(Iar despre) părinţi şi copii

Publicat în Dilema Veche nr. 551 din 4-10 septembrie 2014
La drum – propriul road movie jpeg

Aud tot mai des, de pe la prieteni, diverse întîmplări, nu neapărat dintre cele mai plăcute, legate de copiii lor de diferite vîrste. Mai bine zis, de relaţiile lor cu respectivii copii, cu propriile odrasle. Un prieten cu un copil de vreo 4 ani mi-a povestit cum îi mai dă cîte o palmă la fund, în acord cu soţia sa, cînd nu se mai înţelege cu el. Un altul – cum îi confiscă telefonul cînd îl prinde cu mesaje conţinînd înjurături. În sfîrşit, un al treilea, cu un copil mai mare, de facultate, nu înţelege de ce acesta nu mai vrea nicicum să facă programe cu el...

Desigur, sînt şi eu mamă, şi am fost una destul de fanatică, cum nu ezită să-mi amintească diverse cunoştinţe. Cînd era copilul meu bebeluş, nu lăsam pe nimeni să intre în cameră fără halat şi fără să se dezinfecteze în prealabil. Cînd acelaşi copil era un pic mai mare şi alerga, mă ţineam după el peste tot, şi le pretindeam şi altora, care aveau grijă de el, acelaşi lucru. Cînd veneau la noi persoane care fumau, le ceream să se ducă la bucătărie, să nu fumeze cu copilul (cum unii aveau tendinţa). Spălam orice fruct, inclusiv pe cele cu coajă, gen banane şi portocale, dezinfectam conştiincios orice rană, tratam orice febră, cît de mică. Nu-l lăsam singur pe al meu fiu niciunde, mereu avea însoţitori. Îi explicam orice şi, în general, dacă voia ceva, îi luam. Pe scurt, odrasla era centrul existenţei mele.  

Nu că acum n-ar mai fi. Doar că, pe la 15 ani, ceva s-a întîmplat. Ceva ce n-am mai putut stăpîni: şi anume adolescenţa, bat-o vina, şi cu ea, nesuferita independenţă. Deodată, copilul meu nu mai era în totalitate al meu: serile nu mai vorbea cu mine, pentru că vorbea ore întregi la telefon; la film nu prea mai avea chef să meargă cu mine, pentru că, firesc, mergea cu prietenii lui; nu mai mînca întotdeauna acasă, pentru că prefera s-o facă în oraş, cu colegii, chair dacă era la McDonald’s. Contesta obiceiuri şi „adevăruri“ care, pînă atunci, cel puţin mie, una, mi se păreau fundamentale şi de la sine înţelese...

Recunosc că a fost un şoc: copilul meu, prinţişorul auriu, răsfăţatul, supradotatul, minunatul etc. s-a desprins... A fost, însă, un şoc ce, slavă Domnului, a durat doar un timp. Omul, se ştie, se cam obişnuieşte cu orice. Aşa că şi eu, fostă mamă fanatică, m-am învăţat cu independenţa copilului. Şi i-am acceptat-o.  

Evident, nu am sistat orice relaţie. Nu am încetat conversaţiile, de multe ori pisăloage, prin care îl preveneam, mai în glumă, mai în serios, asupra diverselor pericole care îl pot paşte (deşi am observat că pînă nu păţeşte ceva, nu ia nimic în serios...). Dar am înţeles că trebuie să-l tolerez aşa cum e şi să nu insist dincolo de limitele pe care vîrsta şi meandrele ei le trasează. Am învăţat să nu mai fiu o mamă fanatică şi să accept că asemenea vîrste ale copiilor aduc după ele singurătatea părinţilor.  

Cînd le aud pe diverse prietene care îşi plîng de milă şi încearcă să-mi plîngă şi mie, dar nu reuşesc, mă gîndesc la cum sînt crescuţi copiii la noi. Cu foarte mare grijă şi afecţiune, uneori exagerate. Foarte cocoloşiţi şi controlaţi, în mare parte (cei cu părinţi care chiar se ocupă de ei). Respectivii părinţi, din acelaşi deja pomenit exces de zel, au tendinţa să le impună copiilor prea multe lucruri şi să nu le lase libertate de decizie. Văd asta la diverşi copii din jur, care au în special taţi autoritari, ce se întrec să hotărască asupra felului în care odraslele lor îşi petrec timpul. Şi, mai grav, asupra profesiei pe care urmează s-o îmbrăţişeze. Copiii urmează sfatul părinţilor şi, de multe ori, eşuează...

