Britonilor, să vă trăiască Regina!

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

În noaptea de 5/6 februarie 1952, regele George al VI-lea al Marii Britanii înceta din viaţă mai curînd neaşteptat, dat fiind că era încă un monarh tînăr – doar ce împlinise 56 de ani (pentru cei familiarizaţi mai mult cu Premiile Oscar decît cu istoria monarhiilor europene: acest George al VI-lea, de care vorbesc, e regele bîlbîit şi yet fermecător din mult-premiatul relativ recent film The King’s Speech). Fiica cea mare a regelui, Elisabeta (alintată în familie Lilibeth), se afla atunci, în acel februarie ’52, în drum spre Australia, într-un turneu care-o purta prin colonii pe-atunci britanice. La aflarea tristei veşti, Lilibeth s-a întors la Londra – şi a devenit Regina Elisabeta a II-a.

Au trecut 60 de ani. Recent, britonii au aniversat jubileul de diamant al reginei lor (jubileul de aur a fost serbat în 2002). Mi se pare a fi unul dintr-acele momente în care chiar şi cel mai înfocat republican – fie el român, sau francez, sau american, sau ce vreţi – nu poate nega evidenţa: monarhiile de calitate au, totuşi, nu numai valoarea, ci şi farmecul lor.

Deseori spunem că fiecare popor are conducătorii pe care-i merită. E doar parţial adevărat: mai corect ar fi să acceptăm că fiecare popor îşi creează propriii lideri. Regina Elisabeta a II-a e elementul de stabilitate al unei Britanii care, altfel, în şase decenii, s-a schimbat profund. Commonwealth-ul britanic nu mai arată azi ca în ’52. Televiziunea de stat, BBC Radio şi ziarul The Times nu mai domină informativ căminele britanicilor. În acele cămine, azi, sînt mai multe mame care-şi cresc singure copiii decît erau în 1952 – cu menţiunea că acum aceste mame se numesc „familii monoparentale“, pe cînd atunci erau „văduve de război“. Bărbaţii din aceste cămine, cîţi or fi ei, nu mai fumează pipă în proporţia în care se fuma în anii ’50 – ba încă şi de băut se bea mai puţin ca altădată, din moment ce vestite pub-uri britanice trag obloanele, iar cei ce apreciază pe mai departe berea caldă, scotch-ul sau ginul le cumpără azi de la hipermarket (un concept care nu exista în 1952) şi le consumă acasă, în faţa televizorului.

În anul în care Lilibeth ajungea regină, vedetele pop ale tinerilor britanici se numeau Stargazers, Vera Lynn sau Doris Day – iar pozele lor, alb-negru, erau timid lipite în albume. Au trecut anii, s-a schimbat moda: în anii ’60 au urmat Beatles-ii (e suficient). În anii ’70 au explodat revistele ale căror pagini din mijloc formau un poster color tocmai bun de lipit pe perete: cu Freddy Mercury & Queen, cu Elton John, ABBA (cu suedezele lor cu tot) sau Leo Sayer. Iar mai apoi, la începutul anilor ’80, cînd Charles & Diana tocmai se căsătoriseră şi apăruse zvonul – probabil KGB-ist – că regina s-ar putea retrage (avea deja 30 de ani de domnie) pentru a lăsa locul fiului, prin videoclipuri se lăfăiau Duran Duran, Eurythmics sau Depeche Mode. Majoritatea acestora s-au pensionat (care mai sînt în viaţă!) şi doar Rod Stewart şi Rolling Stones au mai ţinut, cît de cît, pasul cu regina – dar numai pe ultimii 40 de ani. Regina merge mai departe: a lăsat în urmă epoca radioului şi probabil că o va îngropa şi pe cea a mp3-ului.

În ciuda aparenţelor, regina britonilor n-a avut domnie lină. Cine şi-o închipuie stînd la taclale toată ziua, în aşteptarea ceaiului de la five o’clock – din moment ce are un premier ce conduce în numele ei (pînă acum, de la Churchill la Cameron, regina a schimbat 13 prim-miniştri) – e wrong rău. Regina Elisabeta a avut dealuri şi văi (ups and downs, pe graiul ei) în toţi aceşti ani, crescînd în popularitate (cum s-a întîmplat la începutul anilor ’60 sau în anii din urmă) sau, dimpotrivă, scăzînd (în ultimii ani ’70 sau în ultimii ani ’90, după moartea lui Lady Di). Uneori a fost simpatizată cu surplus, alteori a fost caricaturizată la extrem. La mijlocul anilor ’90, ajungeam în Québec-ul canadian tocmai pe cînd francofonii locului pregăteau un referendum pentru independenţă iară tinerii colegi québecois mi se lăudau zgîriind ostentativ profilul reginei de pe moneda canadiană de 2 dolari. A trecut şi asta. Canada e la locul ei, Australia tot acolo, iar profilul reginei e pe toate monedele, mai mult sau mai puţin zgîriate. Azi, acum, în timp ce dvs. citiţi aici, un popular lider scoţian pregăteşte un referendum pentru ieşirea Scoţiei din Marea Britanie. Vom vedea. Eu, totuşi, pariez pe regină.

Popoarele şi ţările, cu atît mai mult în epoca accelerată a incertitudinii în care trăim, au nevoie de simboluri. Pentru britoni, această regină, de 60 de ani, asta face: dă sentimentul continuităţii; simbolizează stabilitatea ce trece dincolo de mode, de crize sau de mofturi. Drept care închei, admirativ şi uşor gelos: britonilor, să vă trăiască Regina, faceţi-o mîndră de voi şi mîndriţi-vă cu ea! 

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche, 2011.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Vânt puternic FOTO Shutterstock
Vremea sâmbătă, 23 noiembrie: Județele care intră sub cod galben de vânt și viscol
Un nou Cod galben de intensificări ale vântului și viscol intră în vigoare sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 10, când expiră precedenta atenționare meteorologică emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
pep guardiola facebook jpeg
istock vot votare jpg
Prezidențiale 2024. Câți români au votat deja în Diaspora, pe țări. Campania electorală s-a încheiat
âmbătă, la ora 7:00, s-a încheiat oficial campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România. Conform legislației, aceasta se desfășoară pe o perioadă de 30 de zile și se
12635650 jpg
Sfaturile „omului cu fierăstrăul” pentru Elon Musk și departamentul său al eficienței guvernamentale
Președintele Argentinei, Javier Milei, și-a petrecut joia trecută la Mar-a-Lago interacționând cu legiuitorii americani, făcând selfie-uri și intrând în istorie, fiind primul lider străin care s-a întâlnit cu președintele ales Donald Trump după victoria sa decisivă în alegeri.
elon musk colaj gettypixabay jpg
Averea lui Elon Musk atinge un nou record, după victoria lui Trump în alegeri
Numeroasele afaceri ale lui Elon Musk au crescut spectaculos, după victoria în alegeri a lui Donald Trump.
femeie frig pexels andrea piacquadio 783222 jpg
Alimentele care ne „încing” corpul iarna. Dacă le consumăm, nu o să ne fie deloc frig
După cum putem observa cu toții, temperaturile din ultimul timp au scăzut simțitor, iar pe măsură ce ne apropiem de începutul iernii, vremea se va răci și mai mult.
Scott Bessent  FOTO FB Scott Bessent jpg
Donald Trump l-a desemnat pe secretarul Trezoreriei SUA. Politica financiară promisă de Scott Bessent
Donald Trump l-a numit vineri pe Scott Bessent, fondatorul companiei de investiţii Key Square Group şi promotor ardent al unui control politic asupra Rezervei Federale (Fed), în funcţia de secretar al Trezoreriei, potrivit presei americane.
vladimir putin gettyimages jpg
Putin spune că Rusia va continua să testeze noi rachete în luptă: „Avem un stoc gata de utilizare”
Președintele Vladimir Putin spune că Rusia va continua să testeze noua sa rachetă hipersonică Oreshnik în luptă și că are un stoc gata de utilizare.
gica hagi facebook jpeg
Gheorghe Hagi, dezamăgit: „Cea mai proastă repriză”
Farul a suferit o înfrângere, acasă, în Superliga României.