Beatificarea primarilor

Publicat în Dilema Veche nr. 506 din 24-30 octombrie 2013
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Deunăzi, un prieten se plîngea că felul în care se fac ştirile de la noi a ajuns pe o treaptă dedesubtul căreia nu se mai găseşte nimic. Mai jos de atît nu se poate coborî. Omul spunea că nu vezi pe aici decît ştiri macabre şi tîmpenii, că ştirile despre educaţie, ecologie, ştiinţă şi tehnică sau cele externe lipsesc cu desăvîrşire. L-am contrazis vehement. Faptul că Fuego concertează la Bălţi, în Republica Moldova, e o ştire externă. Diversificarea şi sporirea continuă a producţiei de peşte „pescuit“ cu curent electric e o ştire din ştiinţă şi tehnică. Veştile minunate despre furtul de lemn şi despre transformarea sutelor de hectare de pădure în deşert sînt ştiri despre ecologie. După cum şi vestea că la o şcoală din Dolj s-a construit, în sfîrşit, o toaletă, e o ştire din educaţie.

Dar povestea toaletei nu se opreşte aici. Adică, după nu ştiu cîtă vreme, s-ar fi construit şi… gata, bieţii elevi ar avea unde să fugă la un pipi şi ar trăi minunea de a se putea spăla pe mîini după treaba asta. Nu. Chestia e mult mai complicată şi mai spectaculoasă. Toaleta asta, dintr-o localitate a judeţului Dolj, e construită peste drum, la vreo 100 de metri de şcoală. Un drum foarte circulat. Elevii trebuie să traverseze drumul ăla ca să ajungă la veceu şi ca să se întoarcă la şcoală. Clădirea şcolii e ca vai de mama ei. Însă toaleta cu pricina e o ctitorie modernă, ridicată acum opt ani. A costat cam 40.000 de euro. Apariţia acestei construcţii a însemnat un mare pas, pe care comuna l-a făcut pe drumul civilizaţiei. „S-a meritat“ toată cheltuiala asta. Mai ales că toaleta n-are fosă septică. Nici chiuvete. Veceurile sînt nişte găuri date în pămînt. Iar dacă vreun neastîmpărat de elev vrea să se spele, o poate face la un furtun, lîngă moderna toaletă. Altminteri, clădirea e mare şi civilizată. Iar directorul şcolii şi primarul de la vremea aia sînt bine mersi.

Ştirile din educaţie pot continua mult şi bine, cu un domn primar care voia să construiască tot pentru şcoală, undeva, prin Botoşani, o toaletă cu etaj. Sigur că în afara şcolii. Noroc cu criza. Domn’ primar a zis că nu mai face veceul cu etaj, că e prea scump. De fapt, era vorba de două şcoli. Ctitoria trebuia să le deservească pe amîndouă. N-au mai fost bani pentru aşa ceva. Pînă la urmă, s-a ajuns la un compromis urît. Toaletele s-au făcut în interiorul şcolilor. N-au fost suficiente fonduri ca să poată răsări, între cele două şcoli, o mîndreţe de clădire care să amintească posterităţii de primarul renascentist. Chiar şi aşa, toaletele au costat mai mult de 80.000 de euro. E normal. Sîntem într-o localitate din Moldova. Un teritoriu încărcat de istorie. E mai scump ca la Tokio, la Paris sau la Londra. Dar nu mai scump ca în Ialomiţa, unde preţul de construcţie al veceului de şcoală ar bloca şi minţile scenariştilor de filme SF. Scenarişti care ar da în apoplexie dacă ar afla că, de pildă, în judeţul Galaţi, un metru pătrat de veceu turcesc, fără apă curentă şi fără încălzire, construit din materiale vechi, recuperate din alte clădiri, costă cam 1000 de euro. Şi toate astea ar putea provoca un rîs excentric, dacă n-ai da în plîns, cînd ai citi că, tot în România, prin Dîmboviţa, trei fetiţe au căzut în haznaua şcolii. Locul era construit extrem de prost. Două dintre fetiţele căzute acolo au fost scoase cu mare greutate. Cea de-a treia s-a prăpădit.  

Primarul românesc e o specie aparte. Aflată în vîrful piramidei trofice din localitatea ei, această vietate prezintă calităţi fenomenale de adaptare la un mediu prietenos. Cu alte cuvinte, dacă stai în casă şi-l înjuri că e ticălos, el va constata că e linişte în oraşul lui, va crede că e pe tarlaua lu’ tac’su şi va face cu ea cam ce crede el de cuviinţă. Va face cinematograf  3D şi complex spa, cînd jumătate din oraş n-are canalizare şi cînd drumurile arată ca vulcanii noroioşi. Va dărîma clădiri de patrimoniu şi va muta un peron al gării în Grădina Botanică sau în sala de lecturi a unei biblioteci. Sau, la categoria „Pe bune!“, va rade un parc superb, unic, pentru a face un deşert de piatră cubică, pe care să se ţină cîntări la Zilele oraşului, cînd cetăţenii dau buluc la distracţie moca. Sigur, această vietate feroce şi adaptabilă la orice poate fi şi complet surdă. Adică poţi tu să urli în piaţa publică pînă crapă bojocii în tine; că taie teii, că rade parcul, că dărîmă clădiri de patrimoniu şi că-l doare la başcheţi de faptul că tîmpeniile lui au efecte atîta amar de ani de aici încolo. Vietatea surdă merge mai departe şi-şi vede de planul ei. Ştie, că-n ecosistemul de aici, toate vietăţile au învăţat că cea mai importantă, pînă la urmă, e propria supravieţuire. 

