Beatificarea primarilor

Publicat în Dilema Veche nr. 506 din 24-30 octombrie 2013
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Deunăzi, un prieten se plîngea că felul în care se fac ştirile de la noi a ajuns pe o treaptă dedesubtul căreia nu se mai găseşte nimic. Mai jos de atît nu se poate coborî. Omul spunea că nu vezi pe aici decît ştiri macabre şi tîmpenii, că ştirile despre educaţie, ecologie, ştiinţă şi tehnică sau cele externe lipsesc cu desăvîrşire. L-am contrazis vehement. Faptul că Fuego concertează la Bălţi, în Republica Moldova, e o ştire externă. Diversificarea şi sporirea continuă a producţiei de peşte „pescuit“ cu curent electric e o ştire din ştiinţă şi tehnică. Veştile minunate despre furtul de lemn şi despre transformarea sutelor de hectare de pădure în deşert sînt ştiri despre ecologie. După cum şi vestea că la o şcoală din Dolj s-a construit, în sfîrşit, o toaletă, e o ştire din educaţie.

Dar povestea toaletei nu se opreşte aici. Adică, după nu ştiu cîtă vreme, s-ar fi construit şi… gata, bieţii elevi ar avea unde să fugă la un pipi şi ar trăi minunea de a se putea spăla pe mîini după treaba asta. Nu. Chestia e mult mai complicată şi mai spectaculoasă. Toaleta asta, dintr-o localitate a judeţului Dolj, e construită peste drum, la vreo 100 de metri de şcoală. Un drum foarte circulat. Elevii trebuie să traverseze drumul ăla ca să ajungă la veceu şi ca să se întoarcă la şcoală. Clădirea şcolii e ca vai de mama ei. Însă toaleta cu pricina e o ctitorie modernă, ridicată acum opt ani. A costat cam 40.000 de euro. Apariţia acestei construcţii a însemnat un mare pas, pe care comuna l-a făcut pe drumul civilizaţiei. „S-a meritat“ toată cheltuiala asta. Mai ales că toaleta n-are fosă septică. Nici chiuvete. Veceurile sînt nişte găuri date în pămînt. Iar dacă vreun neastîmpărat de elev vrea să se spele, o poate face la un furtun, lîngă moderna toaletă. Altminteri, clădirea e mare şi civilizată. Iar directorul şcolii şi primarul de la vremea aia sînt bine mersi.

Ştirile din educaţie pot continua mult şi bine, cu un domn primar care voia să construiască tot pentru şcoală, undeva, prin Botoşani, o toaletă cu etaj. Sigur că în afara şcolii. Noroc cu criza. Domn’ primar a zis că nu mai face veceul cu etaj, că e prea scump. De fapt, era vorba de două şcoli. Ctitoria trebuia să le deservească pe amîndouă. N-au mai fost bani pentru aşa ceva. Pînă la urmă, s-a ajuns la un compromis urît. Toaletele s-au făcut în interiorul şcolilor. N-au fost suficiente fonduri ca să poată răsări, între cele două şcoli, o mîndreţe de clădire care să amintească posterităţii de primarul renascentist. Chiar şi aşa, toaletele au costat mai mult de 80.000 de euro. E normal. Sîntem într-o localitate din Moldova. Un teritoriu încărcat de istorie. E mai scump ca la Tokio, la Paris sau la Londra. Dar nu mai scump ca în Ialomiţa, unde preţul de construcţie al veceului de şcoală ar bloca şi minţile scenariştilor de filme SF. Scenarişti care ar da în apoplexie dacă ar afla că, de pildă, în judeţul Galaţi, un metru pătrat de veceu turcesc, fără apă curentă şi fără încălzire, construit din materiale vechi, recuperate din alte clădiri, costă cam 1000 de euro. Şi toate astea ar putea provoca un rîs excentric, dacă n-ai da în plîns, cînd ai citi că, tot în România, prin Dîmboviţa, trei fetiţe au căzut în haznaua şcolii. Locul era construit extrem de prost. Două dintre fetiţele căzute acolo au fost scoase cu mare greutate. Cea de-a treia s-a prăpădit.  

Primarul românesc e o specie aparte. Aflată în vîrful piramidei trofice din localitatea ei, această vietate prezintă calităţi fenomenale de adaptare la un mediu prietenos. Cu alte cuvinte, dacă stai în casă şi-l înjuri că e ticălos, el va constata că e linişte în oraşul lui, va crede că e pe tarlaua lu’ tac’su şi va face cu ea cam ce crede el de cuviinţă. Va face cinematograf  3D şi complex spa, cînd jumătate din oraş n-are canalizare şi cînd drumurile arată ca vulcanii noroioşi. Va dărîma clădiri de patrimoniu şi va muta un peron al gării în Grădina Botanică sau în sala de lecturi a unei biblioteci. Sau, la categoria „Pe bune!“, va rade un parc superb, unic, pentru a face un deşert de piatră cubică, pe care să se ţină cîntări la Zilele oraşului, cînd cetăţenii dau buluc la distracţie moca. Sigur, această vietate feroce şi adaptabilă la orice poate fi şi complet surdă. Adică poţi tu să urli în piaţa publică pînă crapă bojocii în tine; că taie teii, că rade parcul, că dărîmă clădiri de patrimoniu şi că-l doare la başcheţi de faptul că tîmpeniile lui au efecte atîta amar de ani de aici încolo. Vietatea surdă merge mai departe şi-şi vede de planul ei. Ştie, că-n ecosistemul de aici, toate vietăţile au învăţat că cea mai importantă, pînă la urmă, e propria supravieţuire. 

Dar cea mai frumoasă şi mai spectaculoasă lovitură, palma suverană dată spaţiului public e, de departe, mulţimea de plăci, anunţuri, bannere în care sîntem anunţaţi că datorăm primarului Cutărescu faptul că, pe locul ăla, s-a făcut un sens giratoriu decorat cu iarbă şi panseluţe. Orice lucru din spaţiul public, orice tîrzie umplere de groapă în asfalt – băgată în seamă doar în anul electoral – se anunţă cu o placă pe care scrie mare, cît China, că lucrarea s-a făcut în timpul mandatului lu’ domn’ primar Cutare. De parcă nu asta e treaba lui. De parcă nu pentru asta a fost ales. Păi… nu. Îşi spune vietatea, în sine. Fiecare ctitorie din care se juleşte ban public trebuie să meargă pînă-n pînzele albe şi să fie aplaudată. Iar fraierii traşi în piept trebuie să mulţumească pentru asta şi să ştie că domn’ primar e stăpînul acelor locuri, nu alesul pus acolo să facă ceva în slujba prostimii. Aşa e normal. Altminteri, ne-nvăţăm cu nărav, ne tragem de bretele şi avem impresia că există demnitate şi că oamenii se nasc egali. Aşa se ajunge ca, mîine-poimîine, să ne luăm nasul la purtare şi să credem că trăim într-o ţară civilizată, într-o democraţie.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

litere freepik jpg
Limba asemănătoare cu româna. O poți învăța în doar o lună, 50% din vocabular este identic cu cel din țara noastră
Este o limbă frumoasă, pe care deja am auzit-o fiecare dintre noi, măcar și de câteva ori. Însă, un detaliu pe care nu trebuie să îl subestimăm în legătură cu aceasta este faptul că, această limbă nu numai că este extrem de asemănătoare cu româna, dar poate fi învățată chiar și într-o singură lună!
Prințul Harry  GettyImages jpg
Prințul Harry a obținut o nouă victorie „monumentală” în procesul contra ziarelor deținute de miliardarul Murdoch
Prințul Harry a obținut o nouă victorie marți, 21 ianuarie, în procesul împotriva grupului media deținut de miliardarul Rupert Murdoch .
captura atac germania png
Un copil și un adult au fost uciși într-un atac în Germania. Suspectul, un afgan, a fost reținut
Două persoane, un adult și un copil în vârstă de doi ani, au fost ucise într-un parc din Aschaffenburg, în Bavaria, în sudul Germaniei. Suspectul, un cetățean afgan, în vârstă de 28 de ani, a fost arestat.
georgescu si simion foto FB jpeg
AUR susține candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale. George Simion clarifică: „Nu candidez...Aş fi mai bun de premier"
AUR a anunțat oficial că îl va susține pe Călin Georgescu în cursa pentru prezidențiale, în timp ce liderul partidului, George Simion, a declarat că nu va candida, subliniind că ar fi mai potrivit pentru funcția de premier.
Bitcoin, criptomonede, portofel virtual FOTO Shutterstock
Cinci bărbați, arestați după ce au răpit un tânăr pentru a-i fura criptomonede de zeci de mii de euro
Cinci bărbați au fost arestați după ce acum două luni ar fi răpit un tânăr care deținea criptomonede. Inculpații îl ademeniseră pe tânăr într-un apartament din Drăgășani, de unde l-au răpit.
euro valuta bani pixabay jpg
Damen Mangalia FOTO Damen jpeg
Proteste masive față de concedierile colective de la Damen Mangalia. Anunțul sindicatelor
Concedierile colective anunțate de conducerea Damen Mangalia, în conformitate cu planul de redresare agreat de instanță, a stârnit ample nemulțumiri sindicatelor. BNS și-a anunțat deja susținerea față de protestele care vor avea loc săptămâna viitoare.
Captură de ecran din 2025 01 22 la 16 04 35 png
Cine este Cristina Tărteață, funcționara revoltată împotriva concedierilor anunțate de Bolojan? Șoferiță de Lexus, declară: „Nu trăim ca niște nababi aici”
Cristina Tărteață, consilier parlamentar și fost candidat PSD la alegerile europarlamentare din 2019, s-a numărat printre cei mai vocali critici ai deciziei președintelui Senatului, Ilie Bolojan, de a concedia aproape 200 de angajați din instituție.
banner Rona Hartner
Dezvăluirile dureroase ale Ronei Hartner, din ultima ei carte. A văzut-o pe Fecioara Maria care i-a transmis un mesaj. Ce i-a zis? „O apariție mistică”
Rona Hartner a avut o viață plină de suferință. Dezvăluirile artistei făcute în ultima sa carte