Ideologia culpabilității

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
E cool să postești jpeg

Cuvîntul anului 2022, potrivit Merriam-Webster, este gaslighting, termen care definește „manipularea psihologică a unei persoane, de obicei pe o perioadă lungă de timp, determinînd victima să-și pună la îndoială validitatea propriilor gînduri, percepția asupra realității sau a amintirilor, manipulare care, de obicei, duce la confuzie, pierderea încrederii și a stimei de sine, la o incertitudine emoțională sau instabilitate mentală și o dependență față de manipulator”. 

Termenul, a cărui căutare a crescut în acest an cu 1.740%, își are de fapt originea într-o piesă de teatru polițistă, scrisă de Patrick Hamilton, în 1938, Gas Light. Acțiune se petrece în Londra anilor 1880, avîndu-i ca protagoniști principali pe soții Manningham. Jack, în aparență un soț ideal, iubitor și extrem de grijuliu, se dovedește a fi un manipulator, țesînd în jurul soției sale, Bella, o întreagă pînză de păianjen menită s-o convingă pe aceasta că își pierde mințile. Ascunde lucruri prin casă, acuzînd-o pe ea că le-ar fi rătăcit, îi exploatează sensibilitățile, spunîndu-i că totul e în imaginația ei, dispare de acasă, asigurînd-o că fost tot timpul prezent, după cum o asigură și că lumina lămpii cu gaz este constantă și că nu clipocește, cum are ea „impresia”. Bella, care la început încearcă să se apere, să se dezvinovățească, sfîrșește prin a ceda în fața scenariilor acestui soț „perfect”, preferînd să creadă că într-adevăr ea este de vină și că își pierde mințile, decît a-l suspecta pe el de manipulare. 

Ieșind din sfera ficțiunii, termenul gaslighting a intrat în atenția publică abia prin anii 2000, patentat de Robin Stern, psihanalistă americană la Universitatea Yale și director asociat al Centrului Yale pentru Inteligență Emoțională, prin cartea sa din 2007, The Gaslight Effect. Nu este vorba despre un termen nou, susține Stern, acesta fiind folosit în sfera academică încă de prin anii ’80, în studiile referitoare la psihologia socială a femeilor – „antrenate să fie dependente de ideea de relație și cuplu, ceea ce le-a impus o vulnerabilitate extrem de exploatabilă, făcîndu-le să accepte și, mai mult, să-și însușească defecte inoculate de parteneri”. 

Totuși, nu doar femeile sînt victime ale acestui fel de manipulare, care se dezvoltă, potrivit psihanalistei, în relații bazate pe jocuri de putere. „Deși este cel mai frecvent întîlnit în mediile romantice, acest joc cu lumina lămpii cu gaz se poate întîmpla în orice tip de relație în care o persoană devine atît de importantă pentru cealaltă, încît victima nu vrea să-și asume șansa de a o supăra sau de a o pierde, cum ar fi un șef, un prieten, un frate sau un părinte, așa că preferă să se desconsidere pe sine decît să-și impună personalitatea.”

Gaslighting este, așadar, o formă de manipulare, însă ce anume o diferențiază de alte tactici, precum șantajul emoțional sau chiar pura minciună? Controlul psihic – căci exploatează cele mai profunde nesiguranțe și vulnerabilități și nu este vorba doar despre a influența pe cineva în a crede ceva din exterior, ci de a-i sedimenta nesiguranțe interne. Cei care folosesc această tactică sînt maeștri ai aparențelor, masca lor socială arătînd un individ extrem de generos, jovial, autentic și fără secrete, și, cel mai important, un om extrem de rațional. Drept care nimeni nu-l poate bănui de planuri ascunse, deși, tocmai în spatele acestei fațade de perfecțiune, manipulatorul își construiește planurile cu dibăcie. Victima unui asemenea manipulator va fi, pe de o parte, bulversată de masca socială a perfecțiunii – este un om atît de minunat, n-ar putea să-mi facă rău –, pe de alta, de faptul că nimeni nu ar crede-o. 

Ca orice tactică de manipulare, efectele pot fi devastatoare, susține Stern. Nu doar că victima își pierde încrederea în sine, însă se poate afunda într-o eternă călătorie înspre niște defecte inoculate – va începe să creadă că este, într-adevăr, o persoană fără nici o valoare, ba chiar că este o persoană extrem de rea.

„Subminarea emoțiilor și sentimentelor unui partener este o modalitate de a nega realitatea acestuia. Negarea continuă a modului în care se simte celălalt partener în legătură cu o situație merge mînă în mînă cu a-l convinge că percepțiile îi sînt greșite. Invalidarea emoțională din acele momente are ca efect convingerea celeilalte persoane că, într-adevăr, ar putea să-și imagineze sau să inventeze scenarii cînd, în realitate, ceea ce simte sau experimentează acea persoană este real”, susține Stern, oferind și un mic test pentru a-ți da seama dacă ești o victimă a acestei forme de manipulare. De exemplu, dacă în relația cu partenerul ajungi să te întrebi, de mai multe ori pe zi: „Nu cumva reacționez exagerat?”, dacă te simți adesea confuz, isteric, dacă te surprinzi cerîndu-ți în permanență scuze, dacă începi să minți pentru a evita dezamăgirile, dacă începi să ai probleme în a lua pînă și cele mai simple decizii și dacă ajungi să crezi că ai luat-o razna.

