Cultura şi agricultura

Publicat în Dilema Veche nr. 515 din 24-30 decembrie 2013
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Trec, de la bun început, peste definiţiile din DEX, dar şi peste cele de terasă, în care miştocarii de profesie îţi cer să faci diferenţa între „noţiunile“ care îţi dau să mănînci şi cele care te hrănesc doar spiritual. Există la noi, la români, o plăcere nemaipomenită de a jongla cu vorbele, de a dribla cu cuvintele, de a transforma orice teoremă într-o cimilitură. După zîmbete complice, umflarea obrazului cu limba, făcut cu ochiul şi mimarea niznaiului, întotdeauna, liderul hîtrilor de la masă dă un panseu. Se rîde bine şi se consideră că, în general, orice-ai face pe lumea asta, totul e „la oha“, „la mişto“, şi n-are nici un sens să-ţi faci vreo iluzie că există şi chestii serioase. Te-ai luat în serios, ai pierdut legătura cu realitatea şi cu şcoala vieţii.

Aşa-zisa cultură generală, enciclopedismul, memorarea datelor unor evenimente istorice şi fina asezonare cu faptul divers şi cu condimentele jocurilor de cuvinte sînt elementele esenţiale ale meniurilor de poveşti de la mesele noastre. Ideea de cultură e, pentru mulţi dintre noi, un soi de repertoriu ceţos, o tolbă fermecată din care purtătorul ştie să scoată cîte ceva la momentul potrivit. Ai vorbele cu tine, te-ai scos. Se cheamă că ai „cultură“. Că eşti „om deştept“. Poţi să fii ditamai maimuţoiul, un măscărici public delirînd pe orice temă; dacă ai în mînecă două date istorice şi un citat din Napoleon, ai dat lovitura. Eşti „băiat deştept“. Vorbeşti mult şi foarte tare? Sari de la istoria antică la fotbal, şi de la cum se face pasta adevărată de mici, la un citat din Goga? Eşti bun! Ai o „cultură“ solidă. Eşti „tip citit“.

Cîtă vreme înţelesul cuvîntului cultură gravitează în jurul planetei „vorbitului“ – indiferent despre ce va fi „vorbitul“ ăsta –, ideea de cultură va fi înţeleasă ca o formă de lăutărie. Un soi de artisticărie. O cunoaştere a artificiului şi a secretelor divertismentului. Folosesc termenul lăutărie – cu tot respectul pentru dimensiunea sa artistică absolut reală – dintr-o altă perspectivă. Cea a petrecăreţului care dă cu şapca de pămînt şi aruncă în lăutar cu teancul de bancnote, prăbuşindu-se în extazul ipostazierii din povestea muzicală. Odată ce efectele mobilizatoare ale muzicii şi ale băuturii se vor fi evaporat, petrecăreţul respectă orice pe lumea asta, dar nu pe lăutar. În viaţa de zi cu zi, lăutarul nu poate fi considerat un om serios. E firesc, în ordinea acestui tip de gîndire. L-a văzut pe petrecăreţ despuindu-se de masca zilnică. A fost martorul unei... dezbrăcări. Cum să-l respecţi pe cel care te-a văzut în halul ăla? Ba-l mai şi înjuri, că el te-a dus într-acolo, „mama lui de ţigan!“

Povestea culturii văzute în acest fel merge pînă departe, în inima înţelesului cuvîntului artist. E un joc pervers în care picăm cu toţii, deseori. Un joc în spatele căruia se află o istorie întreagă, dar şi o gigantică banchiză de ipocrizie. Rîdem şi glumim cu artistul, ne place să fim văzuţi la braţ cu el. În cel mai bun caz – foarte rar, altminteri –, respectăm omul în cauză. În nici un caz breasla. Arta şi cultura se amestecă într-un ghem de ceţuri interesante, doar la beţie, la distracţie, la sărbători. „La ocazii“, cum se spune. Amestecul ăsta de artă şi cultură e un soi de carcalete după care, de obicei, te doare capul şi ai greţuri. Nu e ceva din norma zilnică. Nu e o parte vizibilă a lucrurilor serioase. Felul acesta de a înţelege cultura e un soi de respect la „fără frecvenţă“.

Las la o parte eterna poveste a artistului sau a omului de cultură care se prostituează, generînd felul ăsta de percepţie în spaţiul public. Mecanismul e limpede, oricum, ca lumina zilei. Cui îi place să se alinte la veselie şi să guste din paharul „artistului“ sau al „omului de cultură“, definiţi în termenii divertismentului, ar trebui să-şi asume şi faţa posacă, de a doua zi, a celui care a comandat dansul şi care nu mai are chef să fie deranjat. Cîtă vreme ideea de cultură e produsul unei gigantice scenete – unde arta şi cultura se amestecă exact ca mămăliga cu brînză –, respectul pentru omul de cultură şi pentru substanţa acestei idei va fi unul egal cu cel pentru lăutarul care a făcut atmosferă la o petrecere izbutită.

