Ideologia culpabilității

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
E cool să postești jpeg

Cuvîntul anului 2022, potrivit Merriam-Webster, este gaslighting, termen care definește „manipularea psihologică a unei persoane, de obicei pe o perioadă lungă de timp, determinînd victima să-și pună la îndoială validitatea propriilor gînduri, percepția asupra realității sau a amintirilor, manipulare care, de obicei, duce la confuzie, pierderea încrederii și a stimei de sine, la o incertitudine emoțională sau instabilitate mentală și o dependență față de manipulator”. 

Termenul, a cărui căutare a crescut în acest an cu 1.740%, își are de fapt originea într-o piesă de teatru polițistă, scrisă de Patrick Hamilton, în 1938, Gas Light. Acțiune se petrece în Londra anilor 1880, avîndu-i ca protagoniști principali pe soții Manningham. Jack, în aparență un soț ideal, iubitor și extrem de grijuliu, se dovedește a fi un manipulator, țesînd în jurul soției sale, Bella, o întreagă pînză de păianjen menită s-o convingă pe aceasta că își pierde mințile. Ascunde lucruri prin casă, acuzînd-o pe ea că le-ar fi rătăcit, îi exploatează sensibilitățile, spunîndu-i că totul e în imaginația ei, dispare de acasă, asigurînd-o că fost tot timpul prezent, după cum o asigură și că lumina lămpii cu gaz este constantă și că nu clipocește, cum are ea „impresia”. Bella, care la început încearcă să se apere, să se dezvinovățească, sfîrșește prin a ceda în fața scenariilor acestui soț „perfect”, preferînd să creadă că într-adevăr ea este de vină și că își pierde mințile, decît a-l suspecta pe el de manipulare. 

Ieșind din sfera ficțiunii, termenul gaslighting a intrat în atenția publică abia prin anii 2000, patentat de Robin Stern, psihanalistă americană la Universitatea Yale și director asociat al Centrului Yale pentru Inteligență Emoțională, prin cartea sa din 2007, The Gaslight Effect. Nu este vorba despre un termen nou, susține Stern, acesta fiind folosit în sfera academică încă de prin anii ’80, în studiile referitoare la psihologia socială a femeilor – „antrenate să fie dependente de ideea de relație și cuplu, ceea ce le-a impus o vulnerabilitate extrem de exploatabilă, făcîndu-le să accepte și, mai mult, să-și însușească defecte inoculate de parteneri”. 

Totuși, nu doar femeile sînt victime ale acestui fel de manipulare, care se dezvoltă, potrivit psihanalistei, în relații bazate pe jocuri de putere. „Deși este cel mai frecvent întîlnit în mediile romantice, acest joc cu lumina lămpii cu gaz se poate întîmpla în orice tip de relație în care o persoană devine atît de importantă pentru cealaltă, încît victima nu vrea să-și asume șansa de a o supăra sau de a o pierde, cum ar fi un șef, un prieten, un frate sau un părinte, așa că preferă să se desconsidere pe sine decît să-și impună personalitatea.”

Gaslighting este, așadar, o formă de manipulare, însă ce anume o diferențiază de alte tactici, precum șantajul emoțional sau chiar pura minciună? Controlul psihic – căci exploatează cele mai profunde nesiguranțe și vulnerabilități și nu este vorba doar despre a influența pe cineva în a crede ceva din exterior, ci de a-i sedimenta nesiguranțe interne. Cei care folosesc această tactică sînt maeștri ai aparențelor, masca lor socială arătînd un individ extrem de generos, jovial, autentic și fără secrete, și, cel mai important, un om extrem de rațional. Drept care nimeni nu-l poate bănui de planuri ascunse, deși, tocmai în spatele acestei fațade de perfecțiune, manipulatorul își construiește planurile cu dibăcie. Victima unui asemenea manipulator va fi, pe de o parte, bulversată de masca socială a perfecțiunii – este un om atît de minunat, n-ar putea să-mi facă rău –, pe de alta, de faptul că nimeni nu ar crede-o. 

Ca orice tactică de manipulare, efectele pot fi devastatoare, susține Stern. Nu doar că victima își pierde încrederea în sine, însă se poate afunda într-o eternă călătorie înspre niște defecte inoculate – va începe să creadă că este, într-adevăr, o persoană fără nici o valoare, ba chiar că este o persoană extrem de rea.

„Subminarea emoțiilor și sentimentelor unui partener este o modalitate de a nega realitatea acestuia. Negarea continuă a modului în care se simte celălalt partener în legătură cu o situație merge mînă în mînă cu a-l convinge că percepțiile îi sînt greșite. Invalidarea emoțională din acele momente are ca efect convingerea celeilalte persoane că, într-adevăr, ar putea să-și imagineze sau să inventeze scenarii cînd, în realitate, ceea ce simte sau experimentează acea persoană este real”, susține Stern, oferind și un mic test pentru a-ți da seama dacă ești o victimă a acestei forme de manipulare. De exemplu, dacă în relația cu partenerul ajungi să te întrebi, de mai multe ori pe zi: „Nu cumva reacționez exagerat?”, dacă te simți adesea confuz, isteric, dacă te surprinzi cerîndu-ți în permanență scuze, dacă începi să minți pentru a evita dezamăgirile, dacă începi să ai probleme în a lua pînă și cele mai simple decizii și dacă ajungi să crezi că ai luat-o razna.

