2013. O imagine.

Publicat în Dilema Veche nr. 516 din 31 decembrie 2013
2013  O imagine   jpeg

Ca într-un serial de duzină, Războiul Palatelor continuă să ruleze în viaţa publică de la noi, confiscînd toată atenţia şi polarizînd poporul suveran, mai rău ca un meci cu cîntec între Steaua şi Dinamo. De fapt, chiar e ca un serial care a început cu mai mulţi ani în urmă, a luat o pauză – timp în care a rulat o comedioară tristă, cu accente tragice –, după care s-a reluat, cu schimbări de distribuţie, dar şi cu guest-stars din Europa şi din America. Ce s-o mai lungim – ca audienţă e un real succes. Ca buget – un dezastru. Nu s-a precupeţit nici o cheltuială pentru salvarea aparenţelor şi pentru efectele speciale. Acum se constată – pe tăcute sau, în cel mai bun caz, cu jumătate de gură – că serialul a înghiţit resurse de dimensiuni epice. Resurse care nici măcar nu se pot calcula. Aşa ne trebuie. După block-buster-ul „Decembrie 1989 – Execuţie de Crăciun“, ne-am obişnuit să fim dependenţi de ecran. Mestecăm nutreţul acestor seriale şi avem senzaţia că trăim. La un moment dat, preţul devine atît de mare, încît decorurile – oricît de savant ar fi executate – încep să se subţieze ca prin farmec şi să lase să se vadă cam tot ce se găseşte îndărătul lor.

Pare că 2013 a fost un soi de fund al sacului. E un truism mare cît Uniunea Euroasiatică, dar se ştie că orice lucru de pe lumea asta are un preţ. Preţul producţiei de imagine care se consumă la noi de atîţia ani a atins un prag de unde nu prea mai are cum să urce. E vorba despre o sumă – cu dimensiuni reale, dar şi simbolice – atît de mare, încît greutatea ei are ca imagine în oglindă aneantizarea. E ceva care nu se mai poate calcula. Un ceva la care am participat şi noi, din plin, cerînd, de fiecare dată, mai mult spectacol. E ca şi cum ne-am răzbuna pe noi înşine, cei care eram înainte de ’89, fără să ne pedepsim. O răzbunare blîndă, care evită pedeapsa, dar se alege, în final, cu o pedeapsă mai mare decît suma tuturor celorlalte, pe care le-a evitat.

Pedalîndu-se iresponsabil pe această ficţionalizare a realului, viaţa celor 24 de ani scurşi de la Revoluţie a devenit – ca în orice serial – o lungă amînare a deznodămîntului. Nedescoperirea teroriştilor, imaginea pîcloasă a rîndurilor 2 şi 3 din partid, care au luat puterea, reorientarea instantanee a celor care făceau poliţie politică, rapida adaptare a tinerilor politruci, toate astea s-au transformat în tot atîtea piste pe care puteau „alerga“ episoadele marelui nostru serial. Una dintre cele mai zguduitoare serii ale acestei superproducţii este cea în care românii care au făcut ani grei de puşcărie politică n-au găsit nici un torţionar, în primii ani de după Revoluţie. Monstruozitatea fenomenului reeducării a fost relativizată, bîlbîită, moşmondită, în aşa fel încît să devină o poveste. Aşa s-a ajuns în mijlocul grotescului de azi, cînd torţionari bătrîni, care abia se mai tîrîie, apăruţi din neant, sînt plimbaţi pe la televizor, redevenind personaje, aruncînd din nou în derizoriu suferinţa cumplită a unor oameni de care, deja, nu prea mai e nimeni interesat. Ce scenarişti perverşi, ce actori impecabili, ce episoade de mare succes! Dar şi ce public îngrozitor de complice la propria manipulare, la furarea căciulii, la autoanulare!

Din multe unghiuri, anul 2013, ca an de fund al sacului, a lăsat să se vadă clar o mulţime de lucruri. Sub presiunea preţului care depăşeşte puterea imaginaţiei, mecanismele serialului au început să scîrţîie. Se produce la fel de mult, mijloacele tehnice nu dau semne de oboseală, publicul se îmbulzeşte la fel de zgomotos, dar ceva, totuşi, scîrţîie. Nimeni nu ştie cu precizie ce. Cu toate astea, ceva sesizabil pluteşte în aer, din ce în ce mai evident. A început să fie clar cine sînt personajele. După ani de costume şi machiaje savante, se vede cine sînt cei care joacă în marele serial. Publicul începe să se prindă. S-ar putea să nu vrea decît să apară alţii, în locul unora de care s-a plictisit. Dar ceea ce se simte cel mai tare e că povestea serialului nu prea mai are încotro să se îndrepte.

