Britonilor, să vă trăiască Regina!

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

În noaptea de 5/6 februarie 1952, regele George al VI-lea al Marii Britanii înceta din viaţă mai curînd neaşteptat, dat fiind că era încă un monarh tînăr – doar ce împlinise 56 de ani (pentru cei familiarizaţi mai mult cu Premiile Oscar decît cu istoria monarhiilor europene: acest George al VI-lea, de care vorbesc, e regele bîlbîit şi yet fermecător din mult-premiatul relativ recent film The King’s Speech). Fiica cea mare a regelui, Elisabeta (alintată în familie Lilibeth), se afla atunci, în acel februarie ’52, în drum spre Australia, într-un turneu care-o purta prin colonii pe-atunci britanice. La aflarea tristei veşti, Lilibeth s-a întors la Londra – şi a devenit Regina Elisabeta a II-a.

Au trecut 60 de ani. Recent, britonii au aniversat jubileul de diamant al reginei lor (jubileul de aur a fost serbat în 2002). Mi se pare a fi unul dintr-acele momente în care chiar şi cel mai înfocat republican – fie el român, sau francez, sau american, sau ce vreţi – nu poate nega evidenţa: monarhiile de calitate au, totuşi, nu numai valoarea, ci şi farmecul lor.

Deseori spunem că fiecare popor are conducătorii pe care-i merită. E doar parţial adevărat: mai corect ar fi să acceptăm că fiecare popor îşi creează propriii lideri. Regina Elisabeta a II-a e elementul de stabilitate al unei Britanii care, altfel, în şase decenii, s-a schimbat profund. Commonwealth-ul britanic nu mai arată azi ca în ’52. Televiziunea de stat, BBC Radio şi ziarul The Times nu mai domină informativ căminele britanicilor. În acele cămine, azi, sînt mai multe mame care-şi cresc singure copiii decît erau în 1952 – cu menţiunea că acum aceste mame se numesc „familii monoparentale“, pe cînd atunci erau „văduve de război“. Bărbaţii din aceste cămine, cîţi or fi ei, nu mai fumează pipă în proporţia în care se fuma în anii ’50 – ba încă şi de băut se bea mai puţin ca altădată, din moment ce vestite pub-uri britanice trag obloanele, iar cei ce apreciază pe mai departe berea caldă, scotch-ul sau ginul le cumpără azi de la hipermarket (un concept care nu exista în 1952) şi le consumă acasă, în faţa televizorului.

În anul în care Lilibeth ajungea regină, vedetele pop ale tinerilor britanici se numeau Stargazers, Vera Lynn sau Doris Day – iar pozele lor, alb-negru, erau timid lipite în albume. Au trecut anii, s-a schimbat moda: în anii ’60 au urmat Beatles-ii (e suficient). În anii ’70 au explodat revistele ale căror pagini din mijloc formau un poster color tocmai bun de lipit pe perete: cu Freddy Mercury & Queen, cu Elton John, ABBA (cu suedezele lor cu tot) sau Leo Sayer. Iar mai apoi, la începutul anilor ’80, cînd Charles & Diana tocmai se căsătoriseră şi apăruse zvonul – probabil KGB-ist – că regina s-ar putea retrage (avea deja 30 de ani de domnie) pentru a lăsa locul fiului, prin videoclipuri se lăfăiau Duran Duran, Eurythmics sau Depeche Mode. Majoritatea acestora s-au pensionat (care mai sînt în viaţă!) şi doar Rod Stewart şi Rolling Stones au mai ţinut, cît de cît, pasul cu regina – dar numai pe ultimii 40 de ani. Regina merge mai departe: a lăsat în urmă epoca radioului şi probabil că o va îngropa şi pe cea a mp3-ului.

În ciuda aparenţelor, regina britonilor n-a avut domnie lină. Cine şi-o închipuie stînd la taclale toată ziua, în aşteptarea ceaiului de la five o’clock – din moment ce are un premier ce conduce în numele ei (pînă acum, de la Churchill la Cameron, regina a schimbat 13 prim-miniştri) – e wrong rău. Regina Elisabeta a avut dealuri şi văi (ups and downs, pe graiul ei) în toţi aceşti ani, crescînd în popularitate (cum s-a întîmplat la începutul anilor ’60 sau în anii din urmă) sau, dimpotrivă, scăzînd (în ultimii ani ’70 sau în ultimii ani ’90, după moartea lui Lady Di). Uneori a fost simpatizată cu surplus, alteori a fost caricaturizată la extrem. La mijlocul anilor ’90, ajungeam în Québec-ul canadian tocmai pe cînd francofonii locului pregăteau un referendum pentru independenţă iară tinerii colegi québecois mi se lăudau zgîriind ostentativ profilul reginei de pe moneda canadiană de 2 dolari. A trecut şi asta. Canada e la locul ei, Australia tot acolo, iar profilul reginei e pe toate monedele, mai mult sau mai puţin zgîriate. Azi, acum, în timp ce dvs. citiţi aici, un popular lider scoţian pregăteşte un referendum pentru ieşirea Scoţiei din Marea Britanie. Vom vedea. Eu, totuşi, pariez pe regină.

Popoarele şi ţările, cu atît mai mult în epoca accelerată a incertitudinii în care trăim, au nevoie de simboluri. Pentru britoni, această regină, de 60 de ani, asta face: dă sentimentul continuităţii; simbolizează stabilitatea ce trece dincolo de mode, de crize sau de mofturi. Drept care închei, admirativ şi uşor gelos: britonilor, să vă trăiască Regina, faceţi-o mîndră de voi şi mîndriţi-vă cu ea! 

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche, 2011.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cum să vă actualizați acronimele învechite pentru a ține pasul cu generația Z. Ce înseamnă DIFTP
Fie că ne facem conturi pe platforme de socializare, inclusiv pe TikTok, unde urmărim tot ce este nou, fie că încercăm să fim la curent cu ultimele tendințe în materie de modă, muzică, filme, mulți dintre noi încercăm să facem tot posibilul pentru a rămâne „în pas cu copiii”.
image
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Documente secrete, care abia acum au fost dezvăluite, au stabilit ce oraș va fi primul care va fi aruncat în uitare în cazul unui război nuclear.
image
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.