Cea mai adîncă enigmă a României postcomuniste!

Publicat în Dilema Veche nr. 359 din 30 decembrie 2010
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

În prag de An Nou – şi de nou deceniu – mă simt pregătit a ataca unul dintre cele mai dificile subiecte despre care am scris vreodată. Din 1998, de cînd colaborez la această revistă, în toate cele 482 de poveşti pe care le-am scris pînă acum, mi-am dorit să vină astă clipă. Şi iată-mă-s abordînd cel mai insondabil mister al istoriei noastre contemporane, ba chiar aş spune cea mai adîncă (veţi vedea de ce!) enigmă a zilelor noastre.  

Am simţit că nu pot intra în 2011 fără să spun ce cred pe această temă. Am fost oripilat, dezamăgit şi înfuriat văzînd, an de an, cum mulţi dintre colegii mei (intelectualii, universitarii, academicienii, Monica Tatoiu etc.) evită să se pronunţe pe acest subiect. De ce, dragii mei, aceste reţineri? De ce să nu clarificăm acest detaliu al vieţii noastre din ultimii 20 de ani? De ce această tăcere complice? – uite-aşa îmi vine să le strig tuturor. Enigmele revoluţiei din ’89, tainele mineriadelor, necunoscutele relaţiilor de azi dintre SUA şi China, culisele detronării Regelui Mihai (fix acum 63 de ani), morţile neelucidate – de la JFK la Mădălina Manole –, codul secret al Bibliei, calendarul aztec, misterele piramidelor, ba chiar şi enigmele vieţii extraterestre (de la abracadabrismele lui Oreste şi pînă la recent descoperita bacterie care papă arsenic şi apoi se scarpină indecent pe burtică), ei bine, aceste halucinante semne de întrebare pălesc în comparaţie cu cel pe care mă pregătesc să-l numesc! Pe scurt: tăiaţi-mă, rugaţi-mă, chinuiţi-mă, ciopîrţiţi-mă, presaţi-mă, ameninţaţi-mă, invitaţi-mă, imploraţi-mă, eu tot nu pot desluşi acele omniprezente afişe A4 pe care scrie Săpăm (sau executăm) puţuri la mică sau mare adîncime, apoi urmează eliptice detalii tehnice, apoi cîteva numere de mobil. Vreţi teoria conspiraţiei? O-aveţi aici! 

Nu ştiu dacă mai reţineţi cît de insidios s-au strecurat aceste afişe în viaţa noastră. Era cîndva, pe la începutul anilor ’90. Mai întîi au apărut pe lîngă pieţele de cartier, pe lîngă tîrguri şi autogări. S-au extins apoi rapid pe toată harta ţării, din Suceava pînă în Drobeta Turnu Severin şi din Satu Mare pînă în Constanţa. Astăzi, practic nu există un bulevard din Capitală – inclusiv cel cu sediile Universităţii sau cele cu sediile ambasadelor – pe care aceste afişe să lipsească. În 20 de ani, alte multe afişe au încercat să le facă faţă. Uneori, primăvara, mai apar pe aceiaşi stîlpi ceva afişe cu Stela & Arşinel; vara, mai vezi postere colorate cu manelişti bucălaţi; toamna, din doi în doi ani, vezi pe stîlpi efigia visătoare a lui G. Enescu; iarna, reapare Bănică Jr. Degeaba! Nici unul dintre aceste afişe nu le rezistă inconturnabilelor foi alb-negru pe care scrie atît: Săpăm (ori executăm) puţuri la mică sau mare adîncime... plus detaliile... plus numerele de celular... 

M-am folosit de cunoştinţele mele, întrebîndu-i pe rînd şi discret, atunci cînd i-am întîlnit – pe Bush Jr., pe Putin, pe Condoleezza Rice, pe regele Spaniei, pe regele Suediei, ba parcă şi pe preşedintele Norvegiei, plus alţi şi alţi lideri ai lumii –, despre cum văd ei această persistentă prezenţă pe toate străzile mai acătări ale României. Nu m-au luminat. Sursele mele din SRI, din SIE, din CIA, din FBI, din FSB, din Mossad ş.cl. mi-au dat diferite ipoteze, fără să cadă de acord între ele. Ei înşişi au rămas intrigaţi, neputînd să pătrundă logica după care astfel de afişe apar pe Calea Victoriei sau pe Bdul. Kiseleff din Bucureşti, unde este puţin probabil ca cineva să sape puţuri de apă în viitorii 100 de ani. Unii spuneau: e clar un cod între spioni ai unor puteri străine, e practic imposibil de spart, ar însemna să analizezi toţii stîlpii din mediul urban. Unii ziceau: e clar o reţea de prostituţie ramificată în R. Moldova, Serbia şi Ucraina, iar puţurile-s aici doar o metaforă. Alţii mă asigurau: e clar o firmă de recuperatori, execuţiile şi săpările sînt un apropo.  Alţii şopteau: e clar vorba despre firme ale lui Adriean Videanu (pe partea dreaptă a străzilor), opuse unor firme ale lui Adrian Năstase (pe trotuarul din stînga al aceloraşi artere). Un agent britanic din MI5 mi-a sugerat că unele apeluri – dacă ştii care număr! – ar duce fix la ben Laden. O minionă agentă chinezoaică mi-a spus că la alte numere – problema e: care? – ar putea răspunde chiar Dalai Lama. Bref: cei mai puternici oameni ai planetei şi cei mai tari decriptologi se dau bătuţi. 

