Chestia cu votul

Publicat în Dilema Veche nr. 561 din 13-19 noiembrie 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Să zicem că eşti cetăţean român şi vii în vacanţă, de sărbători – oricare vor fi fiind ele – acasă, la prieteni, rude, părinţi. N-ai mai fost de cîţiva ani. Ai muncit din greu în Occident, ai strîns din dinţi, ai adunat bănuţ cu bănuţ. Ţi-ai imaginat în fiecare seară, cînd puneai capul pe pernă, momentul ăsta, clipa în care te întorci acasă. Ai străbătut cu gîndul fiecare kilometru, din miile care te despart de ţară. Te-ai văzut la volanul noii tale maşini şi ai simţit, ca şi cînd ar fi fost perfect adevărat, că nu oboseşti deloc atunci cînd conduci în drumul spre casă. Ai visat fiecare viraj, fiecare linie dreaptă, fiecare detaliu de la intrarea în localitate – figurile familiare, lumea care întoarce capul admirativ, zîmbetele largi ale vecinilor, şuşotelile unora, privirile altora, pline de invidie imposibil de mascat. Eşti la cîţiva kilometri de casă. Emoţia te inundă şi ţi se pare că fiecare clipă durează un an. Dintr-odată, trebuie să opreşti. Se lucrează la drum. N-ai ce să faci, aştepţi. Copiii fac hărmălaie în spate, telefoanele sună, nimeni nu mai are răbdare. Cît stai la coadă şi aştepţi să treci mai departe, zici că ar fi bine să faci curat prin maşină. E plină de gunoi, de pungi, pet-uri, ambalaje, tot ce s-a adunat în zecile de ore cît a durat călătoria. Deschizi geamul şi arunci tot. Afară. Pe marginea drumului. Nu contează. Aici, nu contează. Acolo, n-ai face aşa ceva. Nu e voie. Dacă te-au prins, te-au ars. Şi chiar dacă nu te-au prins. Ai un… respect. Aici, nu-i bai. Asta e.

Să zicem că stai la bloc. În România. Nu stai rău. E un bloc bun, într-o zonă bună. Dar vecinii au intrat, de ceva vreme, în Zodia Bormaşinii. Au fost atîtea reclame şi reduceri la bormaşini, încît pare că trei sferturi din populaţia acestei ţări şi-a luat bormaşină şi s-a apucat de dat găuri. E firesc. N-or să lase maşina aia să stea. Trebuie să facă ceva cu ea, atunci cînd au timp. Cînd au timp? În orele de linişte, sîmbăta şi duminica dimineaţa, cînd pot şi bieţii oameni. Dacă nu fac altceva. Adică, dacă nu pun muzica să urle, dacă nu ascultă la volum maxim ştirile la radio – buletinul de ştiri de la 6 dimineaţa –, dacă nu urlă unii la alţii, dacă-şi lasă copiii să zbiere ca din gură de şarpe, dacă nu dau cu aspiratorul ăla mare, de hotel, de hală industrială, exact în zorii zilei, sau dacă n-au un Chihuahua sau un Shih Tzu, pe care l-au botezat Tyson, şi latră cît e ziua de lungă. În acest vacarm, în această pastă sonoră a Infernului, îţi aminteşti de vizita făcută la bunul tău prieten, într-un orăşel din Germania. Ăla-ţi povestea, aproape în şoaptă: acolo, dacă stai la bloc, nici apa la budă nu se trage noaptea, să nu deranjezi vecinii. Orele de linişte sînt sacrosancte. Doamne, ce vis! Aici, nu-i bai. Asta e.

Să zicem că ai un copil, un părinte, o rudă, un prieten drag, cu o anumită dizabilitate. Îşi duce viaţa într-un scaun cu rotile. E o persoană briliantă, a făcut, cu eforturi colosale, studii superioare, şi ar putea face lucruri importante pentru comunitate. Nu-şi poate găsi de lucru, pentru că, atunci cînd apare în scaunul cu rotile, toată lumea se schimbă la faţă şi spune că anunţul nu mai e valabil. Bun, nu trebuie să fim, cu toţii, brilianţi. Poţi să fii un om absolut normal, fără studii şi talente fabuloase, dar să fii imobilizat într-un scaun cu rotile, sau să ai o formă de dizabilitate care te dezavantajează, în raport cu ceilalţi. Există o sumedenie de servicii pe care le-ai putea aduce comunităţii. De la lucruri foarte mici – care, odată adunate, ar putea da lucruri mari – pînă la reducerea cheltuielilor publice sau la eficientizarea incredibilă a proceselor de muncă din instituţii. „Nu se poate.“ Omul e „handicapat“. Asta e, „nu se poate face nimic cu el, şi primeşte bani de la stat, din taxele pe care le plătesc eu.“ Brusc, îţi aminteşti de vizitele pe care le-ai făcut la vară-ta, în Danemarca. Te-a dus aia, de fiecare dată, peste tot. Ai văzut şi Suedia, şi Norvegia, şi Finlanda. Peste tot, persoane cu handicap angajate în cele mai surprinzătoare slujbe, ca şi cînd totul ar fi fost perfect firesc. Mă rog, acolo chiar era perfect firesc. În plus, peste tot, rampe şi instalaţii de acces. Ce lume incredibilă pe la ăia! Aici, nu-i bai. Asta e.

Să zicem că eşti parte a unui proces, în justiţie, cu unii care „au spate“. Ţi-au rîs în nas de nenumărate ori, şi ţi-au spus în faţă că n-ai nici o şansă, stai cuminte, în banca ta, „de sărac“. Faci hîrtii peste hîrtii, de ani buni, baţi la uşile instituţiilor, eşti plimbat de la un birou la altul, ţi se răspunde în doi peri, dacă ţi se răspunde. În mod normal, ar trebui să ceri socoteală. Plăteşti taxe şi impozite, ca toată lumea. Eşti un om care vrea să fie tratat civilizat. Pe deasupra, ai un copil. E un talent autentic la muzică. Îi plăteşti cu greu orele de pian. Profesoara ţi-a spus că, fără concursuri internaţionale şi pregătire avansată, copilul se va pierde, n-are nici o şansă. Iar ca tabloul „fericirii“ să fie complet, mama copilului e în spital, după un tratament greşit, în alt spital. Ai cerut, calm, explicaţii şi soluţii. Totul s-a pierdut într-o încîlceală în care nimeni nu şi-a asumat nimic, toţi au dat din colţ în colţ, pînă cînd, cuprins de lehamite şi depresie, ai cedat tu. Un prieten ţi-a recomandat, la alt spital, un medic sufletist care încearcă să dreagă ce-au stricat alţii. Te gîndeşti, deseori, cum e pe la alţii, cum există, măcar aparent, un respect elementar faţă de cetăţean. Aici, nu-i bai. Asta e.

A merge la vot înseamnă toate astea şi enorm mai mult decît atît. E ocazia de a te împăca, măcar temporar, cu propria conştiinţă, că-ţi faci datoria, exercitîndu-ţi un drept. Fie şi „doar“ simbolic, lucrul ăsta înseamnă foarte mult. 

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.