Diavolul vorbeşte engleza – îngerii ştiu ruseşte

Publicat în Dilema Veche nr. 569 din 8-14 ianuarie 2015
Diavolul vorbeşte engleza – îngerii ştiu ruseşte jpeg

Aud în jur, tot mai des, discuţii despre cît de sinistră e America şi despre „cît de proşti sînt americanii“. O vreme, lucrurile astea pot fi de înţeles. Orice ideal suferă, la un moment dat, de o îmbătrînire care îl degradează şi îl prăbuşeşte în derizoriu. Evident că nu îi mai putem „aştepta“ pe americani, aşa cum o făceam în primii ani de după Război, atunci cînd în Europa de Est se declanşa teroarea comunistă. Cum-necum, după vremuri foarte grele pentru noi, ei sînt aici. Nu ne-am bucurat de sosirea lor, ieşind în stradă şi primindu-i cu flori, pentru că nu şi-au făcut o intrare triumfală, umplînd cîmpurile cerului nostru cu puzderia de ciuperci zburătoare, cu albul eliberator al cupolelor de la paraşute. Au venit groaznic de tîrziu, deloc spectaculos, iar acum fac parte din banalul zilnic. Mai nimic nu a părut ca o reparaţie suficientă pentru abandonul la care am fost supuşi după 1945. Dar, de aici şi pînă la a-i demoniza, uitîndu-ne la Vladimir Putin ca la un tip

, care „se luptă cu sistemul“, e o distanţă colosală, o manipulare îngrozitoare, care ia minţile multora. Dacă „americanii n-au venit cînd a trebuit“, sau dacă „ne-au lăsat cînd a fost mai greu“ nu înseamnă că trebuie să îi aşteptăm acum pe ruşii care ne „salvează“ de „ororile capitalismului“.

ar fi, pur şi simplu, sinistru. 

Da, America e

un sălaş al capitalismului dement, al rătăcirii şi al venalităţii. Da, e

spaţiul concentrării unor sume colosale de bani, al unor corporaţii feroce şi al unor bănci care au depăşit orice limită a iresponsabilităţii, declanşînd, cu ani în urmă, o spirală a ficţionalităţii banilor – cărămida de la baza recentei crize mondiale. Da, în America se constată şi o cruntă inegalitate socială, abuzuri ale poliţiei, discriminare de toate felurile, scăparea de sub control a fenomenului infracţional. Lista de lucruri negative, de bizarerii şi de tembelisme poate să continue pînă mîine. La fel de bine poate continua şi orice poveste care vorbeşte despre încălcarea suveranităţii unor state, despre corporaţii care fac politica mondială în locul guvernelor, despre grupuri de interese care controlează aproape totul, despre exploatarea resurselor naturale sub pretextul „ajutorului“ economic, şi multe altele, greu de enumerat, de la exportul de „obezitate“ culturală, pînă la cel de frivolitate şi neant. 

De parcă Europa şi restul lumii ar fi teritorii ale purităţii absolute, în care sporii „molimei“ americane îşi găsesc mediul fertil ideal. Peste Ocean încă se consumă – cu bune şi cu rele – cel mai complex experiment democratic din istoria umanităţii. E un proces care conţine lumea întreagă, cu tot labirintul de neînţelesuri ieşite din natura fiinţei umane. Acolo s-au petrecut şi de acolo au pornit istorii întunecate, dar şi poveşti, lucruri şi idei luminoase, care au dus lumea mai departe. A nu fi de acord cu unele dintre cele ce se petrec sau izvorăsc de acolo nu înseamnă nicidecum că „Răul“ vine din America. După cum nici idealizarea necondiţionată a acelui spaţiu nu e o soluţie. Critica sistemului e o parte esenţială a culturii occidentale, un element constitutiv al esenţei sale. Iar fragilitatea şi eterna punere în dezbatere sînt noţiuni fundamentale ale naturii ideii de democraţie. 

Despre America se poate spune orice. La fel şi despre lumea occidentală. Că s-au degradat, că sînt strivite sub povara „oboselii democraţiei“, că traversează o serie de eşecuri răsunătoare, că sînt victimele propriilor aspiraţii spre bunăstare şi confort, că-şi pierd respiraţia sub presiunea valului care vine din fostele colonii, sau că trebuie să achite acum imposibila notă de plată a propriilor ficţiuni dominatoare. Iar la America ne „pricepem“ cu toţii, ca la fotbal, pentru că, pur şi simplu, sînt cele mai expuse noţiuni ale contemporaneităţii. 

Evident, în realitatea cea mai crudă, ideile generoase şi discursurile „competente“ devin aproape ridicole în faţa eternului conflict între Puterile momentului. Suflul exploziilor de la loviturile de mare precizie şi prăpădul produs de trupele militare şi paramilitare ale unora şi ale altora pulverizează şi aneantizează instantaneu orice discurs academic despre binele lumii şi despre pericolul iminent al gestionării tembele a planetei pe care vieţuim. 

Dar, atunci cînd vine vorba despre puterea infimă a fiecăruia dintre noi – aici, acasă, în ţara în care ne trezim zilnic şi pe care o înjurăm la capătul fiecărui minut –, cînd se aude cîte un „Putin e cool, frate! E singurul care le mai ţine piept nenorociţilor de capitalişti!“ e semn de mare eroare. E mult mai mult decît ceva… trist. E semn că, poate fără să-şi dea seama, unii vor înapoi la gardianul care le-a redus la tăcere bunicii. Sau, de ce nu, unii sînt chiar nepoţii de sînge sau de gîndire ai gardianului. Oricum vor fi fiind, e foarte posibil să nu priceapă că istoria se poate repeta, şi prin voinţa lor, nu doar prin marile mecanisme în faţa cărora omul simplu nu are nici o putere. Iar atunci cînd se repetă, mătură în calea ei şi înţelepţii de serviciu, şi teribiliştii de cafenea, şi tatuaţii cu figura visătoare a lui Che Guevara, şi dreapta, şi stînga, şi tot ce-i stă în cale. 

Există un moment în care discuţiile astea despre lume şi viaţă se reduc la chestiuni extrem de simple. Se spune că cel mai bine e să judeci în funcţie de cît de apropiată de piele îţi e cămaşa. Aşa o fi. Dar ar trebui să ne amintim, în fiecare zi, că cea mai recentă cămaşă pe care am purtat-o noi pe aici a fost o cămaşă de forţă.  

Garantat 100%

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.