Alternanţa la boierie

Publicat în Dilema Veche nr. 548 din 14-20 august 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

După căderea Berlinului şi după capitularea Japoniei, în lumea occidentală a urmat un lung răgaz de sărbătorire a victoriei şi de refacere după un război cumplit. E drept, Germania nu prea avea ce sărbători. A fost împărţită între americani şi ruşi, primii încercînd să pună pe linia de plutire o ţară care însemna enorm pentru Europa, în timp ce soldaţii sovietici făceau tot ce le stătea în putinţă pentru a-şi scoate pîrleala după un şir de măceluri care le-au împuţinat simţitor populaţia. Marii învingători se răzbunau în moduri foarte diferite. Unii încercau să readucă în simţiri un popor culpabilizat în întregime pentru ororile unui război devastator, iar alţii îi pedepseau pe învinşi, pur şi simplu. Chiar şi cu riscul eliminării oricăror nuanţe din povestea tratamentului aplicat celor care pierduseră războiul, e limpede că orice învins de la ora aceea – indiferent că participase la război direct sau indirect – îşi dorea cu ardoare să ajungă pe mîna americanilor.

Franţa scăpată de ocupaţie exulta biruitoare, în şansonete şi în febra descoperirii noilor muzici venite de peste Atlantic. Partea vestică a Germaniei începea să-şi revină din dezastru. Întreaga jumătate de Europă salvată de aliaţi redescoperea – e drept, unii mai uşor, alţii cu oarecare dificultate – bucuria de a trăi. În timp ce în Estul Europei se aşterneau întunericul, tristeţea, fiorul terorii, în Vest se năştea noul ritm al capitalismului. Pe cînd în ţările rămase în sfera de influenţă a sovieticilor începea o istorie a jafului şi a secătuirii economice pentru reconstrucţia Uniunii Sovietice, în Europa de Vest se deschideau robinetele consumului. Tot acolo, în Vest, apărea o instituţie care avea să dăinuiască ani buni, şi urma să aducă bani serioşi – turistul american.

Instituţia asta avea să fie una dintre cele mai grele de pe piaţă, cîtă vreme economia Germaniei trecea de la respiraţia cu ajutorul aparatelor, la gimnastica de recuperare. Odată reintrată în ritmul ei profund specific, ocupaţia nemţilor de a face lucruri serioase şi trainice a produs un concurent redutabil pentru instituţia turistului american – turistul german. Ca în orice domeniu, nemţii s-au apucat şi aici de treabă aşa cum ştiu ei, adică temeinic. Se călătorea mult şi bine. E drept, turistul german nu era tocmai celebru prin generozitatea bacşişului. Dar era serios, în general liniştit, avea concedii mai lungi decît ale americanilor şi venea în număr mare. Plus că făcea rezervare din timp, şi tu, ca gazdă sau cîrciumar, ştiai pe ce să te bazezi, de la un an la altul. E drept, cultural vorbind, s-au întîmplat şi lucruri mai puţin amuzante. Cum ar fi că părţi întregi de lume, dar mai cu seamă unele de la Mediterana, şi-au modificat – pe alocuri în mod simţitor – obiceiurile culinare. Ceafa şi cotletul de porc, cu cartofi prăjiţi, au ajuns la acoperiri geografice de dimensiunea imperiilor. Lăsîndu-i la o parte pe englezii care, de cîteva sute de ani încoace, se plimbă cu maximă nonşalanţă pe toată planeta ca-n curtea lor de-acasă, turiştii americani şi nemţi au adus bunăstare pe unde au binevoit să se arate.

Însă, pe măsură ce ficţiunea economică a început să fure minţile multor iubitori pătimaşi ai pieţei libere, banul „gheaţă“ a devenit o prezenţă din ce în ce mai timidă prin buzunarele turiştilor occidentali. Bancomatul şi cardul au abstractizat cumplit ideea elementară, rurală, de valoare a banului. Pe urmă, au început marile închipuiri delirante ale ingineriilor speculative. Dar asta e o altă poveste. Cîtă vreme nu numeri firfireii la vedere, faci cheltuieli într-o dulce ficţiune. La finalul zilelor de dedulcire în plăceri, descoperi îngrozit că ai de returnat nişte datorii cu dimensiuni de coşmar. Devii apatic şi resemnat. Da, mai pleci în vacanţă dacă mai poţi, dar nu mai eşti turistul vesel, de odinioară, care chema buzukistul grec la masă şi îşi făcea de cap în concediu, prin ţări calde şi pline de viaţă. Acum, fiecare cheltuială se face chivernisit, nota de plată se verifică la sînge, totalul e recalculat pe smart-phone-ul personal, iar bacşişul e mai timid ca un lampion chinezesc, lansat în beznă, din mijlocul oceanului.

Însă, după ce s-a refăcut, cu largul concurs al ţărilor din Estul Europei – dar şi al celor aduse, mai de voie, mai de nevoie, la sînul matern –, fosta Uniune Sovietică, acum Federaţia Rusă, revine hotărîtă pe piaţă. Pe-acolo, povestea cu „ce-i în mînă nu-i minciună“ n-a reuşit să fie detronată de ficţiunile contemporane. Cash-ul n-a pierdut nimic din suveranitate şi din respectul absolut. Prin urmare, de cîţiva ani buni, instituţiile germană şi americană asistă, cu gurile căscate şi cu o oarecare îngrijorare dublată de neputinţă, la apariţia unei noi instituţii – turistul rus. Vesel, numeros, posesor de cash, generos cu bacşişul, foarte bun consumator, turistul rus se instalează în fotoliul boierului contemporan. Împins de un suflu propagandistic nou, subtil şi bine articulat, sosit dintr-o economie bizară, contradictorie şi imprevizibilă, noul venit cîştigă teren cultural cu o viteză egală celei cu care pierd altitudine reputaţiile celorlaţi. Ruşii sînt în plin blitzkrieg de recîştigare a anvergurii propriei reputaţii.

Imaginea total dezinhibată – de la şlapii cu şosete pînă la hainele cele mai sofisticate, de la aspectul şleampăt pînă la apariţii care-ţi iau glasul, de la firescul cu care ni se pare că se instalează „în lumea noastră“ pînă la aerul de superioritate uşor plictisită – face din turiştii ruşi o prezenţă mult mai mult decît sesizabilă şi o imagine de mare forţă. Alternanţa la boierie se vede de la o poştă. O lume obosită de ficţiune asistă năucită la apariţia odihnită a unora care vin din „ruinele“ realismului. Dincolo de imaginea asta, încă una, şi mai provocatoare. Turistul chinez. 

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.