Demnitatea trece prin closet

Publicat în Dilema Veche nr. 572 din 29 ianuarie - 4 februarie 2015
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Prin latrină. Budă. Privată. Umblătoare. Unde se duce Vodă pe jos. Adică „veceu“, aşa cum îi mai spunem cel mai des. Closetul e un mare centru al circulaţiei ideilor. În traficul infernal al acestui univers strict limitat ca spaţiu, se înghesuie şi claxonează idei dintre cele mai diverse, teorii, principii, gînduri fugare şi lucruri ascunse de ochii lumii, chestii care – dacă nu cumva vreun dement o fi pus vreo cameră ascunsă – rămîn acolo pe veci. Tot pe-acolo circulă civilizaţia, barbaria, din cînd în cînd mai trece şi bunul-simţ să arunce o privire, e locul în care străluminarea trăieşte cot la cot cu tristeţea, cu încruntarea de toate felurile, cu privirea la punct fix, lectura pasionantă, punerea în ordine a gîndurilor şi „meditaţia“ în forma ei cea mai empirică. Sigur, dacă closetul e în fundul curţii, şi dacă e iarnă, frig, şi bate un vînt cumplit, lucrurile se simplifică. În condiţiile astea, closetul devine, la propriu şi la figurat, un purgatoriu în toată regula. Iar dacă e unul public, neîngrijit, prin care trec toate soiurile de oameni, fiecare cu fantasmele şi copitele lui, „veceu’“ poate fi o ipostază cît se poate de concretă a infernului. 

Aţi intrat vreodată într-un closet de la o benzinărie OMV, în România? Eu, unul, pot să vă povestesc despre cum e la „băieţi“. Iau unul dintre exemplele extreme – benzinăria de la Călimăneşti, la poarta de intrare/ieşire a Văii Oltului. Întotdeauna, la closet e ocupat. Firesc. E un loc extrem de circulat. Tocmai ca răspuns la fluxul ăsta de cetăţeni cu venele umflate de la abţinere, closetul are dimensiunile unui sertar. Te face să te gîndeşti, de la bun început, la viziunea proiectantului, la respectul lui faţă de individ, dar şi la dragostea fierbinte pe care o nutreşte compania petrolieră faţă de clientul daco-roman. Menţionez, ca să fie treaba limpede, că acest articol nu e o comandă de la Lukoil şi Gazprom, unde nu alimentez cu carburant, din motive politico-personale. Nici de la Rompetrol, nici de la altcineva, dacă o mai fi pe piaţă. Sînt client OMV şi, uneori, n-am de ales, trebuie să trec prin universul fascinant al toaletelor de la aceste benzinării. E drept, unele sînt destul de frecventabile. Dar, în general, la multe dintre cele pe le-am văzut, modelul e acelaşi. Ceva mic, cumplit de prost compartimentat, un loc în care intri tensionat şi ieşi deprimat. Un loc din care pleci umil, ruşinat, cu capul între umeri, şi cu gînduri crunte despre condiţia umană.  

Să ne-ntoarcem la albul liniştit al toaletei de la gura Văii Oltului. Un pisoar e amplasat în aşa fel încît, dacă se deschide uşa, poţi fi văzut – în toată splendoarea dării ochilor peste cap, a uşurare – de toate doamnele care stau frumos şi îşi aşteaptă rîndul la toaleta pentru femei. E vorba despre un contact vizual cît se poate de brutal. Cum să mai formulez?! Te trezeşti faţă-n faţă cu doamnele. Nu-i vorbă, unghiul e minunat şi pentru o vedere rapidă la Doamne, iartă-mă!, dacă nu eşti atent şi nu te lipeşti disperat de pisoarul ăla. Buuun. Deci, să zicem, ai urinat în faţa unui public feminin. Nu e suficient. Urinezi şi-n faţa unui public masculin. Uscătorul de mîini e plasat bestial. Exact în aşa fel încît să fie inevitabilă atingerea între cetăţeni. E sinistru. Te trezeşti într-o situaţie de… înghesuială care are nevoie de nuanţe extrem de sofisticate pentru a putea fi relatată. Sigur, compatriotul ar putea să aştepte, civilizat, să fie suficient loc pentru a-şi duce la bun sfîrşit oricare dintre treburile ce l-au mînat la toaletă. Dar spaţiul e atît de mic şi de tembel compartimentat, încît, la o naţie visătoare, cum sîntem noi, e ca şi cînd ai turna benzină în foc. Odată ieşit din contactul ăsta fizic, vrei să te speli pe mîini. Luni, ani, apa caldă nu răspundea la chemări, iar debitul la robinet semăna cu lacrimile Annei Karenina. Întreaga atmosferă a toaletei cu pricina spune ceva trist despre noi, dar şi despre compania care lasă povestea asta aşa. 

Te uiţi la felul în care sînt proiectate asemenea spaţii şi înţelegi ceva despre modul în care unii îşi văd semenii. Un alt exemplu superb: dai să intri în toaletă, şi-l pocneşti cu uşa, în plină freză, pe cel care are ideea nefericită de a se spăla, în momentul ăla, pe mîini. Totul e înghesuit şi promiscuu, ca o pedeapsă pentru fiinţele vinovate de a fi purtătoare de aparat excretor. În alte spaţii, ideea de toaletă are de a face, în mod evident, cu noţiuni elementare de bun-simţ şi de respect.  Iar aici, în cazul particular pe care încerc să-l relatez, imaginea lucrurilor e fascinantă, pentru că valorile precise ale lumii corporatiste sînt băgate sub preş. E ca şi cînd toaleta nu se vede şi nu se ia în calcul, pentru că acolo te… vorba aia, nu stai să faci analize estetice şi ergonomice. Ca în celebrul exemplu cu costumul impecabil, la care se poartă nişte pantofi de coşmar, pornindu-se de la ideea că încălţările nu se văd. 

Felul în care arată o toaletă din casa cuiva spune ceva despre cei care locuiesc acolo. Iar semnificaţia acestui fapt se amplifică şi se multiplică, în funcţie de situaţie, la nivelul oricărei organizaţii care există în spaţiul public. Drept e că nici clientul de la noi n-a prea deprins încă faptul că are toate motivele să ceară socoteală pentru ceva, atunci cînd plăteşte. La ce preţuri au carburanţii, ar trebui să găsim nişte toalete de vis prin benzinării. Însă unora dintre noi li se pare că existenţa unei toalete într-o benzinărie, oricum va fi fiind ea, e un soi de favoare făcută clientului. Nu e! 

Garantat 100%

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.