Cu inima deschisă, în vacanţă

Publicat în Dilema Veche nr. 543 din 10-16 iulie 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Bucureşti. Discuţie între doi domni, la o terasă. „Varză sînt, nenică! Fac cu nervii. Tre’ să plec în concediu, că altfel le şi sparg faţa lu’ unii de pe la job. Cre’ că bag un Belek d-ăla la all inclusive, să uit dracu’ de ăştia, că nu-i mai suport. Clar! Mă duc la turci, le beau tot şi stau în piscină. Ştii că ăia, sclavii care tre’ să stea p-acolo, tre’ să fie cu ochiu’ pe client, să nu lipsească nimic. E all inclusive, tre să-ţi dea cît ai chef, cît vrea mielu’ tău. Au, mama mea! Să vezi ce fac cu ăia p-acolo… Dacă nu mi ţi-i fac, frăţie… Ca la balamuc. Cre’ că mă ştiu deja ăia. Cînd sînt io acolo, zici că e Formula 1. Să-i vezi cum fac traseu’ de la bar la piscină… În mare nici n-am intrat anu’ trecut. Mi-a fost lene, frate. Decît în piscină. Să vină sclavu’, să mă servească. Şi le-am zis de la-nceput. Vericule, sclavule, cînd plec, ai de la mine un bacşiş, că sînt băiat. Da’ te mişti cu talent, frăţie, că altfel mă duc şi fac scandal la baştanii ăştia ai tăi, şi nu mai prinzi job toată viaţa ta p-aici. Să vezi mişcare pe ei dup-aia, frate! Nici nu le mai trebuie bacşişu’. Că le mai şi zic româneşte, din piscină, la oha. Ia-o, vere, mai uşor, că te prinde radaru’. Caterincă! Mai uit şi io de-ale mele. Tu te duci la greci? Vezi că e un drum nou. Cică e OK…“ Celălalt, făcîndu-şi un şpriţ: „N-am io treabă cu ăla. Nu ştiu pe unde e. Da’ nu mă interesează. Cre’ că ăla e de Atena. N-am treabă cu ăla. Io mă duc în Halkidiki. O tai de-acasă devreme de tot, îi dau blană, şi la prînz sînt gata mîncat şi cu două beri băute. Fac ăia o pizza… Că nu mănînc prostiile alea de mare, ale lor. Acuma sînt românaşi d-ai noştri, chelneri p-acolo. Să vezi ce fac cu ei… Frate, mi-a adus unu’ nişte… ca o buruiană fiartă, ce mănîncă grecii, cu o tonă de ulei… El a crezut că mă dă pe spate cu prostia aia. Dă, nene, o ceafă cu prăjiţi, că-mi bag picioru’-n el de concediu! N-am venit aicea să pasc, prietene! În sfîrşit… D-ai noştri. D-ăştia de pe la ţară. N-ai ce să le explici.“

E fascinant să-ţi vezi compatrioţii în vacanţă. Evident că nu toţi sînt la fel. Însă unii dintre ei, fără să-şi dea seama, merg în concediu, în străinătate, ca să se răzbune pe ce-i acasă. Pe tot. De la tristeţea din familie, pînă la cea de la serviciu şi cea de pe stradă. Vacanţa nu mai e o vreme în care te odihneşti, ci un prilej de a te răzbuna şi a te răcori, după tot ce n-a fost bine în restul anului. De la bun început, concediul devine o inspecţie. Dacă nu e în Turcia sau în Grecia, acolo unde sîntem ca acasă, inspecţia pleacă de la un nivel foarte înalt de exigenţă. La turci, la greci şi la bulgari, găsim anunţuri şi meniuri scrise în româneşte. Asta ne dă o stare bună. Ne simţim respectaţi. Prin alte părţi din Europa, mai spre Vest, sîntem un pic mai crispaţi, mai vigilenţi în găsirea oricăror hibe, a oricăror poveşti din care am putea demonstra ceva – fie că lumea aia nu e chiar aşa civilizată, cum umblă vorba, fie că românii sînt prost văzuţi peste tot şi confundaţi cu romii. E drept, nu sînt chiar inexistente ocaziile în care e clar că eşti tratat într-un anumit fel, nu foarte măgulitor, doar pentru că vii din România. Dar, în general, ideea că eşti client depăşeşte orice adresă din buletin, aruncîndu-te în oceanul universal al clienţilor.

Cu toate astea, unii dintre noi, nu puţini, simt o nevoie acută de a corecta cumva, cît de puţin, ţările prin care-şi petrec vacanţele. E o pornire care vine din tristeţea de acasă. Pe de o parte, sîntem egali cu semenii noştri din alte ţări, avînd calitatea de cetăţeni europeni. Pe de altă parte, acasă, în ţară, avem atît de multe frustrări, tristeţi şi neîmpliniri, încît sentimentul ăsta de egalitate cu ceilalţi cetăţeni europeni se zdruncină din temelii zilnic. Iar cînd avem ocazia de a ne răcori, o facem cu vîrf şi îndesat. O situaţie tipică e cea în care, încărcaţi cu felul ăsta de tensiune, ne adresăm de la bun început celor cu care intrăm în contact, pe un ton de contraofensivă. Pornim cu ideea că vom fi „trataţi ca români“, deşi nimeni n-a dat nici un semn că ar fi ceva în neregulă. E ca şi cînd ai pleca pregătit că cineva o să urle la tine, iar tu răspunzi urlînd, deşi interlocutorul s-a adresat pe un ton absolut normal, uneori chiar prietenos.  

