Box populi, box Dei

Publicat în Dilema Veche nr. 610 din 22-28 octombrie 2015
Box populi, box Dei jpeg

Un trecător: „Nu ştiu, nu răspund“. 

Un pesimist logoreic: „Europa de Est e un loc pe care nimeni n-o să-l civilizeze, niciodată. E un spaţiu rămas în urmă, la un moment dat, şi n-o să mai prindă restul continentului, în vecii vecilor. Oamenii sînt săraci, needucaţi, superstiţioşi, leneşi, gata oricînd să înşele şi să trădeze. E un loc unde niciodată nu e linişte, pentru că mereu au cîte ceva de împărţit. Tot ce s-a-ncercat acolo a ieşit prost. Oricît s-ar da cehii şi polonezii drept vesticii esticilor, chiar dacă pe la ei e mai bine, o să vezi aceeaşi precaritate, mai bine ascunsă, aceeaşi teamă în ochii oamenilor, obsesia că nimic n-o să meargă, nimic nu ţine pînă la urmă. Mai încolo, e jalea goală-goluţă. Ungurii, cu neliniştea lor istorică, pe care n-ar fi potolit-o nici meteoritul stingerii dinozaurilor. Slovenii, scăpaţi ca prin minune din lumea aia şi tăcînd chitic, la periferia aproape sigură a Vestului. Croaţi orgolioşi şi iritaţi, albanezi bătăuşi, mereu puşi pe harţă, bosniaci care nu-şi revin niciodată şi habar n-au ce sînt şi ce vor, muntenegreni şi macedoneni care cred şi acum că

e un costum elegant din lumea civilizată, sîrbi care mocnesc de cînd se ştiu într-o eternă nemulţumire că se putea şi altfel, români săraci, nefericiţi, cam trădători, dar mereu cu coada pe sus, că ei sînt buricul pămîntului, slovaci şleampeţi pierduţi între lumi, moldoveni adormiţi în bordeie, bulgari – ce să zici despre bulgari, altceva decît… vai de capul lor! –, ucraineni şi ruşi rătăciţi în oceanele de vodcă ale fantasmelor, o lume etern nemulţumită, irascibilă, primitoare doar ca să aibă ce bîrfi după aia, o groapă a corupţiei de toate felurile şi un loc de unde răzbat doar pretenţii, dar, cînd e vorba de făcut ceva, toată lumea dispare şi zice că are o treabă.“ 

Un fost miliţian: „Nu văd, nu aud, nu vorbesc“. 

Un optimist concis: „Europa de Est e un spaţiu care a rămas frumos şi viu, deşi mereu a fost terenul de joacă sadică şi iresponsabilă a marilor puteri ale continentului. La cît jaf şi nedreptate au produs

turcii şi mereu nepotolitul Leviathan rusesc, mare minune că popoarele astea estice încă se mai găsesc pe-aici. Sînt locuri de o frumuseţe rară, cu oameni cumsecade, veseli şi petrecăreţi, care fac haz de necaz şi încearcă să meargă mai departe.“ 

Un englez fumat: „Europa de Est e locul de unde au plecat Dracula la Hollywood, Mihaela Rădulescu la Monte Carlo şi Dan Petrescu la Chelsea“. 

Un rus beat: „Europa de Est e locul unde am făcut eu armata“. 

Un pensionar din autobuzul 368: „Europa de Est e locul căruia Vestul ar trebui să-i pupe picioarele zilnic şi să-i mulţumească. În timp ce ei se scărpinau de păduchi, cu baghete de aur, în timp ce trăgeau la aghioase şi construiau catedrale cu sudoarea frunţii bieţilor emigranţi estici, noi stăteam de veghe la porţile creştinătăţii şi ne băteam cu turcii. Pentru ca ei s-o ducă bine şi ca să fie protejaţi în Schengen-ul lor de-atunci, pe noi ne-au jefuit otomanii secole la rînd şi ne-au decimat toată floarea intelectualităţii, ţinîndu-l prizonier la ei pe Dimitrie Cantemir. Ceauşescu e singurul care le-a impus un pic de respect, atît prin victoriile clare, la fotbal, împotriva turcilor, cît şi prin achitarea datoriei externe. Pe Ceauşescu nu l-au putut prosti nici ruşii, nici americanii. Era el mai de la ţară şi mai necioplit, dar era patriot. Pe toţi i-a pus cu botul pe labe. Nu erau homosexuali şi lesbiene ca acuma, adică pedofili care urmăresc să facă prozelitism în credinţa noastră ortodoxă, plus fabricile şi uzinele pe care Ceauşescu le-a făcut şi ăştia le-au vîndut pe nimic.“ 

Prinţul de Wales: „Europa de Est, Transilvania în special, sînt ultimele spaţii sălbatice – în cel mai bun sens – ale acestui continent. E o lume pe care, de fapt, nu o cunoaştem, dispărînd, pe zi ce trece, sub pretenţia de civilizaţie contemporană, importată din Vest. Sînt locuri de neîntîlnit altundeva, de o frumuseţe naturală rară, iar dispariţia acestora înseamnă dispariţia unei părţi din identitatea noastră.“ 

Un francez venit de sărbători la rudele soţiei: „Europa de Est e locul unde a căzut Cioran în depresie şi s-a-mbolnăvit de nervi“.

Un corporatist, fan Burebista şi Deceneu: „Europa de Est e, aproximativ, zona pe care se întindea primul stat dac centralizat şi independent. Sigur, zona era mult mai mare, pînă în Franţa şi Spania chiar, dar urmele arheologice clare, descoperite acolo, au fost manipulate, în sensul în care le-au fost atribuite celţilor. Normal. Nu era să recunoască ditamai ţările bogate din Vest că se trag din bieţii daci. Şi tot de-aici e şi prima scriere, mult dincolo de sumerieni. Vechea Mesopotamie a împrumutat scrisul de la noi, de fapt, dintr-un fel de lucrări de control, nişte dictări, de la o clasă slabă, dintr-o şcoală specială, de la geto-daci. Nu se ştie cum au ajuns acolo lucrările astea, probabil de la un profesor plecat în vacanţă, cu lucrările la el, să le corecteze. Deci scrierea cuneiformă e o imitare mecanică a unui scris cu greşeli de la noi. Sînt lucruri dovedite ştiinţific.“ 

Un tînăr care respiră într-o pungă argintie: „Europa dă Est… Este la Piaţa Sudului… acoloşa… la… cutare… deci, lîngă circa dă poliţie, care… vara nu dorm…“. 

Un fost jurnalist: „Deci Europa de Est, şi ăsta nu mai e un secret pentru nimeni, e placa turnantă a tuturor intereselor geopolitice de la ora asta. Deci o ştie toată lumea. O spun cu subiect şi predicat, ca, efectiv, să audă cine are urechi de auzit – este placa turnantă a intereselor geostrategice de la ora asta! Şi cu asta am spus tot! Nu vreau să intre nimeni în panică, dar situaţia este catastrofală! Deci este halucinant ce se-ntîmplă! E, pur şi simplu, suprarealist! Adică, chiar nu vede nimeni ce se-ntîmplă? Deci nu pot să cred aşa ceva! Eu am spus încă de acum două săptămîni…“.  

Garantat 100%

Foto: wikimedia commons

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.