De ce sună bizar & bizantin Wikileaks-ul „românesc”

Publicat în Dilema Veche nr. 373 din 7 - 13 aprilie 2011
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Dacă se-ntîmplă, iată, să revin asupra temei Wikileaks, o fac doar ca urmare a frazei (cu dus-întors) a ambasadorului SUA la Bucureşti, dl Gitenstein, cum că aceste documente ar vorbi prin ele însele. Păi, dacă tot vorbesc, să vedem ce ne şi spun ele. În decembrie trecut, tot aici, avansam ideea că această scurgere de informaţii confidenţiale (a.k.a. Wikileaks) nu ajută cu nimic democraţiile – dimpotrivă, le şubrezeşte reputaţia şi le afectează interesele. Pe de altă parte, mi-a fost limpede încă de atunci că nu toată lumea va fi de acord cu reţinerea mea. În fond, cu toţii ştim că nu-i frumos să priveşti pe gaura cheii – dar, ca un făcut, ce e dincolo de gaura cheii rămîne mereu mai tentant decît ceea ce se află dincoace de ea. Plus că ne putem găsi alibiul în concepte cu totul democratice, precum: transparenţă, dreptul cetăţeanului la informare, dreptul neîngrădit al presei ş.a.m.d. 

Privită prin prisma Wikileaks, diplomaţia americană se află în faţa unui pahar pe jumătate plin sau pe jumătate gol – depinde de ce vrei să vezi. Categoric (dacă ceea ce ştim despre „subtilizarea“ acestor documente e adevărat şi nu avem de-a face cu o uriaşă intoxicare), scăparea de sub control a unui asemenea număr de documente (251.287, dintre care peste 116.000 erau clasificate ca fiind secrete sau confidenţiale) este o eroare de proporţii colosale. Interesele SUA (şi ale aliaţilor lor) au căpătat probabil răni cărora le vor trebui ani buni pentru a se resorbi. Pe de altă parte, paharul are totuşi şi o jumătate plină: din aceste cablograme reiese imaginea unei diplomaţii americane nicidecum amorţite şi indolente (cum era descrisă de pesimişti), ci mai curînd vii, active şi cu o omniprezenţă dătătoare de speranţe celor temători că declinul Occidentului e după colţ. 

Ei bine, şi iată că ajunserăm să vedem şi partea românească a Wikileaks-ului. Sînt acolo informaţii absolut credibile (nu ştiu dacă şi adevărate), după cum sînt unele care te lasă perplex la cîtă superficialitate transpiră. Nu-mi propun aici nici un fel de bilanţ (la ora la care scriu, noi şi noi cablograme tot apar), dar cred că putem schiţa cîteva contururi de ansamblu. O primă temă de reflecţie este calitatea (inegală a) acestor analize/sinteze/informări. Pe unii dintre autorii citaţi acolo i-am cunoscut (precum diplomatul Taplin) şi păstrez amintirea unor inteligenţe remarcabile. Pe alţii nu. Văzute de sus, aceste documente „româneşti“ au de toate – mai puţin coerenţă. Este un amestec mai curînd bizantin de analize şi bîrfe (inclusiv alcooluri şi femei), altoit pe o dihotomie pernicios de retrogradă şi simplistă – de tip cine nu-i în 2007 de partea preşedintelui T.B. înseamnă că e de partea Rusiei (John Wayne, favoritul meu, era mult mai nuanţat atunci cînd se răfuia cu bandiţii!).  

O altă temă de reflecţie este imaginea societăţii româneşti, aşa cum transpare ea din cablograme. Faptul că românii sînt mai subtili şi mai sofisticaţi decît par la prima vedere e totuşi un secret pentru unii dintre autorii cablogramelor. Din păcate, la asta contribuie şi calitatea unora dintre sursele deconspirate aici: persoane care, dintr-un motiv sau altul, îşi defulează problemele personale în faţa diplomaţilor americani (cîte futilităţi le-o fi fost dat acestora s-audă, vă daţi seama?!).

Pentru cine ştie să decripteze corect prezentul românesc, credibilitatea acestor nume era oricum chestionabilă – drept care e jenant să le vezi delaţiunile puse de-a valma alături de cîteva analize care, totuşi, ar trebui să ne pună pe gînduri (precum interesantele cablograme despre relaţia noastră cu Turcia, de exemplu). 

În context, zăbovesc puţin asupra acelui text care avansa (cu oarecare ingrediente ucrainene, ruseşti etc.) ideea unui eventual stat numit Romanova, rezultat printr-o alambicată contopire a României şi a unor părţi din Republica Moldova. Ori textul respectiv era un crochiu refuzat de scenariştii sitcomului Married with Children, ori cablograma e ceva mai inteligentă, dar apare aici trunchiată. Altfel, pe bune, nu-mi dau seama cîtă Istorie a zonei trebuie să ştii ca să avansezi aşa mîndreţe de geopolitichie. Pentru cineva care aştepta din cablograme şi analize mai substanţiale, e decepţionant să vezi astfel de compuneri ce par a nu valora nici cît pasta consumată din pixul care le-a scris. 

Acestea fiind zise, promit că într-un număr proxim al Dilemei vechi (săptămîna viitoare, de nu intervine ceva mai important) voi demasca un fost ministru român care, în spatele uşilor închise, prin 2007, susţinea interese economice ale Rusiei! Deocamdată vă dezvălui parola lui de contact cu oligarhii ruşi: „Kirovskie“. (va urma; rămîneţi treji voi, stenografi, şi voi, surse –  nu cumva să pierdeţi continuarea!)

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010. El scrie pe blogul Geopolitikon.

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
Experiența nefericită a unui român într-un paradis turistic din Caraibe. „S-a mai întâmplat să nu apară sub nicio formă ”
Un român a povestit experiența neplăcută prin care a trecut în Bahamas, unul dintre paradisurile turistice din Caraibe. Practic, aceasta i-a pus în pericol întreg sejurul.
image
Dilema masculină: cu sau fără maiou pe sub cămașă. Ce spune creatoarea de modă Adina Buzatu VIDEO
Aceasta este întrebarea care îi macină pe bărbați, mai ales în sezonul cald. Designerul Adina Buzatu spune că obiectul vestimentar este necesar mai ales atunci când bărbații transpiră excesiv, pentru că absoarbe umiditatea.
image
Ce împiedică România să devină o forță regională. Expert român din SUA: „Avem și o problemă de feudalism local”
Expertul în securitate Marius Ghincea, lector la Syracuse University (SUA), explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, ce-i lipsește României pentru a-și putea asigura securitatea și pentru a fi o forță de luat în calcul în regiune. El consideră că o piedică este „feudalismul local”.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.