Despre cei care folosesc o asemenea tactică de manipulare, Stern declară că sînt niște extraordinari cunoscători ai firii umane. Știu să se facă plăcuți, să cîștige încrederea, să te facă să te simți cel mai important om din lume, tocmai pentru a-ți depista acel călcîi al lui Ahile – căci atunci cînd ai încredere deplină în cineva, îți dezvălui toate vulnerabilitățile – „iar acești manipulatori ai lămpii cu gaz cunosc foarte bine ce instrument puternic este descoperirea punctelor slabe”.

Totuși, de ce, anul acesta, termenul a fost atît de căutat? Explicația celor de la Merriam-Webster este epoca fake-news, a teoriilor conspirației și a trolilor de pe Twitter, vremuri în care realitatea este pervertită în atîtea scenarii încît nu mai știi ce să crezi și ce să simți. 

Pe de altă parte, de vreme ce gaslighting-ul este nu atît o manipulare a opiniilor despre lume, cît despre sine, probabil că răspunsul ar trebui căutat și în altă parte, și anume în societatea bîntuită de o puzderie de stihii acuzatoare. 

Cînd zilnic sîntem blamați – omorîm planeta, n-avem o gîndire corectă și o simțire morală, nu ne creștem copiii cum trebuie, nu sîntem implicați civic, nu facem sport, nu mîncăm sănătos etc., etc. –, cum ni se schimbă percepția asupra propriei persoane?

image

Vinovați fără vină

Presiunea socială ne ghidează alegerile – susține Elsa Godart, psiholog și filosof, autoarea unui eseu apărut în 2021, En finir avec la culpabilisation sociale: ...pour être enfin libre. Godart analizează blamul social de la firul ierbii la discursurile publice privind corectitudinea politică și ecologia, dibuind în responsabilitatea socială impusă de la amvon un soi de tutelă morală ideologică – în fapt, un pat al lui Procust.

Societatea s-a împărțit, de ani buni, în acuzatori și acuzați – pandemia acționînd ca un accelerator al radicalismului. Acel „Dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră” anulează nuanțele, dezbaterea calmă, posibilitatea ca fiecare să-și spună și să-și argumenteze punctul de vedere. 

Principiile culpabilizării sociale, susține Godart, se bazează pe injoncțiuni care vin din toate părțile, iar ecourile ideologice se fac resimțite nu doar la nivelul firului ierbii – să ai grijă la ce spui, căci niciodată nu știi cum îți vor fi răstălmăcite cuvintele –, ci chiar în propria mentalitate. 

„Mănîncă cinci fructe și legume pe zi; triază cum trebuie gunoiul menajer; urmează codurile sociale; afișează o viață reușită pe rețelele de socializare; fă sport; fii sociabil; asumă-ți libertatea și fii feministă pînă în vîrful unghiilor (care să fie neapărat date cu ojă); zîmbește... zîmbește în permanență, chiar cînd lucrurile merg prost, chiar cînd nu-ți este bine, nu te plînge niciodată, căci ar fi incorect politic, de vreme ce mereu va exista cineva care suferă mai mult decît tine; trebuie să ai orgasm, dacă nu, trebuie să ai o conversație serioasă cu clitorisul; fă-ți păreri politice și exprimă-ți-le; fii pozitiv și debarasează-te de gînduri negative; fii un părinte bun; educă-te în permanență. Toate aceste injoncțiuni permanente, din ce în ce mai numeroase, mai sufocante, mai intruzive, m-au făcut să nu mai știu prea bine unde anume mă situez. Și, mai ales, m-au făcut să mă simt vinovată, o vină care mi-a invadat modul de a gîndi și de a acționa, pînă cînd am scăpat, puțin cîte puțin, frîiele propriei existențe. Iar această culpabilizare m-a impregnat cu sentimentul că nu sînt în stare să fac niciodată ceva cum trebuie.”

Cum în societatea de azi informația (care abundă) nu mai înseamnă neapărat cunoaștere, ci este des folosită ca instrument de manipulare, indivizii sînt predispuși la o stare de confuzie – oare gîndesc cum trebuie, acționez cum trebuie? –, ceea ce, potrivit lui Godart, paralizează libertatea de a face alegeri personale. „Această stare perpetuă de îndoială de sine omoară spiritul critic, iar dacă îndrăznesc să nu gîndesc la modă, mi se face imediat rușine de mine, iar această atitudine creează premisele unei servituți sociale.”

Cultura perfecțiunii personale ne supune în permanență unei autoevaluări devastatoare, de vreme ce începem să ne privim prin ochiul critic al societății. O societate care, de altfel, ne îndeamnă să fim „cea mai bună versiune a noastră”. Rămîne însă să ne întrebăm dacă această cea mai bună versiune spre care sîntem ghidați este a noastră sau a unei societăți care a îmbrățișat ideologia culpabilității.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.