Ceauşescu, Corto Maltese şi Rahan

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Se dedică dlui Dodo Niţă, 
etalon românesc al bedefiliei 

Uneori se-ntîmplă că francezii mai au şi idei bune – spun asta cu simpatie şi cu ceva reproş. Personal, am convingerea – pe care cred că am mai şi scris-o pe-aici, cu ani în urmă, într-o poveste despre legenda lui Alain Delon în România – că Parisul (y compris la nivel politico-diplomatic) habar n-avea în 1990 de ce capital de simpatie se bucura Franţa printre români. Acest capital se adunase din varii surse: excelenţii profesori români de limbă franceză ai anilor interbelici... sau maşina Dacia/Renault... sau vizita lui De Gaulle din ’68... sau revistele Pif Gadget... sau, cum spuneam, ochii albaştri ai lui Delon...

Aşadar, uneori, francezii mai au şi idei bune, totuşi – cum ar fi aceea că, peste cîteva săptămîni (20 iunie – 22 iulie a.c.), Institutul Francez din Bucureşti organizează (la Sala Dalles) expoziţia „Pif, un erou al Epocii de Aur“. Ei, bravos! A trebuit să treacă două decenii pentru ca adevărul să iasă, în fine, la lumină! Pif chiar a fost un erou al Epocii Ceauşescu – şi, culmea, aceasta fără ca Pif sau Ceauşescu să fie conştienţi de situaţie! Contrar a ceea ce vă imaginaţi, Ceauşescu şi Pif le chien chiar aveau în comun cîteva lucruri: unul, că ambii lucrau pentru partidul comunist; doi, că ambii vorbeau româna ca pe-o limbă străină; şi, trei, destinele lor s-au suprapus suprarealist şi simultan asupra unei generaţii de tineri români din anii ’70 ai secolului trecut.

Ca unul care am colecţionat reviste Pif începînd cu ’77-’78, eram cu mult mai puternic impresionat de cele apărute la începutul anilor ’70 (pe care şi azi le consider a fi mai bune) decît de cele de la finele decadei. În plus, am avut în permanenţă o bănuială – pe care o voi dezvolta în cele ce urmează. Dragii mei (bedefili sau nu), aflaţi că am fost mereu convins – chiar şi la acea vîrstă, fragedă şi pură – că dacă Rahan şi Corto Maltese (doi dintre eroii revistei) s-ar fi întîlnit, prin absurd, pe o stradă (spun absurd pentru că Rahan trăia în epoca de piatră iar Corto Maltese la începutul secolului al XX-lea)... sau într-un luminiş din junglă... sau pe puntea unui vapor... sau pe vîrful unui zgîrie-nori..., ei bine, am fost mereu convins că, dacă aceşti eroi s-ar fi întîlnit vreodată, s-ar fi luat imediat la bătaie! Prea erau diferiţi: unul era blond (Rahan), celălalt brunet; unul fuma cigarillos (Corto), celălalt trăia foarte sportiv; unul era altruist şi pragmatic (Rahan), celălalt era un visător cam egoist (Corto). Deci, cum vă spuneam: mintea mea de copil a avut mereu intuiţia că, de s-ar fi întîlnit, respectivii s-ar fi luat la caft.

Şi iată că mai ieri providenţa mi-aduse în faţă şi dovada că mintea mea de copil nu se înşela deloc. Organizatorii expoziţiei de care vorbeam mai sus mi-au făcut onoarea de a mă invita să scriu şi eu cîteva rînduri pentru caietul-program. Căutînd în acest scop prin dosarele-mi de bedefil, numai ce dau peste un interviu cu Richard Medioni, redactor-şef al revistei Pif Gadget între 1971 şi 1973. Ce spune el se potriveşte perfect cu ce povesteşte şi Hugo Pratt (creatorul lui Corto Maltese) în memoriile sale: anume că între cei doi eroi – Rahan şi Corto – a fost mereu o concurenţă, implicită şi explicită. Mai exact, concurenţă era între toate personajele revistei – pentru că redacţia făcea din cînd în cînd sondaje printre cititori şi stabilea un clasament al celor mai populari eroi. Iar cînd spun cititori, a se înţelege că în acei ani ’70 erau efectiv milioane de partea revistei, din Nordul Africii pînă în Belgia şi din România pînă în Canada (în 1977, un număr din Pif în care „murea“ Rahan s-a tipărit în 1,5 milioane exemplare! – cîteva mii au ajuns şi pe la noi). Corto Maltese şi-a început aventurile în revista Pif din martie 1970 (numărul 58 al revistei) – pe cînd Rahan era deja în acele pagini din februarie 1969, de la primul număr în format nou. Dar problema era alta: Corto era un erou proiectat mai curînd pentru tineri decît pentru copii. Şi aşa se face că, în acei ani, Rahan ieşea invariabil mai bine decît Corto în referendumul periodic al cititorilor („propriul meu băiat îl prefera pe Rahan“ – povesteşte Pratt). În cele din urmă, în aprilie 1973, Hugo Pratt avea, de altfel, să se despartă de revista Pif – şi-şi va urma un drum aparte, benefic, prolific şi meritoriu.

Tot ce-am vrut să spun e că am făcut parte din acea generaţie de francofoni care-am început prin a ne place Rahan şi am crescut (mai) mari prin a ne place Corto Maltese. La şcoală nu ne întreba nimeni despre ei – şi cu toate astea vorbeam mult pe seama lor. Şi-n tot acest timp nu ţin minte ca vreunuia dintre noi să-i fi plăcut de Nicolae Ceauşescu – cel despre care, altfel, se vorbea din ce în ce mai mult în jurul nostru.

Adrian Cioroianu
este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche, 2011. 

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.