A dus NASA oameni pe Lună sau nu?

Publicat în Dilema Veche nr. 388 din 21-27 iulie 2011
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Pentru a nu vă mai fierbe inutil în aceste zile călduroase, voi spune de la bun început că eu fac parte dintre cei ce cred că da, NASA a dus oameni pe Lună. Admit dreptul la opinie al negativiştilor şi conspiraţioniştilor de azi – şi, cu toate acestea, cred că ei bat cîmpii şi că zborul spre stele şi popasul la prima răspîntie (asta a însemnat adăstarea lui Armstrong & Aldrin pe Luna albă a unui cer de vară din 1969) chiar a fost una dintre cele mai frumoase aventuri umane. Cu atît mai frumoasă cu cît a plecat, la origini, din sînge şi din teamă.

Wernher von Braun, inginerul-pilon al programului spaţial american Apollo, fusese înainte de aceasta proiectantul care-a pus pe masa lui Hitler (şi pe cerul Londrei) rachetele ucigaşe V2. O mai fericită reconversie nu există: racheta ce trebuia să schimbe în rău cursul Războiului Mondial a devenit sămînţa capsulei din care, 25 de ani mai tîrziu, Neil Armstrong a coborît cu bine în praful unui corp ceresc altul decît cel pe care Homo erectus se ridicase-n călcîie în negura insondabilă a timpurilor. De atunci, din 1969, lumea – şi cu ea omul – n-a mai fost la fel: ne-am simţit mai puternici întru a visa mai departe şi mai curajoşi întru a ne dori mai mult; ne-am crezut mai aproape de (dumne)zei şi ne-am văzut faţa oglindită în lumina unui alt orizont. 

Popasul pe Lună – şi graba de a-l face – a plecat totodată şi din teama Războiului Rece. În octombrie 1957, Sputnik-ul sovietic a făcut bip-bip pe orbita Pămîntului şi, atunci, America şi-a dat seama că, dacă nu grăbeşte cursa, s-ar putea s-o piardă. În iulie 1958 lua naştere NASA (National Aeronautics and Space Administration), iar în octombrie 1960 Alan Shepard urma să devină primul om ieşit în spaţiu – ceea ce nu s-a întîmplat, din cauza unor întîrzieri în program. Astfel încît sovieticul Iuri Gagarin i-a luat-o înainte – în aprilie 1961; la trei săptămîni distanţă l-a urmat şi Shepard. În acel moment, în meciul spaţial era 2-0 pentru URSS. 

Şi apoi a venit entuziasmul lui J.F. Kennedy. „Pînă la sfîrşitul acestei decade vom trimite primul om pe Lună“ – a spus el şi, deşi firul propriei vieţi s-a rupt mai-nainte de a-şi vedea pariul cîştigat, pe 20 iulie 1969 pasul a fost făcut. Eram prea mic pentru a-mi aduce aminte – dar ce ştiu este că pe această polemică şi-au terminat viaţa bunicii mei: bunicul matern şi bunicul patern (oameni care făcuseră războiul şi care i-au tot aşteptau pe americani pînă cînd s-au mulţumit cu Nixon la Bucureşti) au luat în serios salutul de pe Lună al lui Armstrong, pe cînd ambele mele bunici, mai circumspecte, au păstrat pînă la capăt o urmă de îndoială. „Machea, aşa o fi?“ – spunea cu accent sudic mamaia mea după tată (cînd eu îi dădeam ca sigur că-ntr-un an-doi vom întîlni extratereştri prin văzduh) şi privea spre icoană ca şi cum tot de-acolo ar fi urmat răspunsul. 

Iară generaţia mea a crescut crezînd că UFO, Star Trek, Războiul stelelor, Odiseea spaţială 2010, Solaris-ul lui Stanislav Lem, Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantastice (broşuri hărtănite din anii ’60) şi Almanahul Anticipaţia (din anii ’80) chiar vorbesc despre noile frontiere finale. Eram soldat al Pactului de la Varşovia în anul în care naveta spaţială Challenger a explodat la lansare (în 1986) şi eram cetăţean al unei ţări admise în NATO atunci cînd (în 2003) naveta Columbia a explodat spre aterizare. Dar dincolo de aceste două accidente au fost alte 133 de lansări care au mers cu bine. Din acest motiv privesc înapoi cu nostalgie acum, cînd – după ultima lansare de pe 8 iulie ce trecu – programul navetelor spaţiale îşi trage obloanele. Nimeni nu ştie foarte clar ce va urma. Să-şi fi pierdut cerul de deasupra noastră din atracţie? În 1965, în culmea cursei spaţiale, 4,4% din bugetul SUA mergea spre programul spaţial; în 2010, doar 0,5%. Preşedintele Obama spunea recent că în timpul vieţii noastre un om va ajunge pe Marte – dar parcă nu ne mai înfioară; şi parcă şi Marte ni se pare cam aproape. Ruşii au încetinit pasul şi ei, mulţumindu-se – alături de americani, canadieni şi alţi cîţiva – să ţină în viaţă, măcar pînă în 2020, o staţie spaţială internaţională care oricum a intrat în banalitate. China anunţă anumite ambiţii – inclusiv trimiterea unui om pe Lună –, dar nu e foarte limpede cînd şi cum se va întîmpla asta. Vom saluta evenimentul, dar probabil că nu vom mai tresări ca în ’69. 

