplistă a consensului din opţiunea de vot, ci din sentimente mult mai profunde. Ca prim pas, valul de entuziasm e un lucru foarte bun, dar folosirea eficientă a acestui val devine mult mai importantă şi mai necesară.

Unii dintre noi cred că efortul de la alegeri, solidaritatea şi ieşirea la vot, în sine, sînt absolut suficiente. Că felul în care am condamnat nişte abuzuri şi urnirea spre secţiile de votare sînt împliniri comunitare care compensează apatia şi lipsa de participare la problemele comunităţii din anii anteriori. Celebra şi spectaculoasa fotografie care arată mulţimea de demonstranţi de pe străzile Clujului – „Ăsta este Cluj!“ –, filmele frumos montate şi pline de entuziasmul participării la problemele de interes public, protestul la adresa îngrădirii dreptului de vot al compatrioţilor din diaspora sînt lucruri minunate şi ieşiri exemplare din zona de confort. Ele uită îndelungatul consens de tristă amintire din epoca Funar şi dau o imagine superbă a speranţei şi a descoperirii bucuriei de a fi împreună.

Numai că un „popor“ nu există prin excepţii, prin sprinturi, ci prin exerciţiul zilnic, prin deprinderea resorturilor de a respecta o fiinţă umană, dincolo de opţiunile ei politice, religioase, sexuale, gastronomice, muzicale sau cinematografice. Nu judecăm omul după ce fel de muzică ascultă, şi dacă poartă pălăriuţă sau nu. Da, abia după rezultatul alegerilor vine vremea să vedem cu adevărat – deşi termenii nu sînt tocmai cei mai fericiţi – dacă reuşim să fim „un popor“. Nu e nici o victorie a civismului, a civilizaţiei, a spiritului comunitar, dacă aşteptăm să vină un personaj providenţial care să rezolve ceva în locul nostru. Ieşirea la vot n-a avut nici o valoare dacă ne retragem din nou în case, în faţa computerelor, şi aşteptăm ca un om de la Cotroceni să pună ordine în tot ce nu am făcut împreună atîta amar de ani.  

Iar problema nu e ieşitul în stradă cu orice chip. Mersul monden la demonstraţie are şi el farmecul lui amuzant, aşa cum ieşitul autentic, pentru o cauză, are o aură de valoare pură. Nu actul în sine al ieşirii în stradă ne face un „popor“. Ci continua cerere de socoteală din partea celor care ne reprezintă, permanenta atenţie asupra felului în care se foloseşte banul public, respectarea autentică a opţiunii diferite faţă de a ta, şi preocuparea constantă pentru sancţionarea abuzului. De pe aici încep popoarele.  

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
O familie de români s-a mutat, după 17 ani, din Elveția într-un sat de lângă Urziceni: „Una dintre cele mai bune decizii”
Mulți români care se întorc din străinătatea aleg să-și facă un rost în România, dar la oraș, cu la țară, unde au parte de o viață mai liniștită.
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.