Care ne-or lumina anii? – Ruşii? Sau americanii?

Publicat în Dilema Veche nr. 526 din 13-19 martie 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Ca de obicei în ultimii ani – de la un scandal petrecut în scara blocului, pînă la marile evenimente internaţionale –, orice fapt care se abate peste noi ne găseşte profund divizaţi. Unii văd chestia asta ca pe un mare cîştig. Cică ar fi învins şi aici democraţia la oraşe şi sate, lămurindu-ne, în sfîrşit, că e bine să avem opinii diferite; făcîndu-ne să înţelegem că ar fi un semn de sănătate să scăpăm de obsesia consesului comunist. Deci nu mai sîntem strîns uniţi în jurul unei idei, aşa cum i-ar plăcea legendarului Neo de la Ape. Gîndim, fiecare, cu capul personal, iar ăsta e un lucru foarte bun. Alţii ar spune că, dimpotrivă, nu e bine aşa. Gălăgia asta în care se aude părerea fiecăruia o să ne ducă la sapă de lemn, pînă cînd o să fim complet năuci, iar cineva o să profite şi o să ne bage pumnul în gură.  

Pe scurt, treaba stă cam aşa. Unii spun că e vai de mama noastră dacă nu scăpăm definitiv şi foarte clar din gheara ruşilor. Alţii zic, ceva mai nuanţat, că nu se poate trăi în partea asta de lume fără să ai o relaţie decentă cu Moscova. Ce-o fi în nuanţa asta, nimeni nu ştie. O fi o caldă nostalgie, o fi o viziune pragmatică şi sănătoasă? Nu trece nici o zi fără să vorbim în fel şi chip despre treaba asta. S-au scurs aproape 25 de ani de la Revoluţie. E drept, nu mai colecţionăm pungi de plastic, găsim săpunul Fa la chioşcul de la colţ şi putem să ne cumpărăm oricînd o pereche de blugi. Dar aşteptarea americanilor încă nu s-a terminat pentru unii dintre noi. Nişte rachete pe la Deveselu şi o ceţoasă bază militară pe la Kogălniceanu sînt departe de a fi ce ne-am visat. Adică, mulţi militari americani în uniforme, ca-n filme, întorcînd capul după fabuloasele noastre femei, mestecînd gumă şi vîjîindu-se toată ziua cu jeep-urile, de la Cluj la Mizil şi de la Dorohoi la Timişoara. Există compatrioţi, nu puţini, care încă mai cred că asta ar fi victoria Revoluţiei din decembrie, că asta ar fi scăparea noastră de comunism. Cum ar veni, dacă nu se cădelniţează cu fum de eşapament de la jeep, fantoma lui Nea Nicu încă mai bîntuie voioasă prin minţile noastre. Vorba lui Moromete: „E şi ăsta un punct de vedere…“ Şi, ca orice punct de vedere, merită să fie respectat, dincolo de orice ironie.

Există însă şi compatrioţi care spun că astea sînt chestii depăşite, naivităţi de-ale semialfabetizaţilor într-ale democraţiei contemporane. După dumnealor, Marea Lume Rusă e mai sigură decît descoperirile lui Galileo şi Newton. Nu se poate ieşi din sfera asta de influenţă, decît dacă ar avea loc o nouă separare a continentelor, iar procesul ăsta ne-ar purta în larg şi ne-ar plasa pe undeva, pe lîngă Hawaii. Atunci, da. Ar fi altă treabă. Deşi nici atunci n-ar fi foarte sigur. Dar am putea emite alte pretenţii. Pînă atunci, există ceva insondabil în intimitatea fibrei noastre, un abis care ne leagă de ruşi într-un fel mult mai profund decît am vrea noi să credem. Hăurile Marelui Suflet Rus au corespondenţe ascunse şi prin crevasele eternelor noastre întrebări despre sensul vieţii. Un fir dintr-un aliaj indestructibil ne leagă pentru eternitate de Marele Nostru Vecin. „Ucraina nu contează. E tot o Rusie. Sau e altceva, ce nu putem înţelege noi, pe-aici. Să nu ne grăbim cu judecata şi cu acuzarea ruşilor că au intrat în altă ţară. Nu e chiar aşa. Da, Putin poate fi o eroare a istoriei, dar Marea Rusie, în dimensiunea ei de ocean, depăşeşte suveran această picătură. Rusia e eternă şi inevitabilă.“

Obama e subiect de banc. E văzut, mai degrabă, ca un star media, şi nu ca un preşedinte american. Pentru unii dintre compatrioţii noştri, Obama nu are suficient „sînge în instalaţie“. Nu e… „băiat!“ E prea moale şi textier. Putin, în schimb, e cool. Ştie ce vrea. Stă bine şi cu „instalaţia“. Are privirea aia de stăpîn şi nu stă la vorbe. „Ăla preşedinte, frate! Băiat! Ăla nu se joacă. Face ordine urgent. Cu ăla nu merge c-o fi şi-o păţi.“ Înainte de a avea orice reacţie faţă de ce se întîmplă la noi, aici, mulţi compatrioţi sînt mari cunoscători ai celor două puteri. Ţara în care trăiesc e mult prea mică pentru anvergura viziunii lor mondiale. „Noi nu contăm, domnule!“ Într-o continuă oscilaţie de dimensiuni suprarealiste, trecem de la patriotismul patologic la negarea şi aneantizarea propriei identităţi, care e subiectul cel mai dezbătut şi cel mai puţin practicat în vreun fel. După care, în cîteva secunde, se schimbă tot universul. „Obama e un tip care nu mai poate păcăli lumea. Finanţa iudeo-masonică îl manipulează şi îl împinge spre colonialism contemporan. Putin e o reîncarnare a lui Hitler. Un dement care porneşte, fără probleme, un război mondial.“ Amestecul de nostalgii profunde, de frustrări dureroase, de complexe erozive, se varsă într-un delir continuu în care doar „alţii“, „ălălalt“, „ei“ sînt un subiect.

Exact în măsura în care batjocorim orice formă a spaţiului public – pentru că îl desconsiderăm, socotindu-l al nimănui –, în aceeaşi măsură proiectăm în afară tot ceea ce facem şi gîndim. În locul instinctului de conservare, de a ne identifica propriul interes, ne organizăm minuţios în tabere şi ne plasăm de o parte sau de alta a baricadei unui subiect. Chibiţatul, marea noastră distracţie, e superspectacolul cotidian de la noi. Unii o facem asumat, uneori chiar cu o oarecare nelinişte şi cu o oarecare jenă. Alţii plonjează cu zgomot în balta asta şi stropesc la zeci de metri în jur. Toţi, fără cea mai mică teamă de ridicol. Peisajul e ameţitor. O lume dată cu nămol, ieşită la soare, la marginea bălţii. 

„Şi ce, adică? Ce vrei să zici cu astea? Că să nu mai vorbim? N-are voie omul nici să mai vorbească?“ Ba da. Singura problemă e că uităm, de fiecare dată, faptul că, dincolo de consens sau de contradicţie în dezbatere, există şi interesul comun.  

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Din istoria cozonacului: de la pufosul din „La Medeleni“ la economicosul comuniștilor, copt pe ambalajele de la unt
Unul dintre cele mai iubite deserturi, care împletește religia cu laicul, tradiția cu inovația și care mereu are miros de copilărie, este cozonacul. „Weekend Adevărul“ vă conduce în câteva puncte-cheie ale istoriei acestei prăjituri.
image
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic nutriționist
Medicii subliniază că, pentru a îmbunătăți sănătatea și starea de bine, este crucial să înțelegem cum să bem corect apă în timpul zilei pentru a ne asigura că organismul primește hidratarea necesară
image
Ceapa verde și beneficiile ei pentru sănătate. Ce persoane trebuie să fie precaute cu consumul acesteia
Ceapa verde este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în sezonul de primăvară. Puțini știu însă că, pe lângă gustul pe care îl are, leguma oferă și beneficii importante pentru sănătate

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.