Busuioc, Matrix, "Cenuşăreasa" şi "Cîntarea României"

Publicat în Dilema Veche nr. 408 din 8-14 decembrie 2011
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Ca şi cum nimic altceva important nu s-ar mai întîmpla la noi sau aiurea, emisiunile de ştiri din ultimele luni ne-au adus la cunoştinţă, cu o oarecare frecvenţă, faptele artistice ale unor tineri români ce participă pe la diferite concursuri TV de amatori din Europa – concursuri pe care, spre lauda lor, uneori le şi cîştigă.

Deschizător de drumuri în domeniu pare a fi fost dl Costel Busuioc – plecat în Spania ca zidar şi revenit de acolo ca laureat al unui concurs TV în care a cîntat, cu candoarea unui amator, arii celebre. Ulterior, dl Busuioc a primit o bursă din partea unei fundaţii private româneşti, a scos un disc, a susţinut poate şi ceva concerte loco – după care roata morii timpului s-a-nvîrtit, alţi amatori au cîştigat alte ediţii ale concursului respectiv din Spania şi alţi români au ocupat prim-planul TV, evidenţiindu-se la alte show-uri de gen. În Anglia, anul acesta, un tînăr venit din România a atras atenţia performînd ceva mişcări halucinogenice de tip Matrix – şi, chiar dacă britonii nu i-au dat un premiu (ci doar aplauze şi încurajări), măcar a devenit, şi el, subiect de ştiri TV la Bucureşti. Mai recent, în Italia, un tînăr amator preadolescent a cîştigat un alt tele-concurs (şi a mai şi făcut-o pe prezentatoarea italiancă a show-ului să-şi înnoade limba-n gură pronunţîndu-i dificilul nume românesc). Bravo tuturor – dar poate că e cazul să revenim cu picioarele pe pămînt şi să reamintim cîteva adevăruri simple.

În primul rînd: aceste concursuri nu valorează mai mult decît ceea ce sînt, adică nişte competiţii de amatori desfăşurate în regatul devorator al industriei de divertisment TV, afacere al cărei singur scop e producerea unor vedete de-o zi (sau de-o săptămînă). După care vin o altă emisiune, altă vedetă, altă săptămînă. Singura logică a show-ului e incontinenţa sa. De exemplu, ultima ştire despre Busuioc nu e un concert – ci că ar fi fost bătut, prin Timişoara.

În al doilea rînd, Busuioc, Matrix & Comp., dacă nu se vor pregăti profesional şi mental spre a deveni realmente profesionişti, doar vor îngroşa rîndul victimelor sigure ale acestor media vedetofage ce proliferează peste tot. Unii se vor întreba „de ce statul român nu face mai mult“ pentru aceşti oameni. Întrebarea e greşită. Cel dator să facă ceva pentru Busuioc e Busuioc însuşi: adică, să-şi împlinească educaţia muzicală – pentru că altfel, cu tot talentul nativ pe care un om îl are, şansele unei reuşite profesioniste sînt, în cel mai bun caz, de 1 la 100.000. Cît priveşte statul român, el e dator să aibă grijă de artiştii din teatrele şi operele sale şi, mai ales, de copiii şi tinerii talentaţi din liceele şi conservatoarele ţării. Atît – dar oricum pare prea mult.

În al treilea rînd, cred că e foarte important ca tinerii să înţeleagă faptul că „Cenuşăreasa“ e un basm frumos, dar şansele de a retrăi avatarurile acesteia-s minime. Asemenea iluzie – că poţi fi un nimeni la începutul serii şi te trezeşti vedetă dimineaţa, în urma unei emisiuni TV – e doar o şubredă tentativă de-a găsi o scurtătură pe un drum care, inevitabil, e lung, greu şi cere o educaţie anume. În regatul YouTube, Busuioc & Matrix ş.cl. vor face un oarece rating; pe Facebook-ul lor vor strînge poate mii de prieteni. Dar sînt sceptic că vor putea trăi din asta.

Şi, în fine, mai întrevăd aici un aspect: toate aceste spectacole-concurs de amatori (Britanicii au talent, American Idol, variantele lor de la noi etc.) nu-s decît varianta modernă, dezideologizată, tehnologizată şi mai colorată a „Cîntării României“ de altădată. În vara lui 1976, regimul Ceauşescu (prin aşa-numitul Consiliu al Culturii şi Educaţiei Socialiste – creat în urma tezelor din iulie ’71) a dat startul primei ediţii a „Cîntării României“, un spectacol mamut în care se îmbîrligau amatorii şi profesioniştii, cultura nouă şi cultura clasică, cîntăreţii la taragot din CAP-uri, sopranele de la Opera Naţională, folkiştii din uzine, pictorii şi fotografii de prin şcoli, brigăzile vesele de prin facultăţi, actorii din teatrele naţionale, epigramiştii de prin sindicate etc. Zeci de mii de amatori au gustat atunci luminile rampei, s-au organizat mii de spectacole, s-au distribuit zeci de mii de premii şi diplome etc. E greu de spus ce profit a adus culturii naţionale acel haloimăs artistic. Ca şi vedetele de-o seară de azi, fiecare laureat de atunci a avut minutul lui de glorie. Spre deosebire de vedetele de azi, laureaţii de prin sindicate măcar aveau un loc de muncă, unde-şi cîştigau de bine, de rău o pîine.

În rest, ca şi în cazul „Cîntării României“, drumul de la Românii au talent pînă la adevărata artă e luuuuuuung şi el cere, în continuare, 1% talent sau inspiraţie şi 99% educaţie, consecvenţă şi (cu TV sau fără) muncă.

Adrian Cioroianu
este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche Publishing, 2011. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.