Cum să-ţi dai seama cît îmbătrîneşti

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Sînt mai multe răspîntii pe drumul către bătrîneţe. Prima este pe la 30 şi ceva de ani, cînd descoperi, oarecum uimit, că fostele colege de liceu nu prea mai seamănă cu cele ce (nu) purtau acelaşi nume pe la 18 ani. A doua fază este cînd îţi dai seama că la bacalaureatul tău n-ai pus nici o fotografie pe Facebook... că de fapt nu exista nici fotografia digitală... stai puţin... parcă nu se inventase încă nici Internetul şi – uau! – de fapt nici un calculator PC nu torcea pe biroul tău de-acasă! Iar a treia fază... ce să mai insist?... mai bine uită-te singur în oglindă.

Ceea ce urmează aici nu e un text promoţional, deşi voi pomeni mai multe mărci decît puteţi întîlni în pauza de publicitate TV. Încep cu anul de graţie 2006. N-am băgat de seamă cînd firma japoneză de foto & film Minolta anunţa că iese din business-ul de gen, după o istorie de 78 de ani de excelenţă în domeniu. În adolescenţa mea, Minolta era genul de marcă pe care eventual o vedeai în filmele americane; mai apoi, după ’90, doar prin birourile guvernamentale găseai fax-uri şi imprimante cu acest logo – erau printre cele mai bune şi mai scumpe. După care, cum v-am spus, zbang!, în 2006, mortua est!

Sau: pe la începutul anilor ’80, cine avea acasă un casetofon stereo marca Sony se chema că a) ori avea pe mama vînzătoare la un shop; b) ori avea pe tata care mai muncea (!) pe-afară; c) ori avea ambii părinţi ca locatari pe B-dul Primăverii (sigur, mai existau şi excepţii – dar, în linii mari, cam aşa stăteau lucrurile). Sony era celebrisimă în România – cu aparate radio, casetofoane, mai apoi videoplayere etc., deşi ele propriu-zis nu se găseau pe piaţă – şi îi vedeai numele peste tot: copiii şi-l scriau cu pixul pe genţile de şcoală; la TV, la meciurile de fotbal cu echipe străine, vedeai numele în reclame la marginea arenei; ba încă şi Amza Pellea l-a pomenit într-un cuplet de-al lui cu „Nea Mărin“. Pînă cînd, ce să vezi? Citesc recent că Sony e bîntuită de faliment: patru ani consecutivi de pierderi (la divizia de televizoare, pierde cîte 80$ la fiecare ecran vîndut! – scrie The Economist).

Sau: vă mai aduceţi aminte de firma Sanyo (tot radio... casetofoane... videoplayere... reclame pe stadioane etc.)? Relativ recent, Sanyo a dispărut (după ani de tras barca pe uscat), înghiţită de un rival – pe nume Panasonic (îl cunoaşteţi şi pe el; ori de-aţi avut, ori de n-aţi avut, sigur v-aţi dorit cîndva un radiocas Panasonic). Dar, ce să vezi, minune mare: doar ce-a luat Sanyo, că şi Panasonic a căzut lat pe patul bursei: pe la începutul lui februarie a.c. firma anunţa cel mai prost an din istoria-i, cu pierderi în 2011 de 10,2 miliarde $ – drept care va concedia spre 17.000 de angajaţi.

Nici nu terminasem ştirea de mai sus că-mi sare sub ochi o alta: companiei de electronice Sharp anunţă pierderi de 3,8 miliarde $ pe 2011, iar compania Standard & Poor’s i-a scăzut cota de la A- la BBB+ (nu scăderea în sine e problema, ci lipsa unui orizont de creştere). Sau: firma Olympus (lentile, aparate optice, camere foto, binoculare ş.a.), după ani de pierderi, îşi dă în judecată foştii directori, pentru management defectuos. Dar cea mai tare veste vine dinspre o megafirmă! Eastman Kodak era nu o companie, ci un colos (totul începînd cu un George Eastman care, în secolul trecut, a inventat filmul fotografic în rolă). În anii ’70-’80, aproape că nu era film artistic care să nu fie turnat pe Eastman Kodak (doar studiourile româneşti, în anii de vaci slabe, mai foloseau peliculă AzoMureş). La un moment dat, Kodak controla 90% din piaţa mondială de profil. Pînă cînd...

