Cutremur de timp în SUA

Publicat în Dilema Veche nr. 314 din 18-24 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

– Crucea Roşie nu poate face nimic! –

Faţă de cutremurele de timp, cutremurele de pămînt prezintă un avantaj – se văd. Pot fi prezentate de către televiziuni, se pot posta pe YouTube. Înduioşează. Mobilizează opinia publică. De fier dacă ai fi, şi tot începi să scîrţîi în momentul în care vezi imaginile din Haiti, cu sute de cadavre şi clădiri călcate parcă în picioare de către un uriaş furios. Au efect pentru că oricine poate recunoaşte evidenţa: nu putem controla natura. Cutremurele de timp au o soartă mult mai ingrată: nu beneficiază de imagini dramatice transmise în timp real, iar consecinţele dezastruoase nu sînt vizibile cu ochiul liber. E ironic: singurele cutremure pe care le-am putea, teoretic, controla trec nebăgate în seama. Aşa merg lucrurile… – vorba lui Kurt Vonnegut.

Kurt Vonnegut s-a născut în Indiana, acolo unde se întîmplă să trăiesc şi eu astăzi. La 14 decembrie 1944, infanterist fiind în Al Doilea Război Mondial, a fost luat prizonier de către Wermacht. A fost martor la bombardamentul Dresdei din 1945, a fost obligat să îngroape şi să ardă civilii morţi, şi de atunci a rămas cu niscaiva sechele: a scris cărţi. Aşa merg lucrurile… În 1996 a scris o carte,

, în care susţine că asemenea cutremure, sughiţuri în continuum-ul spaţiu-timp, se petrec regulat, obligînd oameni şi lucruri deopotrivă să-şi retrăiască istoria. Vonnegut pretindea că, din cauza unui astfel de cutremur, s-a întors din 13 februarie 2001, în 17 februarie 1991, şi şi-a retrăit încă o dată decada. „Oamenii sînt roboţii trecutului“ – scria. De bună seamă, nu l-a crezut nimeni. A murit în 11 aprilie 2007. Aşa merg lucrurile…

. Curtea Supremă a SUA decide, cu o majoritate de 5 la 4, că de acum înainte corporaţiile (şi sindicatele) sînt asimilate unor persoane fizice; persoanele fizice beneficiază de Primul Amendament (libertatea cuvîntului); vocea corporaţiilor (şi a sindicatelor) e banul; ergo, corporaţiile pot contribui cu sume nelimitate la campaniile electorale desfăşurate la nivel federal. (Sumele, pe care o persoană fizică le poate dona în asemenea campanii, sînt limitate prin lege. Dar, pare-se, dacă toate persoanele sînt egale, corporaţiile sînt mai egale decît altele.) Decizia

are şanse să rămînă în istorie precum

(referitoare la liberalizarea avorturilor). Răstoarnă alte precedente majore ale aceleiaşi Curţi Supreme, din 1990 şi 2003. E un cutremur. Dar un cutremur de timp, fără transmisii în timp real şi fără imagini dramatice, aşa că vîlva din Statele Unite se reduce la comentarii prin massmedia şi un bătut cu degetul peste obraz în timpul discursului despre Starea Naţiunii a preşedintelui Obama. În România, undele cutremurului nu sînt percepute defel. Nimeni, nici măcar în America, nu bagă de seamă că ne-am întors în timp cu 800 de ani. Aşa merg lucrurile…

Mulţumită recuperării Canonului Iustinian, corporaţiile, i.e.,

, îşi fac timid apariţia în jusrisprudenţa Evului Mediu. Francezii duc steagul – şi-l ţin cît se poate de sus. Pe la 1215, cam toţi termenii utilizaţi de către jurişti referitor la corporaţii provin de la masterii din Paris. Universitatea din Paris. La universitate, ca la universitate – oamenii se ceartă între ei, îşi dispută dreptul ultimului cuvînt şi cel al eliberării diplomelor. Atunci, ca şi acum. Aşa merg lucrurile… Profesorii de la Universitatea din Paris se supără pe cancelar. Disputa ajunge pînă la Papa Inocent al III-lea. Cancelarul susţine că Universitatea e el. Profesorii sînt de altă părere. Inocent al III-lea face istorie, decizînd că Universitatea, fiind o corporaţie, are drepturi egale cu o persoană fizică – are, care va să zică, personalitate juridică şi dreptul de a fi reprezentată în tribunal de către un

(de unde sindicatele),

sau

. Ceea ce universitatea şi face, ba mai mult, cîştigă procesul. Cancelarul pleacă. Profesorii rămîn. Pe vremuri – s-ar zice –, intelectualii aveau mai multe şanse. De acolo-ncolo lucrurile au luat-o la vale şi corporaţiile n-au mai putut fi oprite decît de către englezi, în secolul al XVII-lea. Aşa merg lucrurile…

Şi-am încălecat pe-o şa şi v-am spus cum corporaţiile au ajuns să fie considerate persoane fizice, aşa. (Apropo, istoria „persoanelor“ e la fel de fascinantă:

, la greci, era „masca“. Odată cu creştinismul şi Sfînta Treime, devine o mască, dar una care, în loc să ascundă, dezvăluie esenţa,

– dar asta e deja o altă poveste; un alt cutremur de timp.) Cunoscînd însă unde are necuratul obiceiul să se cuibărească, se cuvine să fim atenţi la detalii. Acum 800 de ani, asimilarea corporaţiilor, i.e.,

, cu persoanele fizice reprezenta un salt înainte. Oameni altminteri lipsiţi de voce în procesul politic, au căpătat una, precum comunităţi organice. Cînd poporul a început să fie asimilat unei

, o corporaţie, a devenit totodată şi sursa autorităţii şi legitimităţii politice. Ca întreg, „corpul“ este deasupra oricărui „cap“, indiferent dacă vorbim despre Papa sau despre vreun monarh. Şi uite-aşa, am ajuns şi la suveranitatea poporului. Aşa merg lucrurile…

Nu şi acum. Corporaţiile de astăzi (şi sindicatele), asimilate de către Curtea Supremă unor persoane, nu reprezintă nici pe departe vreo unitate organică. Reprezintă doar nişte bani. Mulţi bani, ce-i drept, dar cam atît. Or, banul, prin definiţie, nu are chip. Nici gust sau miros. Banul e vehiculul indiferenţei prin excelenţă. Redusă la bani, orice excelenţă poate fi cuantificată: cît costă? Nu-i aşadar de mirare dacă republicani de seamă – de la Teddy Roosvelt, la Robert Taft şi John McCain (da, da, McCain a aprobat critica lui Obama la adresa judecătorilor Curţii Supreme) – s-au opus din răsputeri puterii electorale a corporaţiilor şi sindicatelor. Teoretic vorbind, o multinaţională controlată de către ruşi sau chinezi (cum susţine, bunăoară, Jonathan Alter) îşi poate cumpăra astăzi o majoritate în Congres. Or, în America, de la teorie la practică e doar un singur pas. Ăsta e blestemul şi binecuvîntarea spiritului Americii: e la bal sau la spital. Astăzi e la spital.

De unde se vede că nici cutremurele de timp nu mai sînt ce-au fost. Aşa merg lucrurile…

Alin Fumurescu este jurnalist, dramaturg şi profesor de filozofie politică la Indiana University, Bloomington.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic