Despre neamurile proaste

Publicat în Dilema Veche nr. 527 din 20-26 martie 2014
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

„Boierul tot boier, chiar de-ar fi încins cu teiu“, spune un proverb, arătînd vizibilitatea neamului ales, oriunde s-ar afla. Rînduiala şi sfiala ar trebui să fie virtuţile de bază ale oricărei societăţi – credeau oamenii secolelor trecute, cînd cinurile şi prostimea se află la poli opuşi. Mai apoi, amestecarea nemurilor va duce la stricarea rangurilor şi mai ales la alterarea calităţii umane. Urmărind lumea proverbelor, observăm că stigmatizat este un anumit tip de comportament: „Să te fereşti de boierul nou şi de cerşetorul vechi.“ Tot ceea ce este nou creează suspiciune, căci boierul cel nou, ciocoiul, încearcă repede să-l jupoaie pe cel sărac pentru a putea să-şi poarte rangul dobîndit (iar cerşetorul cel vechi ştie, are deja experienţa de a stoarce bani). Or, neamurile proaste sînt mai totdeauna asociate cu săracii dornici de parvenire, ocolind, din neştiinţă, din trufie, regulile unei bune politii. Accesul la resurse asigură bunăstarea necesară integrării unei anumite distincţii sociale.

Dincolo de dispreţul social, prezent într-o societate a ierarhiilor binecunoscute, omul secolelor trecute dispreţuieşte prostia şi, mai ales, lipsa de bună-cuviinţă. Se naşte astfel proverbul: „Nici salcia pom, nici mojicul om“, iar marele vornic Iordache Golescu oferă pe dată o explicaţie: „Să zice pentru cei proşti.“ Cei proşti sînt cei mulţi, gloata, norodul, sărăcimea, calicimea rurală şi urbană ducîndu-şi existenţa la periferia civilităţii. Mai apoi, proverbul avea să fie refăcut în funcţie de context: „Nici salcia pom, nici boierul om.“ Pentru ca ascensiunea grabnică şi fără socoteală a diferiţilor parveniţi să nască: „Nici salcia lemn de bute, nici mojicul om de frunte.“ Cu o altă readaptare: „Nici din salcie cerc de bute, nici din ciocoi om de frunte.“ Mojicul şi ciocoiul sînt, de fapt şi de drept, personajele care poluează lumea ierarhiilor prin comportamentele lor vizibile, revendicative, strigătoare, ţipătoare, făţarnice, fudule, grosolane, grobiene. Dacă mojicul este prost, fără a fi nerod, ciocoiul este parvenitul înfumurat. Şi unuia, şi altuia le lipsesc minima bună creştere pe care, şi de s-ar împiedica de ea, n-ar fi în stare să o recunoască: „Vasu spurcat şi puturos mirosuri nu primeşte“, şi Iordache Golescu explică această imposibilă metamorfozare sufletească: „Adică cei proşti şi mojici nu înţeleg de cuvinte cinstite.“ Cinstea, politeţea, decenta cuviinţă califică omul bun şi par a fi un dat pentru boier, poate şi pentru că rangul înseamnă şi bogăţie, aşadar o oarecare investiţie în creştere. În timp ce tîrgoveţul, orăşeanul trebuie să înveţe să se poarte pentru a se deosebi de „mojicul de la ţară“, întruchipat de cioban şi văcar. „Are chip frumos, cu dar,/ Şi’i e vorba de văcar“ – cu alte cuvinte, ce păcat dacă-i frumos, dacă se dovedeşte a fi „mojic“ şi lipsit de orice idee de politeţe. Sau: „Cu obraz gros şi semeţ,/ Şi cu gură de orbeţ“ – ca atare, „mojicul tot mojic“ este, şi asta se cunoaşte după „căutătură“.  

Pentru a pătrunde în adunarea „politefsiţilor“, atît boierul, cît şi tîrgoveţul au nevoie de asumarea unor reguli de bună convieţuire. Lumea, pentru a fi stăpînită şi luată în stăpînire, are nevoie de reguli. Iordache Golescu le oferă pentru unii, Anton Pann – pentru alţii. Cel care nu şi le asumă, care se împotriveşte, care le ignoră rămîne în afara politiiei, adică atît în afara oraşului, cît şi în afara oricărei forme de politeţe. Politiia se referă la Cetate, dar şi la normele de conduită asumate în interiorul Cetăţii. Din acest motiv, condamnaţi sînt cei care se află în afara cetăţii, în afara politiiei: ţăranii, ciobanii, văcarii. Din rîndurile lor se recrutează exemplele oferite celorlalţi pentru a lua aminte şi a se îndrepta: „Cu mîna te joci, mojic te arăţi“, şi Iordache Golescu explică: „Să zice pentru cei ce supără cu mîna în glumă, arătîndu-ne că nu trebuie să glumim cu ghionturi şi îmbrînciri ca ţăranii şi ca mojicii.“ Iar Anton Pann, în Şcoala Moralului, completează: „Cu hohote, cu glas mare, / Să strigi, să rîzi nebuneşte, / După cum nu trebuieşte, / Că aceasta o fac ţăranii, / Neciopliţii şi ciobanii.“ 

Prin extensie, mojicia poate atinge orice categorie socială, întrucît „moravurile proaste şi rele“ se regăsesc în categoria celor „fără de ştiinţă“. Ignoranţii, în absenţa educaţiei, au moravuri proaste „din nesocotinţă“ şi încearcă să pară ceea ce nu sînt, ceea ce nu pot fi: „Din afară smălţuit, / Şi din lăuntru mînjit“, cum conchide Anton Pann. 

Cu timpul, boierul a dispărut, dar mojicul şi mojicia ne domină şi astăzi. Ce se scrie pe la 1800 este valabil şi astăzi pentru multele neamuri proaste ale urbei noastre. Mojicul de Tirchileşti (o mahala a urbei) a îmbrăcat haina mitocanului de Bucureşti. Şi să ne ferească sfîntul de „pîra mojicească“!  

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.