În chestiunile grave, precum droguri, boli, băutură, desigur că trebuie informaţi, cu vîrf şi îndesat. Dar nu cred în interdicţiile seci, fără explicaţii. (Mie părinţii mei nu mi-au interzis niciodată nimic şi n-am mîncat niciodată fructe nespălate, n-am fumat, n-am chinuit animale...) Cu atît mai mult nu cred în corecţiile fizice, fie ele doar o palmă la fund. Există alte metode, mai evoluate. Şi cred că ele funcţionează, dar în timp, şi cu răbdare. Poate e vremea să apară şi la noi o serie de părinţi puţin diferiţi de media de pînă acum.   

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Radu Dragusin si Erling Haaland (EPA) jpg
gabriel cotabita a murit foto facebook jpg
Primele informații despre înmormântarea lui Gabi Cotabiță. Mesajul transmis de fiicele artistului: „Cei care vor să îi aducă un ultim omagiu...”
Îndurerată, familia regretatului Gabriel Cotabiță a anunțat detaliile referitoare la slujba de înmormântare a acestuia. Cei care l-au iubit și l-au apreciat atât ca și om, cât și ca artist, pot veni să-i aducă un ultim omagiu mâine, 25 noiembrie, la Capela Cimitirului Ortodox Bellu între orele 08:00
presedintele romaniei administratia prezidentiala foto inquam photos octav ganea
Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Pe ce loc se situează și cine este la coada clasamentului european
Viitorul președinte al României are un salariu cunoscut ultima declarație de avere depusă de Klaus Iohannis, în mai 2024.
sharon stone profimedia jpg
Sharon Stone, divină la 66 de ani! A făcut senzație la Festivalul de Film de la Torino
Sharon Stone (66 de ani) a făcut senzație la Festivalul de Film de la Torino 2024. Actrița a pășit pe covorul roșu purtând o rochie strălucitoare și o capă impresionantă, decorată cu 3.000 de flori din mătase.
referendum Bucuresti  FOTO FB PMB png
Bucureştenii cu viză de flotant pot vota la referendumul lui Nicușor Dan indiferent de data obţinerii vizei
Biroul Electoral Central (BEC) a precizat, duminică, printr-o circulară adresată birourilor electorale ale sectoarelor din Capitală, că bucureştenii care au viză de flotant pot vota la referendum, indiferent de data la care au obţinut viza.
candidati jpg
FOTO. Alegeri 2024. Cum s-au prezentat politicienii la vot. Candidatele, dar și soțiile candidaților au oferit o lecție de eleganță
Alegerile prezidențiale din 2024 au adus în prim-plan nu doar discursurile candidaților, ci și prezențele elegante ale acestora și ale însoțitorilor lor. În ziua votului, atenția a fost captată atât de declarațiile pline de emoție, cât și de ținutele alese cu grijă.
nose cover  jpg
„Nose Cover”, noul trend al adolescenților care intrigă, ar putea fi de fapt un gest salvator
În era social media, un nou trend fotografic captivant a apărut printre adolescenții Generației Z: gestul de a-și acoperi mijlocul feței, mai ales nasul, cu mâna. Denumit „Nose Cover”,
Max Verstappen (EPA) jpg
Max Verstappen scrie istorie în Formula 1: campion mondial a patra oară la rând
Olandezul și-a sărbătorit triumful în Las Vegas.
profimedia 0938121632 jpg
O manifestaţie anti-NATO la Montreal a degenerat în violențe și încleștări cu poliția. Trudeau a denunțat acțiuni antisemite
O manifestaţie anti-NATO, vineri, la Montreal, a degenerat în violenţe şi a necesitat intervenţia poliţiei. Premierul canadian Justin Trudeau a denunţat-o ca fiind antisemită, relatează AFP și Jerusalem Post.