Despre cei care folosesc o asemenea tactică de manipulare, Stern declară că sînt niște extraordinari cunoscători ai firii umane. Știu să se facă plăcuți, să cîștige încrederea, să te facă să te simți cel mai important om din lume, tocmai pentru a-ți depista acel călcîi al lui Ahile – căci atunci cînd ai încredere deplină în cineva, îți dezvălui toate vulnerabilitățile – „iar acești manipulatori ai lămpii cu gaz cunosc foarte bine ce instrument puternic este descoperirea punctelor slabe”.

Totuși, de ce, anul acesta, termenul a fost atît de căutat? Explicația celor de la Merriam-Webster este epoca fake-news, a teoriilor conspirației și a trolilor de pe Twitter, vremuri în care realitatea este pervertită în atîtea scenarii încît nu mai știi ce să crezi și ce să simți. 

Pe de altă parte, de vreme ce gaslighting-ul este nu atît o manipulare a opiniilor despre lume, cît despre sine, probabil că răspunsul ar trebui căutat și în altă parte, și anume în societatea bîntuită de o puzderie de stihii acuzatoare. 

Cînd zilnic sîntem blamați – omorîm planeta, n-avem o gîndire corectă și o simțire morală, nu ne creștem copiii cum trebuie, nu sîntem implicați civic, nu facem sport, nu mîncăm sănătos etc., etc. –, cum ni se schimbă percepția asupra propriei persoane?

image

Vinovați fără vină

Presiunea socială ne ghidează alegerile – susține Elsa Godart, psiholog și filosof, autoarea unui eseu apărut în 2021, En finir avec la culpabilisation sociale: ...pour être enfin libre. Godart analizează blamul social de la firul ierbii la discursurile publice privind corectitudinea politică și ecologia, dibuind în responsabilitatea socială impusă de la amvon un soi de tutelă morală ideologică – în fapt, un pat al lui Procust.

Societatea s-a împărțit, de ani buni, în acuzatori și acuzați – pandemia acționînd ca un accelerator al radicalismului. Acel „Dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră” anulează nuanțele, dezbaterea calmă, posibilitatea ca fiecare să-și spună și să-și argumenteze punctul de vedere. 

Principiile culpabilizării sociale, susține Godart, se bazează pe injoncțiuni care vin din toate părțile, iar ecourile ideologice se fac resimțite nu doar la nivelul firului ierbii – să ai grijă la ce spui, căci niciodată nu știi cum îți vor fi răstălmăcite cuvintele –, ci chiar în propria mentalitate. 

„Mănîncă cinci fructe și legume pe zi; triază cum trebuie gunoiul menajer; urmează codurile sociale; afișează o viață reușită pe rețelele de socializare; fă sport; fii sociabil; asumă-ți libertatea și fii feministă pînă în vîrful unghiilor (care să fie neapărat date cu ojă); zîmbește... zîmbește în permanență, chiar cînd lucrurile merg prost, chiar cînd nu-ți este bine, nu te plînge niciodată, căci ar fi incorect politic, de vreme ce mereu va exista cineva care suferă mai mult decît tine; trebuie să ai orgasm, dacă nu, trebuie să ai o conversație serioasă cu clitorisul; fă-ți păreri politice și exprimă-ți-le; fii pozitiv și debarasează-te de gînduri negative; fii un părinte bun; educă-te în permanență. Toate aceste injoncțiuni permanente, din ce în ce mai numeroase, mai sufocante, mai intruzive, m-au făcut să nu mai știu prea bine unde anume mă situez. Și, mai ales, m-au făcut să mă simt vinovată, o vină care mi-a invadat modul de a gîndi și de a acționa, pînă cînd am scăpat, puțin cîte puțin, frîiele propriei existențe. Iar această culpabilizare m-a impregnat cu sentimentul că nu sînt în stare să fac niciodată ceva cum trebuie.”

Cum în societatea de azi informația (care abundă) nu mai înseamnă neapărat cunoaștere, ci este des folosită ca instrument de manipulare, indivizii sînt predispuși la o stare de confuzie – oare gîndesc cum trebuie, acționez cum trebuie? –, ceea ce, potrivit lui Godart, paralizează libertatea de a face alegeri personale. „Această stare perpetuă de îndoială de sine omoară spiritul critic, iar dacă îndrăznesc să nu gîndesc la modă, mi se face imediat rușine de mine, iar această atitudine creează premisele unei servituți sociale.”

