Despre neamurile proaste

Publicat în Dilema Veche nr. 527 din 20-26 martie 2014
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

„Boierul tot boier, chiar de-ar fi încins cu teiu“, spune un proverb, arătînd vizibilitatea neamului ales, oriunde s-ar afla. Rînduiala şi sfiala ar trebui să fie virtuţile de bază ale oricărei societăţi – credeau oamenii secolelor trecute, cînd cinurile şi prostimea se află la poli opuşi. Mai apoi, amestecarea nemurilor va duce la stricarea rangurilor şi mai ales la alterarea calităţii umane. Urmărind lumea proverbelor, observăm că stigmatizat este un anumit tip de comportament: „Să te fereşti de boierul nou şi de cerşetorul vechi.“ Tot ceea ce este nou creează suspiciune, căci boierul cel nou, ciocoiul, încearcă repede să-l jupoaie pe cel sărac pentru a putea să-şi poarte rangul dobîndit (iar cerşetorul cel vechi ştie, are deja experienţa de a stoarce bani). Or, neamurile proaste sînt mai totdeauna asociate cu săracii dornici de parvenire, ocolind, din neştiinţă, din trufie, regulile unei bune politii. Accesul la resurse asigură bunăstarea necesară integrării unei anumite distincţii sociale.

Dincolo de dispreţul social, prezent într-o societate a ierarhiilor binecunoscute, omul secolelor trecute dispreţuieşte prostia şi, mai ales, lipsa de bună-cuviinţă. Se naşte astfel proverbul: „Nici salcia pom, nici mojicul om“, iar marele vornic Iordache Golescu oferă pe dată o explicaţie: „Să zice pentru cei proşti.“ Cei proşti sînt cei mulţi, gloata, norodul, sărăcimea, calicimea rurală şi urbană ducîndu-şi existenţa la periferia civilităţii. Mai apoi, proverbul avea să fie refăcut în funcţie de context: „Nici salcia pom, nici boierul om.“ Pentru ca ascensiunea grabnică şi fără socoteală a diferiţilor parveniţi să nască: „Nici salcia lemn de bute, nici mojicul om de frunte.“ Cu o altă readaptare: „Nici din salcie cerc de bute, nici din ciocoi om de frunte.“ Mojicul şi ciocoiul sînt, de fapt şi de drept, personajele care poluează lumea ierarhiilor prin comportamentele lor vizibile, revendicative, strigătoare, ţipătoare, făţarnice, fudule, grosolane, grobiene. Dacă mojicul este prost, fără a fi nerod, ciocoiul este parvenitul înfumurat. Şi unuia, şi altuia le lipsesc minima bună creştere pe care, şi de s-ar împiedica de ea, n-ar fi în stare să o recunoască: „Vasu spurcat şi puturos mirosuri nu primeşte“, şi Iordache Golescu explică această imposibilă metamorfozare sufletească: „Adică cei proşti şi mojici nu înţeleg de cuvinte cinstite.“ Cinstea, politeţea, decenta cuviinţă califică omul bun şi par a fi un dat pentru boier, poate şi pentru că rangul înseamnă şi bogăţie, aşadar o oarecare investiţie în creştere. În timp ce tîrgoveţul, orăşeanul trebuie să înveţe să se poarte pentru a se deosebi de „mojicul de la ţară“, întruchipat de cioban şi văcar. „Are chip frumos, cu dar,/ Şi’i e vorba de văcar“ – cu alte cuvinte, ce păcat dacă-i frumos, dacă se dovedeşte a fi „mojic“ şi lipsit de orice idee de politeţe. Sau: „Cu obraz gros şi semeţ,/ Şi cu gură de orbeţ“ – ca atare, „mojicul tot mojic“ este, şi asta se cunoaşte după „căutătură“.  

