Cu inima deschisă, în vacanţă

Publicat în Dilema Veche nr. 543 din 10-16 iulie 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Bucureşti. Discuţie între doi domni, la o terasă. „Varză sînt, nenică! Fac cu nervii. Tre’ să plec în concediu, că altfel le şi sparg faţa lu’ unii de pe la job. Cre’ că bag un Belek d-ăla la all inclusive, să uit dracu’ de ăştia, că nu-i mai suport. Clar! Mă duc la turci, le beau tot şi stau în piscină. Ştii că ăia, sclavii care tre’ să stea p-acolo, tre’ să fie cu ochiu’ pe client, să nu lipsească nimic. E all inclusive, tre să-ţi dea cît ai chef, cît vrea mielu’ tău. Au, mama mea! Să vezi ce fac cu ăia p-acolo… Dacă nu mi ţi-i fac, frăţie… Ca la balamuc. Cre’ că mă ştiu deja ăia. Cînd sînt io acolo, zici că e Formula 1. Să-i vezi cum fac traseu’ de la bar la piscină… În mare nici n-am intrat anu’ trecut. Mi-a fost lene, frate. Decît în piscină. Să vină sclavu’, să mă servească. Şi le-am zis de la-nceput. Vericule, sclavule, cînd plec, ai de la mine un bacşiş, că sînt băiat. Da’ te mişti cu talent, frăţie, că altfel mă duc şi fac scandal la baştanii ăştia ai tăi, şi nu mai prinzi job toată viaţa ta p-aici. Să vezi mişcare pe ei dup-aia, frate! Nici nu le mai trebuie bacşişu’. Că le mai şi zic româneşte, din piscină, la oha. Ia-o, vere, mai uşor, că te prinde radaru’. Caterincă! Mai uit şi io de-ale mele. Tu te duci la greci? Vezi că e un drum nou. Cică e OK…“ Celălalt, făcîndu-şi un şpriţ: „N-am io treabă cu ăla. Nu ştiu pe unde e. Da’ nu mă interesează. Cre’ că ăla e de Atena. N-am treabă cu ăla. Io mă duc în Halkidiki. O tai de-acasă devreme de tot, îi dau blană, şi la prînz sînt gata mîncat şi cu două beri băute. Fac ăia o pizza… Că nu mănînc prostiile alea de mare, ale lor. Acuma sînt românaşi d-ai noştri, chelneri p-acolo. Să vezi ce fac cu ei… Frate, mi-a adus unu’ nişte… ca o buruiană fiartă, ce mănîncă grecii, cu o tonă de ulei… El a crezut că mă dă pe spate cu prostia aia. Dă, nene, o ceafă cu prăjiţi, că-mi bag picioru’-n el de concediu! N-am venit aicea să pasc, prietene! În sfîrşit… D-ai noştri. D-ăştia de pe la ţară. N-ai ce să le explici.“

E fascinant să-ţi vezi compatrioţii în vacanţă. Evident că nu toţi sînt la fel. Însă unii dintre ei, fără să-şi dea seama, merg în concediu, în străinătate, ca să se răzbune pe ce-i acasă. Pe tot. De la tristeţea din familie, pînă la cea de la serviciu şi cea de pe stradă. Vacanţa nu mai e o vreme în care te odihneşti, ci un prilej de a te răzbuna şi a te răcori, după tot ce n-a fost bine în restul anului. De la bun început, concediul devine o inspecţie. Dacă nu e în Turcia sau în Grecia, acolo unde sîntem ca acasă, inspecţia pleacă de la un nivel foarte înalt de exigenţă. La turci, la greci şi la bulgari, găsim anunţuri şi meniuri scrise în româneşte. Asta ne dă o stare bună. Ne simţim respectaţi. Prin alte părţi din Europa, mai spre Vest, sîntem un pic mai crispaţi, mai vigilenţi în găsirea oricăror hibe, a oricăror poveşti din care am putea demonstra ceva – fie că lumea aia nu e chiar aşa civilizată, cum umblă vorba, fie că românii sînt prost văzuţi peste tot şi confundaţi cu romii. E drept, nu sînt chiar inexistente ocaziile în care e clar că eşti tratat într-un anumit fel, nu foarte măgulitor, doar pentru că vii din România. Dar, în general, ideea că eşti client depăşeşte orice adresă din buletin, aruncîndu-te în oceanul universal al clienţilor.

Cu toate astea, unii dintre noi, nu puţini, simt o nevoie acută de a corecta cumva, cît de puţin, ţările prin care-şi petrec vacanţele. E o pornire care vine din tristeţea de acasă. Pe de o parte, sîntem egali cu semenii noştri din alte ţări, avînd calitatea de cetăţeni europeni. Pe de altă parte, acasă, în ţară, avem atît de multe frustrări, tristeţi şi neîmpliniri, încît sentimentul ăsta de egalitate cu ceilalţi cetăţeni europeni se zdruncină din temelii zilnic. Iar cînd avem ocazia de a ne răcori, o facem cu vîrf şi îndesat. O situaţie tipică e cea în care, încărcaţi cu felul ăsta de tensiune, ne adresăm de la bun început celor cu care intrăm în contact, pe un ton de contraofensivă. Pornim cu ideea că vom fi „trataţi ca români“, deşi nimeni n-a dat nici un semn că ar fi ceva în neregulă. E ca şi cînd ai pleca pregătit că cineva o să urle la tine, iar tu răspunzi urlînd, deşi interlocutorul s-a adresat pe un ton absolut normal, uneori chiar prietenos.  

