Iar despre familie

Publicat în Dilema Veche nr. 871 din 17 - 23 decembrie 2020
Zizi și neantul jpeg

Constat că ideea de familie rămîne poate aceeași, dar practicile ei se schimbă mereu. Și, odată cu ele, și percepțiile noastre despre ce ar putea însemna ea, despre cum s-o gestionăm și cum să fim măcar calmi, dacă nu și fericiți în interiorul ei.

Undeva, în adîncul minții și sufletului meu, mai adastă încă ideea aia idilică de familie care presupune o serie de persoane, măcar mama, tata și copilul, frumos îmbrăcați sau măcar decent îmbrăcați, care stau la masă împreună. Nu pot spune că am trăit-o cu adevărat în realitate, mai mult am văzut-o prin filme și am citit-o prin cărți. Și totuși, am avut ani în care mîncam cu toții (mama, tata și eu sau bunicul, bunica și eu) la aceeași masă.

Dar niciodată nu a fost ca-n filmele hollywoodiene. Niciodată n-am rostit rugăciunea înainte de masă, niciodată n-am spus fiecare pentru ce sîntem recunoscători. Oricum, pe vremea aceea, cam singura rugăciune pe care o știam era „Înger, îngerașul meu” învățată de la Oca, mama nașei mele, care era catolică. Ea m-a învătat s-o spun mai curînd ca pe o poezie. Eram cvasi-conștientă că poezioara ascunde și alte conotații, că face trimitere către o altfel de lume miraculoasă. Dar ea se integra, cumva, într-un soi de credință molcomă, casnică, venind la pachet cu coacerea prăjiturilor în formă de animale de Paști și cu o poveste moralizatoare cu Cristinel, pe care, din nefericire, nu prea mi-o mai aduc aminte.

Și totuși, rugăciunea a atins o coardă undeva în mine. Chiar dacă venea pe linia idilică, a kitsch-ului dulce, mi-a deschis apetitul pentru un alt fel de miraculos decît cel de acasă. Căci acesta exista, slavă Domnului, sub forma poveștilor devenite mitologii pe care le inventa tatăl meu și pe care mama mea le susținea. Pînă la urmă, și ele erau o formă de credință în supranatural și în triumful binelui: nici unul dintre personajele mitologiei noastre nu era rău pînă la capăt și nu era de  nereformat. Cu vorbă bună și umor, cu efortul celorlalți, personajele ușor negative puteau fi întoarse pe calea cea bună. Fie că era vorba de un motan pe nume Cule, provenit din Hercule din Pif, ori de lupul cel rău din Cei trei purceluși, Vuko, după denumirea sîrbească, reconvertit și el la gînduri și fapte mai bune. Era o religie și aici, între creștinism și Disney, aș glumi: dar ce putea fi rău, atîta timp cît binele era încurajat, răul era iertat și convertit și oamenii se purtau frumos unii cu alții?

Cu religia și biserica adevărată aveam rar de-a face. Pentru asta, bunica mea, Tincuța, era responsabilă, deși nici ea nu era în mod special religioasă. Mama îmi povestea că, de cîte ori mergeau la Nămăești, unde era casa bunicilor, cînd erau mici, femeile de acolo spuneau povești „de groază”, cu strigoi, diavoli și alte cele. Aproape că își amintea de casa de acolo și ca de un loc supranatural, ca-n filmele horror de azi. Dar bunica avea icoane în dormitorul ei și o candelă mereu aprinsă. Cu ea am fost pentru prima dată la biserica din cartier și am trecut pe sub masă în Joia Mare. Primele mele amintiri legate de biserică, mai curînd de ritual decît de altceva, i se datorează.

Dar să revenim. Cum spuneam, n-am prea stat niciodată la o masă ca-n filme, decît de sărbători. Am scris deja despre mușamaua în carouri de pe masa din bucătărie a bunicii mele, unde, pînă la o vîrstă, mîncam zilnic. Bunica mea, bunicul meu și cu mine. Era nelipsită mămăliga, fiartă desigur în ceaun și întoarsă pe tocătorul de lemn, aburindă, la propriu, ca-n literatura sămănătoristă. Altfel, urmtă de invariabilele supă de pui cu găluști și șnițele sau chiftele cu cartofi prăjiți. Spun invariabile deloc peiorativ, ci dimpotrivă: aș putea mînca numai asta zilnic, asta e mîncarea pentru mine.

La părinții mei acasă, masa, la care eram prezenți de destule ori noi trei, se desfășura în bucătăria medie și albă din Șoseaua Giurgiului. Spun albă nu metaforic, ci pentru că mobila era albă la propriu. Era o masă care se trăgea din dulap și-n jurul căreia ne-nghesuiam cu drag. Niciodată n-am simțit ca pe o povară îngustimea spațiului. Acolo, mama își avea și ea mîncărurile ei. Printre care supa de roșii, care a rămas pentru mine, în continuare, un soi de comfort food. Precum și șarlota de ciocolată, făcută din nu știu ce prafuri primite din străinătate plus laptele neaoș, pe care o așteptam cu sufletul la gură. Tata spărgea canoanele și încerca din cînd în cînd din mîncărurile lui sîrbești extra-picante, precum un anumit tip de ghiveci și chiar, dacă-mi amintesc bine, plescavița, pe care am reîntîlnit-o, după mulți ani, la Taverna Sîrbului. Mîncam în farfurii cu desene gen Disney, un Disney stilizat de meșterii societății socialiste multilateral dezvoltate, pe care ai mei le luaseră pentru mine. Mama mea era tot timpul elegantă, era în firea ei. Iar tatăl meu avea tot soiul de lucruri în dungi și era mereu pe gînduri.

Se pare, repet, că n-am avut niciodată masa aia festivă din filmele siropoase hollywoodiene. Dar, de fapt, descopăr că nu regret nici un pic și că am avut mai mult.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.
p 20 R M  Rilke jpg
Despre credință și tandrețe. Pornind de la Rilke
Cum sînt însă cu putință versurile lui Rilke? Cum poate poezia să răstoarne lucrurile?
foto BTC DV bis jpeg
Mihai Șora: o amintire
Nu știu cum îi vor fi recitite cărțile peste ani, dar sînt convins că lecția senectuții sale va rămîne una a înțelepciunii pe care filosofia nu o poate atinge decît în carnea unei vieți.
p 24 G  Stoica jpg
Cu ochii-n 3,14
● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Se întîmplă duminica
O soluție ar mai putea fi să faci din duminici zile în întregime pentru tine, în care urgențele altora să nu devină importante în orarul tău.
Zizi și neantul jpeg
Cei mai frumoși ghiocei
Pe scurt, erau cei mai frumoși și mai zdraveni ghiocei posibili.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E necesară singurătatea?
Totuși, există mai multe tipuri de singurătăți.
E cool să postești jpeg
Suma fără laude: mai încurajează școala dragul de învățătură?
Facultățile și universitățile au astfel un palmares bogat de absolvenți, indiferent de pregătirea reală a acestora.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.