Cuţitari şi funcţionari

Publicat în Dilema Veche nr. 544 din 17-23 iulie 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Una dintre asemănările care leagă – aparent surprinzător – lumea umbroasă a cuţitarilor şi a mardeiaşilor, de lumea „paşnică“ a birourilor e tăiatul fin, precis, pe la spate. Metoda cuţitarilor pare simplă, la prima vedere, dar necesită vreme lungă de exerciţiu. Ideea e să te plasezi lateral sau în spatele victimei. Poţi să faci treaba asta şi uitîndu-te în ochii ei, dar nivelul ăsta e rezervat maeştrilor. Greilor. Plasamentul e esenţial în toată povestea asta. Şi e firesc să fie aşa. Ca în orice formă de luptă, poziţia din care pleci la atac e crucială. În cazul specialiştilor în tăieri fine, alegerea poziţiei se transformă, cu timpul, în reflex. Un reflex al poziţionării, care îi asigură atacatorului venirea nebănuită, de „nicăieri“, şi retragerea, dispariţia făcută cu aceeaşi „delicateţe“ desăvîrşită, cu care a şi intrat în scenă. E un soi de „venire din soare“, cum ar denumi-o vechii piloţi de vînătoare. Una dintre tacticile favorite ale legendarilor vînători din vremea romantică a războiului aerian era să ia înălţime, să se poziţioneze cu „spatele“ la soare şi să atace inamicul îndată. Era devastator. Nu poţi să-l vezi pe atacator cum vine „din soare“, pentru că, pur şi simplu, la soare nu te poţi uita.  

Cuţitarul – tăietorul profesionist, orice specialist purtător de lamă – apare fulgerător, lucrează „de la brîu în jos“, şi dispare la fel de repede cum a apărut. Treaba asta se traduce aşa – nu stai să se complice situaţia; dacă ai „o fază“, atunci ai plecat hotărît, dar foarte discret, treci pe lîngă victimă, tai la picioare, sub bazin, în tot spaţiul dintre articulaţiile şoldurilor şi spatele genunchilor. Te lipeşti un pic de victimă, ca şi cînd v-aţi ciocni accidental. Eventual, în timp ce te retragi, îţi ceri şi scuze. E o tehnică întîlnită foarte des, şi în cazul furtului din buzunare. Tăierile specialiştilor sînt atît de fine, încît victimele habar n-au că au fost atacate. Abia cînd simt că ceva curge pe ele, că ceva le udă, îşi dau seama, cu oroare, că sînt pline de sînge. „Meşterii“ cei mai mari în isprăvi de felul ăsta nu folosesc doar cuţite fine pentru aşa ceva, ci şi lame de bărbierit. Efectul e teribil. Sperietura e colosală. Te trezeşti plin de sînge, fără să fi avut senzaţia că ţi s-a întîmplat ceva. Efectul psihologic e dărîmător. E un amestec de frică instantanee, cu senzaţia de strivire, o prăbuşire cumplită, însoţită de cheia de boltă a acestei tactici – umilirea. Căderea în abisul neputinţei.  

Un „pumn în freză“ e o chestiune foarte precisă. E ceva clar, care aşază lucrurile într-o anumită ordine. Există un învingător şi un învins. Ca să nu mai punem la socoteală că – în majoritatea cazurilor, în epoca în care trăim – învingătorul iese prost din treaba asta, pentru că l-a pocnit pe adversar şi nu a rezolvat conflictul în mod paşnic. Tăierea „de la brîu în jos“ e ceva sinistru. Are doar învinşi. Nu există zgomot, îmbrînciri, chemări la luptă, scoaterea demonstrativă a ochelarilor, suflecatul mînecilor, toată zarva teatrală din jurul unei bătăi. Învingătorul se pierde în mulţime şi nu se dă în stambă, la vederea publicului, să-şi savureze victoria în aplauze. Face altfel chestia asta, bucurîndu-se de la distanţă, aşa cum o face orice spectator anonim. Îşi priveşte victima prăbuşită, năucită, ştiind bine că ancestralul act al urinatului pe cel învins e înlocuit acum cu asumarea anonimatului şi contemplarea victimei, de departe, din mulţime.