Pentru a pătrunde în adunarea „politefsiţilor“, atît boierul, cît şi tîrgoveţul au nevoie de asumarea unor reguli de bună convieţuire. Lumea, pentru a fi stăpînită şi luată în stăpînire, are nevoie de reguli. Iordache Golescu le oferă pentru unii, Anton Pann – pentru alţii. Cel care nu şi le asumă, care se împotriveşte, care le ignoră rămîne în afara politiiei, adică atît în afara oraşului, cît şi în afara oricărei forme de politeţe. Politiia se referă la Cetate, dar şi la normele de conduită asumate în interiorul Cetăţii. Din acest motiv, condamnaţi sînt cei care se află în afara cetăţii, în afara politiiei: ţăranii, ciobanii, văcarii. Din rîndurile lor se recrutează exemplele oferite celorlalţi pentru a lua aminte şi a se îndrepta: „Cu mîna te joci, mojic te arăţi“, şi Iordache Golescu explică: „Să zice pentru cei ce supără cu mîna în glumă, arătîndu-ne că nu trebuie să glumim cu ghionturi şi îmbrînciri ca ţăranii şi ca mojicii.“ Iar Anton Pann, în Şcoala Moralului, completează: „Cu hohote, cu glas mare, / Să strigi, să rîzi nebuneşte, / După cum nu trebuieşte, / Că aceasta o fac ţăranii, / Neciopliţii şi ciobanii.“ 

Prin extensie, mojicia poate atinge orice categorie socială, întrucît „moravurile proaste şi rele“ se regăsesc în categoria celor „fără de ştiinţă“. Ignoranţii, în absenţa educaţiei, au moravuri proaste „din nesocotinţă“ şi încearcă să pară ceea ce nu sînt, ceea ce nu pot fi: „Din afară smălţuit, / Şi din lăuntru mînjit“, cum conchide Anton Pann. 

Cu timpul, boierul a dispărut, dar mojicul şi mojicia ne domină şi astăzi. Ce se scrie pe la 1800 este valabil şi astăzi pentru multele neamuri proaste ale urbei noastre. Mojicul de Tirchileşti (o mahala a urbei) a îmbrăcat haina mitocanului de Bucureşti. Şi să ne ferească sfîntul de „pîra mojicească“!  

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Deputatul USR Claudiu Năsui spune, într-o postare pe Facebook, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să explice de ce a lipsit de la dineul de la Casa Albă, unde România nu a fost reprezentată. L-a trimis, în schimb, pe N. Ciucă, dar acesta nu a fost primit de americani.
image
Scandal internațional la Euro 2024. Fotbaliști spanioli, acuzați că au scandat „Gibraltarul e spaniol”, după finala cu Anglia. Rodri: „Nu-mi pasă”
Bucuria victoriei Spaniei la Euro 2024 a fost umbrită de un incident care a stârnit o furtună de polemici la nivel internațional. În timpul celebrării triumfului, câțiva jucători ai echipei naționale a Spaniei au scandat lozinci care au vizat Gibraltarul, teritoriu britanic de peste mări, potrivit T
image
Codin Maticiuc, șocat de condițiile de cazare din Costinești: „Doar în Africa am mai văzut așa ceva”. Ce spune despre arestarea lui Wiz Khalifa
Celebrul actor și vlogger român, Codin Maticiuc, a avut parte de o experiență neplăcută la festivalul ”Beach, Please!” din Costinești. Deși evenimentul l-a cucerit, condițiile de cazare l-au lăsat mască.

HIstoria.ro

image
Încălzirea politică globală
Poate că 2024 va depăși recordul lui 2023 și va fi cel mai călduros din istorie, record pe care nu și-l dorește nimeni.
image
Pe vremea când nu exista cod roșu și aer condiționat: în 1911 canicula a făcut prăpad în Europa și SUA
Chiar dacă valurile de căldură devin din ce în ce mai intense și mai frecvente ca urmare a încălzirii globale, acestea nu reprezintă un fenomen nou în istorie. Un exemplu tragic este vara anului 1911, când Franța a fost lovită de un val de căldură devastator. În acea perioadă, peste 40.000 de oameni
image
De ce mergeau bogătașii ruși la Nisa?
Citirea romanului Fum, de Turgheniev, dar și reluarea prozei mele despre Rușii de la Baden Baden, au făcut să mă întreb: De ce mergeau rușii din lumea înaltă în Occident în proporție de masă? De ce nu dădeau năvală occidentalii în Rusia țaristă?