Dar cea mai frumoasă şi mai spectaculoasă lovitură, palma suverană dată spaţiului public e, de departe, mulţimea de plăci, anunţuri, bannere în care sîntem anunţaţi că datorăm primarului Cutărescu faptul că, pe locul ăla, s-a făcut un sens giratoriu decorat cu iarbă şi panseluţe. Orice lucru din spaţiul public, orice tîrzie umplere de groapă în asfalt – băgată în seamă doar în anul electoral – se anunţă cu o placă pe care scrie mare, cît China, că lucrarea s-a făcut în timpul mandatului lu’ domn’ primar Cutare. De parcă nu asta e treaba lui. De parcă nu pentru asta a fost ales. Păi… nu. Îşi spune vietatea, în sine. Fiecare ctitorie din care se juleşte ban public trebuie să meargă pînă-n pînzele albe şi să fie aplaudată. Iar fraierii traşi în piept trebuie să mulţumească pentru asta şi să ştie că domn’ primar e stăpînul acelor locuri, nu alesul pus acolo să facă ceva în slujba prostimii. Aşa e normal. Altminteri, ne-nvăţăm cu nărav, ne tragem de bretele şi avem impresia că există demnitate şi că oamenii se nasc egali. Aşa se ajunge ca, mîine-poimîine, să ne luăm nasul la purtare şi să credem că trăim într-o ţară civilizată, într-o democraţie.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

mioara velicu jpeg
Drumul sfânt pe care Mioara Velicu l-a parcurs la vârsta de 80 de ani. Artista a mers pe jos kilometri întregi: „Nu m-a durut nimic”
Anul acesta de Paște, Mioara Velicu a fost în Israel, la Ierusalim. Cântăreața și-a dorit să vadă Lumina Sfântă, astfel că a spus „da” unui pelerinaj organizat împreună cu prietena ei, Elisabeta Turcu. Încântată de această experiență, artista a mers kilometri întregi pe jos fără să se plângă.
Papa Francisc (© Benhur Arcayan / Malacañang Photo Bureau / Wikimedia Commons)
Zi de doliu național în România, în memoria Papei Francisc
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în debutul ședinței de Guvern că, sâmbătă, când sunt programate funeraliile Papei Francisc, va fi zi de doliu național și în România.
Marcel Ciolacu Insider politic captura vid YT
Ciolacu îndeamnă românii să nu voteze cu Victor Ponta, deoarece cresc șansele ca România „să fie condusă de Nicuşor Dan”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 24 aprilie, că orice votdat lui Victor Ponta duce defapt la creșterea șanselor ca „această ţară să fie condusă de Nicuşor Dan”.
Zhangjiajie, foto Shutterstock jpg
Munții plutitori din filmul „Avatar” există și doi români au fost acolo: „Ți se taie respirația”. Cum arată locul care a inspirat celebra peliculă?
Zhangjiajie, primul parc național din China, a devenit faimos odată cu lansarea filmului 3D „Avatar”, deoarece formațiunile spectaculoase de aici au inspirat celebrele scene cu munții plutitori din film.
componente calculator jpg FOTO Unsplash
Care sunt cele mai importante componente ale calculatorului
Calculatorul este format dintr-o serie de componente care-l ajută să funcționeze, îi influențează performanța, fluiditatea, viteaza de lucru, capacitățile.
image png
Atac cumplit la un liceu din Franţa. Un elev a înjunghiat mortal o fată şi a rănit alţi trei colegi
Un elev de liceu înarmat cu un cuţit a intrat joi în curtea şcolii Notre-Dame-de-Toutes-Aides din Nantes, oraş din vestul Franţei, a pătruns în două săli de clasă diferite şi a înjunghiat cel puţin patru elevi. Una dintre victimele înjunghiate, o fată, a murit din cauza rănilor suferite, informează
Mecanismul de la Antikythera, expus la Muzeul Național de Arheologie din Atena (foto: Historia)
La ce folosea, de fapt, Mecanismul din Antikythera, cel mai vechi „computer” mecanic din lume?
O echipă cercetători de la Universitatea Națională din Mar del Plata din Argentina a realizat un nou studiu, bazat pe simulări computerizate, în încercarea de a afla la ce folosea Mecanismul din Antikythera, considerat cel mai vechi „computer” mecanic din lume.
mircea fechet facebook webp
Vor cădea capete la Romsilva. Ministrul Mediului respinge bugetul instituției: „Prea puţin ambiţios”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a respins bugetul propus de Romsilva pentru 2025, considerându-l „prea puţin ambiţios”, şi a dat termen 120 de zile pentru un plan concret de reformă.
Procesor png FOTO Freepik
Cum să alegi un procesor performant
Procesorul influențează în mod direct performanța PC-ului tău, motiv pentru care, dacă îți dorești să ai un sistem PC puternic, trebuie să ai grijă cum îl alegi.