În termeni reali, pare că abia acum, după atîţia ani, Revoluţia se încheie într-un anume fel. Pare că abia acum se rezolvă şi se închid nişte conturi deschise violent la vremea aceea. Odată cu pierderea în pîcla uitării colective a detaliilor de atunci, paradoxal, azi, oamenii care le-au făcut pierdute se văd din ce în ce mai bine. E un fenomen optic extrem de interesant, o transformare a ceţii într-un gigantic cristalin prin care se vede, de fapt, mult mai bine decît ar fi crezut oricine. Şi nici publicul nu se simte mai bine în toată povestea asta. Toate „temele pentru acasă“ rămase nefăcute – pentru că am stat doar cu nasul în televizor, urmărind marele serial – se întorc acum să ne bîntuie. Sigur, putem să le ignorăm. Ele bat la uşă. Noi avem posibilitatea şi capacitatea unică de a le ignora în continuare. Dar ele, la un moment dat, s-ar putea să intre pe geam. Ba chiar să-l spargă.

Apare o lume nouă în jur. O lume născută în preajma computerului, un public ieşit de sub vraja televizorului. Lumea asta nouă vede marele serial ca pe o telenovelă patetică. E un public lipsit de interes pentru mrejele ideologiilor, dar extrem de interesat de administraţie, de lucruri palpabile, de o numărătoare mai corectă a steagurilor de la Primărie şi de la Prefectură. Spre deosebire de vechiul public – e drept, încă majoritar –, obişnuit să mănînce şi să aştepte următorul episod, ăsta nou pare că are chef să vorbească în timpul proiecţiei. Să se exprime. Să fluiere şi să iasă din sală.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Reprezentanți ai fermierilor și transportatorilor blochează culoare vamale din vama Siret FOTO Inquam Photos / Casian Mitu
Ucraina vrea să deschidă 11 puncte de trecere a frontierei cu România. Proiect pentru încurajarea exporturilor
Ucraina îşi propune să deschidă în total 11 puncte de trecere a frontierei cu România, pentru a facilita exporturile, a declarat, pentru Agerpres, şeful Agenţiei de Stat de Reconstrucţie şi Dezvoltare a Infrastructurii, Serhiy Suhomlyn.
președintele sud coreean Yoon Suk Yeol Foto EPA EFE jpg
Președintele Coreei de Sud va fi pus sub acuzare. Parlamentul de la Seul a votat moțiunea împotriva sa
Parlamentul Coreei de Sud a votat sâmbătă pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Yoon Suk Yeol din cauza încercării sale de a impune legea marţială la începutul lunii decembrie.
iustina daiana insula iubirii jpg
Iustina și Daiana de la Insula Iubirii, țepuite de turci la un salon: „Ne-am țigănit acolo cu ei”
Iustina Loghin și Daiana Prodan, fostele concurente de la emisiunea fenomen „Insula Iubirii”, s-au bucurat de o mică vacanță alături de partenerii lor de viață în Istanbul, unul dintre cele mai vizitate orașe din lume. Însă, bineînțeles, escapada a avut și câteva momente mai neplăcute. Ce au pățit c
FOTO ISU Gorj
Explozie cumplită într-un bloc din Târgu Jiu. O persoană a fost rănită și mai multe apartamente au fost afectate
O explozie cauzată de acumularea de gaze a avut loc, sâmbătă dimineață, la parterul unui bloc din Târgu Jiu. În urma exploziei, o femeie în vârstă de 77 de ani a fost grav rănită și mai multe apartamente și autoturisme au fost avariate.
soldati rusi in siria Captură X jpg
„Mergi în Rusia, mergi acasă?”. Trupele lui Putin folosesc toate mijloacele pentru a fugi din Siria
Rusia începe să-şi evacueze echipamentele militare din Siria. Trupele lui Putin părăsesc această țară, eșuând în vreun fel să împiedice căderea regimului Assad.
tarani romani cuptor jpg
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor români de acum un veac
„Omul, ca şi vitele, trebuie să mănânce şi să bea ca să poată trăi şi munci”. Acesta era principiul de alimentaţie al ţăranilor români în urmă cu un secol. Despre obiceiurile alimentare de acum un veac, în funcție, evident, de posibilitățile vremurilor
Teste de sarcina  Sursa foto shutterstock 2473619613 jpg
Cele mai ciudate teste de sarcină folosite în trecut
De-a lungul timpului, au existat câteva încercări cu adevărat neobișnuite de a crea un test de sarcină cât mai concludent. A fost o vreme când se credea că o broască ar putea da răspunsul mult aşteptat de viitorii părinţi.
Ploaie Autostrada jpg
Vremea rea pune stăpânire azi pe România: ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o zi mohorâtă pentru România, cu ploi și ninsori care vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, 16 decembrie, între 1 și 8 grade Celsius.
image png
Anca Țurcașiu, primul mesaj după ce a fost dezvăluită identitatea iubitului ei: „Dacă tot s-a făcut atâta vâlvă...”
Anca Țurcașiu a dat din nou o șansă iubirii, după patru ani de la divorțul de medicul Cristian Georgescu. De câteva luni de zile vedeta trăiește o frumoasă poveste de dragoste în brațele iubitului ei, Călin Șerban, a cărui identitate a dezvăluit-o acum câteva zile. Ce mesaj a transmis recent, aflați