De ce sună bizar & bizantin Wikileaks-ul „românesc”

Publicat în Dilema Veche nr. 373 din 7 - 13 aprilie 2011
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Dacă se-ntîmplă, iată, să revin asupra temei Wikileaks, o fac doar ca urmare a frazei (cu dus-întors) a ambasadorului SUA la Bucureşti, dl Gitenstein, cum că aceste documente ar vorbi prin ele însele. Păi, dacă tot vorbesc, să vedem ce ne şi spun ele. În decembrie trecut, tot aici, avansam ideea că această scurgere de informaţii confidenţiale (a.k.a. Wikileaks) nu ajută cu nimic democraţiile – dimpotrivă, le şubrezeşte reputaţia şi le afectează interesele. Pe de altă parte, mi-a fost limpede încă de atunci că nu toată lumea va fi de acord cu reţinerea mea. În fond, cu toţii ştim că nu-i frumos să priveşti pe gaura cheii – dar, ca un făcut, ce e dincolo de gaura cheii rămîne mereu mai tentant decît ceea ce se află dincoace de ea. Plus că ne putem găsi alibiul în concepte cu totul democratice, precum: transparenţă, dreptul cetăţeanului la informare, dreptul neîngrădit al presei ş.a.m.d. 

Privită prin prisma Wikileaks, diplomaţia americană se află în faţa unui pahar pe jumătate plin sau pe jumătate gol – depinde de ce vrei să vezi. Categoric (dacă ceea ce ştim despre „subtilizarea“ acestor documente e adevărat şi nu avem de-a face cu o uriaşă intoxicare), scăparea de sub control a unui asemenea număr de documente (251.287, dintre care peste 116.000 erau clasificate ca fiind secrete sau confidenţiale) este o eroare de proporţii colosale. Interesele SUA (şi ale aliaţilor lor) au căpătat probabil răni cărora le vor trebui ani buni pentru a se resorbi. Pe de altă parte, paharul are totuşi şi o jumătate plină: din aceste cablograme reiese imaginea unei diplomaţii americane nicidecum amorţite şi indolente (cum era descrisă de pesimişti), ci mai curînd vii, active şi cu o omniprezenţă dătătoare de speranţe celor temători că declinul Occidentului e după colţ. 

Ei bine, şi iată că ajunserăm să vedem şi partea românească a Wikileaks-ului. Sînt acolo informaţii absolut credibile (nu ştiu dacă şi adevărate), după cum sînt unele care te lasă perplex la cîtă superficialitate transpiră. Nu-mi propun aici nici un fel de bilanţ (la ora la care scriu, noi şi noi cablograme tot apar), dar cred că putem schiţa cîteva contururi de ansamblu. O primă temă de reflecţie este calitatea (inegală a) acestor analize/sinteze/informări. Pe unii dintre autorii citaţi acolo i-am cunoscut (precum diplomatul Taplin) şi păstrez amintirea unor inteligenţe remarcabile. Pe alţii nu. Văzute de sus, aceste documente „româneşti“ au de toate – mai puţin coerenţă. Este un amestec mai curînd bizantin de analize şi bîrfe (inclusiv alcooluri şi femei), altoit pe o dihotomie pernicios de retrogradă şi simplistă – de tip cine nu-i în 2007 de partea preşedintelui T.B. înseamnă că e de partea Rusiei (John Wayne, favoritul meu, era mult mai nuanţat atunci cînd se răfuia cu bandiţii!).  

O altă temă de reflecţie este imaginea societăţii româneşti, aşa cum transpare ea din cablograme. Faptul că românii sînt mai subtili şi mai sofisticaţi decît par la prima vedere e totuşi un secret pentru unii dintre autorii cablogramelor. Din păcate, la asta contribuie şi calitatea unora dintre sursele deconspirate aici: persoane care, dintr-un motiv sau altul, îşi defulează problemele personale în faţa diplomaţilor americani (cîte futilităţi le-o fi fost dat acestora s-audă, vă daţi seama?!).

Pentru cine ştie să decripteze corect prezentul românesc, credibilitatea acestor nume era oricum chestionabilă – drept care e jenant să le vezi delaţiunile puse de-a valma alături de cîteva analize care, totuşi, ar trebui să ne pună pe gînduri (precum interesantele cablograme despre relaţia noastră cu Turcia, de exemplu). 