Şi-atunci, plecaţi pe drumul ăsta, nimic nu mai e în regulă. Porniţi de la ideea că sîntem discriminaţi şi că avem o reputaţie proastă, răspundem la orice cu o anumită agresivitate, cu ţîfnă, sîntem antipatici şi zgomotoşi, ca să ne facem simţită prezenţa. Să se ştie. Chiar dacă nu sîntem doriţi, sîntem acolo. Şi, ca reacţie de răspuns, începem să criticăm tot ce se vede în jur şi să pretindem cele mai absurde lucruri. Cea mai amuzantă răsturnare de situaţie e cea în care plecăm de acasă cu ideea că la noi e rău, foarte rău, că n-o să ajungem niciodată din urmă lumea civilizată. Ajungem prin diferite locuri, intrăm în mecanismul comportamental al ofensatului care trebuie să se apere, şi schimbăm imaginea mentală radical. „Ehe, aici e jale, frate! N-ai voie să faci nimic, toată lumea zîmbeşte artificial, mîncarea n-are nici un gust, toţi trăiesc aşa, ca nişte aparate, Internetu’ e scump şi slab, parcările costă de te sparg, şi dacă parchezi prin alte părţi te-ai ars. Păi, la noi e libertate, frate! Avem superţară!“

Însă cel mai trist e cînd ne întîlnim compatrioţii aflaţi la muncă. Unii dintre noi au impresia că oamenii ăştia „nu ne reprezintă cum trebuie“. Obsedaţi de „ăia care ne strică imaginea“, îi tratăm pe toţi la fel. Îi tutuim din prima, îi luăm tare sau ne ferim de ei. Sau, dimpotrivă, devenim zgomotoşi şi vrem să se audă că „Ia mai lasă-i în pana mea şi p-ăştia cu civilizaţia lor! A venit şi vremea noastră!“ Un soi de exuberanţă nervoasă care vine, de fapt, din tristeţea de acasă.  

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Cannelloni umpluti  Sursa foto shutterstock 590881370 jpg
Secretele celor mai buni canneloni umpluți cu carne de porc
Iarna, simţim nevoia să mâncăm mai săţios. Acest preparat cu canneloni, carne de porc şi legume se numără printre cele mai bune alegeri pentru una dintre mesele principale ale zilei!
FOTO Cristina Tărteață / Facebook
Vocea revoltei din Senat față de concedierile anunțate de Bolojan, o fostă pesedistă cu Lexus și două apartamente în București
Cristina Târteață, consilier parlamentar, a fost candidat PSD la alegerile europarlamentare din 2019. Ea se află printre funcționarii revoltați de măsurile anunțate de președintele Senatului, Ilie Bolojan.
nepalezi jpg
Cum arată viața străinilor care au venit să muncească în România. O nepaleză vrea să devină româncă: „Eu asta am căutat..”
Doi nepalezi de vârste destul de apropiate s-au angajat la un restaurant cu specific asiatic din București. Basanti s-a obișnuit imediat și își dorește să obțină cetățenia română, însă Rai nu s-a acomodat. Se simte singur printre români și îi este dor de familie.
Au apărut crăpături în Biserica Greacă din Constanța (Metamorphosis) Foto Captură video Ziua de Constanța jpg
Biserica Greacă şi Teatrul pentru copii din Constanța, în pericol de prăbușire. „Au început să apară crăpături”
Malul a început să se surpe, pe faleza din Constanţa, iar Biserica Greacă şi Teatrul „Elpis”, precum şi alte clădiri din zonă, riscă acum să se prăbuşească. Deși autorităţile caută soluţii pentru punerea în siguranţă a terenului, proiectul s-a blocat în avize.
ambulanta jpg
Un bărbat de 44 ani, salariat la o fabrică de mobilă din Slatina, a decedat la lucru. I s-ar fi făcut rău brusc
Un bărbat în vârstă de 44 ani, din Slatina, salariat la o fabrică de mobilă din municipiu, a decedat în timpul programului de lucru. I s-ar fi făcut rău brusc, echipajele chemate în ajutor nereușind să-l readucă la viață.
Transnistria
Presa rusă scrie că o companie din Cipru va livra gaze Transnistriei. Chișinăul reacționează: Scenarii false
O companie din Cipru ar putea furniza gaze regiunii separatiste Transnistria prin Turcia, notează presa rusă, în timp ce Guvernul moldovean afirmă că acesta este un scenariu fals, la fel ca și alte scenarii avansate recent în acest context.
Egypt 1646 jpg
Unde înoptau faraonii în călătoriile lor? Descoperire veche de 3500 de ani realizată în Egipt
Arheologii care lucrează în nord-estul Egiptului au descoperit rămășițele unei structuri vechi de 3.500 de ani, considerată a fi un popas regal, la situl arheologic Tel Habwa, în regiunea Sinaiului de Nord. Această descoperire scoate în evidență importanța strategică a zonei în timpul domniei faraon
Cupa Davis
Cupa Davis: România atacă Bulgaria cu jucători clasați în afara Top 200 mondial
România și Bulgaria se vor duela în Cupa Davis, niciuna dintre cele două naționale neavând jucători clasați între primii 200 ATP.
Droguri găsite în urma unor percheziții la persoane bănuite de trafic de narcotice din Vâlcea Sursă IPJ Vâlcea
Cum a ajuns traficant de droguri un inginer de la Apele Române. Vindea pe cont propriu, dar avea și un „subordonat”
Un angajat al Administrației Bazinale a Apelor a ajuns în fața procuroriilor DIICOT, după ce a fost acuzat de trafic de droguri. Vindea pe cont propriu, dar avea și un „subordonat” pe care îl aproviziona cu marfă. El a recunoscut fapta și a primit 2 ani și jumătate de închisoare, cu suspendare.