În 1994, pentru a-şi astupa găuri financiare, Kodak (încă gigant) a vîndut cealaltă jumătate, numită Eastman Chemical. În deceniul trecut, încă megaloman, Kodak a semnat un contract (de 74 milioane $) cu celebrul teatru din Hollywood în care se decernează Oscarurile. Dar, din pierdere în pierdere, în septembrie 2011 a explodat zvonul: Kodak ar fi în pragul falimentului şi s-ar putea să nu mai apuce 2013. Anul acesta, contractul cu Kodak Theatre s-a rupt: premiile Oscar n-au mai fost asociate cu numele Kodak.

Am pomenit aici mai cu seamă mărci japoneze, din simplul motiv că în anii adolescenţei noastre Japonia era o putere economică în urcare. Puteam în egală măsură vorbi despre compania aeriană a ungurilor – Malev-ul a tras recent obloanele – sau despre (ieri mari) firme auto din SUA, care-şi rod de sub unghie. Cînd firme ale căror nume ţi-au legănat pruncia se duc de rîpă, te simţi tu însuţi depăşit. Cînd Sony sponsoriza campionate mondiale de fotbal, China era o ţară mare şi nesemnificativă economic. Azi, China e la fel de mare – dar a devenit şi principala piaţă de desfacere pentru automobilele Rolls-Royce.

Uite-aşa simţi cum trece timpul peste tine.

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche, 2011.

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Donald Trump FOTO EPA-EFE
Trump l-a grațiat pe Klete Keller, fost înotător olimpic, care a participat la atacarea Capitoliului
Donald Trump l-a grațiat luni, 20 ianuarie, pe Klete Keller, fost înotător olimpic, care a participat la asaltul Capitoliului de la 6 ianuarie 2021.
Banner Daniela Gyorfi Lora
Sacrificiile Danielei Gyorfi, pentru a-și păstra silueta, la 56 de ani: „Câte 16 ore!” Lora are alt secret: „Apă minerală cu afine!”
Trucurile Danielei Gyorfi pentru a slăbit rapid: „Fac foamea!” Lora are alt secret: „Sport, supe și ceaiuri”
Pedro Sanchez a decis să rămână în fruntea guvernului FOTO EPA-EFE
Miliardarii din domeniul tehnologiei vor să „răstoarne democrația” prin intermediul rețelelor sociale, susține premierul Spaniei
Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a declarat miercuri că miliardarii din domeniul tehnologiei vor să folosească rețelele sociale „pentru a răsturna democrația” și a adăugat că va cere liderilor UE să ia măsuri, transmite POLITICO.
gabriela cretu
Proteste în Senat. „Vocea” răzvrătiților, Gabriela Crețu, nu e la prima ieșire nervoasă. Cum s-a făcut de râs în 2019
Fosta senatoare PSD Gabriela Crețu s-a numărat printre funcționarii care au protestat față de concedierile anunțate de Ilie Bolojan. Iar Gabriela Crețu a mai avut reacții nervoase și în urmă cu câțiva ani, pe atunci la adresa unor jurnaliști.
Trump s-a întors în locul tentativei de asasinat cu Elon Musk FOTO @aldrin12354 / X
Musk atacă planul lui Trump de 500 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea „celui mai mare proiect de infrastructură AI”
Miliardarul Elon Musk, care este un apropiat al președintelui SUA, Donald Trump, atacă una dintre primele propuneri majore ale Casei Albe.
Marte jpg
Călătoria spre Marte ar putea dura doar trei luni, în loc de trei ani. NASA testează noul motor cu propulsie termonucleară
Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) testează acum un nou motor prin care ar putea reduce călătoria spre Marte la 45 de zile, de la 450, scrie site-ul companiei, General Atomics.
BeFunky collage (35) jpg
Povestea neștiută de dragoste dintre Dan Chișu și Manuela Hărăbor. Motivul pentru care regizorul nu a vrut un copil cu actrița
Manuela Hărăbor este una dintre cele mai de succes actrițe de teatru, însă pe plan sentimental nu a avut același noroc. S-a iubit cu 3 bărbați, printre care și Dan Chișu, însă ea a investit mai multe sentimente decât el.
Putin si Trump la Osaka FOTO EPA-EFE
Trump amenință Rusia dacă Putin nu pune capăt războiului din Ucraina: „O putem face pe calea ușoară sau pe calea grea”
Într-o postare pe Truth Social, Donald Trump a amenințat că va impune „niveluri ridicate de taxe, tarife și sancțiuni” Rusiei și aliaților săi, potrivit The Guardian, dacă nu oprește războiul din Ucraina.
trupe britanice jpg
Mii de soldați britanici participă la cel mai mare exercițiu NATO din 2025, în România
Peste 2.500 de soldați britanici se află într-o „călătorie masivă” de 2253 de kilometri spre România, pentru a participa la Steadfast Dart, cel mai mare exercițiu NATO din 2025.