Iar despre familie

Publicat în Dilema Veche nr. 871 din 17 - 23 decembrie 2020
Zizi și neantul jpeg

Constat că ideea de familie rămîne poate aceeași, dar practicile ei se schimbă mereu. Și, odată cu ele, și percepțiile noastre despre ce ar putea însemna ea, despre cum s-o gestionăm și cum să fim măcar calmi, dacă nu și fericiți în interiorul ei.

Undeva, în adîncul minții și sufletului meu, mai adastă încă ideea aia idilică de familie care presupune o serie de persoane, măcar mama, tata și copilul, frumos îmbrăcați sau măcar decent îmbrăcați, care stau la masă împreună. Nu pot spune că am trăit-o cu adevărat în realitate, mai mult am văzut-o prin filme și am citit-o prin cărți. Și totuși, am avut ani în care mîncam cu toții (mama, tata și eu sau bunicul, bunica și eu) la aceeași masă.

Dar niciodată nu a fost ca-n filmele hollywoodiene. Niciodată n-am rostit rugăciunea înainte de masă, niciodată n-am spus fiecare pentru ce sîntem recunoscători. Oricum, pe vremea aceea, cam singura rugăciune pe care o știam era „Înger, îngerașul meu” învățată de la Oca, mama nașei mele, care era catolică. Ea m-a învătat s-o spun mai curînd ca pe o poezie. Eram cvasi-conștientă că poezioara ascunde și alte conotații, că face trimitere către o altfel de lume miraculoasă. Dar ea se integra, cumva, într-un soi de credință molcomă, casnică, venind la pachet cu coacerea prăjiturilor în formă de animale de Paști și cu o poveste moralizatoare cu Cristinel, pe care, din nefericire, nu prea mi-o mai aduc aminte.

Și totuși, rugăciunea a atins o coardă undeva în mine. Chiar dacă venea pe linia idilică, a kitsch-ului dulce, mi-a deschis apetitul pentru un alt fel de miraculos decît cel de acasă. Căci acesta exista, slavă Domnului, sub forma poveștilor devenite mitologii pe care le inventa tatăl meu și pe care mama mea le susținea. Pînă la urmă, și ele erau o formă de credință în supranatural și în triumful binelui: nici unul dintre personajele mitologiei noastre nu era rău pînă la capăt și nu era de  nereformat. Cu vorbă bună și umor, cu efortul celorlalți, personajele ușor negative puteau fi întoarse pe calea cea bună. Fie că era vorba de un motan pe nume Cule, provenit din Hercule din Pif, ori de lupul cel rău din Cei trei purceluși, Vuko, după denumirea sîrbească, reconvertit și el la gînduri și fapte mai bune. Era o religie și aici, între creștinism și Disney, aș glumi: dar ce putea fi rău, atîta timp cît binele era încurajat, răul era iertat și convertit și oamenii se purtau frumos unii cu alții?

Cu religia și biserica adevărată aveam rar de-a face. Pentru asta, bunica mea, Tincuța, era responsabilă, deși nici ea nu era în mod special religioasă. Mama îmi povestea că, de cîte ori mergeau la Nămăești, unde era casa bunicilor, cînd erau mici, femeile de acolo spuneau povești „de groază”, cu strigoi, diavoli și alte cele. Aproape că își amintea de casa de acolo și ca de un loc supranatural, ca-n filmele horror de azi. Dar bunica avea icoane în dormitorul ei și o candelă mereu aprinsă. Cu ea am fost pentru prima dată la biserica din cartier și am trecut pe sub masă în Joia Mare. Primele mele amintiri legate de biserică, mai curînd de ritual decît de altceva, i se datorează.

Dar să revenim. Cum spuneam, n-am prea stat niciodată la o masă ca-n filme, decît de sărbători. Am scris deja despre mușamaua în carouri de pe masa din bucătărie a bunicii mele, unde, pînă la o vîrstă, mîncam zilnic. Bunica mea, bunicul meu și cu mine. Era nelipsită mămăliga, fiartă desigur în ceaun și întoarsă pe tocătorul de lemn, aburindă, la propriu, ca-n literatura sămănătoristă. Altfel, urmtă de invariabilele supă de pui cu găluști și șnițele sau chiftele cu cartofi prăjiți. Spun invariabile deloc peiorativ, ci dimpotrivă: aș putea mînca numai asta zilnic, asta e mîncarea pentru mine.