Din modesta mea poziţie de observator incapabil să priceapă nu am decît o întrebare – dar nu mai înainte de a vă spune La mulţi ani! –, pe care v-o pun şi dvs.: bun-bun, şi unde-s rezultatele acestor afişe? Unde-s puţurile astea? La cît de omniprezent a fost în ultimii 20 de ani acest clişeu A4, România ar trebui să fie toată o groapă. 

Sau chiar este?

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte a sa este Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010. El scrie pe blogul Geopolitikon.

pe tera cristalelor gigantice din mexic este frumoasa dar mortala jpg
Peștera Cristalelor Gigantice din Mexic este Frumoasă, dar Mortală
Gipsul: De la materie primă pentru construcții uscate la cristale gigantice în peștera Naica.
1  Irina Rimes x Roman Tolici x IQOS jpg
Irina Rimes x Roman Tolici – cea mai nouă colaborare a brandului IQOS
A fost prezentată într-un eveniment care a redefinit ideea de spectacol polisenzorial. Curios?
de ce sa alegi o rochie din in pentru evenimentele de vara jpg
De ce să alegi o rochie din in pentru evenimentele de vară
Vara aduce cu ea nu doar zile mai lungi și soare blând, ci și invitații la evenimente speciale – nunți în aer liber, botezuri intime, seri de vară care merită celebrate. În toate aceste contexte, alegerea unei ținute devine mai mult decât o simplă decizie de stil.
featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.

Parteneri

panica la bordul unui avion, foto Shutterstock jpg
Ce spune știința despre miracolul 11A. Experții indică locurile din avion care îți pot salva viața în caz de prăbușire
Locul 11A, care a dat singurul supraviețuitor al catastrofei aviatice din India, a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte din ultimele zile. Viswashkumar Ramesh a reușit să scape cu viață din avionul prăbușit, în timp ce toți ceilalți pasageri au murit.
GtWDMQmXsAArIwx jpeg
Iranul a atacat Israelul cu rachete balistice. Explozii masive în Ierusalim și Tel Aviv. Au fost vizate centre militare și baze aeriene
Iranul a lansat un al patrulea val de rachete împotriva Israelului sâmbătă dimineață devreme, declanșând sirenele de alarmă aeriană în mai multe zone ale țării, au raportat Forțele de apărare israeliene. Cel puțin trei persoane au fost ucise în Israel și peste 40 au fost rănite.
soare plaja pixabay jpg
Prognoza meteo sâmbătă, 14 iunie. Vreme instabilă: temperaturi între 22 şi 29 de grade, dar şi ploi de scurte
Sâmbătă, 14 iunie, vremea aduce instabilitate atmosferică în mai multe regiuni ale țării, cu ploi de vară, descărcări electrice și temperaturi apropiate de normalul perioadei.
romania u19 fb frf jpg
Battle of the Milvian Bridge by Giulio Romano, 1520 24 jpg
Viziunea care a schimbat destinul omenirii. A transformat o credință prigonită într-o religie care avea să scrie istorie
O bătălie dată acum mai bine de 1700 de ani, aparent banală, a schimbat complet istoria umanității. Victoria unui pretedent la tronul imperial roman a transformat creștinismul dintr-o religie persecutată într-o credință care s-a răspândit pe tot globul și a schimbat definitiv mersul lumii.
Regele Mihai (© Wikimedia Commons)
Ce servea regele Mihai al României întotdeauna la cină. Era preparatul lui preferat: delicios, sănătos și considerat „spaima” bătrâneții
Regele Mihai al României avea un preparat la cină care i-a devenit atât de drag încât Regina Margareta l-a numit chiar „chestia aia verde”: pasta con pesto – paste cu sos de busuioc, muguri de pin, usturoi, ulei de măsline și parmezan – o alegere sănătoasă, delicioasă și vegetariană
club world cup2025 terikon jpg
ronaldinho emil boc gsp webp
image png
Culorile pe care trebuie să le porți în luna iunie pentru a atrage bogăția și abundența, conform feng-shui
Feng Shui este o practică străveche provenită din China, menită să creeze armonie între oameni și spațiile pe care le ocupă.