Cultura perfecțiunii personale ne supune în permanență unei autoevaluări devastatoare, de vreme ce începem să ne privim prin ochiul critic al societății. O societate care, de altfel, ne îndeamnă să fim „cea mai bună versiune a noastră”. Rămîne însă să ne întrebăm dacă această cea mai bună versiune spre care sîntem ghidați este a noastră sau a unei societăți care a îmbrățișat ideologia culpabilității.

creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc
19 08 clinica stomatologica bucuresti (2) jpg
Vechea dilemă: cum să alegi o clinică stomatologică în București de încredere? Sfaturi utile!
Alegerea unei clinici stomatologice de încredere este o decizie crucială, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale dentare pe termen lung.
rochii lungi jpg
Vechea dilemă - purtăm rochii elegante lungi la evenimente speciale sau nu?
Rochia lungă a fost dintotdeauna apreciată; să fie vorba despre faptul că lungimea sa atrăgea atenția? Poate și pentru că, datorită acestui fapt, orice tip de croi sau model ieșea mai bine în evidență.
barbat vesel cu telefonul in mana jpg
6 obiceiuri pe care ar trebui să le ai dacă vrei să joci la păcănele responsabil
Jocurile de noroc, inclusiv cele tip păcănele, pot fi o formă de divertisment plăcută atunci când sunt practicate cu moderație și responsabilitate.
ce sa include i intr o scrisoare de inten ie puncte cheie i sfaturi jpg
Ce să includeți într-o scrisoare de intenție: Puncte cheie și sfaturi
Pe lângă Curriculum Vitae, dorința și disponibilitatea de a obține un job sau de a te alătura unei companii pot fi accentuate printr-o scrisoare de intenție.
bauturi alcoolice (1) jpg
Băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase, numai bune de savurat în serile de vară târzii
În serile calde de vară, când soarele coboară treptat sub orizont, iar cerul se îmbracă în nuanțe vibrante de portocaliu și roz, nimic nu se compară cu răsfățul unei băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase.
jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.

Parteneri

Elena Lasconi, la podcastul lui Lucian Mandruta Foto Captură Video Youtube jpg
Elena Lasconi susține că este „singurul candidat de centru-dreapta”: „Domnul Ciucă ştie să dea ordine şi să asculte de ordine”
Elena Lasconi, candidatul USR pentru alegerile prezidenţiale, contestă apartenenţa liderului PNL, Nicolae Ciucă, la curentul de dreapta, despre care susține că „toate măsurile pe care le-a luat când a fost prim-ministru au fost de stânga”.
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
Orașul Springfield, învăluit în haos după declarațiile lui Trump: școlile au fost evacuate și au fost amenințări cu bomba
Orașul cu 59.000 de locuitori de lângă Columbus s-a confruntat cu un torent de amenințări cu bombă și cu o atenție nedorită de când fostul președinte Donald Trump a repetat săptămâna aceasta afirmația conform căreia imigranții de acolo mănâncă animale de companie.
Vitamina care previne tulburarile de memorie  Sursa foto shutterstock 414407089 jpg
Cea mai bună vitamină care previne tulburările de memorie
Știința a demonstrat că există o anumită vitamină care ajută la prevenirea problemelor de memorie asociate cu vârsta. Din fericire, este prezentă în multe alimente pe care le-ai putea consuma adesea.
5 ponturi pentru o casnicie de durata de stiut la 40 de ani  Sursa foto Pixabay couple 8498864 1280 jpg
5 ponturi pentru o căsnicie de durată de ştiut până la 40 de ani
Menţinerea unei căsnicii frumoase la 40 de ani presupune o perspectivă distinctă asupra iubirii şi a unei relaţii de cuplu.
vreme ploi jpg
Avertizare cod roşu de precipitaţii abundente pentru mai multe localităţi din două judeţe
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă dimineaţă, 14 seprembrie, o avertizare cod roşu pentru mai multe localităţi.
boris gif
Ciclonul Boris a lovit România: două persoane au murit. Lista județelor afectate de ploi și inundații
Nouăsprezece localități din județele Argeș, Bacău, Buzău, Galați, Hunedoara, Neamț, Vâlcea și Vrancea au fost grav afectate de ploile abundente din ultimele zile, generând inundații și alunecări de teren.
tanara inecata Foto ISU Satu Mare jpg
Femeie găsită moartă în apele râului Someș. Trupul tinerei de 20 de ani, pe jumătate dezbrăcat, a fost adus la mal de pompieri
O tânără de aproximativ 20 de ani a fost găsită moartă în Satu Mare după ce s-ar fi înecat. Trupul tinerei, pe jumătate dezbrăcat, plutea pe râul Someș.
Paleti banane cu cocaina Twitter jpg
Zeci de kilograme de cocaină au fost găsite sub cutiile cu banane: descoperirea angajaților unui lanţ de supermarketuri din Franța
Peste 40 de kilograme de cocaină au fost găsite în livrările de banane către patru dintre magazinele unui lanţ de supermarketuri din Franța. Poliția a deschis un dosar penal în cauză, relatează The Guardian.
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg