Adevărul despre ce vedem la o femeie

Publicat în Dilema Veche nr. 449 din 20-26 septembrie 2012
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Doamnelor şi domnişoarelor, acest articol este menit să clarifice odată pentru totdeauna o dilemă mai veche decît Istoria: ce anume vede un bărbat cînd priveşte o femeie. Am citit mii de volume, am consultat pe toţi iniţiaţii marilor religii ale lumii, am recapitulat opera tuturor marilor filozofi ai ultimilor 2500 de ani, am căutat-o şi pe dna Tatoiu (noroc că n-am găsit-o), şi iată la ce concluzie am ajuns: una pe care aproape mi-e şi teamă să v-o zic. Poate că toată magia iubirii – pe care stă clădită o bună parte din cultura speciei umane – se va topi în mintea dvs. Poate că veţi vedea, de mîine, viaţa în altă lumină – nu neapărat mai strălucitoare. Să vă spun…? Să nu vă spun…? Hai să vă spun, dacă tot am apucat să scriu acest prim paragraf.

Da, este adevărat că un bărbat, cînd priveşte o femeie, se uită la sîni, la şolduri, la gură şi la coama părului. Şi nu de ieri, de azi. Nu de pe vremea lui Burebista şi nici măcar de pe vremea lui Tuthankamon. Ci de cîteva bune sute de mii de ani – cel puţin.

De fapt, ochiul bărbatului este pur şi simplu programat să tragă ocheade acolo unde v-am zis, atunci cînd în radar îi intră un feminin. Şi de-ar vrea să se abţină, dar glasul speciei din el îi comandă: Priveşte! Priveşte! Aşa încît, doamnelor şi domnişoarelor, nu mai fiţi supărate pe bărbatul de lîngă dvs. E clar că ochii lui cam zburdă. Mai bine v-aţi consola cu o consecinţă logică a ceea ce deja v-am spus: în afara bărbatului dvs., mai există mulţi alţi bărbaţi care vă privesc pe dvs. şi vă măsoară la fel. Pe de altă parte, nici nu vă simţiţi jignite sau agresate atunci cînd surprindeţi privirea unui bărbat străin asupra-vă. Săracul, să ştiţi că n-are de ales. El poate ar fi cuminte – dar glasul speciei… cum spuneam… ordonă: Priveşte! Priveşte!

Şi iată explicaţia. O iau cum se cuvine, de jos în sus: un bărbat priveşte şoldurile unei femei pentru că, de-a lungul ultimelor multe sute de mii de ani, s-a strîns în mintea lui informaţia subliminală că o femeie cu un bazin lărguţ şi cu un mijloc subţire este tocmai coaptă pentru a avea copii. După ce înregistrează conformaţia bazinului, privirea sărmanului mascul sare direct la sîni. Repet: el poate că n-ar vrea, dar privirea, a naiba, sare singură. Iată de ce sare: informaţia genetică spune că nişte sîni fermi sînt cei mai buni pentru alăptatul viitorului bebe (pe vremea primilor bipezi încă nu se comercializa Milupa). După ce zăboveşte cît zăboveşte asupra sînilor, privirea bărbatului urcă direct – unde credeţi? – la gura dvs. De fapt, e impropriu spus „la gură“. Bărbatul nu vă admiră nici zîmbetul, nici gropiţele din obraji şi nici buzele frumos rujate. Nici să nu vă imaginaţi că vă caută acidul hialuronic din boticul dvs. de răţuşcă! Nu. Bărbatul e programat de mama evoluţie să privească direct la dentiţia dvs.: pentru că ştie, iarăşi subliminal, că o femeie cu dinţi buni va putea să mestece în propria ei gură, vreme de luni şi luni, mîncarea pentru bebeluş, după ce acesta va fi înţărcat.

În fine, după ce priveşte la toate acestea, bărbatul are nevoie de o confirmare ultimă – şi atunci vă admiră podoaba capilară. În ciuda impresiei create prin clişeele cinematografice sau foto-erotice din ultimul secol, bărbatul este, totuşi, mai atras de brunete decît de blonde – din simplu motiv că blondele au apărut ceva mai recent pe scara evoluţiei. Ideea de fertilitate feminină, în subconştientul masculului, e legată de femeia brunetă (vă dau un pont: puneţi în camera de lucru a bărbatului dvs. un poster sugestiv cu Monica Bellucci la tinereţe şi veţi înţelege repede ce vreau să spun!). Cu sute de mii de ani în urmă, vopselele de păr nu se inventaseră, dar primele fire de păr alb la femele tot între 20 şi 30 de ani apăreau – doar că la acea vîrstă aveai şanse bune să fii deja bunică. Regina Cleopatra din vechime, Liz Taylor sau Sophia Loren din zilele noastre au tustrele ceva în comun: cu toate îşi vopseau părul (negru) ca să pară mai tinere. Revin: aşadar, masculul care vede o coamă neagră la femeie (mai bine spus, un păr fără fire albe) ştie instantaneu că sînt mari şanse ca – şi acum privim iarăşi în jos – femeia din faţa lui să aibă o dentiţie bună, să aibă sînii fermi iar bazinul să fie tocmai bun pentru o sarcină.

Vedeţi ce simplu este?

Şi să vă mai spun un secret: şi femeile, cînd se uită una la alta, cam tot asta au în subconştient. Desigur că, între timp, au mai apărut pantofii, genţile şi cerceii. Dar prima scrutare a femeii la altă femeie se duce tot spre ce v-am spus eu. Dacă mă credeţi, nu mai insist. Dacă nu mă credeţi, doamnelor şi domnişoarelor, n-aveţi decît să aşteptaţi pînă cînd fiul dvs. vă va aduce în casă şi vă va prezenta emoţionat prima lui prietenă.

Îmi veţi da dreptate.

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche, 2011. 

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.