2013. O imagine.

Publicat în Dilema Veche nr. 516 din 31 decembrie 2013
2013  O imagine   jpeg

Ca într-un serial de duzină, Războiul Palatelor continuă să ruleze în viaţa publică de la noi, confiscînd toată atenţia şi polarizînd poporul suveran, mai rău ca un meci cu cîntec între Steaua şi Dinamo. De fapt, chiar e ca un serial care a început cu mai mulţi ani în urmă, a luat o pauză – timp în care a rulat o comedioară tristă, cu accente tragice –, după care s-a reluat, cu schimbări de distribuţie, dar şi cu guest-stars din Europa şi din America. Ce s-o mai lungim – ca audienţă e un real succes. Ca buget – un dezastru. Nu s-a precupeţit nici o cheltuială pentru salvarea aparenţelor şi pentru efectele speciale. Acum se constată – pe tăcute sau, în cel mai bun caz, cu jumătate de gură – că serialul a înghiţit resurse de dimensiuni epice. Resurse care nici măcar nu se pot calcula. Aşa ne trebuie. După block-buster-ul „Decembrie 1989 – Execuţie de Crăciun“, ne-am obişnuit să fim dependenţi de ecran. Mestecăm nutreţul acestor seriale şi avem senzaţia că trăim. La un moment dat, preţul devine atît de mare, încît decorurile – oricît de savant ar fi executate – încep să se subţieze ca prin farmec şi să lase să se vadă cam tot ce se găseşte îndărătul lor.

Pare că 2013 a fost un soi de fund al sacului. E un truism mare cît Uniunea Euroasiatică, dar se ştie că orice lucru de pe lumea asta are un preţ. Preţul producţiei de imagine care se consumă la noi de atîţia ani a atins un prag de unde nu prea mai are cum să urce. E vorba despre o sumă – cu dimensiuni reale, dar şi simbolice – atît de mare, încît greutatea ei are ca imagine în oglindă aneantizarea. E ceva care nu se mai poate calcula. Un ceva la care am participat şi noi, din plin, cerînd, de fiecare dată, mai mult spectacol. E ca şi cum ne-am răzbuna pe noi înşine, cei care eram înainte de ’89, fără să ne pedepsim. O răzbunare blîndă, care evită pedeapsa, dar se alege, în final, cu o pedeapsă mai mare decît suma tuturor celorlalte, pe care le-a evitat.

Pedalîndu-se iresponsabil pe această ficţionalizare a realului, viaţa celor 24 de ani scurşi de la Revoluţie a devenit – ca în orice serial – o lungă amînare a deznodămîntului. Nedescoperirea teroriştilor, imaginea pîcloasă a rîndurilor 2 şi 3 din partid, care au luat puterea, reorientarea instantanee a celor care făceau poliţie politică, rapida adaptare a tinerilor politruci, toate astea s-au transformat în tot atîtea piste pe care puteau „alerga“ episoadele marelui nostru serial. Una dintre cele mai zguduitoare serii ale acestei superproducţii este cea în care românii care au făcut ani grei de puşcărie politică n-au găsit nici un torţionar, în primii ani de după Revoluţie. Monstruozitatea fenomenului reeducării a fost relativizată, bîlbîită, moşmondită, în aşa fel încît să devină o poveste. Aşa s-a ajuns în mijlocul grotescului de azi, cînd torţionari bătrîni, care abia se mai tîrîie, apăruţi din neant, sînt plimbaţi pe la televizor, redevenind personaje, aruncînd din nou în derizoriu suferinţa cumplită a unor oameni de care, deja, nu prea mai e nimeni interesat. Ce scenarişti perverşi, ce actori impecabili, ce episoade de mare succes! Dar şi ce public îngrozitor de complice la propria manipulare, la furarea căciulii, la autoanulare!

Din multe unghiuri, anul 2013, ca an de fund al sacului, a lăsat să se vadă clar o mulţime de lucruri. Sub presiunea preţului care depăşeşte puterea imaginaţiei, mecanismele serialului au început să scîrţîie. Se produce la fel de mult, mijloacele tehnice nu dau semne de oboseală, publicul se îmbulzeşte la fel de zgomotos, dar ceva, totuşi, scîrţîie. Nimeni nu ştie cu precizie ce. Cu toate astea, ceva sesizabil pluteşte în aer, din ce în ce mai evident. A început să fie clar cine sînt personajele. După ani de costume şi machiaje savante, se vede cine sînt cei care joacă în marele serial. Publicul începe să se prindă. S-ar putea să nu vrea decît să apară alţii, în locul unora de care s-a plictisit. Dar ceea ce se simte cel mai tare e că povestea serialului nu prea mai are încotro să se îndrepte.