Şi-atunci, plecaţi pe drumul ăsta, nimic nu mai e în regulă. Porniţi de la ideea că sîntem discriminaţi şi că avem o reputaţie proastă, răspundem la orice cu o anumită agresivitate, cu ţîfnă, sîntem antipatici şi zgomotoşi, ca să ne facem simţită prezenţa. Să se ştie. Chiar dacă nu sîntem doriţi, sîntem acolo. Şi, ca reacţie de răspuns, începem să criticăm tot ce se vede în jur şi să pretindem cele mai absurde lucruri. Cea mai amuzantă răsturnare de situaţie e cea în care plecăm de acasă cu ideea că la noi e rău, foarte rău, că n-o să ajungem niciodată din urmă lumea civilizată. Ajungem prin diferite locuri, intrăm în mecanismul comportamental al ofensatului care trebuie să se apere, şi schimbăm imaginea mentală radical. „Ehe, aici e jale, frate! N-ai voie să faci nimic, toată lumea zîmbeşte artificial, mîncarea n-are nici un gust, toţi trăiesc aşa, ca nişte aparate, Internetu’ e scump şi slab, parcările costă de te sparg, şi dacă parchezi prin alte părţi te-ai ars. Păi, la noi e libertate, frate! Avem superţară!“

Însă cel mai trist e cînd ne întîlnim compatrioţii aflaţi la muncă. Unii dintre noi au impresia că oamenii ăştia „nu ne reprezintă cum trebuie“. Obsedaţi de „ăia care ne strică imaginea“, îi tratăm pe toţi la fel. Îi tutuim din prima, îi luăm tare sau ne ferim de ei. Sau, dimpotrivă, devenim zgomotoşi şi vrem să se audă că „Ia mai lasă-i în pana mea şi p-ăştia cu civilizaţia lor! A venit şi vremea noastră!“ Un soi de exuberanţă nervoasă care vine, de fapt, din tristeţea de acasă.  

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Ppa Francisc Captura vatican News png
Mesajul transmis de Papa Francis credicioșilor în Duminica Floriilor. Suveranul Pontif a coborât în Piaţa Sfântul Petru
Papa Francisc a avut o scurtă apariţie duminică în Piaţa Sfântul Petru, după încheierea slujbei de Florii, salutând mulţimea de credincioşi din scaunul său cu rotile, transmite Reuters care aminteşte că papa se reface după o dublă pneumonie care l-a ţinut o lungă perioadă de timp internat.
Keith Kellogg FOTO EPA EFE jpg
Keith Kellogg condamnă atacul rus din Sumî: „Depăşeşte limitele decenţei”
Keith Kellogg, trimisul special al președintelui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, condamnă atacul rus de duminică, 13 aprilie, din Sumî, despre care spune că „depăşeşte limitele decenţei”.
shutterstock 2586870139 jpg
China cere Statelor Unite să-și „corecteze greşelile”: „Să anuleze complet practica proastă a taxelor reciproce”
China a cerut duminică Statelor Unite „să anuleze complet” taxele vamale reciproce, după decizia Washingtonului de vineri de a scuti produsele high-tec.
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 22 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Românii și-au exprimat din nou intenția de vot. Cine se bate pentru turul 2 de la prezidențiale
În contextul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale din 4 mai, sondajele de opinie au început să ofere o imagine clară asupra principalelor opțiuni ale electoratului român.
image png
Fosta concurentă de la iUmor care suferă de leucemie, noi dezvăluiri despre boala sa. Bianca TRS: „Totul mă sperie!”
Cum se simte în prezent tiktokerița cunoscută sub numele de Bianca TRS, după ce a aflat că suferă de leucemie? Tânăra, fostă concurentă la iUmor, anunță că în curând va începe ședințele de chimioterapie, apoi transplantul. A postat în social media mai multe informații despre stadiul bolii sale.
Sparanghel FOTO Shutterstock
Cuplul de români care, an de an, pleacă, la cules de sparanghel, în Germania. Cât câștigă în două luni: „Ne așteaptă copiii acasă”
Soții Ioan și Luminița se numără printre miile de români care pleacă în fiecare primăvară în Germania, pentru a lucra ca sezonieri în agricultură, mulți dintre ei la recoltarea sparanghelului, scrie Știri Diaspora.
christopher schwarzenegger foto profimedia 2019 png
Fiul lui Arnold Schwarzenegger, de nerecunoscut, după ani de luptă cu obezitatea. Cum arată Christopher acum
Christopher, în vârstă de 27 de ani, cel mai mic dintre fii celebrului actor Arnold Schwarzenegger, a provocat un șoc în mediul online prin transformarea sa radicală.
Mhai Rosu Fb jpg
Tânărul care a mers pe jos de la Timișoara la Constanța: „Cel mai nebun proiect făcut vreodată”. În cât timp a parcurs 763 km
Un tânăr de 21 de ani din Sfântu Gheorghe, antreprenor și organizator de evenimente, a parcurs pe jos întreaga distanță dintre Timișoara și Constanța, într-o provocare ieșită din comun.
Ianis Hagi Rangers  Foto Profimedia (4) jpg