Venim dintr-o istorie în care, nu arareori, intelectualul s-a gudurat pe lîngă putere şi n-a neglijat deloc pactul cu „stăpînul“, pentru a trăi bine sau pentru a-l faulta pe colegul de breaslă care venea din urmă periculos. La fel, venim dintr-o istorie recentă în care cultura era un repertoriu de lemnoşenii din cadrul unui „program de activităţi“ al întregului popor. După cum venim şi din dimensiunea reală a unui spaţiu cultural în toată puterea cuvîntului, unde nişte cetăţeni – unii dintre ei complet necunoscuţi spaţiului public – au slujit perfect corect această idee, construind părţile solide ale temeliei pe care stăm şi de care habar n-avem.

Pentru noi, deseori, cultura e ca un cîntecel căruia nu-i ştim versurile. În virtutea unei presimţiri difuze, de bun-simţ, ne promitem să le-nvăţăm pînă la următoarea petrecere, dar mereu constatăm că avem de făcut lucruri urgente, mai bune şi mai folositoare. La noi, cultura nu înseamnă esenţa modului de a fi, ci doar o formă de spectacol. Prin urmare, de ce ne mirăm că, pe listele oricăror bugete, cultura e ultima, dar şi eternul subiect al miştourilor epopeice?

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Ilie Bolojan INSTANT BILANT ICCJ 004 INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
Ilie Bolojan, Laura Codruța Koveși, Theodor Paleologu sunt câteva dintre personajele care nu sunt pe listele electorale, dar pe care românii le-ar vota, conform undei dezbateri pe o platformă online. Printre propuneri sunt și Tzaca Uraganu și Fuego.
Imobiliare  Foto Freepik com jpg
De ce românii țin cu dinții de prețul locuințelor: „Umflă prețurile după ureche, la apartamentele care stau goale cu lunile”
Prețul locuințelor din România a crescut continuu în ultimii ani, iar proprietarii care le scot la vânzare nu se grăbesc să negocieze pentru ofertele primite. Pentru mulți români, costul tot mai mare al imobiliarelor a devenit un paradox.
actrița Jessica Alba  sursa   Shutterstock jpg
28 aprilie: Ziua în care s-a născut actrița și antreprenoarea americană Jessica Alba
Jessica Alba, Penélope Cruz și Teodor Corban sunt doar câteva dintre numele celor mai celebri oameni care s-au născut astăzi. La 28 aprilie 2009 a murit interpreta de muzică populară Valeria Peter Predescu, iar în 1969, a demisionat generalul francez Charles De Gaulle.
Colaj candidati alegeri prezidentiale
Campania prezidențială, marcată de scandaluri mărunte în jurul candidaților. Analist: „O lipsă neliniștită de substanță”
Campania prezidențială este marcată de mai multe scandaluri mărunte create în jurul principalilor candidați. Specialiștii atrag atenția că primii cotați în sondaje sunt ținta atacurilor care ajung să și distragă atenția de la subiectele care ar trebui să preocupe electoratul.
fcsb fb jpg
Explozie online de abuzuri sexuale împotriva copiilor reale sau generate de AI Foto Internet Watch Foundation
Imagini cu abuzuri asupra copiilor generate de AI șochează Europa. România, în vizor
În ultimii ani, o amenințare tot mai mare bântuie internetul, iar victimele nu sunt doar numere sau imagini abstracte – sunt copii reali, chiar dacă nu sunt direct implicați. Este vorba despre imaginile generate de inteligența artificială (AI), extrem de realiste.
trump putin  jpg
Negocierile Trump-Putin, similare cu Acordurile de pace de la Paris care au pus capăt războiului din Vietnam, susține George Friedman
Istoria, se spune adesea, este scrisă de națiuni, nu de indivizi. Și totuși, sunt momente – rare, tensionate, decisive – în care liderii devin, vremelnic, axul în jurul căruia se reconfigurează ordinea internațională.
donald trump xi jinpig jpg
Cele șase războaie pe care Trump le duce simultan. De ce le-ar putea pierde pe toate - Analiză Bloomberg
La începutul celui de-al doilea mandat, Donald Trump s-a prezentat lumii drept negociatorul suprem, un lider care va aduce pacea prin forța voinței și a talentului său de negociator.
casa dinu lipatti
Casa în care a locuit pianistul Dinu Lipatti, scoasă la licitaţie de proprietari. Autoritățile nu au bani să o cumpere
Casa în care a locuit și a învățat să cânte la pian Dinu Lipatti a fost scoasă la licitaţie de proprietari. Monumentul istoric ar putea fi executat silit de o bancă.