În termeni reali, pare că abia acum, după atîţia ani, Revoluţia se încheie într-un anume fel. Pare că abia acum se rezolvă şi se închid nişte conturi deschise violent la vremea aceea. Odată cu pierderea în pîcla uitării colective a detaliilor de atunci, paradoxal, azi, oamenii care le-au făcut pierdute se văd din ce în ce mai bine. E un fenomen optic extrem de interesant, o transformare a ceţii într-un gigantic cristalin prin care se vede, de fapt, mult mai bine decît ar fi crezut oricine. Şi nici publicul nu se simte mai bine în toată povestea asta. Toate „temele pentru acasă“ rămase nefăcute – pentru că am stat doar cu nasul în televizor, urmărind marele serial – se întorc acum să ne bîntuie. Sigur, putem să le ignorăm. Ele bat la uşă. Noi avem posibilitatea şi capacitatea unică de a le ignora în continuare. Dar ele, la un moment dat, s-ar putea să intre pe geam. Ba chiar să-l spargă.

Apare o lume nouă în jur. O lume născută în preajma computerului, un public ieşit de sub vraja televizorului. Lumea asta nouă vede marele serial ca pe o telenovelă patetică. E un public lipsit de interes pentru mrejele ideologiilor, dar extrem de interesat de administraţie, de lucruri palpabile, de o numărătoare mai corectă a steagurilor de la Primărie şi de la Prefectură. Spre deosebire de vechiul public – e drept, încă majoritar –, obişnuit să mănînce şi să aştepte următorul episod, ăsta nou pare că are chef să vorbească în timpul proiecţiei. Să se exprime. Să fluiere şi să iasă din sală.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

zodii, foto shutterstock jpg
Cele 3 zodii care vor ieși în evidență, între 23 și 28 aprilie. Universul le-a pregătit acestor nativi o perioadă mai strălucitoare ca niciodată
Perioada 23–28 aprilie se anunță una cu potențial remarcabil pentru trei zodii care vor ieși din anonimat și se vor bucura de momente de recunoaștere, noroc și oportunități neașteptate.
sfanta lumina jpg
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026. Va fi mult mai devreme ca în acest an
În anul 2026, creștinii vor sărbători Paștele la două date diferite, în funcție de confesiunea religioasă.
108132984 1744832728043 gettyimages 1457478408 1846of952 webp
Ce mănâncă o nutriționistă celebră timp de o săptămână: „Încerc să am o farfurie echilibrată cât de mult pot”
O nutriționistă celebră, care practică alimentația fără stres, susține că încearcă să includă zilnic în meniul ei „un amestec de proteine de origine animală și vegetală”.
incendiu in new jersey foto x png
Incendiu devastator în New Jersey: mii de oameni evacuați
Peste 3.000 de hectare au fost afectate și peste 25.000 de gospodării au rămas fără curent după ce un incendiu a izbucnit în New Jersey, SUA. De asemenea, peste 3.000 de locuitori au fost evacuați.
delegatie ucraina jpg
Negocierile de pace de la Londra, în impas. Kievul respinge planul SUA. „Nu vom negocia suveranitatea noastră”
O întâlnire crucială care trebuia să aducă la aceeași masă miniștrii de externe ai Marii Britanii, Franței, Germaniei și Ucrainei a fost degradată la nivel de funcționari, după ce mai mulți lideri europeni și-au anulat participarea.
Adrian Zuckerman
Fostul ambasador al SUA Adrian Zuckerman neagă orice legătură cu Lasconi: „Nu o cunosc, nu am vorbit și nu am de-a face cu ea”
Fostul ambasador al SUA, Adrian Zuckerman, a avut o nouă reacție după ce Elena Lasconi, liderul USR, a readus în dezbaterea publică subiectul unor solicitări de a se retrage din cursa prezidențială în 2024 în favoarea lui Nicolae Ciucă, presiuni atribuite lui Nicușor Dan.
reumatism jpg
Buruiana care ameliorează durerile de spate și simptomele reumatismului. Este ușor de recunoscut
Unele remedii tradiționale continuă să impresioneze prin eficiența lor, chiar și în epoca medicinei moderne. Una dintre aceste plante, adesea întâlnită în zonele umede, de-a lungul apelor sau în grădini abandonate, este tătăneasa
George Clooney  sursa foto   Shutterstock jpg
Reacția lui George Clooney după ce Trump l-a numit „actor de mâna a doua”
George Clooney a reacționat după ce președintele Donald Trump l-a catalogat drept un „actor de mâna a doua” și „un comentator politic ratat”.
white 2565766 1280 jpg
Adolescenții care dorm mai mult au un creier diferit? Ce spun studiile
Un nou studiu citat de The Guardian aduce în prim-plan o legătură tot mai clară între somnul suficient și dezvoltarea cognitivă a adolescenților.