La părinții mei acasă, masa, la care eram prezenți de destule ori noi trei, se desfășura în bucătăria medie și albă din Șoseaua Giurgiului. Spun albă nu metaforic, ci pentru că mobila era albă la propriu. Era o masă care se trăgea din dulap și-n jurul căreia ne-nghesuiam cu drag. Niciodată n-am simțit ca pe o povară îngustimea spațiului. Acolo, mama își avea și ea mîncărurile ei. Printre care supa de roșii, care a rămas pentru mine, în continuare, un soi de comfort food. Precum și șarlota de ciocolată, făcută din nu știu ce prafuri primite din străinătate plus laptele neaoș, pe care o așteptam cu sufletul la gură. Tata spărgea canoanele și încerca din cînd în cînd din mîncărurile lui sîrbești extra-picante, precum un anumit tip de ghiveci și chiar, dacă-mi amintesc bine, plescavița, pe care am reîntîlnit-o, după mulți ani, la Taverna Sîrbului. Mîncam în farfurii cu desene gen Disney, un Disney stilizat de meșterii societății socialiste multilateral dezvoltate, pe care ai mei le luaseră pentru mine. Mama mea era tot timpul elegantă, era în firea ei. Iar tatăl meu avea tot soiul de lucruri în dungi și era mereu pe gînduri.

Se pare, repet, că n-am avut niciodată masa aia festivă din filmele siropoase hollywoodiene. Dar, de fapt, descopăr că nu regret nici un pic și că am avut mai mult.

featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.

Parteneri

okc jpg
calarasi inaltarea domnului foto crestin-ortodox.ro
Tradiții și superstiții de Înălțarea Domnului, sărbătorită joi. Este și Ziua Eroilor
Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, după Paști, fiind cunoscută și sub denumirea de Ispas. Anul acesta o sărbătorim pe 29 mai, iar în această zi creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”.
creier jpeg
Ce greșeală fac mulți români în fiecare dimineață care le pune în pericol sănătatea. Le poate afecta sănătatea creierului
Pentru mulți dintre noi, diminețile încep cu același gest: apăsarea butonului de „amânare” a alarmei. În speranța că cele câteva minute în plus ne vor ajuta să ne simțim mai odihniți, amânăm momentul trezirii reale.
image png
Sprâncenele te pot îmbătrâni sau te pot întineri! Iată trucurile despre cum să le aranjezi corect pentru a arăta cu 10 ani mai tânără
Te-ai uitat vreodată în oglindă și ai simțit că ceva lipsește? Deși ești odihnită, tenul îngrijit, iar machiajul discret, fața poate părea obosită sau lipsită de contur. În multe cazuri, vinovate sunt... sprâncenele.
Zodii, Shutterstock jpg
Zodiile pentru care se deschide o poartă divină, pe 1 iunie. Au dublu noroc la bani și la job, dar și în dragoste
Pe 1 iunie, o energie aparte coboară asupra a trei zodii privilegiate. Ca o poartă divină ce se deschide brusc, această zi le aduce o undă de lumină, claritate și… dublu noroc.
Tineri FOTO Pixabay jpg
De la vot progresist la polarizare de gen. Cum este redefinită democrația de Generația Z
În rândul Generației Z, prăpastia politică dintre sexe se adâncește pe măsură ce tot mai mulți tineri aleg dreapta, în timp ce tinerele se orientează spre stânga — o schimbare radicală față de votul unitar, progresist, de dinaintea pandemiei.
image png
Cum transformă italienii icrele într-o delicatesă. Nu le folosesc pentru salată, ci aplică o tehnică veche de peste 4000 de ani
În timp ce în România icrele de pește ajung într-o salată tartinabilă cu ceapă și lămâie, italienii – mai exact sardinienii și sicilienii – le transformă într-o delicatesă cu gust intens, arome de mare și o poveste milenară: bottarga.
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Marea împăcare din societatea românească. Psiholog: „N-ai cum să n-o iei personal, pentru că este personal” INTERVIU
Alegeri care au potențialul de a schimba societatea, precum cele prezidențiale care au avut loc în România, te vor afecta personal, iar polarizarea societății este normală și o vedem peste tot, spune psihologul Simona Ștefan. Cu toate acestea, există o modalitate de a evita certurile și violența.
Elon Musk, Shutterstock jpg
Ruptură majoră la Washington. Elon Musk a anunțat că își părăsește rolul din administrația Trump
Elon Musk a anunțat pe rețelele sociale că își încheie rolul în administrația Trump, o plecare pe care Casa Albă a confirmat-o miercuri seară ca fiind „în curs”, scrie The Guardian.