În context, zăbovesc puţin asupra acelui text care avansa (cu oarecare ingrediente ucrainene, ruseşti etc.) ideea unui eventual stat numit Romanova, rezultat printr-o alambicată contopire a României şi a unor părţi din Republica Moldova. Ori textul respectiv era un crochiu refuzat de scenariştii sitcomului Married with Children, ori cablograma e ceva mai inteligentă, dar apare aici trunchiată. Altfel, pe bune, nu-mi dau seama cîtă Istorie a zonei trebuie să ştii ca să avansezi aşa mîndreţe de geopolitichie. Pentru cineva care aştepta din cablograme şi analize mai substanţiale, e decepţionant să vezi astfel de compuneri ce par a nu valora nici cît pasta consumată din pixul care le-a scris. 

Acestea fiind zise, promit că într-un număr proxim al Dilemei vechi (săptămîna viitoare, de nu intervine ceva mai important) voi demasca un fost ministru român care, în spatele uşilor închise, prin 2007, susţinea interese economice ale Rusiei! Deocamdată vă dezvălui parola lui de contact cu oligarhii ruşi: „Kirovskie“. (va urma; rămîneţi treji voi, stenografi, şi voi, surse –  nu cumva să pierdeţi continuarea!)

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010. El scrie pe blogul Geopolitikon.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

banner Cristina Cioran png
Cristina Cioran, mamă pentru a doua oară! A îngropat securea războiului cu Alex Dobrescu și îl face tată din nou. Primele imagini cu burta de graviduță
O veste extraordinară a zguduit lumea showbiz-ului românesc: Cristina Cioran, îndrăgita actriță și prezentatoare, este însărcinată din nou la 47 de ani!
2025 - Anul filmelor de artă la Muzeul Național de Artă al României
2025 - Anul filmelor de artă la Muzeul Național de Artă al României
Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Happy Cinema, continuă și în anul 2025 proiectul Anul filmelor de artă la MNAR, desfășurat lunar în Sala Auditorium a muzeului (Str. Știrbei Vodă nr. 1).
tenisgay jpg
Brazilianul Reis da Silva, primul jucător de tenis aflat în activitate care recunoaște că este gay
Brazilianul Joao Lucas Reis da Silva este primul tenismen aflat în activitate care admite că este homosexual.
Florin Dobrescu lider neolegionar si sotia sa Ioana Dobrescu foto Facebook jpg
Organizatorul parastasului lui Zelea Codreanu de la Tâncăbești, pus sub control judiciar pentru 60 de zile
Florin Dobrescu, oganizatorul ceremoniei de comemorare a lui Corneliu Zelea Codreanu, desfășurată pe 30 noiembrie, în Pădurea Tâncăbești, a fost pus sub control judiciar împreună cu soția sa și alți câțiva participanți, în ancheta care vizează fapte de utilizare a simbolurilor legionare.
gazprom jpg
Ungaria ar putea rămâne fără gaze de la ruși. Bulgaria avertizează că ar putea întrerupe tranzitul prin Balkan Stream
Bulgaria a avertizat miercuri că va întrerupe tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său către Europa Centrală dacă consorţiul de stat rus Gazprom nu va găsi o modalitate de a plăti acest serviciu fără intervenţia băncii Gazprombank, sancţionată de Statele Unite.
cub catalin botezatu png
Cătălin Botezatu, curtat de Mihaela Botezatu înainte ca aceasta să aibă o relație cu Silviu Prigoană? „A fost o fană înfocată a mea, pe vremuri..."
Cătălin Botezatu, designer de renume și un personaj cunoscut din showbiz-ul românesc, a făcut câteva declarații surprinzătoare despre Mihaela Botezatu, soția regretatului Silviu Prigoană.
Tir furat Foto Poliția de Frontieră jpg
Un TIR în valoare de 100.000 de euro, furat din Polonia, depistat la frontiera română
Un TIR, furat din Polonia și a cărui valoare este estimată la 100.000 de euro, a fost depistat, marți, la frontiera de vest a României. Șoferul este acum cercetat penal pentru tăinuire.
Suporterii romani inainte de inceperea meciului Olanda   Romania de la Euro 2024  Foto Inquam Photos Alex Nicodim (1) jpg
Campionatul European de fotbal, cel mai căutat eveniment de români pe Internet în 2024
Google a publicat lista cu cele mai populare căutări pe Google ale românilor în 2024.
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
Se deschide un nou tronson de autostradă pe A1, cu opt luni mai devreme
Lucrările pe Autostrada Pitești Sibiu avansează cu vitez. Zilele următoare va fi dat în folosință încă un tronson din autostrada A1, anunță autoritățile. Este vorba despre o