Birourile contemporane nu sînt deloc străine de tacticile descrise mai sus. Nu contează teritoriul de activitate. Importul de tactici şi strategii din lumea străzii e unul normal, vechi de cînd lumea – nu „biroul“ a inventat tipul ăsta de schimb. Da, e o lungă discuţie. De fapt, cine importă de la cine?! Cert e că circulaţia asta de teme „inspiraţionale“ există. Ceea ce diferă e instrumentarul cu care se aplică aceste tehnici. Altminteri, nici măcar limbajul nu e diferit. „Şulfa“ de birou e un personaj unisex, cu grad de anonimitate variabil, cineva care se ocupă cu „lucrăturile“. Iar tăiatul „de la brîu în jos“ se face la fel de eficient, cu diferenţa că nu se folosesc lame, ci „picături“ de text în urechile „cui trebuie“. Efectele sînt la fel de devastatoare, ca în cazul „tăierilor“ de stradă, cu diferenţa că nu curge sînge la vedere. În schimb, procesul de învăţare a stilurilor şi a tehnicilor de tăiere e la fel de laborios şi de ierarhic. Însă spectacolul actului în sine e, cumva, mult mai contemporan, mai… spectaculos şi mai expus. Victima e văzută de toată lumea. Eventual, compătimită. Cel mai des, compasiunea de scurtă durată se transformă în admiraţie pentru tăietor şi sporirea „respectului“ faţă de el. Iar delimitările de teritorialitate au dimensiuni care, în anumite locuri, capătă anverguri dogmatice.  

În birouri se ştie sau se bănuieşte – cu şanse foarte mari de identificare precisă – cine e autorul tăierii. Atacul „din soare“ e la fel de practicat, dar are şi coordonate tehnice actuale. Aşa cum noile tactici ale războiului aerian se desfăşoară acum – cu ajutorul unor echipamente extrem de avansate, de identificare a adversarului la foarte mare distanţă, mult dincolo de limita de vizibilitate – şi în războiul de birou există „radare“ performante, „rachete“ inteligente şi contramăsuri de derutare a adversarului. Însă ferocitatea „tăierii“ e la fel de intensă şi de atavică. Ceea ce e relativ nou, însă, e un soi de Principiu al Dominoului – cu referire evidentă la celebrul film care poartă acest titlu. În euforia învăţării tacticilor de tăiere şi de supravieţuire, toţi participanţii la acest joc tind să uite că în orice moment al savurării unei victorii, de foarte departe, toată scena e atent supravegheată de un lunetist.  

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1. 

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

cristi chivu fc parma calcio jpg
Victor ponta   george Simion Foto Mediafax jpg
Hârjoneală politică pe Facebook între Ponta si Simion: „Să vorbim!” / „Eu îl ascult pe Călin Georgescu”
Candidații la prezidențiale Victor Ponta şi George Simion au avut, duminică, un schimb de replici pe Facebook. Ponta l-a invitat pe Simion la o dezbatere.
statia de metrou titan facebook jpg
Explozie la o magistrală de metrou aflată în lucrări, în Sectorul 1 al Capitalei. Un bărbat a fost rănit
La fața locului s-au deplasat de urgență echipaje de poliție care au procedat la asigurarea perimetrului, precum și echipaje de prim-ajutor și pompieri din cadrul ISU București-Ilfov.
image jpeg
Horoscop luna martie jpg
Trei zodii care primesc vești bune după Paște. Au destinul de partea lor, dar trebuie să fie atente la un detaliu
Trei zodii marchează evenimente importante după Paște. Acești nativi sunt pe cale să își schimbe radical destinul, însă astrele îi sfătuiesc să acorde mare atenție asupra unor detalii care vor face diferența. Iată ce se întâmplă în viața lor.
WhatsApp Video 2025 04 06 at 12 34 01 81d1c484 mp4 thumbnail png
Interlopul Tani Fidis Băncuță, prins băut la volan. La sediul Poliției a spart un geam, fiind reținut
Bărbatul în vârstă de 48 de ani este cercetat pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și distrugere.
image jpeg
Botiza Maramureș zonă istorică în care bisericile din lemn sunt incluse în patrimoniul UNESCO Foto DMS
Agențiile de turism cer ca valoarea voucherelor de vacanță să revină la1.600 de lei
Voucherele de vacanță au susținut turismul românesc, reducerea valorii acestora putând avea efect direct asupra bugetului de stat, dar și asupra industriei, în special pentru călătoriile din nordul țării.
deținuți fâșia gaza fotoX
Doi ostatici israelieni apar într-o înregistrare difuzată de Hamas: „Aduceți-ne la viață, suntem morți aici”
Ramura armată a Hamas a difuzat sâmbătă, 5 aprilie, o înregistrare video cu doi ostatici israelieni deținuți în Fâșia Gaza.