Din acest motiv vin şi spun, iată, că dacă pofta noastră de zbor spre înalt pare a fi intrat într-o oarecare criză, poate că ar fi timpul ca acei extratereştri care-or exista, dac-or exista, să ne dea un semn şi nouă din mila măriei lor şi, înspre a ne înzdrăveni şi pe noi cît de cît, să ne facă astfel să privim din nou mai departe spre stele – to boldly go where no man has gone before.

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010.

featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.

Parteneri

infiltratii salina Praid 4, foto Apele Române jpg
Ungaria va oferi asistență pentru reconstrucția Salinei Praid, afectată de inundații. Autorităţile locale au cerut intervenţia urgentă a Guvernului
Premierul maghiar Viktor Orban a anunțat miercuri că guvernul de la Budapesta va oferi asistență pentru refacerea Salinei Praid.
waze google maps istock gps jpg
Funcțiile „secrete” de pe Google Maps de care mulți n-au habar. E mult mai mult decât un simplu GPS
Google Maps este o aplicație de care am auzit cu toții, iar nenumărați șoferi din întreaga lume o folosesc în fiecare zi. Însă, în ciuda popularității de care se bucură, ea are și nenumărate funcții ascunse pe care nu foarte mulți utilizatori le descoperă vreodată!
Programul Rabla
Rabla Auto 2025. Când încep înscrierile și ce noutăți aduce programul din acest an
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat miercuri programul de înscriere pentru Rabla Auto 2025 pentru toate categoriile de solicitanți: persoane fizice, unități administrativ-teritoriale (UAT) și instituții publice.
apa robinet   foto pixabay jpg
UE elaborează un plan de reducere a consumului de apă cu 10% din cauza secetei
Uniunea Europeană se confruntă cu o problemă pe cât de veche, pe atât de neglijată: apa.
Reprezentanți ai PSD, PNL, USR, UDMR și ai minorităților naționale fac declarații de presă la finalul unei ședințe la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Scenariu pentru noul Guvern: rotativă guvernamentală PSD-PNL. Bolojan, varianta de premier din partea liberalilor
Discuțiile dintre PSD și PNL ar fi inclus ipoteza unei noi rotative guvernamentale, potrivit informațiilor „Adevărul”. Calculele dintre cele două partide ar propune un an și jumătate de mandat cu premier Ilie Bolojan, urmat de un alt an și jumătate cu un premier PSD, asemenea rotativei din 2023.
untold1 jpeg
Vezi în ce zile urcă pe scenă Post Malone și Metro Boomin la UNTOLD X
În vara lui 2025, universul magic al muzicii se deschide din nou la Cluj-Napoca, pentru cea mai spectaculoasă ediție UNTOLD de până acum. Ediția aniversară UNTOLD X, care marchează 10 ani de amintiri, emoții și momente legendare, va avea loc între 7 și 10 august.
Igor Grosu FOTO Facebok jpg
Kremlinul atacă democrațiile europene prin propagandă și grupări criminale, avertizează președintele Parlamentului moldovean
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, avertizează că Kremlinul atacă democrațiile europene prin propagandă și grupări criminale, subliniind că a discutat despre aceste riscuri și despre soluțiile pentru depășirea lor cu europarlamentari din cadrul EUDS.
untold1 jpeg
Când va urca pe scena de la UNTOLD Post Malone? Programul ediției din 2025 este plin de artiști de top
În vara lui 2025, universul magic al muzicii se deschide din nou la Cluj-Napoca, pentru cea mai spectaculoasă ediție UNTOLD de până acum.
Trump spune că are o armă despre care Putin şi Xi nu au auzit niciodată: „Ceea ce avem noi este incredibil” jpeg
Trump vrea să împartă lumea în sfere de influență cu Rusia și China, susține The New York Times
Acțiunile și declarațiile recente ale președintelui american Donald Trump sugerează că acesta ar putea căuta un aranjament în care Statele Unite, China și Rusia să domine lumea, fiecare în propria sferă de influență, scrie The New York Times.